Жени кои не сакаат да станат мајки

• Креатор на темата Креатор на темата Mateas
  • Време на започнување Време на започнување
Впрочем, што е во случајов (во темата) либерално, а што конзервативно и традиционално? И дали либералното е добро, а она другото лошо или некоја смеса, некој компромис, некоја средна вредност (макар да нема формула за вакви ствари, само така го нареков)...?

Конечно еден одмерен муабет. Нема на темава право/криво, секој со својата среќа, желби и амбиции во животот. Како и сите други теми на форумов кои обработуваат малку посериозни прашања треба сите ние да се обидеме да гледаме сиво. А како по обичај, баш на вакви теми, повеќето гледаат црно/бело. Секој има право да си го живее својот живот како што сака и како што му е погодено, без разлика дали нивните избори се вклопуваат во мојата ментална матрица.

Но, она што досега се блаботи низ сите страни е осуда и ништо повеќе. Никој ни малку не се обиде да разбере или можеби to guess кои се причините. Не за друго, туку и мене ме интересира да дознаам. :) Да, јас сметам дека нема поголемо задоволство и среќа за една жена да стане мајка. Ама, ете, има и некои кои не сакаат, нивно право и нивни избор. Она што ме интересира е зошто, а одговор на темава ни оддалеку не гледам.

Ако се овие лица како Мајка Тереза во мисија и посветени на Бог...тогаш пеки, не сум знаел...да ги оставиме да му служат на доброто на човештвото :)

Правиш поделби кои не држат вода.
Ако кариерата им е посветена на Бог, тогаш пеки. Ама ако тера бизнис, тогаш не бива брат. :)

Испаѓа дека не е до тоа дали тера кариера или не (како причина да не раѓа), туку каков тип на кариера одбрала. Ме разбираш, нели? :)

Мислиш дека воопшто би се знаело за нејзе и дека би била во состојба да ја реализира мисијата ако решела да биде себична и да се посвети само на своите деца?

Па и децата беа дел од нејзината мисија, се жртвува неоставајќи потомство за да им служи на другите.

А што мислите за мајката на Мајка Тереза?

Ама, ете, има и некои кои не сакаат, нивно право и нивни избор. Она што ме интересира е зошто, а одговор на темава ни оддалеку не гледам.

Правиш поделби кои не држат вода.
Ако кариерата им е посветена на Бог, тогаш пеки. Ама ако тера бизнис, тогаш не бива брат. :)

Испаѓа дека не е до тоа дали тера кариера или не (како причина да не раѓа), туку каков тип на кариера одбрала. Ме разбираш, нели? :)
Разбирам туку...одговор од тие лица за кои се говори сигурно нема да добиеме на форумов ниту вон него (искрено многу не сум засегнат, но неколкупати ме цитираа па морам да објаснам зошто така размислувам):) . А сепак, доколку споменеме (можев и јас така да напишам, но ете, имав малку поголем пост кој меѓувреме се подизбришал) дека не ја бива, судиме... доколку некој каже -ок, повторно суди. Во тој случај темата би се ограничила на само првиот пост.
Затоа спомнав, едино каде не се мешаме во туѓи животи и не судиме некому е -ваш хит на денот или гурманско катче (со мајонезите :) ).

За Мајка Тереза поинаку напишав и/или се изразив, се однесуваше на калуѓерскиот живот и правила, не посветеност како лице вон црковната институција, не кон бизнис или спорт :wink:

Мислиш дека воопшто би се знаело за нејзе и дека би била во состојба да ја реализира мисијата ако решела да биде себична и да се посвети само на своите деца?

Да, би се знаело, пошо сигурно би имала време и за децата и за се друго. Има време за се, доколку сакаш.

Разбирам туку...одговор од тие лица за кои се говори сигурно нема да добиеме на форумов ниту вон него (искрено многу не сум засегнат, но неколкупати ме цитираа па морам да објаснам зошто така размислувам):) . А сепак, доколку споменеме (можев и јас така да напишам, но ете, имав малку поголем пост кој меѓувреме се подизбришал) дека не ја бива, судиме... доколку некој каже -ок, повторно суди. Во тој случај темата би се ограничила на само првиот пост.
Затоа спомнав, едино каде не се мешаме во туѓи животи и не судиме некому е -ваш хит на денот или гурманско катче (со мајонезите :) ).

Види, мене ми е јасно тоа што го кажуваш дека вака или така секој секаде по темиве суди. Но, овде стана збор за ставање на клада, ете толку беше запалена рајата. Разбирам да си кажеш мислење (не пишувам лично за тебе). Меѓутоа, кажи го достоинствено, а не со факелите и пилите во раце.

Една моја поранешна колешка беше одлучила (заедно со нејзиниот сопруг, кој се подврза) да немаат деца. Кога ја прашав зошто, ми кажа дека не чувствуваат потреба да имаат деца, ниту таа ниту сопругот. Уште додаде дека ионака е земјата пренаселена, па нема зошто и тие да придонесат уште повеќе со тоа што ќе направат дете за кое немаат потреба. Доволни си биле двајцата еден на друг. Водеа исполнет живот, не многу луксузен, но со многу активности. Ја прашав исто така дали нема да и` биде криво можеби на стари години да нема кој да им дојде на гости за празници, да се радуваат на внучиња и сл. Кажа дека има толку многу други работи кои ја прават среќна и ја исполнуваат (гњурење и изработка на опрема, правење макети, читање, патување) што деца не и` недостасуваат. А така ќе остане и на стари години.

Гледано од страна отпрвин ми падна чудно. Но, таа не се чувствуваше осамена, беше во мир самата со себе и беше исклучително пријатна за дружење, за разговор, да ти излезе во пресрет, да ти помогне.... беше човек и тоа многу повеќе од некои коишто се родители.

Такашто, по мое ако навистина и цврсто си убеден дека знаеш што сакаш во животот, нема потреба да подлегнуваш на општествените норми и стандарди, особено кога станува збор за прашање од животно значење. И ако јас се прашувам, би гласала за колешката, наместо за онаа мајка пред некој месец што си го претепа до смрт детето.
Односно, (ако веќе станува збор за судење) делам на луѓе и нелуѓе.

За Мајка Тереза поинаку напишав и/или се изразив, се однесуваше на калуѓерскиот живот и правила, не посветеност како лице вон црковната институција, не кон бизнис или спорт :wink:

Секоја од нив ги знае правилата уште пред да пристапи кон калуѓерски живот. Значи, секоја од нив свесно одбира да не биде мајка, туку да води живот по стриктни правила.

Прашањето на крајот пак останува.
Која е вредна за почит, а која треба да биде предмет на осуда?
Колешката или калуѓерката?

Па ако нејќат нека нејќат само нека не забременуваат па после да ги фрлаат деца у шума или у...знаат они, него нека пазат да не им свршат у пичката оти да не забременат пошто нели не сакаат да биат мајки и после кој им ебе матер на децата и после убици ова она јеби га!

Биологијата вика дека треба да имаш дете веќе на 15-16 години. Како тоа произволно си ја толкуваш природата? :toe:

Се освен тоа е наметнато сознание, комплекси, стравови итн... :smir:

Треба само инстинктот правилно да се следи - интуиција, и ќе нема грешки. Ќе нема потреба ни од контрацепција нели?

Ти тропа на врата и ти вика да имаш бебе? :)
Не се повикувам јас на природата нешто посебно, иако секое суштество треба да се размножува за опстојување на светот.
Зборев цело време за карактерот на човекот и за неговото одлучување, не ми е битно што оди против природата.
Но 100 пати реков себично е човек да живее само за да си ги задоволува своите потреби.
Не велам да се има 10 деца (сум против тоа), но доволно е само 1.

Не мислиш дека уште посебично е Петкана (еди која си) да има деца зато што ти (=општествто) мислиш дека е ненормално да нема и затоа што ти мислиш дека тоа што таа го прави е себично?

Јас уште 100 пати ќе речам дека е себично човек да живее само за да ги задоволи потребите на некој друг човек, или пак да ги задоволи барањата, мислењата, советите и солењето памет на истиот.

Така да тоа е мое мислење и мене не може некој да ме убеди во животов дека е логично и нормално една жена да не сака потомство. Не бе, не е нормално тоа. Но за тоа е виновна и заедницата во која живеела. Некој кој имал среќно детство и одличен однос со родителите, посебно цврста врска со мајката, не верувам дека не би сакал дете.
Најчесто тоа се луѓето желни само за свои успеси, гледајќи ги родителите како се стремеле пред се за свој успех и можеби се чуствувале позапоставено и не биле поврзани со родителите, па не сакаат да имаат деца.

Ок, значи според тебе жената и да не сака да има дете, треба да има, затоа што ти(=општеството) сметаш/те дека е нелогично, ненормално, па уште и објаснуваш надолго и нашироко за нејзините „трауми.“

Да би го замислила животот на моите без мене и сестра ми, ахххх глуп и досаден живот посветен само на себе, живеејќи во ладна куќа која никогаш не почуствувала детски плач или од, живеејќи самостојно без да тагува за нашите падови и без да се радува на нашите успеси. Вака се сакаме, се караме, викаме по дома, одиме на прошетки, ручеци, одмори, куќата е полна и се на се среќна.

Секој со своето.
Тебе или на твоите ако им е тоа досадно, на комшиите нема да им биде.

Не си ти таа што треба да кажуваш на кој како ќе му биде ако има или нема деца.
Си знаат тие сами.

Нема да поверувам некој да ми каже дека посреќен и поубав живот ќе има без дете.
И тоа е мое мислење и то е то :)

Е вервај или не вервај, има луѓе што мислат така. И не, не се ненормални.

a so e tolku tesko be na tie zheni da stanat majki samo trebe da im go saldisa nekoj na pravo mesto u pravo vreme i za 9 meseca opa eto ti bebe e sea ima i tie zheni so ne sakaat da imat bebe poso nemat mleko u cicka pa ne moe da sisa bebeto a ima i onakvi zheni radi moda da se nema bebe so nemaat bebina ali glupa stvar be sea e moda ali po nekoe vreme u moda se vraca da se ima bebe a oni ostarele pickata se isushila i ce im e krivo zato ja ne se zaletuam u moda mnogu mnogu poso e prolazna stvar

A што е со оние здрави прави со пари и маж со инстинкт, и се чуствуваат способни, ама едноставно нејкат деца, сакаат “млади“ жени цел живот да бидат и да се шетаат по секој уфирцан со дубок џеб и јака пластична картичка?

Мене лично не ми е гајле, нивен избор, ама глеам тука бојкотираат верници дека морало да се роди. Наталитетот и онака ни е преголем (светско ниво).

Па не можеш ти да знаеш што осеќа некој, чим таке вика значи нема мајчин инстинкт, да имал бар малу тогај ќе размислел дал сака деца.

Ваков тип жени (кои не сакаат, што можеби значи немаат изградено или осетено мајчински осет, инстинкт...што и да е) подобро и да не стануваат мајки, нека се каде што се. Инаку ене дел од децата згрижени во домови е и од тој тип луѓе...нит мајчинство, нит татковство, лошо :(

Секако, ако некоја жена не сака да има дете, тогаш му дава полно и оправдано право на партнерот да се сомнева во нејзината љубов. Независно од тоа што причините може да бидат многу поразлични, една и многу честа е - чекање на подобра прилика за да се раскине постоечката врска/брак.

Јебига не се прашува многу многу околу тоа прашање, едноставно пуштиги да пливаат, па ако остане трудна нека мисли дали ке абортира или нема. знам случај ладешто една несакаше да раѓа па несакајки му се лизна на мажот и јебига не абортираше сега си има две дечиња :)

Јебига не се прашува многу многу околу тоа прашање, едноставно пуштиги да пливаат, па ако остане трудна нека мисли дали ке абортира или нема. знам случај ладешто една несакаше да раѓа па несакајки му се лизна на мажот и јебига не абортираше сега си има две дечиња :)

Зашо да се форсира нешо па да се лечи. Зашо да се прави дете ако се знае дека ќе се абортира. Не го прави воопште.
Доколку станува збор за ненамерна грешка, да пукне кондом или слично, до негде е ок. Ама пак..

Постојат возрасни што се возрасни само во лицата, но не и душевно. Тие не можат да се грижат за себе, а не па за други.
Освен ова со одговорноста, (убаво рече Lurtz), некои жени подобро уопште да не стануваат мајки затоа што се психички лабилни и фрустрирани и ќе одгледаат деца слични на себе. Ниедно дете не заслужува да биде загрозувано од психичката лабилност на родителот, затоа подобро некои луѓе уопште да не стануваат родители.

Уште нешто, терањето јака кариера не го сметам за пречка за некој да стане родител. Кога е жената здрава, права, способна, ќе најде време за се, ако сака, нормално.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom