Девизи-купи-продај

• Креатор на темата Креатор на темата arheolog
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.095
Локација
СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА
Темава ја отварам поради еден разговор што го правев со еден мој познаник.Типов ми вика дека неделно заработува прилично добра сума на пари од купуванје,па препродаванје на евра.Како иде работата ми објаснува:

ако на пример еврото куповна цена му е 60.8653 денари тој 500евра ги купувал за 30432денари
после тоа одма идел во друга менувачница и ги продавал,курсот за продажба бил секад поголем,ако е курсот 61.4771 тој ги продавал за 30738денари,што е заработка од 300денари.
Со две вакви дневни трансакции вика се вади една солидна македонска дневница,а и во прилог му оди фактот што работи како шофер па често трговијата си ја правел и по другите македонски градови,за да не е сомнителен.
Колку мислите дека ова е успешно,дали може да се работи сериозно,мене некако не ми се верува...
:salut:

1. Да не бил пијан кога ти раскажувал?
2. Кај има евра по таа куповна цена?
3. По која логика по менувачници можеш да купиш евра поефтино отколку што можеш да им ги продадеш?

Ај што те лажел, а ти му поверува? :)

Како може секогаш кога и да купи он евра секогаш курсот да се качува.... малце е
чудно

Оваа шема е разработена уште многу поодамна...поготово на бит пазар е најразвиен овој бизнис....

(инаку јас за шемава дознав од колеги албанци од факс.)

1. Да не бил пијан кога ти раскажувал?
2. Кај има евра по таа куповна цена?
3. По која логика по менувачници можеш да купиш евра поефтино отколку што можеш да им ги продадеш?

Ај што те лажел, а ти му поверува? :)

Кжав дека работава ми е сумлива,а кај ги купува доколку ги купува појма немам,не го прашав,може во НБРМ,од странство стварно појма немам,ви го кажувам само муабетот:salut:

Како може секогаш кога и да купи он евра секогаш курсот да се качува.... малце е
чудно

Па речиси секад продажниот курс е поголем,а и може типот прати берза и слични работи поврзани со девизите

Па речиси секад продажниот курс е поголем,а и може типот прати берза и слични работи поврзани со девизите
Pa da de, pogolem e, ama tie da ti prodadat a ti da gi kupis devizite. Ti pogresno si gi sfatil poimite. Znaci koga ti ides so denari vo menuvacnica da kupis devizi, ti gi presmetuvaat recimo po 61.5, a ako ides so devizi i sakas da gi pretvoris vo denari, togas ti presmetuvaat recimo po 61.2 ( ova brojkite samo ko primer ). Taka zarabotuvaat menuvacnicite. :toe:

Темава ја отварам поради еден разговор што го правев со еден мој познаник.Типов ми вика дека неделно заработува прилично добра сума на пари од купуванје,па препродаванје на евра.Како иде работата ми објаснува:

ако на пример еврото куповна цена му е 60.8653 денари тој 500евра ги купувал за 30432денари
после тоа одма идел во друга менувачница и ги продавал,курсот за продажба бил секад поголем,ако е курсот 61.4771 тој ги продавал за 30738денари,што е заработка од 300денари.
Со две вакви дневни трансакции вика се вади една солидна македонска дневница,а и во прилог му оди фактот што работи како шофер па често трговијата си ја правел и по другите македонски градови,за да не е сомнителен.
Колку мислите дека ова е успешно,дали може да се работи сериозно,мене некако не ми се верува...
:salut:
АХА ХАХАХАХАХАХАААААААААА :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: ме изнасмеан ова или тој те лажел тебе или ти не лажеш нас уствари си мислиш дека нешто и си праиш некој шеми али шемиве тисе оф леле држме мајко се усрав АХАХАХАХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
вака несум се смеел од дамна.
од кај сака нека ги купувал и кај сакал нека ги продавал секогаш е во загуба Абе менувачницине ептен многу сакаат такви како тебе :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Сепак фалати за смејава имаш пиво од мене

АХА ХАХАХАХАХАХАААААААААА :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: ме изнасмеан ова или тој те лажел тебе или ти не лажеш нас уствари си мислиш дека нешто и си праиш некој шеми али шемиве тисе оф леле држме мајко се усрав АХАХАХАХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
вака несум се смеел од дамна.
од кај сака нека ги купувал и кај сакал нека ги продавал секогаш е во загуба Абе менувачницине ептен многу сакаат такви како тебе :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Сепак фалати за смејава имаш пиво од мене

fala za pivoto.ama stvarno nemam potreba da lazam.vi kazuvam sto mi kaza tipot,a i nekoj pogore spomna deka ova bil odamna razrabotena sema
plus eve sea gledam vo vesnik ima kurs na devizite
kupoven,prodazen i sreden
kupovniot e pomal .....:salut:

Јас ти предлагам уште утре со 50 евра да ја пробаш шемава, да ги промениш парите барем 4 пати...да видиш колку ќе ти останат. :pos2:

fala za pivoto.ama stvarno nemam potreba da lazam.vi kazuvam sto mi kaza tipot,a i nekoj pogore spomna deka ova bil odamna razrabotena sema
plus eve sea gledam vo vesnik ima kurs na devizite
kupoven,prodazen i sreden
kupovniot e pomal .....:salut:
ВААААААААААААААААААААААААААААА ХА ХА ХА ХА ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
Престани те молам се чуствувам како да ме скокотка некој.
А и тој некој погоре шо кежал се разбира исто колк и ти.
Инале со менѕцањето на девизи на битпазар се работеше одамна нај веројатно и ти и тој сте биле у пелени,или не сте биле ни родени иначе таму сосема поинаку се тргуваше не онака како шо мислиш ти :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
уште едно пивце имаш

ВААААААААААААААААААААААААААААА ХА ХА ХА ХА ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
Престани те молам се чуствувам како да ме скокотка некој.
А и тој некој погоре шо кежал се разбира исто колк и ти.
Инале со менѕцањето на девизи на битпазар се работеше одамна нај веројатно и ти и тој сте биле у пелени,или не сте биле ни родени иначе таму сосема поинаку се тргуваше не онака како шо мислиш ти :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
уште едно пивце имаш

poleka so pivoto.....ke se nacukam :)
rekov deka i mene mi e cudna rabotava,nacinot za zarabotka e mnogu lesen,no tipov tolku samouvereno go kazuvase muabetov...
p.s.zdravo e da se smees:smir::salut:

Она што го работел човекот, се вика црна берза :) поправете ме ако грешам. Односно типот си игра менувачница без притоа да исполнува услови за тоа. Вакво нешто се работеше порано на секое коше. разликата мегу менувачница и банка и препродавачот на девизи на црно е разликата во курс. Односно, за да просперира еден таков нелегален бизнис треба да имаш помала разлика на куповниот и продажниот курс da e Помала во однос на она што ја нудат менувачницата и банката.
Претпоставувам а и логично е да варира за нијанса курсот во одредени градови. Сепак за ова да биде доходовно, треба да правиш голем обрт на парите односно во текот на денот да смениш повеке пати еур во ден и обратно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom