Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

T

Tetro

Гостин
Металхамер има ептен строг филмски вкус:pipi:
Би сакала само вака еден пример, кој филм за тебе е за 10-ка?
Престрог сум, да знаеш. Не давам 10-ки. Многу ретко, на пример (од листа на имдб):

'Salem's Lot (1979)
Behind the Wall of Sleep (2006)
Desperation (2006)
Eraserhead (1976)
Lola rennt (1998)
Lost Highway (1997)
Pi (1998)
The Elephant Man (1980)
The Fountain (2006)
The Green Mile (1999)
The Shawshank Redemption (1994)
The Shining (1980)
..............Доста се?

** Нека ме извинат другите што нема да им одговорам на прашањата, имав напорен викенд. :pipi:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.743
Помина викендот, очекувам одговор на моето прашање... ако ти треба и ден два, слобоно земи :)))))))))))

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Престрог сум, да знаеш. Не давам 10-ки. Многу ретко, на пример (од листа на имдб):

'Salem's Lot (1979)
Desperation (2006)
Eraserhead (1976)
Lola rennt (1998)
Lost Highway (1997)
Pi (1998)
The Elephant Man (1980)
The Fountain (2006)
The Green Mile (1999)
The Shining (1980)
..............Доста се?

** Нека ме извинат другите што нема да им одговорам на прашањата, имав напорен викенд. :pipi:
Изгледај ги Witness for the Prosecution и Judgment at Nuremberg па размисли дали си ги заборавил во списокот :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

'Salem's Lot (1979)
Desperation (2006)
Eraserhead (1976)
Lola rennt (1998)
Lost Highway (1997)
Pi (1998)
The Elephant Man (1980)
The Fountain (2006)
The Green Mile (1999)

The Shining (1980)
..............Доста се?
Колега, одлична листа си направил! Stephen King & Lynch преовладуваат :)

T

Tetro

Гостин
Колега, одлична листа си направил! Stephen King & Lynch преовладуваат :)
Омилени ми се, затоа. Листата ми е само еден краток поглед на оценките кои ги имам давано на имдб. :)

Едит: си испуштил да ги болдираш

Desperation (2006)
Eraserhead (1976)
:smir:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Омилени ми се, затоа. Листата ми е само еден краток поглед на оценките кои ги имам давано на имдб. :)

Едит: си испуштил да ги болдираш

:smir:
Desperation не ми се доапдна, немаше ништо ново, веќе видено од филмовите на Стивен Кинг. Додека пак Eraserhead ми е премногу тежок филм за да го ставам во омилени филмови, немам стомак за такви работи :)

--- надополнето ---

I saved the best for last :) Првпат го гледав филмов на А1, дури спремав колоквиум случајно ми беше пуштен телевизорот и се загледав. И утредента цело време за филмов зборев. Значи што би рекла бившата цимерка, "Ебате филмот ебате". Секоја чест.
Актерите се беспрекорни, ги обожавам Кијану Ривс и Шарлиз Терон, а тука го имаме и Ал Пачино. Човеков ме преплаши на моменти, значи стварно како глуми, чудо едно.
Еве за што се работи: The newest attorney at the world's most powerful law firm has never lost a case. But he's about to lose his soul.
Совршенство од филм. 100/10.
Феноменален избор на филмови, браво! и да Адвокатот на Ѓаволот се двои :)

П.С. Леле каква е Шарлиз Терон во филмов! :back::wub:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.645
Поени од реакции
59.581
Многу јака завршна сцена:

Never lost a case! Why? Because you're so fucking good? Yes! But why?... :)

Мислам дека откако го гледав филмот оваа сцена ја имам гледано 20 пати. Башка за мене е перфектна комбинација: Сакам филмови со „надреална“ содржина, сакам филмови со судници, и нормално сакам филмови со Ал Пачино во нив. Патем, ги немам проверено филмовите на Пачино хронолошки ама мислам дека ова му беше последната одлична улога.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.645
Поени од реакции
59.581
The Merchant of Venice & Insomnia за мене последните вистински добри :)
Не ми се допадна Инсомниа ме тераше на спиење цело време, како се мачеше Ал така се мачев и јас :) Тоа ти е исто како да гледаш на филм како човек се дави во вода, ако е подолга сцената имаш чувство дека и ти се давиш :)

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
2 филма од кои многу очекувам.

Buried & 127 Hours.
И јас исто, гледам и тематски се слични и во двата преовладува клаустрофобична атмосфера:ija:

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.376
Поени од реакции
4.918
Дали Salem's lot има обработка во 2004 година? и доколку има кој филм е подобар да се изгледа, оригиналот или овој од 2004 доколку има таков..

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дали Salem's lot има обработка во 2004 година? и доколку има кој филм е подобар да се изгледа, оригиналот или овој од 2004 доколку има таков..
Новиот е катастрофа, стариот е многу морбиден и језив! одличен филм :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не ми се допадна Инсомниа ме тераше на спиење цело време, како се мачеше Ал така се мачев и јас :) Тоа ти е исто како да гледаш на филм како човек се дави во вода, ако е подолга сцената имаш чувство дека и ти се давиш :)
Сте ме претркале со Инсомнија, баш сакав да ја спомнам. Мене филмов ми се допадна, одлично изведено од страна на Пачино, доста мрачен филм и добра приказна...

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Џек Николсон го глуми ликот во As good as it gets, филм над филмојте, со неверојатна актерска постава и неверојатна приказна. Толку добар филм, а ете, толку ретко споменуван.
Тогаш ајде да го актуелизираме, нека биде предлог до оние што не го гледале,а сакаат вакви шармантни комедии на чело со Џек Николсон како појава сама за себе:). Филмот навистина освојува,As Good as It Gets.
П.С. Сметајте го ова ко работна задача што треба да ја извршите до крајот на оваа недела:icon_lol:

T

Tetro

Гостин
The Social Network

Се мислев кај да го рецензирам филмов, дали тука дали во темата за последен гледан филм, ама мислам дека овде му е местото бидејќи, едноставно не смеете да го пропуштите, а јас не смеам да не го препорачам..:)
После толку препораки од филмските критичари да се погледне филмов, кој е ставен во главните категории за Златен Глобус, а не се сомневам и дека ќе биде за Оскар, морав да седнам да го гледам. Првите десет минути мислев дека ќе фрлам нешто во монитор од иритантното однесување на Цукенберг во филмов, кој е претставен како генијална бубалица која не знае да се социјализира.
Фала за препораката, го додавам на листата за гледање после ова. :)

http://www.imdb.com/features/globes/2011/criticsawards
http://www.imdb.com/features/globes/2011/criticschoice

Kajgana Shop

На врв Bottom