Научни чуда во Ку`ран

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Srceto e muskul Musab, i pumpa krv, nema nikakva misticna sila vo nego.
Zaebi tie gluposti.
Uste malku i kako native american indians, ili slicno, ako go izedes srceto na nerpijatelot ke stanes posilen, zimi takovio, ke stanes kanibal itn.

Edinstveno (naucno) cudo e kako seuste, ako go ima (Allah). gi trpi site takvi nepismeni uniostuvaci na likot i deloto i mislata Muhamedova i negova.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Srceto e muskul Musab, i pumpa krv, nema nikakva misticna sila vo nego.
Zaebi tie gluposti.
Uste malku i kako native american indians, ili slicno, ako go izedes srceto na nerpijatelot ke stanes posilen, zimi takovio, ke stanes kanibal itn.

Edinstveno (naucno) cudo e kako seuste, ako go ima (Allah). gi trpi site takvi nepismeni uniostuvaci na likot i deloto i mislata Muhamedova i negova.
ке се слагаш сигурно дека разговорот зеде друг тек,што не е во склад на темата,тоа беше само одговор на атеистот кој сака да ги толкува ајетите и ништо појке.

Лоша ти е логиката.
Се гледа под ренген.
И може да се докаже без сомневање дека постои.
Nephtus,логиката го употребуваме сите ,но некогаш треба и да го ставиме ‘‘вџеп‘‘.каде сум рекол дека не постои и неможе да се докаже?

ти рекол?
Јас не сумм видела животно неразумно да се однесува.
Кучињата и ден денес се најдобри водичи и помагачи на слепите лица-да немаат разум и интелект нема да знаат како да ги преминат преку улица и да им помагаат во обврските кои ги диктира секојдневниот живот.
исто не би се слагал со примерот,самите кучиња со својот разум им помагаат на слепите ? или се тие дресирани?
Ајде да речеме во право си ,зар не виде зборот разум сум ставил во наводници?

овде ти е погрешна логиката.Не се под команда на срцето туку се под команда на мозокот.Ако некој доживее мозочен удар и добие оштетување на одредени центри нема да може да оди,да збори и да јаде нормално.
Значи не се под команда на срце туку на мозок.
Зошто вака? не се работи овде за физичкото срце ,а плус и примерот не е добар ама ок доле ке објаснам

си смешал,во мозокот се-не во срцето.
It's all in your head!
Човек кога се преиспитува,кога учи и интелектуално се надоградува го активира мозокот.И учи користејки ја главата.
Чисто недоразбирање ,одговорот е доле

Значи само верниците се добри,сите останати се полу-луѓе или мајмуни кои поред тоа и се злобни.
Лошо..
Имаш примери на многу атеисти кои никому не направиле зло а правеле добри дела и имаш верници кои правеле масакри во име на Бога.
Тврдењето дека некој има добро срце само затоа што верува во одредена догма не го прави добар човек.
катастрофално толкување на моите пишувања ,еве што сум рекол јас:
‘‘Тој што има чисто срце ,се покорува на вербата,тој што има лошо срце бега од вербата.‘‘
Значи тој што има чисто срце се смета за верник во сите религии ,тој што има нечисто не верува, значи нигде не сум рекол дека тие што не веруваат се злобни ,него од религиска гледна точка така е.
во превод,не размислувајте логички ако сакате ова мое тврдење да го прифатите.
Контрадикторно ти е напишан постов малце,очекувај да не бидеш разбран.
и не заборавај дека логиката не секогаш не дава добра престава

Добро ,еве сега со надеж дека ке успеете да ме разберете:

Срцето,како срце има две значенија едното како што напоменав ‘‘парче месо‘‘ во која ја знаеме улогата во телото на човекот , и ова парче месо во медицинската наука му се знае точно местото каде се наога и функциите.Второто значение на срцето е духовно и целиот разум,сознание,совест,чувство,осет. Значи,изворот на силата на нашите мисли или со други зборови центарот на нашите морални (душевни,духовни) е срцето ,каде не се знае местото (каде се наога) и каде ние со други зборови викаме ‘‘човечки дух‘‘. Уствари вистината на човекот е ова срце.Целото наше ‘‘јас‘‘ е првенствено овде,затоа зборот ‘‘јас‘‘ е во целина внатре кај зборот ‘‘јас‘‘. Ако одиме понатаму ,инстиктот е гледена точка на ова, мозокот е духот на ова,волјата е сила на ова.Многумина ова го разбираат како самиот дух,ние ова го нарекуваме ‘‘срце‘‘.Напоменав горе дека може да го нарекуваме и како разум,сознание,совест итн затоа често велиме ‘‘совеста не ми даде‘‘, ‘‘ми помина од памет‘‘ ,‘‘од срце ми дојде....‘‘ ,што значи кога ги изговараме овие зборови ние потенцираме на тоа ‘‘срце ‘‘што покушавам да објаснувам.Без двоумење ова духовно срце нема одредено место ,но сигурно има ‘‘контакт‘‘ со целото тело и со физичкото срце .Но ,алимите и филозофите начинот на ‘‘контактот‘‘ ,како,и на која точка на кој орган прво ‘‘контактира‘‘.Значи ова внимание (контакт,интерес) да ли прво почнува со физичкиото срце? или прво мозок? Или на нервите? Или на сите нерви и мускули? Па после материјалната сила колку има врска со духовната сила или обратно итн итн итн.Но едно се знае , да ли пред да ли после,да ли пред и тоа директно или индиректно со физичкото срце и текако има контакт.Немам намера а и никој сигурно нема да влеземе во дискусија каде да ли мозокот или срцето ,ако добро се разбере што сум напишал нема никакви судирни точки, читај пак ,па уште еднаш и уште еднаш ке сватиш, еве во зборови ке кажам тоа е мозокот, задоволна? Но ,едно со сигурност знам а и сигурно и ти дека во чесниот Куран ,во религиските кругови ,во етичките муабети, во книжевноста се споменува второто срцето кое јас покушавам да опишувам .Да ли ти се познати зборовите ‘‘човек со чисто срце‘‘,‘‘расипано срце‘‘,‘‘без срце‘‘ итн да не бидеме буквалисти.се надевам дека бев јасен.
Поздрав

п.с ако мислиш да реплицираш ,концетрирај се на последното ,затоа што и време немам и не сакм зборови ти ми рече јас ти реков ,затоа што ништо нема да постигнеме

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Не успеваме да те разбереме...затоа што тропаш глупости.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мусаб, а бе, тоа што ти го зборуиш, ваљда, е она што кај Ќинезите е ЧИ, кај џапонезите е КИ итн.

Гуглај, као најслично: inner strength, биѓаа!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
abe vidi sea imase zemjo tres u Turcia i so se srusija i jamii i sve abe gospo ne gleda na toa....

N

Nephthys

Гостин
Метафората ти е бесмислена и заплеткана,расфрлана на сите страни и тешко дека и ти самиот ќе си ја разбереш ако ја прочиташ.
Ако е некој верник не мора да значи дека има чисто срце,има многу кои се верници а пак прават лоши дела,имаат лоши мисли,себични се,егоистични,додека на друга страна можеме да имаме атеисти кои се хумани и чие "срце" е чисто,не прават лоши дела,не се зајадливи и си го тераат животот не повредувајќи никого.Ако ги делиш луѓето на добри или лоши само по тоа дали веруваат во некоја догма или не веруваат-тогаш имаш сериозен проблем бидејќи таквото верување е исклучиво навредливо и неителегентно-специјално сервирано и средено за лоботомирани мозоци кои не сакаат да ја уклучат логиката и здравиот разум,кои не сакаат да размислуваат со сопствена глава туку само го јадат тоа што им е сервирано и повторуваат пароли додека устата не им фати пена.Секоја вера бара да се стави на тест и да се преиспита во спротивно нема да се разликуваш многу од животните кои се тренирани да вршат одредена работа.
И да,за да веруваш во одредена работа не мора да имаш чисто срце,секој од нас верува во нешто или некого.

