Стар македонски рап [1995-2003]

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Jas, kako incijator na temava bi sakal da ve zamolam site koi ke imaat vozmoznost da ucestvuvaat i da pridonesat kon temata, da se pridrzuvaat kon nekoi baranja na samata tema.

1. Najprvo bi sakal temata da bide koncentrinara striktno okolu razmenata na stari Makedonski Rap pesni koi seuste ne se cueni od sirokata masa na rap konzumatori vo MK a i posiroko.Sakam da potenciram deka ne treba vaka ubava tema za kvaliteten makedonski rap da bide zamrsena so megu sebni karanici i konfrontacii okolu toa koj raper e najdobar, koj bil dobar, koj kade bil i kade e sega!Nitu pak da se pravi vrska pomegu rapot pred 2003 i rapot po 2003.Ostavete gi maloumnite raspravii na strana i pocnete da barate po vasite papki, po hard diskovite, po dvd ili cd diskovite star makedonski Rap koi sum siguren deka ima luge koi mozat da postiraat kvaliteten rap.

2. Celta na temata treba da ima dve strani.Najosnovno, da se rasiri muzikata na oddelni artisti vo Makedonija koi imaat sozdavano (neizdadeni) proekti vo vremeto koga makedonskiot rap imase samo nekolku grupi od 2/3 gradovi vo MK i sepak se sozdavase kvaliteten rap koj zasluzuva da bide cuen od lojalnite fanovi kako mene i drugi luge.
Drugata poraka na temata e, da se cue i da se dade respekt na "zagubeni i zaboraveni" pesni, pesni ostanati vo vremeto i pesni koi vo sekoj smisol mozat da bidat posilni od denesnite Rap proekti vo "Post Moderniot Rap Fenomen vo MK".

... veke odnapred e jasno koj i kakvi luge bi bile postojani clenovi na temata.Ne mozam da potenciram po ID, no toa sigurno treba da bidat luge koi slusaat Rap muzika poveke od 8 godini.Luge koi se po dlaboko vo sustinata i luge koi navistina znaat da zacuvat kvaltetna muzika vo svoite papki i shpindeli.

Pozdravo od Mista 93, i vednash bi sakal da pobaram (jas ke postiram pesni vo nerednite nekolku denovi) za edni pesni koi gi imav edno vreme no gi zagubiv.Stanuva zbor za skopska grupa, koja mi izgleda deka bese sostavena od 2 MC, i mozebi AGO bese producent.
Zapomnav deka se imenuvaa kako Klanot Georgievski Filipovski mislam.... mu skrsile 3 zaba dodeka kradele kola ... Isto taka od istite decki imase druga pesna za Marihuana ... kako dilale trava i na msiho moda pop .. :)

I drugo koe bi pobaral ako saka da podrazmislite ili da se podrazpitate okolu pesnata na Ago i Nepoznatoto koja se vika - Denovite vi se Pri Kraj ... Na pocetokot na Pesnata ima interlude koe izgleda iseceno od postara pesna i vokalot veli vaka

" vo edna sobicka bevme sobrani
temnata strana i caldisani "

Pitam. Dali vsusnost toa e isecok od druga stara pesna koja nie seuste ne sme ja cule???Ako nekoj ima poznanie za takvi pesni, neka pocne da pisuva sto znae, so sto e zapoznat, sto misle deka cul i taka nataka.

^^^ Pokana za Kiskin, Wannabeemcees, i nekoi drugi faci koi mozebi mozat da pomognat vo donaciite ...

u druiot kompjuter gi imam, a imam premnogu pesni ko so sakas ti.
a za prasanjeto
vo edna sobicka bevme sobrani
temnata strana i caldisani

toa e stara pesna od Dzaka

u druiot kompjuter gi imam, a imam premnogu pesni ko so sakas ti.
a za prasanjeto
vo edna sobicka bevme sobrani
temnata strana i caldisani
toa e stara pesna od Dzaka

bravo za respondiranjeto ... bi sakal da mi pomognes kon toa da mi dades staro makedonsko dobro ... mnogu go sakam stariot makedonski rap. Moze da napravime razmena.Ti mene makedonski ja tebe strasno dobar USA rap od 1993 do 1998 godina. Samo tvrda muzika mozam da ti dadam za razmena za makedonsko... imam mnogu mnogu ne izdadena muzika sto sum ja sobiral niz poslednite 5 godini ... mozam da ti go dadam samo naj dobroto sto vsusnost ni za pari ne bi go dal .. no samo za dobar star makedonski rap DA .. bi go dal :)

Pozdrav...i cekam predlog za biznis.

abe ce ti go dadem ja makedonskiot , ne e problem toa, a i tvojot mozno e da go imam, taka da nemora niso da mi dades ti. samo ce pocekas da dojde 1-vi da mi se restartira internetot pa da ti napraem upload. :)

abe ce ti go dadem ja makedonskiot , ne e problem toa, a i tvojot mozno e da go imam, taka da nemora niso da mi dades ti. samo ce pocekas da dojde 1-vi da mi se restartira internetot pa da ti napraem upload. :)

hehe ... inace da brat napraj upload i ja ke napravam upload i bas bi sakal da vidam dali ke gi znaes pesnite koi ja ke ti gi pratam ... stom odnapred tvrdis deka go imas toa sto sakam da ti go pratam, togas ocekuvam da mi dades dobar rap ... samo dobar kolekcioner moze da tvrdi taka :)
zatoa bi sakal da vidam sto ke mi ponudis .... pozdrav .. i edvaj go cekam prvi :)

p.s. gledaj da ja stavis trakata od dzaka sto zborevme, i od klanot georgievski ova ona .. e takvi pesni mi stavi brat :) mnogu sakam da slusam staro dobro ... i da pusam margarita dodeka uzivam vo rapot ... pozz i odnapred fala ...

Овде може да се најдат песни од пред 2003.

Исто така, кој нема слушнато ништо од Уличен ритам, е...noob.

Пошто све што имам рап, ретки снимки, преретки, све ми е на касети...да изнајдам начин тоа да пребацам во дигиталка, па ќе ве частам.

Da da drugar.Ke bide ubavo ako se organiziraat tie za koi jas velam deka se "vistinski glavi" onie koi uspeaja da zacuvaat Staro Dobro Makedonsko.
Da se trgneme malku na strana od temite koi veke gi ima i stanaa cista gomnarija poradi premnogu milkshejk faci koi pisuvaat sekakvi prostotii.Zatoa neka se vpregnat site onie koi imaat staro dobro i neka go kacuvaat tuka zatoa sto veke samo toa ni ostana.Da si spodelime ona sto e dobro i da uzivame dodeka na TV ima klovnovi i shutovi.
Ako mozete nekako sve sto je na kaseti napravete "cassette rip" i davajte da uzivame, oti imame eden zivot i samo edna sansa do go vkusime mrsniot rap koj muvlosal po fiokite na vistinskite glavi.
Inace tamu na soundclick, gi imam site pesni koi vredi da se imat.Kako na primer FNS - Hardcore Shmeck.Mnogu me kefi trakata.

Ajde jas ke go skrsam mrazot i denes ke postiram nekolku grupi koi za mene imaat krucialna uloga vo arhitekturata na stipskiot rap.Iako ima postaro i po dobro i od ova, no toa e nekade po kasetite niz stip, i e vo nekoi fioki kai luge koi treba da gi trazam za da mi gi dadat kasetite, jas sepak ke se obidam na Makedonskite fanovi da im podaram kvalitetni stari vokali od koi se izrodi toa sto denes se izrodi -> mnogu izrodi

Stanuva zbor za grupa koja pravese rap od 1998 do 2003 godina.Za niv se slusna prv pat vo 2003 koga se izdade kompilativnoto CD od stipski rap ekipi, a tamu bea i oni.
Str8 Squad e grupa sozdadena od nekolku clenovi no samo eden e osnovatelot na istata.N.M. koi e i producent (excellent producer), C.B.D. - MC i Phantomot - MC.
Nivniot stil e izgraden preku indirektno vlijanie od rapot na Wu, ONYX, Defari, Buddah Monk, Mobb Deep, Showbiz & Ag, Mood i drugi...
Str8 Squad prethodno bea pod imeto BUNT.Imaat snimano poveke pesni, no nekoi od niv gi goltna vremeto.Dobri stari traki no sepak gi goltna.NE SAKAM TOA DA SE SLUCI SO NIKOJA DOBRA MAKEDONSKA RAP PESNA!!!ZATOA DAVAJTE SE STO IMATE!!!!

Str8 Squad - 2003 DOWNLOAD[/URL]

Str8%2BSquad%2B%26%2BDS.jpg

Vtorata grupa koja veke sigurno ste ja cule nekolku pati e Stip Hop.
Aaahhh ... Stip Hop.E tokmu na toa mu velam jas Staro Dobro Makedonsko.Tokmu tie bitovi, tie rimi, taj stil i taa lirika.Tuka ke najdete dobri bitovi i ludi tekstovi.Ovaa grupa e megu pionerite na makedonskiot rap oti sepak imaat pesni i od 95' i 96' godina koi sekako gi goltna vremeto.Stip Hop dobivaat respekt od site makedonski grupi.Zboram za onie od vremeto, a drugive ne se ni vazni.Znaci koga velam deka Djaka Nakot i cela Legija, Ago i celo DNS i mnogu drugi davaat respekt na Stip Hop, znaci stvatno zasluzuva da se cue sto e toa sto nekogas gi drzese MCjata zaedno.Tuka treba da se dade strelka vrz NEPOZNATOTO koj e eden od naj psihotropnite kako sto velam jas MCja na Balkanot.Negovite tekstovi ne se sa zekogo.Samo slusnete gi trakite "Ago - Denovite vi se Pri Kraj so Nepoznatoto" i "Caldisani - Duhovna Kriza" i ke razberete za kakva lirika stanuva zbor.
Isto taka treba da se dade Respect za eden od najdobrite producenti vo MK koj mnogu dobro znaese sto e toa Dobar Beat.Pocinatiot Producent i MC "TVORECOT" navistina pokaza kolku dobar e vo toa sto go pravi vo site pesni a na liricki plan najdobro vo pesnata "Zbuneti Senki".

R.I.P. Tvorecot

Stip Hop - Sekavanje 1998-2003 (skratena verzija bidejki stavam samo pesni po moj vkus) DOWNLOAD[/URL]

stip%2Bhop%2Blogo.jpg

Едитирано од Тончи:Забрането е споделување на било каков автоски труд доколку не се поседуваат права за истиот. Преведено на македонски нема пиратерија на форумов.

Za site onie koi sega se vklucuvaat vo temata, neka bidat pozdraveni so dva paranormalni liricisti od Stip, a voedno i site drugi da osetat kakov Rap (gore dolu) se bara za razmena...

I ... da prodolzam.Znam deka vo MK ima mnogu decki koi gi respektiraat Lugeto vo Belo, a analogno na toa znaci i MCjata koi go sodrzea Beloto Delo.Inaku povelete info.
"Luge u Belo, e najesencijalnata istocno makedonska rap grupacija koja na naj dobar nacin go pokazuvase i odslikuvase rap prasanjeto vo istokot, potocno Stip.Vo Luge vo Belo bea grupite Exekutori, Troen Pakt, Aspi, Verbal i Protosot.Vkupno site zaedno se 8 dushi od koi 3ca bea producenti no Magnus bese vodeckiot producent.
Vo Luge u Belo, gradeznicite imaa svoj stil, i sekoj od niv bese posebna prikazna za sebe.Poradi toa se raspadnaa, poradi cvrstoto rapersko ego i silniot stav.Taka se raspadnaa i prodolzija sekoj po svojot pravec.Vo toa vreme zamre i rapot vo Stip poradi se pogolemata dezertacija od vistinskiot rap, od strana na golem broj MCa."

Ete, za site tie fanovi koi sakaat da cuat nesto poveke od toa sto go imaat cueno dosega, zgotviv eden paket pesni koi retko moze da se najdat i da se cuat.Nekoi pesni veke gi znaete no ete ke vi pustam 18 pesni cisto Stipsko Belo zadovolstvo, so Rap kakov sto retko denes se pravi.I navistina davam zbor deka "Luge u Belo" navistina imaat dobar rap i mora da slusnete i da se uverite.Za mene Lugeto u Belo se navistina esencijalni.

* Treba da znaete deka nekoi pesni imaat slaba produkcija bidejki se snimani pred 10 godini na pentium II.Kako i da e, sepak osetete kako toa bese pred 8/10 godini.

luge%2Bu%2Bbelll.jpg

*** Luge u Belo[/URL] *** <- Download Link

1. Luge u Belo - Hip Hop Tvrdina
2. Verbal - Nedovrsena Tema
3. Troen Pakt - Stihovna Revolucija
4. Luge u Belo - Delegacija ft. Jo & Tripho
5. Luge u Belo - Izdanije Vrelo
6. Troen Pakt - Nedoumica
7. Verbal - Traga
8. Mracniot - Covekovata Dilema ft. Magnus
9. Exekutori - Eee Momce
10. Luge u Belo - Rap Dedo
11. Luge u Belo - Luge u Belo
12. Verbal - 5te Nivoa
13. Exekutori - Crna Misla
14. Troen Pakt - Budenje na Zaspanite
15. Verbal - Manifest ft. Filozofot
16. Exekutori - Opasnost
17. Verbal - Verbalna Proekcija ft. Tvorecot
18. Exekutori - Senjak 4

-vo idnina ocekuvajte cel ne izdaden album od Da Be Da

Едитирано од Тончи:Забрането е споделување на било каков автоски труд доколку не се поседуваат права за истиот. Преведено на македонски нема пиратерија на форумов.

Едно големо браво!
Ги има песните на Чиста Околина и Уличен Ритам на интернетов, па незнам како би можел да придонесам...

Сепак голем респект. Old School. <3

Овде може да се најдат песни од пред 2003.

Исто така, кој нема слушнато ништо од Уличен ритам, е...noob.

Пошто све што имам рап, ретки снимки, преретки, све ми е на касети...да изнајдам начин тоа да пребацам во дигиталка, па ќе ве частам.

Тој што не слушнал Уличен Ритам / Чиста Околина е
Double Noob.
BTW, отворив тема од дамна :)

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=48443

Едно големо браво!
Ги има песните на Чиста Околина и Уличен Ритам на интернетов, па незнам како би можел да придонесам...

Znaci.Sekoj sto moze i saka da zeme ucestvo vo Temata bi bilo ubavo ako trgnete po sledniot sablon, kako sto jas principno pravam veke so godini po razni svetski forumi.

1.Najprvo, treba da se bide svesen i sozeman koga se kacuvaat nepoznati proekti, bidejki ne SE (not everything) moze da se kace, zatoa sto ne se e kvalitetno.
Znaci ako veke sakate da kacete dobri pesni, neka tie pesni bidat so:

tvrdi ritmovi so tapi udari ili mokni udari + opasni dobo6i, bez sinteticni semplovi i instrumenti, instrumentali ispolneti so niskofrekfentni basovi, kontrabasovi, pesni so eksplicitna ili ekscentricna no smislovna lirika, vokal so div intenzitet, mokni vokali ... so eden zbor BOOM BAP

2. Sledno sto ke bide preporaclivo e pesnite koi gi prakate, bez razlika dali ke bidat EP (extended play) ili LP (long play) ili samostalna traka, gledajte da bidat sredeni pesnite.Mislam na ID tagovite, i pozelno e da se stavi informacija za samata traka i artistite.
Isto taka ako mozete i ako ne ve mrzi, konvertirajte gi trakite vo podobar bitrate, vo mp3 format, za da se dobie podobar kvalitet.

3. I treto koe e isto taka vazno, bi bilo ubavo ako gi kacuvate vasite .rar ili .zip arhivi na file hosting mrezata MEGAUPLOAD.Vi ja posocuvam taa stranica zatoa sto tamu najdolgo ostanuvaat zacuvani arhivite vo odnos na drugite kako rapidshare.com, zshare.com, mediafire i dr.Oti sepak toa e idejata, da se zacuva rapot vecno nekade na netot a ne pod tepihot i parketot.
Znaci stavete se vo .rar, kacete go na megaupload i so linkot dojdete tuka i znaete sto treba.

Mislam deka nikomu ne treba da mu bide tesko ova, zatoa sto sepak stanuva zbor za star makedonski rap, koj e svedok za svoeto vreme i patokaz za idnite generacii koi sepak stanaa sranje.
Ne treba da ve mrzi oti sepak ima luge koi navisina sakaat da go slusnat toa.Ete na primer jas kako kolekcioner veke nekolku godini prakam .rar papki vo New Jersey, Boston i dr.Jasno e deka ne ni go razbiraat jazikot, no sepak ja osekaat produkcijata.
Taka da COOLZROCK sega znaes kako treba, pa ako gi imas trakite vo PC sledi gi instrukciite i blagoslovi ne se Ulicen Stil pesni koi ete jas gi nemam a sum gi cul.Uh samo koga se setam kolku hard traki ima po kasetite niz MK :S ....

Pozdrav.... Mista 93

Без пиратерија ве молам. Пишувајте кирилица. Не ставајте ѕвездички ко пубертетлики на МСН.
Благодарам на разбирањето.

Без пиратерија ве молам. Пишувајте кирилица. Не ставајте ѕвездички ко пубертетлики на МСН.
Благодарам на разбирањето.

dobro be pope ... inace zvezdi staviv za da bide vidliva temata ... i mozese toa nesto da mi go pises na poraka privatna a ne tuka da mi valkas temata ... i gledas li kako so kef i so smisol ja vodam temava ???? znaci ne sum pi4ica od mesendzer sepak .... blagodaram za razbiranjeto .

abe vie moderatori normalni li ste ??????? rabotam po forumi vo amerika alooo vo amerika sum clen na fantasticen forum i ureduvam razni raboti za amerikanski grupi koi imaat izdadeno sniglovi koi kostat po 300 dolari pa pak cel svet kacuva nasekade linkovi za download na zabravena muzika ... toa e dobro delo za samiot artist be aloooooo ????? Vo amerika nema problemi za takvo nesto a ti tuka u MK kade cela drzava e piratska i kade celata muzika stoi na internet ti mene mi pravis zabrana za piraterija ... i plus toa jas imam ucestvo vo nekoi pesni i proekti koi gi postiram taka da ne mozes da mi kazes sto mozam da kacam a sto ne ???? ajde kazi kako edna pesna ke ima avtorski prava koga ne e ni registriana ni izdadena ???? imas li logika ???? nitu edno od toa sto postiram ne e izdadeno. plus toa site tie decki mi se prijateli i mi se blagodarni so ja siram nivnata muzika ..

i na krajot povtorno dovagame do toa .. deka sekogas koga kon nesto so ljubov priogas , sekogas dovaga nekoj idiot koj mora da ti se posere na trudot ... fala brat ... ist si kako i cela makedonija .. ne za dzabe sum vo stranstvo i od daleko drzam kontakti ... ccc .. ejj ne mi se veruva deka vo piratska drzava e zabraneto piraterija ccc ..... kazi be ti koga posleden pat kupi CD na makedonski artist ???

i kazi mi kako da najdam avtorski prava ????? da ti gi viknam site decki sto rapuvaat vo pesnite da ti kazat DA ... NEKA SE POSTIRAT PESNITE !!!! ??? molam te toa mi go objasni ... a sto ke bide ako kacam moja pesna ??? isto ne registrana ????

Како прво, тоа со забраната за делење линкови е едно од правилата на форумот.

Како второ, како фотограф ми бодат очи тоа ѕвездичките I LATINICATA. Доколку си патриот ќе пишуваш на КИРИЛИЦА.

За линковите, не можам да гарантирам дека еден ден некој од тие автори нема да се појави со тужба кон Кајгана затоа што не форумот без негова дозвола се дели неговата музика.

За пиратерија си имаш пиратски форуми, таму ќе бидеш цар со оглед на тоа дека не посветуваат внимание на кирилица 'n shit yo.

Мир меџу животињама, љубав меџу људима, или скратено PEACE.

abe nemam zborovi .... ahahhaha ... avtorski prava vo mk .. da puknam od smea ...pozdrav .... teraj si so rabota na najubaviot forum na balkanot cccc ...
i sepak fala sto mi ja posra temata .... slobodno mozes sega da ja zaklucis ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom