Кафе барови

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
На секој чекор има по едно ново кафуле.Старите добро се држат,што значи има пари во овој бизнис кој никогаш нема да „умре“ исто како и меаните :)
Ме интересира колку се вложува,а колку се добива во овој бизнис,некои искуства?Колку ти требаат за почеток,колку фиксни трошоци има во месец и колку профитот е поголем од трошоците?

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Има многу пари во овој бизнис, ама и се пропаѓа. Профитот пред се зависи од прометот, но тој може многу да варира.
Ме интересира колку се вложува,а колку се добива во овој бизнис,некои искуства?Колку ти требаат за почеток,колку фиксни трошоци има во месец и колку профитот е поголем од трошоците?
Иако немам некои конкретни искуства како сопственик ни пак како вработен во кафе бар, ќе се обидам да изнесам една кратка анализа.

Прво, мора да се пронајде соодветна, што е можно попрометна локација, деловен простор слободен за изнајмување. Потоа се отпочнуваат преговори за киријата и воопшто за сите детали од договорот со сопственикот на деловниот простор, што е многу важно.
Цената на деловниот простор ќе зависи од следните фактори: атрактивност на локацијата, квадратура, рок(траење) на договорот, и од детали како состојба во која се затекнува деловниот простор (односно од одредувачките фактори на влогот во ентериерно уредување и поставување инвентар, и правата кои над истото ќе ги имаат странките после истекот на договорот или евентуалниот негов раскин).
Други детерминанти во висината на основниот влог неопходен за започнување со работа се: 1.набавка или изнајмување на инвентар и негово инсталирање; 2.естетско, ентериерно и промотивно уредување; 3.набавка на пијалоци односно обртни средства; и 4.набавка или изнајмување на озвучување. И ќе заборавев, 5. трошоци за регистрирање на бизнис и лиценца за работа.

Фиксни трошоци после отпочнувањето со работа на кафулето би биле: расходи за плати и придонеси на вработените и некои фиксни давачки кон државата, киријата, можеби сметки за вода, и друго ништо.

Бидејќи имам размислувано и се имам распрашувано за прометот и за профитите на местата каде сум се движел, би сакал да дадам еден пример за да процениме која навистина е доходовноста во овој бизнис, преку соодветен систем од пресметки кои би претставувале една реална слика. Цените на услугите се добро познати, оттука приходите - просечен промет за одреден капацитет се знае колкав може да биде, сумата од трошоците исто така, па оттука можеме да ја пресметаме и профитабилноста.
Не е лошо во обзир да се земе и факторот рекет, но за тоа немам информации каков е тарифникот. :)

Ај после ќе му се пробам прецизно да составам една приходна и расходна страна, вклучитено сите вложувања во планска структура со бројки, за да видиме шо е како е со математиката. Во меѓувреме нека каже некој ако знае колкави се трошоците за лиценца за работа на кафе-бар (не ноќен клуб, кабаре и сл.). За другиот износ колку толку имам добра претстава.

.. и колку профитот е поголем од трошоците?
Да, овој е еден од ретките профитабилни бизниси каде многу често профитот е поголем од трошоците. Тоа од старт се забележува во сама услужна маржа: пример, едно пиво го набавува од пивара 20 ден или помалце, а на истото приходува 100 денари или повеќе (во Скопје).

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
На секој чекор има по едно ново кафуле.Старите добро се држат,што значи има пари во овој бизнис кој никогаш нема да „умре“ исто како и меаните :)

Neznam dali shte ti bade ot polza no moga da spodelja licni vpecetlenija poneze imam kafene vo centarat na Plovdiv,Bulgarija.Ne sam siguren no mislja che razhodite i prihodite sa slicni na tezi vo skopije.Moeto kafene e blizo do universitet s okolo 60 vatresni mesta u oshte tolkova navan prez letoto.Naemat ili kirijata e 1200 evro 2000 evro sa zaplatite vklucitelno zdravni i socialni osigurovki,1000 evra elektrichestvo,voda, malki ezemesecni remonti ili podobrenija.Nadcenkata varira mejdu 100 i 300%, pecheljat se pari no v obshti linii kato si pogasish kreditite, kato platis domashnite smetki, zaplatite na personala, razhodite na zavedenieto i pak si na nula

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Според мои проценки,трошоците би се движеле 1000 евра кирија,2000 евра вработени,струја,вода,3000 евра набавки = 6000 евра.
400 евра на ден да вадиш * 30 дена= 12 000 евра
Според мое мислење,секогаш си во ќар дупло со ваква инвестиција (нормално ако работи добро)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Ретки се тие кои работат добро, сите се заглавеи до гуша со кредити. А и токму дека сите мсилат дека се станува богаташ со кафетерија или слично има милион такви.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
мало морген тоа, Тренд не праи дневен промет толку :toe:

според мене, 10-15 илјади евра годишен профит кој мислам дека не се исплати со оглед на нервозите

Член од
8 август 2008
Мислења
2.680
Поени од реакции
512
А шо мислиш, колку отприлика е добивката особено во зимскиов период каде што 1 чај е 30ден, а за истиот кафичите имат трошок 10 денари (кесичка чај, малку шекер, и 1 пакетче мед)

Исто и за кафе/кафиња.

Пиво се набавува во дисконт/пивара за 30ден, се продава 80 (најефтино, скопско и златен даб)

Еве пример за Струмица, доколку кафичите немаа добивка, немаше да ги има толку многу :smir:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
мало морген тоа, Тренд не праи дневен промет толку :toe:

според мене, 10-15 илјади евра годишен профит кој мислам дека не се исплати со оглед на нервозите
Де бе другар како ја плаќа киријата со три нули и една седмица напред :))

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Според мои проценки,трошоците би се движеле 1000 евра кирија,2000 евра вработени,струја,вода,3000 евра набавки = 6000 евра.
Според мое мислење,секогаш си во ќар дупло со ваква инвестиција (нормално ако работи добро)
400 evra mozes da gi vadis na den, ama skoro 90% ke vadis edino ako imas lokal na nekoe mesto kade sto ke plakjas povekje od 1000 evra kirija. :) :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
400 evra mozes da gi vadis na den, ama skoro 90% ke vadis edino ako imas lokal na nekoe mesto kade sto ke plakjas povekje od 1000 evra kirija. :) :toe:
Според грубава проценка и 2000 да се,сепак се исплати бизнисот.:)
Некој сопственик да даде искуство на темава?:)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
За Пивофест киријата беше 1000 евра за четири дена ама на крај добивката беше 8000 евра :nesum:.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Де бе другар како ја плаќа киријата со три нули и една седмица напред :))
незнам дали е толку али ти го дадов за пример Тренд кој праи највише пари во државава, а што е со другите кој сврзуваат крај со крај, посебно по законов за пушење... сега кој и да отвори кафуле/ресторант без разлика колку ќе вложи, осуден му е на пропаст бизнисот...

1000 евра е е премалце за во центар... оној деловнион центар на Орце Камчев знам дека за откуп бара околу 4.000-5.000 евра(по квадрат), за кирија околу 3-4...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Лесно е да си прајш весела математика на прсти, а друго е да засукаш ракави и да инвестираш.

Кај нас најбитно нешто (барем во Битола) за да успее кафе бар е да имаш познаници и пријатели кои што ќе ти идат. Без луѓе, џабе ти е, колку сакаш биди упорен, инвестирај, стрплив и незнам што.

Второ нешто е местоположбата и локацијата. Не треба да е на некое отпатно место каде што никој не оди.

И трето се цените. Ако имаш нормални или цени пониски од остатокот, дефинитивно привлекуваш повеќе луѓе.

Е сите услови откако ќе се исполнети (нарочно првиот) може да се размислува понатаму што и како, бидејќи за да се извадат 400 евра дневно, тоа ти е 25.000 денари промет. Преточено во кафиња/сокчиња/пивца од просек 50 денари доаѓа дека 500 треба да се продадат.... а дали тоа ќе биде возможно (освен петок/сабота/недела) е прашање.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Според грубава проценка и 2000 да се,сепак се исплати бизнисот.:)
Некој сопственик да даде искуство на темава?:)
malku ti e ofrljetka procenkata , no vo sekoj slucaj vakviot biznis ima edna GOOLEMA maana , koja tebe sigurno ke ti bide presudna...: bara 24/7/365 aktivno prisustvo, znaci te zatupue, te prai robot...so eden zbor...TEBE NE TI ODGOVARA VAKVO NESTO!!!...:) probaj nesto drugo...nesto sto ima moznost za bilo kakov vid na leverage.......

Kajgana Shop

На врв Bottom