Ако бараш од нас логиката да ја ставиме "во џеб" за да те разбере тогаш си на погрешно место.
Овде никој нема да ти верува на збор.
Ако пробуваш да докажеш дека нешто во што веруваш е вистина тогаш почни да користиш факти и аргументи,наместо лични чувства и филозофии во кои ни Ниче не би можел да се снајде.

п.с.Да немаа кучињата разум немаше да можат да се дресираат.
Кој живеел и сака животни ке знае дека истите имаат и разум и душа и чувства.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
‘‘Тој што има чисто срце ,се покорува на вербата,тој што има лошо срце бега од вербата.‘‘
Значи тој што има чисто срце се смета за верник во сите религии ,тој што има нечисто не верува, значи нигде не сум рекол дека тие што не веруваат се злобни ,него од религиска гледна точка така е.
Ако е тоа така од старт е многу погрешно како тврдење! Зашто секој со чисто срце да биде сметан за верник и кој тоа може да го одреди? Може имам ок карактер и според тебе чисто срце па не верувам во религија или во Бог како ти веруваш, каде сум тогаш, верник сум или неверник? Освен тоа сметаш верник како некое духовно мерило или според канони на Библија и Куран?Тука треба подобро да објасниш пошто вака е недоречено.

Многумина ова го разбираат како самиот дух,ние ова го нарекуваме ‘‘срце‘‘.Напоменав горе дека може да го нарекуваме и како разум,сознание,совест итн затоа често велиме ‘‘совеста не ми даде‘‘, ‘‘ми помина од памет‘‘ ,‘‘од срце ми дојде....‘‘ ,што значи кога ги изговараме овие зборови ние потенцираме на тоа ‘‘срце ‘‘што покушавам да објаснувам.Без двоумење ова духовно срце нема одредено место ,но сигурно има ‘‘контакт‘‘ со целото тело и со физичкото срце .
Мислам дека ти мешаш два поима и тоа душата со физичкото срце. Точно е дека има учења кој душата ја сместуваат во пределот на срцето односно во пределот на срцевата чакра но таквите тврдења не се докажани (и тешко да се докажат) и се базираат само на претпоставки.

Душата постои нема збор за тоа но каде е точно тешко може да се каже. Во срцевата чакра има енергетски вртлог но да тврдиш дека целата свест е таму лоцирана е малку претерано.

Освен тоа премногу мешаш поими за тема која е и сама по себе премногу тешка и бара долгогодишен духовен тренинг, нешто што малку кој има време и трпение да го направи.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
негоооооооооооо

има едно чудо кое го пишува во Куранот а кое е лесно докажливо

Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15

ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат

..

абе многу луѓе прават операција на срцето .........амаааааааааааа

кај никого не најдоа досега завеса на-врз срцето .

А ете ова е лесно проверливо . Дали Куранот лаже ?
Мусаб, а бе, тоа што ти го зборуиш, ваљда, е она што кај Ќинезите е ЧИ, кај џапонезите е КИ итн.

Гуглај, као најслично: inner strength, биѓаа!
Garfield бе другар,цело време покушавам да објаснувам горенаведниот ајет каде членот атеист мисли дека се работи за срцето кое физички ние го знаеме ,и кое јас го нарекувам како ‘‘парче месо‘‘ а дека не се работи за тоа доволно ке бидат јасни други ајети како пример:
30-59. Eto tako Allah pecati srca onih koji nece da znaju.
29-49. A to su ajeti jasni, u srcima su onih kojima je razum dat; a Nase ajete samo nepravedni osporavaju –
26-89. samo ce onaj koji Allahu srca cista dodje spasen biti."

5-52. Zato ti vidis one cija su srca bolesna kako se `ure da s njima prijateljstvo sklope,........

ако пак не сум јасен тогаш читај ги последните реченици на членот силен и ке ти биде јасно.

Метафората ти е бесмислена и заплеткана,расфрлана на сите страни и тешко дека и ти самиот ќе си ја разбереш ако ја прочиташ.
Ако е некој верник не мора да значи дека има чисто срце,има многу кои се верници а пак прават лоши дела,имаат лоши мисли,себични се,егоистични,додека на друга страна можеме да имаме атеисти кои се хумани и чие "срце" е чисто,не прават лоши дела,не се зајадливи и си го тераат животот не повредувајќи никого.Ако ги делиш луѓето на добри или лоши само по тоа дали веруваат во некоја догма или не веруваат-тогаш имаш сериозен проблем бидејќи таквото верување е исклучиво навредливо и неителегентно-специјално сервирано и средено за лоботомирани мозоци кои не сакаат да ја уклучат логиката и здравиот разум,кои не сакаат да размислуваат со сопствена глава туку само го јадат тоа што им е сервирано и повторуваат пароли додека устата не им фати пена.Секоја вера бара да се стави на тест и да се преиспита во спротивно нема да се разликуваш многу од животните кои се тренирани да вршат одредена работа.
И да,за да веруваш во одредена работа не мора да имаш чисто срце,секој од нас верува во нешто или некого.

Ако бараш од нас логиката да ја ставиме "во џеб" за да те разбере тогаш си на погрешно место.
Овде никој нема да ти верува на збор.
Ако пробуваш да докажеш дека нешто во што веруваш е вистина тогаш почни да користиш факти и аргументи,наместо лични чувства и филозофии во кои ни Ниче не би можел да се снајде.

п.с.Да немаа кучињата разум немаше да можат да се дресираат.
Кој живеел и сака животни ке знае дека истите имаат и разум и душа и чувства.
Драга Nephtys,очигледно не си ме разбрала или јас не сум успеал подобро да ти објаснувам ,каде стојам тоа што сум напишал.
Јас нигде ама нигде не реков дека атеист не може да биде добар човек ,и те како може да биде добар,но знаеш секогаш имаш едно големо ‘‘но‘‘.Исто така апсолутно не барам логиката да ја ставиме ‘‘вџеп‘‘ ,изгледа пажливо не ме читаш реков ‘‘некогаш‘‘ ,врати се назад и читај уште еднаш.
Е сега прашањето е кога тоа некогаш? Сега размисли вака логички ете, ако е некој верник ,без разлика на која вера и ако во неговата религија стриктно е забрането пример да лаже,да краде,да убива тогаш логички смее ли овој да лаже ? апсолутно не смее логички ,тогаш се судрува и контрадикторен е во она што верува ,и логички ова е невозможно ,но и те како е возможно ако гледаме денеска убиства,лоповлук итекако е раширено и мегу верниците , и каде е овде логиката?
Од друга страна, кај нас муслиманите а мислам и кај христијаните и евреите единствен цел постоењето на лугето е запознавање и верување на Аллах/Бог како сакаш све друго е споредна работа ,спрема тоа ако некој атеист чинит добра ,и помагат на лугето ,од гледна точка на Бог,от нема никакво значење ако не веруват во Него.
Трет пат да објаснувам не мислам и не викам дека атеист не може да биде добар човек ,тоа ти го заклучуваш така.
Ако е тоа така од старт е многу погрешно како тврдење! Зашто секој со чисто срце да биде сметан за верник и кој тоа може да го одреди? Може имам ок карактер и според тебе чисто срце па не верувам во религија или во Бог како ти веруваш, каде сум тогаш, верник сум или неверник? Освен тоа сметаш верник како некое духовно мерило или според канони на Библија и Куран?Тука треба подобро да објасниш пошто вака е недоречено.

Мислам дека ти мешаш два поима и тоа душата со физичкото срце. Точно е дека има учења кој душата ја сместуваат во пределот на срцето односно во пределот на срцевата чакра но таквите тврдења не се докажани (и тешко да се докажат) и се базираат само на претпоставки.

Душата постои нема збор за тоа но каде е точно тешко може да се каже. Во срцевата чакра има енергетски вртлог но да тврдиш дека целата свест е таму лоцирана е малку претерано.

Освен тоа премногу мешаш поими за тема која е и сама по себе премногу тешка и бара долгогодишен духовен тренинг, нешто што малку кој има време и трпение да го направи.
Браво ,имаш објаснето подобро од мене ,само што исто и кај тебе важи дека јас не сум рекол нигде дека целиот свест е лоцирана таму .
поздрав

A

ateist

Гостин
а дека не се работи за тоа доволно ке бидат јасни други ајети како пример:
30-59. Eto tako Allah pecati srca onih koji nece da znaju.
29-49. A to su ajeti jasni, u srcima su onih kojima je razum dat; a Nase ajete samo nepravedni osporavaju –
26-89. samo ce onaj koji Allahu srca cista dodje spasen biti."

5-52. Zato ti vidis one cija su srca bolesna kako se `ure da s njima prijateljstvo sklope,........

ако пак не сум јасен
Musab
епа јас тоа цело време ти кажувам
дека темава со некакви наводни чуда е промашена

неможе по потреба дасе повикуваш кога некој зборови имаат преносно значење а друг пат да ги толкуваш буквално

и ова веќе сум објаснил во темата за ангелскиот речник на загатките
.
.
УШТЕ ЕДЕН ОД МНОГУТЕ ДОКАЗИ ДЕКА КЛУЧОТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА БИБЛИЈА И КУРАН Е ЕДЕН И ИСТ А ТОА Е АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

БИБЛИЈА

Јован: 12:40 Им ги заслепи очите, и им ги СКАМЕНИ СРЦАТА; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.” – ВЕЛИ ИСУС

Матеј: 13:15 Зашто СРЦЕТО НА ОВОЈ НАРОД ОТАПЕЛО ; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, И ДА РАЗБЕРАТ СО СРЦЕТО и да се обратат, и Јас да ги исцелам. – РЕКОЛ ИСУС

Марко: 8:17 А Исус кога го разбра тоа им рече: „Зошто мислите дека немате леб? Уште ли не разбирате и не сфаќате? СКАМЕНЕТО ЛИ Е ВАШЕТО СРЦЕ ?—ПРАШАЛ ИСУС

КУРАН

Сура 2 Ел Бекара

74. Ред Бидејќи СРЦАТА ВАШИ ЗАТВРДНАА КАКО КАМЕН или како нешто
уште потврдо... А МЕЃУ КАМЕЊАТА ИМА И ТАКВИ ОД КОЈ РЕКИ ТЕЧАТ, а има и такви кои ПУКАТ И ОД НИВ ВОДА ПОТЕКУВА , а и камења такви кои, плашејќи се од Аллах, се
кршат, навистина! И Аллах не е невнимателен кон она што го работите!

Псалм: 78:20 Ете, Тој ја УДРИ КАРПАТА, И ВОДА ПОТЕЧЕ и потоците се прелеваа: а може ли да даде леб и да му достави месо на Својот народ?”
105:41 Ја расцепи КАРПАТА и вода извираше, потече како река низ пустината.

1 Коринтјани
10:4 и сите пиеја иста духовна НАПИВКА; зашто пиеја од духовната КАРПА, која ги следеше, а таа КАРПА беше Христос.

БИБЛИЈА
Дела апостолски 4 – ред 32 .........А народот кој ПОВЕРУВА имаше ЕДНО СРЦЕ и една душа

ДЕФИНИЦИЈА
Срце = збор од ангелскиот речник на загатките кој значи –чуствено мисловно емоционална насоченост ,посветеност,очекуваност. разбир , разборитост .

.
.
.
.
ОЧИГЛЕДНО ДЕКА АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

ВАЖИ КАКО ЗА БИБЛИЈАТА ИСТО ТАКА И ЗА КУРАНОТ

ЕПА :

КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ИСЛАМ ?
КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ ?

ЕДЕН ИСТ РЕЧНИК ВАЖИ ЗА ДВЕТЕ КНИГИ !
сите народи на оваа планета несвесно ги употребуваат потполно истите зборови кој имаат потполно исто преносно значење .

.................... ДОКАЖАНО ! ................................

ЗОШТО НЕЕ РЕШЕН ?

ЗАТОА ШТО НА ОВИЕ ИЗМАМНИЦИ ИМ ОДГОВАРАЛО СО ВЕКОВИ ДА ГИ ЛАЖАТ ЛУЃЕТО ДЕКА НЕТРЕБА ЗНАЕЊЕ ТУКУ ВЕРУВАЊЕ = ПРЕТПОСТАВКА .
.

,спрема тоа ако некој атеист чинит добра ,и помагат на лугето ,од гледна точка на Бог,от нема никакво значење ако не веруват во Него.
не е точно !

ова е ваше погрешно разбирање на куранот само што овој пат го толкувате (уствари не го толкувате воопшто ) буквално

па така тој ваш намаз - клањање нема никакво значење бидејќи е обична механичка гимнастичка категорија .Тоа ниту куранот ниту библијата ви го признаваат за верување оти не докажува ништо .А ете вие го земате како една од најглавните работи .

а ако се преведе правилно тоа значи што ?

Римјаните: 14:11 зашто е напишано: „Јас Сум жив - вели Господ - Мене ќе Ми се ПОКЛОНИ секое колено; и секој јазик ќе Го исповеда Бога.”

Е видиш да му се поклониш некому кој се претставува како владетел значи дека му ја признаваш .........што ?

Сура 2. Ел-Бекара
Џуз1
107. Не знаеш ли дека ВЛАСТА ина Земјата и на небесата е -Аллахова,.
.
.
.

Musab
како што гледаш џабе ги лажете луѓето со коленичење клањање ........механички правила кој ниту нешто докажуваат ниту имало потреба од нив .

Musab
Која е власта Алахова ?

ќе објасниш ли ? Каква му е власта на земјата а каква на небесата ?
(иако имам и посебна тема ........дали е секоја власт од Бог според куран и библија )

уствари бог најмногу го поштуваа комунистте и анархистите
Елимелах-Бог е Човек-Личност
комунистите и анархистите луѓето ги ценеа како личности
а религиозните -верници се гледаат како животни ( не им е позната категорија личност )

A

ateist

Гостин
Kаков е тој ангелски речник?
2 Коринќаните 13 ред 1..........
Ако зборувам на човечки и АНГЕЛСКИ ЈАЗИЦИ.................

Книга Мудрост Сирахова 39 – ред 3.........Тој го проучува сокриеното значење на зборовите и се бави со тајните на загатките .

БИБЛИЈАТА НА МНОГУ МЕСТА ИЗГЛЕДА ПРИВИДНО КОНТРАДИКТОРНА И НЕЛОГИЧНА НОООООООООООО
ТОА Е ЗАТОА ШТО ИМА ЗБОРОВИ КОЈ ИМАТ СКРИЕНО ЗНАЧЕЊЕ
И СЕ ДАДЕНИ ВО ВИД НА ЗАГАТКИ . СЕКОЈ НАЈДЕН ЗБОР АКО ТОЧНО СЕ РЕШИ КАДЕ И ДА СЕ УПОТРЕБИ ВО БИБЛИЈАТА СЕ СИ ДОБИВА СМИСЛА ВО СЕКОЈ ДАДЕН КОНТЕКСТ .

Пример зборот – проклет занчи Дисквалификуван од трката за вечен живот
..
.
.
.
.

има специјална тема за ова :

Ангелскиот Речник на Загатките

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34818

во самата тема докажав дека истиот важи и за куранот

се трга двослојноста од книгите куран и библија

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Musab
епа јас тоа цело време ти кажувам
дека темава со некакви наводни чуда е промашена

неможе по потреба дасе повикуваш кога некој зборови имаат преносно значење а друг пат да ги толкуваш буквално

и ова веќе сум објаснил во темата за ангелскиот речник на загатките
.
.
УШТЕ ЕДЕН ОД МНОГУТЕ ДОКАЗИ ДЕКА КЛУЧОТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА БИБЛИЈА И КУРАН Е ЕДЕН И ИСТ А ТОА Е АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

БИБЛИЈА

Јован: 12:40 Им ги заслепи очите, и им ги СКАМЕНИ СРЦАТА; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.” – ВЕЛИ ИСУС

Матеј: 13:15 Зашто СРЦЕТО НА ОВОЈ НАРОД ОТАПЕЛО ; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, И ДА РАЗБЕРАТ СО СРЦЕТО и да се обратат, и Јас да ги исцелам. – РЕКОЛ ИСУС

Марко: 8:17 А Исус кога го разбра тоа им рече: „Зошто мислите дека немате леб? Уште ли не разбирате и не сфаќате? СКАМЕНЕТО ЛИ Е ВАШЕТО СРЦЕ ?—ПРАШАЛ ИСУС

КУРАН

Сура 2 Ел Бекара

74. Ред Бидејќи СРЦАТА ВАШИ ЗАТВРДНАА КАКО КАМЕН или како нешто
уште потврдо... А МЕЃУ КАМЕЊАТА ИМА И ТАКВИ ОД КОЈ РЕКИ ТЕЧАТ, а има и такви кои ПУКАТ И ОД НИВ ВОДА ПОТЕКУВА , а и камења такви кои, плашејќи се од Аллах, се
кршат, навистина! И Аллах не е невнимателен кон она што го работите!

Псалм: 78:20 Ете, Тој ја УДРИ КАРПАТА, И ВОДА ПОТЕЧЕ и потоците се прелеваа: а може ли да даде леб и да му достави месо на Својот народ?”
105:41 Ја расцепи КАРПАТА и вода извираше, потече како река низ пустината.

1 Коринтјани
10:4 и сите пиеја иста духовна НАПИВКА; зашто пиеја од духовната КАРПА, која ги следеше, а таа КАРПА беше Христос.

БИБЛИЈА
Дела апостолски 4 – ред 32 .........А народот кој ПОВЕРУВА имаше ЕДНО СРЦЕ и една душа

ДЕФИНИЦИЈА
Срце = збор од ангелскиот речник на загатките кој значи –чуствено мисловно емоционална насоченост ,посветеност,очекуваност. разбир , разборитост .

.
.
.
.
ОЧИГЛЕДНО ДЕКА АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

ВАЖИ КАКО ЗА БИБЛИЈАТА ИСТО ТАКА И ЗА КУРАНОТ

ЕПА :

КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ИСЛАМ ?
КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ ?

ЕДЕН ИСТ РЕЧНИК ВАЖИ ЗА ДВЕТЕ КНИГИ !
сите народи на оваа планета несвесно ги употребуваат потполно истите зборови кој имаат потполно исто преносно значење .

.................... ДОКАЖАНО ! ................................

ЗОШТО НЕЕ РЕШЕН ?

ЗАТОА ШТО НА ОВИЕ ИЗМАМНИЦИ ИМ ОДГОВАРАЛО СО ВЕКОВИ ДА ГИ ЛАЖАТ ЛУЃЕТО ДЕКА НЕТРЕБА ЗНАЕЊЕ ТУКУ ВЕРУВАЊЕ = ПРЕТПОСТАВКА .
.

не е точно !

ова е ваше погрешно разбирање на куранот само што овој пат го толкувате (уствари не го толкувате воопшто ) буквално

па така тој ваш намаз - клањање нема никакво значење бидејќи е обична механичка гимнастичка категорија .Тоа ниту куранот ниту библијата ви го признаваат за верување оти не докажува ништо .А ете вие го земате како една од најглавните работи .

а ако се преведе правилно тоа значи што ?

Римјаните: 14:11 зашто е напишано: „Јас Сум жив - вели Господ - Мене ќе Ми се ПОКЛОНИ секое колено; и секој јазик ќе Го исповеда Бога.”

Е видиш да му се поклониш некому кој се претставува како владетел значи дека му ја признаваш .........што ?

Сура 2. Ел-Бекара
Џуз1
107. Не знаеш ли дека ВЛАСТА ина Земјата и на небесата е -Аллахова,.
.
.
.

Musab
како што гледаш џабе ги лажете луѓето со коленичење клањање ........механички правила кој ниту нешто докажуваат ниту имало потреба од нив .

Musab
Која е власта Алахова ?

ќе објасниш ли ? Каква му е власта на земјата а каква на небесата ?
(иако имам и посебна тема ........дали е секоја власт од Бог според куран и библија )

уствари бог најмногу го поштуваа комунистте и анархистите
Елимелах-Бог е Човек-Личност
комунистите и анархистите луѓето ги ценеа како личности
а религиозните -верници се гледаат како животни ( не им е позната категорија личност )
како и многумина и јас атеисту тешко те разбирам, исто како што верниците се поделени на групации ,така и вие атеисти се поделени ,по мое гледање ти спагаш во таа можеби трета група каде само сака да се слуша својот глас и тераш по своето и глув и нем се правиш, иако јас барем два пати сум ти одговорил а не си покушавал да го браниш твоето тврдење.Си имаш зацртано една линија во главата и се базираш на антирелигиски пишувања и мислиш дека све што лета може да се јаде.А башка е тоа што скокнуваш од тема на тема ,еве во последниот пост само имаш напоменувано три теми да ли си свесен? почнуваш за срцето ,ти одговарам ,па не можеш да ја браниш кажуваш рекла казала, па после велиш дека јас сум во грешка кога велам дека од гледна точка на Бог, добрите дела на атеистите немаат значение ,и на крај започнуваш со клањањето кое апсолутно нема врска ни со темата,нит разговорот што го водиме, па и четврто ме прашуваш која е власта Аллахова а притоа даваш ајетот како половичен ,па еве ти можеби за последен пат мојот одговор:

За да биде појасно за што се работи го давам ајетот во целост и на српски пошто е подобро преведено:

07. Zar ti ne znas da je Allahova vlast i na nebesima i na Zemlji i da vi osim Allaha ni zastitnika, ni pomagaca nemate?

Пред се само Аллах беше.Ништо немаше освен Аллах.После сакаше да создаде ,и го создаде космосот,сите небеси,сите земји, се што е создадено е Негово,многу луге не размислуваат дека ова е така, ни на памет не им одит дека е вака.Но, уствари сите луге се Негови.Некои луге себеси,со своите духови,со своите нефсови, со своите вољи ,се покоруваат на Аллах.тие забележуваат дека се создадени за Аллах.Аллах на човекот му дава најголема важност од сите створениа.Целиот космос,и све друго освен човекот ,се што е живо и неживо го Има створено за човекот,и човекот го има содадено за Себе си.

Единствен ‘‘другар‘‘ ‘‘пријател‘‘ на сите проблеми кои ке ги реши единствен извор,единтствено само Аллах ги решава.Моментално во светот колку народи да има,никој па и ресули (пратеници) кои живеле секој во свое време не можел и не може никој да ги решава проблемите освен Аллах,но проблемите ги предводуваат (наведуваат) кон Аллах,сите пратеници се должни ,назначени за тоа.Само од Аллах земаат наредба и засигурно наредба ја исполнуваат.Пратениците на Аллах ,Аллах правецот им покажува,им кажива што треба да прават ,пратениците се посредници,работите само и само Аллах ги решава.
Само Аллах е најголем ‘‘пријател‘‘ ,најголем помагач.Друго сите луге можат да бидат пријатели ,но решавање на работите последниот збор само Аллах го кажува.

Eте ти како е власта на Аллах,ова сметај го гако толкување на ајетот

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Како ?

Едит: И после толку дрвење кур ниту едно научно чудо не видовме од Куранот.
Научните чуда не ги видел тој што има заклучено срце( што би рекол Мусаб) а научните чуда колку што забележав јас се постирани на почетокот на оваа тема илустрирани со видео клипчиња.

А ако ти си толку преверзан па дрвиш стапои на Форум не ме ни чуди што не си успеал да ги забележиш научните чуда и докази во клиповите, јер ти си очекуел да на нив има нешто за дрвење :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Научните чуда не ги видел тој што има заклучено срце( што би рекол Мусаб) а научните чуда колку што забележав јас се постирани на почетокот на оваа тема илустрирани со видео клипчиња.

А ако ти си толку преверзан па дрвиш стапои на Форум не ме ни чуди што не си успеал да ги забележиш научните чуда и докази во клиповите, јер ти си очекуел да на нив има нешто за дрвење :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Абе Абду(Торбешите не се Македонци)Рахман, клиповите со аргументи беа демантирани во темава од повеќе форумџии значи не важат повеќе.

Други чуда се потребни. И тоа научни.

Kajgana Shop

На врв Bottom