Колку ги слушате родителите и кој родител повеќе го слушате?

• Креатор на темата Креатор на темата Spaski
  • Време на започнување Време на започнување
Аман бе... Среќа само ти понапреден од тој уназаден свет. Јас како уназадена, децата ќуљ ги напраив, од уназадени поуназадени...:nesvest:

Имаат тенденција да наметнуваат свои ставови, желби и потреби...големи очекувања и наметнување на одредени морални вредности кои се менуваат со секоја наредна генерација.....тоа не значи дека децата не се сакани, тоа значи дека намерно или не намерно своите соништа родителите често се обидуваат да ги остварат преку своите деца, и така, децата се претвораат во сенки на своите родители...нормално дека има ретки исклучоци, само што се премногу гад дем ретки...:nesum:

Цел живот живеам само со мајка ми, така да логично е дека нејзе ја слушам. Во одреден период од мојот живот, поради одредени икс причини, мислев дека треба да бидам бунтовник и да правам се обратно од неа и се инаетев и идев само по мое. Сфатив колку сум била дебилна и се би дала да го вратам времето назад и да ја слушав што ми збореше, зашто е премногу паметна и мудра жена. Таа моја глупа грешка и инаетење нема да ги повторам никад, зашто од тоа шо сакав да се правам бесна и да и одам контра, направив неколку грешки кои ме чинеа многу.

Со татко ми од друга страна имам сосема коректен однос иако го запознав пред неколку години, сепак често кога се гледаме ми дава прекрасни совети кои со драго срце ги применувам.

У суштина секогаш сум почитувала што ќе ми кажат од дома, освен од одреден период, за кој највеќе се каам и да можам би избришала се. Зашто нема никој кој подобро му мисли на човекот од неговите најблиски - семејството.

па горе долу двајца ги слушам. до душа зависи како ќе ме фатат будалите, а сега што почесто ме фаќаат :toe: ама може да се рече дека послушно дете сум :kesa:

Имаат тенденција да наметнуваат свои ставови, желби и потреби...големи очекувања и наметнување на одредени морални вредности кои се менуваат со секоја наредна генерација.....тоа не значи дека децата не се сакани, тоа значи дека намерно или не намерно своите соништа родителите често се обидуваат да ги остварат преку своите деца, и така, децата се претвораат во сенки на своите родители...нормално дека има ретки исклучоци, само што се премногу гад дем ретки...:nesum:

se soglasuvam so tebe definitivno.....nametnuvaat svoi stavovi posebno za moralot, i postojano kakvo bilo vo nivnoto vreme.....

se soglasuvam so tebe definitivno.....nametnuvaat svoi stavovi posebno za moralot, i postojano kakvo bilo vo nivnoto vreme.....

Сигурно и ние кога ќе дојдеме на нивно место би се однесувале на некаков сличен начин на нивниот.Сега во повеќето случаи не сме свесни за тоа бидејќи не сме родители,али кога ќе имаме свои деца тогаш ќе биде обратното - ќе ти дојде родителскиот инстинкт.Во многу случаи при некои да речеме кавги мегу нас и родителите за некоја работа што не ни дозволуваат може ние да им кажеме дека на нашите деца тоа не би им го оспорувале,а они ќе ни одговорат дека кога ќе имаш деца ќе видиме како ќе се однесуваш и дали ќе ти биде сеедно.:pipi:

Сигурно и ние кога ќе дојдеме на нивно место би се однесувале на некаков сличен начин на нивниот.Сега во повеќето случаи не сме свесни за тоа бидејќи не сме родители,али кога ќе имаме свои деца тогаш ќе биде обратното - ќе ти дојде родителскиот инстинкт.Во многу случаи при некои да речеме кавги мегу нас и родителите за некоја работа што не ни дозволуваат може ние да им кажеме дека на нашите деца тоа не би им го оспорувале,а они ќе ни одговорат дека кога ќе имаш деца ќе видиме како ќе се однесуваш и дали ќе ти биде сеедно.:pipi:

Кога ќе имаме деца многу поважно е поучени од грешките на родителите(ако воопшто и сме ги заприметиле) да не ги правиме истите, отколку да не обзеде илузијата дека тогаш ќе размислуваме поинаку бла бла(баш тој излитен став дека тогаш ќе биде поинаку, нас не прави поинакви, тоа тие како автохипноза бЉак). Некои работи ќе бидат сменети не велам дека нема, но лош филм е во кЉучните работи како што се однос родител/дете(што обично е далечен, ладнокрвен и себичен), да се понашаме исто како нашите родители.

Пи. Ес. Генерализирам затоа што како што имав напоменато некаде дека исклучоците се многу ретки.

Они зборат јас слушам, од едното влегува од другото излегува ... и така во круг :)

Колку ги слушате вашите родители?
Дали ги применувате нивните совети и се водите според нив?
И кој родител повеќе го слушате и зашто?
Ги слушам зашто кога ми се најпотребни се покрај мене , едноставно ме научија да ги ценам , почитувам .
Совети земам од нив , ми делат а дали ги прифаќам зависи од ситуација во секој случај знам дека ме советуваат за мое добро .
Татко ми го слушам повеќе зашто работиме заедно на исто место , а мајка ми премногу ми попушта и толерира и ја сакам како другарка :helou:

Majka mi, ne smeam da ne ja slusham :D
Ke mi go nabie nejzinoto mislenje vo mozok ...
A i deka ako zgresham si imam opravduvanje sebesi : Mama taka mi kaza
I ke i vikam
Pa ti taka mi kaza i to..

Мајка ми е рационалистот во бракот, со татко ми најчесто беше разговор на глуви

Вака изгледаше разговор помеѓу мене и него

Јас-Не влегувај во дневна со чевлите валкани сега ја чистев

Тој-Аха слушнав сега да го обесам чадорот

Јас-Ти реков да не влегуваш со чевлите валкани, сега не ја чистам

Тој-Си помислил некогаш што ако јас не сум ти вистинскиот татко?

Јас-Ти реков да ги соблечиш ебаните чевли, сега и кујната бербат ја направи со најлонките од пазар

Колку ги слушате родителите ?

Колку што ме служи слухот

Кој родител повеќе го слушате?

Тој што е поблиску до моите уши

Колку ги слушате вашите родители?
Дали ги применувате нивните совети и се водите според нив?
И кој родител повеќе го слушате и зашто?

Ги слушам прилично :)
Ги применувам, но само оние што ми се допаѓаат.
Ги слушам и двајцата, ама повеќе мајка ми :)

П.С. Не ставив бои затоа што сум на портокаловиот скин, а тука се зезнати боите. Ме мрзи да менувам, ама ќе разберете :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom