Демистификација на Исламот

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
<< Едитирано од Princ >>
Нејсе, да се вратиме на темата:

Дали исламот одобрува убиство, вакво, егзекуција? Зошто?
Aбе франкфурт зошто волку глупо прашање си поставил а? ај сеа ти на мене одговори ми.

Ко прво ни една религија не одобрува такво нешто тоа сите знаат, само незнам зошто се праиш наудрен, али ок твое си е. Терај додека можеш :bravo:

Г

Господ

Гостин
Aбе франкфурт зошто волку глупо прашање си поставил а? ај сеа ти на мене одговори ми.

Ко прво ни една религија не одобрува такво нешто тоа сите знаат, само незнам зошто се праиш наудрен, али ок твое си е. Терај додека можеш :bravo:
Ај читни па врати се:toe:

Во исламот убиство е дозволено да се изврши врз убиец и казна врз агресорот во иста мера,егзекуција.

A Jew crushed the head of a girl between two stones. It was said to her. "Who has done this to you, such-and-such person, such-and-such person?" When the name of the Jew was mentioned, she nodded with her head, agreeing. So the Jew was brought and he confessed. The Prophet ordered that his head be crushed with the stones.

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
Ај читни па врати се:toe:

Во исламот убиство е дозволено да се изврши врз убиец и казна врз агресорот во иста мера,егзекуција.

A Jew crushed the head of a girl between two stones. It was said to her. "Who has done this to you, such-and-such person, such-and-such person?" When the name of the Jew was mentioned, she nodded with her head, agreeing. So the Jew was brought and he confessed. The Prophet ordered that his head be crushed with the stones.

Да смее во случај ако силувал и тн. Тогаш да, ај сеа кази ми ти што би напраил да ти ја силуваат ќерката пример?

Г

Господ

Гостин
Да смее во случај ако украл, силувал и тн. Тогаш да, ај сеа кази ми ти што би напраил да ти ја силуваат ќерката пример?
Си има полиција и суд кој ги решава тие работи нема да ја земам правдата во свои раце.
Бидејки ако јас решам да се одмазда и за возврат ја силувам ќерката на силувачот ќе настане круг на крвни одмазди и сите ќе се испоубиеме.
А и не се согласувам со смртна казна:toe:

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
Си има полиција и суд кој ги решава тие работи нема да ја земам правдата во свои раце.
Бидејки ако јас решам да се одмазда и за возврат ја силувам ќерката на силувачот ќе настане круг на крвни одмазди и сите ќе се испоубиеме.
А и не се согласувам со смртна казна:toe:
Хехе абе друже знаеш ли дека во муслиманските земји има помалце криминал баш заради ваквите закони.:smir:

Г

Господ

Гостин
Хехе абе друже знаеш ли дека во муслиманските земји има помалце криминал баш заради ваквите закони.:smir:
Можеби,но зарем е добро тоа?
Кој е тој што ќе процени колку е вреден човечкиот живот?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

И колку извршени егзекуции?? Поради носење фармерки, поради бакнување пред брак, поради, друга вера, поради итн.....

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Баш...мисли како Имамот вели или ќе те черечам, бесам, колам, плаам, сечам!

Каде Алах рекол да се убива??

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Баш...мисли како Имамот вели или ќе те черечам, бесам, колам, плаам, сечам!

Каде Алах рекол да се убива??
Тоа е проблемот. Проблемот е во тоа коа ќе почне некој да интерпретира, рецимо научниците, т.е. месхебите. Кој и да е, освен Ханефи, се до крајност радикални и страшни.
Темен век, среден век. Да се убива ради немолитва, т.е. не молење 5 пати, е лоша ствар, пред се она монистичко, народски кажано "комунистички"...
Мухамед имал многу посилно чуство и респект за соживот меѓу религиите, отколку оние другине после него.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Toa i velam, zatoa baram da se de demystify Islam, za da nema zabludi i vehabii da go crnat!

P

Princ

Гостин
Многу е тешко да дискутираш со некого ако не сака да те слушне и нема основни познавања од проблематиката која ја обработуваме.
За да не се мачам залудно, ќе дадам само кратки коментари
- Има одредени случаеви каде Алах препорачува и убиство, и тепање.
- Немолитвата 5 пати на ден не спаѓа во таа група
- Вехабиите се кул.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Многу е тешко да дискутираш со некого ако не сака да те слушне и нема основни познавања од проблематиката која ја обработуваме.
За да не се мачам залудно, ќе дадам само кратки коментари
- Има одредени случаеви каде Алах препорачува и убиство, и тепање.
- Немолитвата 5 пати на ден не спаѓа во таа група
- Вехабиите се кул.
Каде?
Ти тоа озбилно?

P

Princ

Гостин
Па јас одамна не гледам издржана дискусија на темава туку само фрламе мудрости, кој колку знае, и повремено спомнување на вехабии.
Сакав да бидам прочитан, успеав.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Мислам дека демистификацијата е еден индивидуален чин, каде ти и Бог, мора да имате посебен комуникативен процес, на градење и "соживот", на сознавање, и така дефинирање кроз твојата оптика на здраворазумното акме на твојата ментална физиономија.
Тоа не е лесна ствар. Многумина веруваат, т.е. следат морални кодови и само така мислат дека се верници. Верата е многу јака работа, и многу љубоморен и до крајност тајна и лична работа. Ти само знаеш колку е убав портокалот што го јадеш, и тоа што ќе го пренесеш, е само еден фрагмент од импресијата на чуствување и живеење со таа стварност, како комплементарен дел од твоето битие.

Затоа и го сакам мистицизмот, во било која форма, во било која религија... Затоа што сум индивидуалист. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom