Жени кои не сакаат да станат мајки

• Креатор на темата Креатор на темата Mateas
  • Време на започнување Време на започнување
Lurtz напиша:
Нигде не видовме зошто не прават или зошто не сакаат оние кои не сакаат освен секој има право на свој живот (хм, имаат право и други, но ете на други теми постојано се судени...аиии)

темата ко шо знам е за оние кои Не сакат да имаат, а не за оние кои сакаат.
Јас искрено не знам на кои теми се судени оние кои имаат право на свој живот, ама се сомневам дека оние луѓе кои тука ќе се изјаснат дека секој одлучува за својот живот на некоја друга тема ќе проповедаат налудничави правила.

Јас сепак ќе повторам, причината “не сакам да имам дете“ е сосема доволно образложение. Секое понатамошно озборување (да токму тоа ќе биде) околу поводите и причините, како трауми од детство и хормонални пореметувања се само трошење време на пауза уз цигарче, ништо повеќе.

Слободна волја е да не сакаш да имаш дете, не убиваш, не загрозуваш, не правиш никаков проблем. Општествениот притисок, не само за имање деца туку и за многу други работи кои претходат на детето се токму тој недемократски начин на наметнување став и затоа си давам слобода да кажам дека во принцип простите луѓе велат дека секој треба да има дете, но немаат реално објаснување зошто, бидејќи и онака ставот им е наметнат, како што им е наметнато да се христијани, да мразат грци и црнци и така натаму...

pearl напиша:
Желбата за дете (значи слободна, ненаметната) е за да има кому да се пренесе целото твое знаење, умеење, сакање, да изградиш човек, ете токму тоа, пред и се` ЧОВЕК (не мислам на биолошко битие, туку на морално/принципиелно/самосвесно и чесно битие), подобар од тебе и она што си ти самиот и преку тој човек да оставиш legacy, а тој потоа да се обиде да го направи истото (не навлегувам колку ќе бидеме успешни во тоа)......... за да после ги пуштиш да си тераат по свое и да си живеат по свое, да летнат кај што им е ќејф, да си бидат среќни да свој начин, да го живеат животот on their own terms, а не да им се стави ланец околу гуша и да им се створи грижа на совест дека на стари години, тука се само за да те мазат и пазат тебе и само тебе.

Мислам дека единствениот одговор на прашањето зошто некој сака да има дете е... “сакам дете“. Тоа е биолошка ствар, како сакам да јадам, да пијам вода, сакам секс, нормално е. Само што, како што има вегетерјанци, луѓе кои пијат малку вода, асексуални типови, така има и луѓе кои не сакаат деца, од разни причини и не може никој да ги осуди.

Желбата за дете е чист нагон, а воспитувањето е процес кој е задолжителен, но не е примарен кога треба да се одговори “зошто дете“. Сметам дека не треба луѓето да имаат деца за да пренесат дел од себе, ми делува како онаа несвесна појава кај грото родители кои сакаат да се реализираат преку своите деца, а е толку одвратна.
Го прифаќам размислувањето “сакам да имам дете и да го воспитам да биде вистинско злато“ но да биде тоа основа зошто раѓам едно дете малку ме буни, ме потсеќа на лего коцка, ја правам сликата и се забавувам, не ми оди малку... :smir:

Ех Викторе, види во религија како се осудувани и плукани (дури и со многу навредливи содржини) одредени страни, едни со други (истото се случува и со темите за Скопје 2014, политиката, економијата...). На секоја тема постои заземање став и/или осуда. Осуда за/против христијани, осуда за против атеисти, осуда за против трујачи на кучиња, осуда за против хомосексуалци или хетеросексуалци, осуда за против девојки кои се сликале по фејсбуци, за или против Геро, Бранко, гвујо... Еднаш на друга тема спомнав, секое мислење освен она -што сакаат нека прават или сеедно ми е, а такви се исклучително малку, значи секое мислење е осуда за или против нешто -колку и да се каже тоа во блага форма.
бидејќи и онака ставот им е наметнат, како што им е наметнато да се христијани, да мразат грци и црнци и така натаму...
Ова е пример земено за осуда -конкретно на христијаните, тие имаат слободна волја да го имаат христијанството како своја вера. Исто како и оние што се определиле да не веруваат во Бог...сосема исти од две различни страни. Но дефинитивно и двете како исказ се осуда, судење, предрасуди..и така натаму.
Најголем процент од нас имаме предрасуди и сите судиме по свое убедување, но некои ги чуваат во себе, а некои јавно ги кажуваат -не само на оваа тема туку воопшто. Тоа е едина разлика.
Али со тек на време предрасудите се менуваат.
Доколку се суди некому дека суди, треба да се запраша човек дали некогаш некого не осудил.
Доколку ти засметало пак моето судење и предрасудите кои ги имам -кои се најверојатно спротивни на твоите, тоа е друга работа. Не може секој со секого да се сложи во темите.

Па,ова е форум и сакам да знам или да ја доловам причината зошто некои жени не сакаат деца.

Во реалниот живот е сосема друго.Ако ми рече некоја девојка/жена дека не сака да има деца,сигурно дека нема да ја прашувам колку е пореметена во хормони.
Муабетот ке си остане на тоа,затоа што јас секогаш сум ја почитувала приватноста.

Дека си Виктор, long time no read. :)

Се разбира дека нема да можеш да ги наместиш лего коцките. Од една страна се бунтуваш на наметнати ставови и предрасуди, а од друга го ограничуваш рушењето на истите, преку забрана на концептот на рациото и враќање кон анималното.

Билошки имаме потреба да јадеме, но не јадеме се` и сешто. Имаме потреба за секс, но не ја задоволуваме со секој. Мораме да пиеме вода, но не ја пиеме и онаа од Вардар, нели? Затоа не можеш да очекуваш одговорот на прашањето "зошто", да се сведе само на "сакам дете". Тоа е пред се` неодговорно, барем ако сакаме да го браниме човечкиот род како самосвесен.

Што се однесува до цитатот, погрешно си ме прочитал, ама да не навлегувам натаму, оти е друга тема. Само сакав да кажам дека треба да се пренесе системот на морални вредности (со цел на подобра варијанта), но не желбите и амбициите.

Мислам дека единствениот одговор на прашањето зошто некој сака да има дете е... “сакам дете“. Тоа е биолошка ствар, како сакам да јадам, да пијам вода, сакам секс, нормално е. Само што, како што има вегетерјанци, луѓе кои пијат малку вода, асексуални типови, така има и луѓе кои не сакаат деца, од разни причини и не може никој да ги осуди.

Желбата за дете е чист нагон, а воспитувањето е процес кој е задолжителен, но не е примарен кога треба да се одговори “зошто дете“. Сметам дека не треба луѓето да имаат деца за да пренесат дел од себе, ми делува како онаа несвесна појава кај грото родители кои сакаат да се реализираат преку своите деца, а е толку одвратна.
Го прифаќам размислувањето “сакам да имам дете и да го воспитам да биде вистинско злато“ но да биде тоа основа зошто раѓам едно дете малку ме буни, ме потсеќа на лего коцка, ја правам сликата и се забавувам, не ми оди малку... :smir:

Дефинитивно не е биолошка ствар! Може да биде само состојба на умот или степен на зрело и сеопфатно перцепирање на нештата.
Не зборуваме на тема дали поддржуваме хомосексуалност па сега даваме право на мислење и дискутираме колку сме широки или не.
Со 12 години не помислуваш на деца бидејќи си дете!
Со 18 години размислуваш што со својот живот (бираш факултет)
Со 28 години имаш или немаш школо, почнуваш да размислуваш што со себеси...
Со 38 години (женско), ако не е мажено очајнички бара маж, пошто теткиве и вујниве веќе не се трпат!

Начинот на размислувањето и желбата кон семејството а следствено и детето евалуира!
Желбата е врзана најчесто со зрелоста и никој не може да ме убеди дека постои жена над 35 години која не сака дете освен ако нема хормонален дисбаланс или трауми од детството!

Доколку ти засметало пак моето судење и предрасудите кои ги имам -кои се најверојатно спротивни на твоите, тоа е друга работа. Не може секој со секого да се сложи во темите.
Не можеш да ме ставиш во ист кош со тебе од проста причина што мојата девиза на темава е live and let live. Твојата е “не сакање деца е ненормално“. Твоето е напад, моето е одбрана.

pearl напиша:
Се разбира дека нема да можеш да ги наместиш лего коцките. Од една страна се бунтуваш на наметнати ставови и предрасуди, а од друга го ограничуваш рушењето на истите, преку забрана на концептот на рациото и враќање кон анималното.

Билошки имаме потреба да јадеме, но не јадеме се` и сешто. Имаме потреба за секс, но не ја задоволуваме со секој. Мораме да пиеме вода, но не ја пиеме и онаа од Вардар, нели? Затоа не можеш да очекуваш одговорот на прашањето "зошто", да се сведе само на "сакам дете". Тоа е пред се` неодговорно, барем ако сакаме да го браниме човечкиот род како самосвесен.

Како го ограничив рушењето на истите? Реков, желба за дете е природна работа, како секс. Наметнат став е општествена работа, као религија. Може пропуштам нешто... :toe:

Инаку, ако го браниме родот како самосвесен тогаш треба да се вратиме на онаа тема дали воопшто треба да имаме деца, бидејќи и онака модерниот човек веќе не прави деца и ги фрла на буниште да се снаоѓаат. Но, јас сеуште го прифаќам како одговор сакам да имам дете, ама тоа да дојде одвнатре, не однадвор.

santelli напиша:
Дефинитивно не е биолошка ствар! Може да биде само состојба на умот или степен на зрело и сеопфатно перцепирање на нештата.
Не зборуваме на тема дали поддржуваме хомосексуалност па сега даваме право на мислење и дискутираме колку сме широки или не.
Со 12 години не помислуваш на деца бидејќи си дете!
Со 18 години размислуваш што со својот живот (бираш факултет)
Со 28 години имаш или немаш школо, почнуваш да размислуваш што со себеси...
Со 38 години (женско), ако не е мажено очајнички бара маж, пошто теткиве и вујниве веќе не се трпат!

Начинот на размислувањето и желбата кон семејството а следствено и детето евалуира!
Желбата е врзана најчесто со зрелоста и никој не може да ме убеди дека постои жена над 35 години која не сака дете освен ако нема хормонален дисбаланс или трауми од детството!

:pos: Чекај сеа, е биолошка ствар или не е? Пошто речницата не постои жена над 35 која не сака дете и почетната ти се косат.

Тоа што ти го викаш state of mind, се фазите на години кои ги наведе и тие дефинитвно ми се одбивни. Тоа е општествениот фактор кој влијае да се праат деца и според мене е дебилен. Единствено го прифаќам природниот, кој на еден човек ќе му каже дека сака дете, сака да го има зашто сака да го има, како што сака да има секс.

:pos: Чекај сеа, е биолошка ствар или не е? Пошто речницата не постои жена над 35 која не сака дете и почетната ти се косат.

Тоа што ти го викаш state of mind, се фазите на години кои ги наведе и тие дефинитвно ми се одбивни. Тоа е општествениот фактор кој влијае да се праат деца и според мене е дебилен. Единствено го прифаќам природниот, кој на еден човек ќе му каже дека сака дете, сака да го има зашто сака да го има, како што сака да има секс.

Според мене биолошкото е врзано повеќе со генетското... А кога посочувам години, повеќе мислам на РАЗВОЈНА состојба, која ми е многу блиска.
Многу нешта можат да ти бидат одбивни ама тоа се само кратки времено-мисловни екскурзии кои според мојот прилично приземен ум одаваат неуспешен ексцентризам.
Да зборуваш за мајчинство со мене е исто како да те убедувам за аголот на пенетрација од сабајле... :smir:

Како го ограничив рушењето на истите? Реков, желба за дете е природна работа, како секс. Наметнат став е општествена работа, као религија. Може пропуштам нешто... :toe:

Желбата да се има дете НЕ Е биолошка потреба, затоа и се вика семејно планирање. Поради тоа и можеш одлуката за имање/немање деца да ја рационализираш. Во спротивно, ако се водиме анимално ќе правиме деца со кој ќе ни падне под рака, нели?

Желбата да имаш секс Е биолошка потреба.
Кременко кога се онадел, се онадел дека така му доаѓа, а не дека сакал да има деца. Ако се фатело "малото", било случајно, да не речам по грешка. :)

27, 35 и 38 год.
Спомнав дека матката не ни е украс,дека хормоните не ни ги дала природата за џабе,ама ете ме прогласија за дрска и безобразна :nesum:па реков да прашам какво мислење имате за тие жени..:toe:
Тоа се себични луѓе, срамота за таквите што не сакаат да имаат деца. Не ги разбирам воопшто...

Желбата да се има дете НЕ Е биолошка потреба, затоа и се вика семејно планирање. Поради тоа и можеш одлуката за имање/немање деца да ја рационализираш. Во спротивно, ако се водиме анимално ќе правиме деца со кој ќе ни падне под рака, нели?

Желбата да имаш секс Е биолошка потреба.
Кременко кога се онадел, се онадел дека така му доаѓа, а не дека сакал да има деца. Ако се фатело "малото", било случајно, да не речам по грешка. :)

Све има врска со биологијата.

Не сум некој стручњак ал покушачу: периодите кога на нас жените највише ни се "онади" се точно плодните денови. Пошто кај мажите сите денови се плодни, у состојба се да "онадат" 24/7. Тоа би рекло дека најчесто не се онадиме заради забава (иако денес сакаат да не убедат дека основата-поентата на сексот е задоволството а не зачнувањето). Едноставно све повикува на секс во тие денови-говорот на телото, мирисот и што ти ја знам уште не...Значи ако на Кременко му се прионадило во оно доба (особено), биди сигурен дека тоа не било за да си поигра со Вилма, туку за да и направи мало Кременче и да си обезбеди иднина т.е да стане моќен Кременко со цело племе Кременковци (и иако несвесен, Кременко го знаел ова за сигурно, длабоко во себе).
Така е кај луѓето, така е кај сите живи створови, откако светот знае за себе.

Пошто денес не е камено доба, и пошто човекот минал многу време смислувајќи како да ја зезне природата и он да владее со неа а не она со него, смислил кондом и некои други негови пријатели со помош на кои денес ПЛАНИРАМЕ СЕМЕЈСТВО...

Ајмо јопет. :)
Не постои такво нешто како нагон за правење деца. Сексот е основна човечка потреба, на исто рамниште како и јадење, пиење, спиење и дишење. Без него не можеме да преживееме, се јавува хормонски дисбаланс, а од таму ние го сметаме за задоволство. Кај е сега Бацилус тука стручно да објасни. Има sex drive (нагон за секс), but there's no such thing as baby drive. :)

Исто како што не постои мајчински инстинкт, се` додека не се забремени и роди. Сум се изнаслушала глупи муабети... абе кога ќе наполнат Х години, им се појавува мајчински инстинкт и збрлавуваат. Од кај се појавува тој инстинкт? Од небо да не паѓа евентуално, па директ по титнара? :)

Самиот збор кажува. Инстинкт, а не нагон.
Инстинкт да голтаме, за да не се задавиме, не е исто што и нагон да јадеме за да преживееме. Инстинкт за малото да го заштитиш, браниш, прехраниш. Пред да се појави на овој свет, нема кого да заштитуваш, освен фикс идеја наметната од "ете така сите кажуваат".

И едно прашање, како тоа не постои татковски инстинкт, ако ете биолошки на нив им се сака 24/7?

А инаку, муабетот зошто на тој начин биолошки не` направила природата е за да се заштити таа самата дека ќе се котиме. Замисли деца да се правеа на овој начин: земеш две јајца, едно јаболко, замешаш тесто и печеш 9 месеци. Мислиш дека стварно на Кременко ќе му текнело на овој рецепт? Не, туку природата му кажала на Кременко, имаш сексулален нагон, а јас ќе ти дадам (да не речам залепам) една друга работа со тоа, за да се осигурам дека ќе се продолжи родот, бидејќи си сеуште прост за да сфатиш. А затоа ќе ти дадам и разум, за кога ќе си свесен, да можеш да си планираш семејство.

И немојте сега со она животинското, бла, бла, бидејќи (без навреда, кон никого лично) ако некој се смета себеси за животно, јас (thank you very much) не се сметам за таква. Животните немаат разум, затоа и се онадат само во оние денови и тогаш не размислуваат за ништо друго. Ама пак затоа таму природата се осигурала дека ќе преживеат само најјаките (остатокот оди на трпеза), па така си прави баланс. Ние сме евоуирале, па не сметаме дека слабите се нешто помалку вредни, туку исто така можат да придонесат за понатамошен развој. Затоа и ни е даден луксузот на размислување, главата не ни стои за украс на рамења.

А за желбата за деца, да не го цитирам цел пост, се согласувам со santelli погоре. Степен на развој, перцепирање на нештата и зрелост.

Дали оваа појава (покрај наследените особини од родителите-генетскиот фактор-предиспозиција...) не зависи од многу фактори - од средината во која лицето расте и се развива, периодот од живот (и созреаноста за истиот) во кој се наоѓа тоа лице (кој Сантели го спомна), искуството низ животот (можеби унште некој чинител за кој во моментов не ми текнува).
Овие чинители се меѓусебно тесно поврзани и влијаат еден врз друг, влијаат на тоа каква личност, со какви сфаќања и предрасуди ќе се развива таа личност, но сигурно во контекст на темава е сето тоа некоја мешавина од причини кои не можат со сигурност да се издвојат (која повеќе влијае, а која помалку), односно тоа би било индивидуално.

Може и така да се каже, микс од фактори, затоа секој на свој начин си ги доживува работите, си го планира животот, одлучува како/кога/каде ќе се развива, а согласно неговите желби и амбиции, да си одлучи и за ова прашање, независно, ненаметнато, слободно. Ама тоа претпоставува познавање и на последиците од истите. Не сакаш деца, пеки, се признава и тоа за валидно, ама после на стари години не ти е дозволено да плачеш. Се` е коцка и менаџирање на ризик во животот, само едно нешто е сигурно.

Вистина е дека кога ќе пораснеш, ќе бидеш слична на твојата мајка на тие години. И твоите деца ќе бидат слични на тебе, а нивните деца слични на нивните родители итд.
Фрустрациите и болестите се пренесуваат исто така низ генерации и не се нешто што може да се избрише со гумичка-најчесто сме поспособни за создавање на нови фрустрации отколку за бришење на постоечките
Да де, тоа го пишав и јас во мојот пост, не си ме сфатила.

Ајмо јопет. :)
Не постои такво нешто како нагон за правење деца. Сексот е основна човечка потреба, на исто рамниште како и јадење, пиење, спиење и дишење. Без него не можеме да преживееме, се јавува хормонски дисбаланс, а од таму ние го сметаме за задоволство. Кај е сега Бацилус тука стручно да објасни. Има sex drive (нагон за секс), but there's no such thing as baby drive. :)

Исто како што не постои мајчински инстинкт, се` додека не се забремени и роди. Сум се изнаслушала глупи муабети... абе кога ќе наполнат Х години, им се појавува мајчински инстинкт и збрлавуваат. Од кај се појавува тој инстинкт? Од небо да не паѓа евентуално, па директ по титнара? :)

Самиот збор кажува. Инстинкт, а не нагон.
Инстинкт да голтаме, за да не се задавиме, не е исто што и нагон да јадеме за да преживееме. Инстинкт за малото да го заштитиш, браниш, прехраниш. Пред да се појави на овој свет, нема кого да заштитуваш, освен фикс идеја наметната од "ете така сите кажуваат".

И едно прашање, како тоа не постои татковски инстинкт, ако ете биолошки на нив им се сака 24/7?

А инаку, муабетот зошто на тој начин биолошки не` направила природата е за да се заштити таа самата дека ќе се котиме. Замисли деца да се правеа на овој начин: земеш две јајца, едно јаболко, замешаш тесто и печеш 9 месеци. Мислиш дека стварно на Кременко ќе му текнело на овој рецепт? Не, туку природата му кажала на Кременко, имаш сексулален нагон, а јас ќе ти дадам (да не речам залепам) една друга работа со тоа, за да се осигурам дека ќе се продолжи родот, бидејќи си сеуште прост за да сфатиш. А затоа ќе ти дадам и разум, за кога ќе си свесен, да можеш да си планираш семејство.

И немојте сега со она животинското, бла, бла, бидејќи (без навреда, кон никого лично) ако некој се смета себеси за животно, јас (thank you very much) не се сметам за таква. Животните немаат разум, затоа и се онадат само во оние денови и тогаш не размислуваат за ништо друго. Ама пак затоа таму природата се осигурала дека ќе преживеат само најјаките (остатокот оди на трпеза), па така си прави баланс. Ние сме евоуирале, па не сметаме дека слабите се нешто помалку вредни, туку исто така можат да придонесат за понатамошен развој. Затоа и ни е даден луксузот на размислување, главата не ни стои за украс на рамења.

А за желбата за деца, да не го цитирам цел пост, се согласувам со santelli погоре. Степен на развој, перцепирање на нештата и зрелост.

Мислам дека малце почнуваме да се буниме.
Кажи го тоа и како нагон за правење деца-основната ЦЕЛ на сексуалниот нагон е (нас, лугето и сите други животни) да не поттикне на правење деца. Задоволството кое што се јавува при тоа,според мене, само го прави сексот, како чин, пријатен и прифатлив. Значи, јадеш и пиеш (вода), дишеш и спиеш за да се одржиш во живот, а се сексаш за да створиш потомство. И да, може да се живее без секс, тоа е докажано. Без вода, храна, сон-НЕ МОЖЕ.

За регулирање на пренаселеноста на секој животински вид, природата создала БОЛЕСТИ. Бидејќи до денес човекот смислил многу начини за справување со ова нејзино моќно оружје (или ЛЕКОВИ), се соочуваме со ПРЕНАСЕЛЕНОСТ. И да не тупам, ама мноу работи кои во минатото би биле фатални за човекот, денес НЕ СЕ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom