- Член од
- 10 јануари 2009
- Мислења
- 289
- Поени од реакции
- 3
Ova mi e poznato od knigata klucot na solomon, samo tamu ne pisuvase deka se vikaat kompanjoni ami samo ima podelba na operativni i spekulativni masoni.....:salut:do Cudo,
da ti pojasnam za Kompanjonite
Kompanjonite se vistinskite graditeli koi i den denes go pretstavuvaat operativnoto masonstvo.Denes vo masonskite lozi rabotat zaedno operativni i spekulativni masoni. Da ti pojasnam : operativnite masoni se masonite koi i den denas gradat ( zgradi, mostovi, katedrali , po profesija se i drvodelci , metalci , kuvari .... ), a spekulativnite se onie masoni koi rabotat na izgradba i podobruvanje na opstestvoto , kako vo svojata tatkovina taka i na svedsko nivi. No i den denes postojat SAMO KOMPANjONI kake se obucavaat specijalizirani experti za odredeni oblasti.Ne postio vo svetot NEZAPOSLEN KOMPANjON.Mnogu malku zavrsuvaat t.e. se primaat na skolo (okolu 20 setina godisno ) , no koga ke izlezat kako kompanjpni toa se vrhunski strucnjaci vo svojata oblast. Fakticki toa se kadri koi se skoluvaat niz praksa. Interesen e primerot za platite. Ako eden iziner prima , da receme , plata 3.000 Evra , Kompanjonot prima 9.000 Evra.Toa se vrvni eksperti.Na primer : Kompanjonite gi izgradile - Luvr,Notr Dam, Ajfelovata kula , mostovote vo London ..... od nekoi gradbi gi imam gledano originalnite proekti vo Paris kaj Francuskite Kompanjoni. Vo sekoj slucaj masonite rabotat zaedno i dane pisuvam poveke , ke mi treba 2 dena da objasnuvam za ovaa povrzanost
Pozdrav od Majstorot
i mnogu se zabega na temava templari se zboruva za masoni......koj e za masoni ima tema druga....aj