Кој е Бог?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Bismilahh

луѓе, сетете се на благодатот Аллахов кон вас. Има ли друг создател, освен Аллах, кој ќе ви даде ‘рск(нафака) и од небесата и од Земјата?Нема друг бог освен Него. Па, тогаш, каде сте кинисале?
(Ел Фатир- 30)

Кажи: “Покажете ми ги божествата кои вие ги повикувате,освен Аллах? Покажете ми што тие создадоа од земјава, или, пак, здружени ли се тие во небесата? Или: Им дадовме ли Книга чиј дел тие би можеле да го објаснат.Не, туку зулумќарите еднинадруги лажни ветувања си даваат.”

(куран суре ЕЛ-ФАТИР40)

Не гледаш ли дека Аллах, навистина, ги турка облаците?Потоа Он ги спојува и ги натрупува еднинадруги. И гледаш како од нив излегува дожд. И како Он од облаците на небото, како брда(Карпи) големи, спушта град. Со него удира кого сака, а поштедува кого сака. Молњата Негова, ете, само што не ги ослепи очите!

(Куран суре
ЕН-НУУР
43)

А Аллах секое животно од вода го создаде. Некои од нив настомак лазат(Одат), а некои од нив на две нозе одат, а некои, пак, на четири нозе одат. Аллах создава што сака. Аллах, навистина, е Кадар за се!

( Ен- Нуур 45)

44.И ноќта и денот Аллах ги врти наизменично! Во тоа има ибрет,(Поука) навистина, за надарените со јасен опул!

9. Аллах е Оној кој ги испраќа ветровите, кои ги туркаат облаците... па Ние ќе одредиме, потоа, да се истурат врз некое мртво место и,со тоа, ќе ја оживиме земјата по мртвилото нејзино. Ете, такво ќе биде оживувањето!

11. А Аллах ве создаде од земја, а потоа од семе, а потоа весоздаде парови. И жената не останува трудна и не раѓа без знаењето Негово.Никому животот не му се продолжува и никому животот не му се скратува а тоа дане е во Книгата. Ете, тоа за Аллах, навистина, е лесно!

12. И двете мориња не се еднакви: едната вода е пивка,слатка, пријатно се пие, а другата, пак, е солена и горчлива. И од двете морињајадете свежо месо, и го вадите оној накит што го носите. И гледаш како чамецотго сече морето за да ја побарате добрината Негова и да бидете благодарни.

13. Он ја вовлекува ноќта во денот и Он го вовлекува денотво ноќта, и го потчини и Сонцето и Месечината. И сето тоа така тече до рок определен. Ете, тоа ви е Аллах, Господарот ваш. Власта е - Негова! А оние коиги повикувате освен Аллах не поседуваат ни корка од семенка.

27. Не гледаш ли дека Аллах, навистина, ви спушта вода однебесата и со неа Ние вадиме различни видови плодови? А низ брдата(карпии,планинии) патишта белии црвени, со бои различни, а и сосема црни.

.40Кажи: “Покажете ми ги божествата кои вие ги повикувате,освен Аллах? Покажете ми што тие создадоа од земјава, или, пак, здружени ли сетие во небесата? Или: Им дадовме ли Книга чиј дел тие би можеле да го објаснат.Не, туку зулумќарите еднинадруги лажни ветувања си даваат.”

41. Аллах, навистина, ги држи небесата и Земјата да непропаднат. А ако, пак, тргнат во пропаст кој, тогаш, по Него, ќе ги задржи? Он,секако, е Благ и Простувач!

33. Знамение за нив е и земјата мртва: Ние ја оживуваме и однеа вадиме жито од кое тие, токму, јадат.

34. И по земјата Ние расфрлавме бавчи со урми и бавчи согрозје, и одредивме од неа да извираат извори,

35. за да се хранат со плодовите нејзини и со она што произведуваат рацете нивни. Не се ли благодарни?

36. Славен нека биде Оној кој создаде парови од се:од она што никне од земјата и од нив самите и од она што не го знаат.

68. А на оној што Ние ќе му дадеме долг живот, ќе му дадеме да слабее(да старее) изгледот негов! Не размислуваат ли?

71. Не гледаат ли дека Ние, навистина, за нив го создадовме добитокот, од она што го направија рацете Наши, и него го поседуваат.

72. И ним Ние им ги потчинивме: некои од нив ги јаваат, а сонекои од нив, пак, се хранат.

80. Кој од зелените дрва оган ви создава - и, ете, со него се греете.”

(Куран суре Јасин)

61. Аллах ви ја определи ноќта за да се смирете во неа, а денот за гледање. Аллах, навистина, е полн со добрина кон луѓето. Но, ете мнозинството на луѓето не се заблагодаруваат!

64. Аллах ви одреди земјата да ви биде утврда, а небесата здание, и Он изглед ви дава, изглед најубав, и Он ве снабдува од богатствата.Ете, тоа ви е Аллах, Господарот ваш. Па, благословен е Аллах, Господарот на световите!

67. Он ве создаде од земја, потоа од капка семе, потоа одзасирена крв, потоа ве вади како бебе, потоа ќе сјакнете и, на крај, ќе остарете. Некои од вас порано ќе умрат, а некои, пак, ќе го дочекаат рокот определен... за да се вразумите!

39. А од знаменијата Негови е и тоа што ти, навистина, ја гледаш земјата сува. Па, кога Ние ќе и спуштиме вода таа, веднаш, ќе роди.Оној што ја оживува - Оживувач е на мртвите. Он, навистина, е Кадар за се!

(Куран суре Ел-Мумин)

19. Не ги гледаат ли птиците над нив како летаат со раширении собрани крилја? Ги држи само Милостивиот. Он, навистина гледа се!

23. Кажи: Он е Оној кој ве создаде и ви даде и уши, и очи исрце. Само малку се заблагодарувате.

24. Кажи: Он е Оној кој ве растури по земјата и кај Него ќе се зберете!
(Куран суре Ел-Мулк)

9. и спиењето ваше Ние за почивка го одредивме,

10. а ноќта, пак,Ние како облека ја одредивме,

11. а денот, пак, Ние како храна го одредивме,

14. и од облаците Ние вода ви спуштаме,

15. и со помош нејзина Ние дадовме да никнат и семе и растение,

16. и бавчииспреплетени!

(Куран суре Ен-Небе)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Bismilahh

луѓе, сетете се на благодатот Аллахов кон вас.

Прво, излези од пештерата во која живееш. Второ, цивилизирај се и користи ист фонт како сите нормални членови на овој форум. Трето, преку извесен орган ми е од тебе и од твоите километарски постови со цитати од куранот. Ја ќе се обратам до модераотрите на подфорумот религија за да прашам до кога овој подфорум ќе биде злоупотребуван за ефтина исламистичка пропагнада...

Се разбравме?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Прво, излези од пештерата во која живееш.

Не се секирај , јас не живеем во пештера, во тоа ве уверувам, но фактот е дека виее сте тиее кои живеете, во пештера и субаналахх ти и и како вас сами се по себе се нарекувате богови тоа е фактот дека уште живеете во пештера во кои како во пред исламско време...

Второ, цивилизирај се и користи ист фонт како сите нормални членови на овој форум.
Културниот , човек не говори такви глупости, тука има фонтови многу, затоа се и сатавени кој сакам тој че го користам, а да беше еден фонт, че го корестев единствениот фон кој че беше тука ставен...

Трето, преку извесен орган ми е од тебе и од твоите километарски постови со цитати од куранот. Ја ќе се обратам до модераотрите на подфорумот религија за да прашам до кога овој подфорум ќе биде злоупотребуван за ефтина исламистичка пропагнада...

Се разбравме?

Како прво како тука што можат исто членови да пастираат, цитати од библијата , така и јас че пишувам друже, како второ тоа што го пишувам не е пропаганда друже туку се ајети од курант, а пропаганда се смета за нешто што никаде не го пишува што е измислица моја или од неки луѓе... научитесе еднаш што е пропаганда а што не е ....

А тиее што го говорат дека ова е пропаганда се тиее како вас кои само по себе се нарекле богови, и кои не знаат за што се дојдени на овој свет и зошто живеет и кои апсолутно не веруваат дека Бог постии...

П.С

еве тука друже доколку си толку паметен еве сега те прашувам јас тебе?

Зошто не веруваш дека Бог постии?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
А зошто би верувал?

:smir:

Бисмилахх

Затоа што Светот се создал со таканаречената голем експлозија (биг бенг) , дали ти си видел со експлозија на зградата да се изгради, или пак некој облакодер, дали сме виделе со екплозија честичките да се соединуваат. И како е можно во сончевиот систем од таа експозија да се создаде овој прекрасен свет, оваа земја, галаксии, и секоја галаксија си има свој систем. И кој е тој систем што ги движи месечината и сонцето, а со тоа се регулира и денот и ноќта, или топлото и ладното (зимата и летото) ги реди и создава годишните времинња.

Бидејќи ти велиш дека нема Бог , и тие се случуваат по некоја си случајност, тогаш повели растури ги и создади одново , или нека се оди по твој редослед по твоја желба. Земи се како една сложувалка и едноставо фрли ја сама нека се сосатави.

Се создаде Аллах ама Него кој го создаде.

Од човечки аспект на секое нешто има создател. Човек црта слика сликата ја создал тој човек, ама вселената Аллах ја создаде, ако е така кој го создаде Него, треба и Он да има некој создател , тоа го прашуваш.

Се разбира дека НЕ, не треба да има!!! Ако оваа го кажеме тогаш нема логика нели, тогаш зборот создател го губи значењето, Друго е значењето на создаденото и значењето на создателот и треба да се разликуват едно од друго.

Пример нацртавте некоја слика, и ви велат што убаво дело сте создале , дали вашето дело може да создаде, нешто. Не може да создаде!Или пак Пример некој во животот не видел воз, и го качиме во возот со сто вагони.

И нека возот почне да се движи. И ние од последнито вагон почнеме да се движиме кон напред. И со секое поминување од еден во друг вагон гледа дека вагоните еден за друг се поврзани.

И се така на крајот доаѓа до последниот вагон и гледа дека е напред е локомотива, и локомотивата сите ги влече. Меѓутоа локомотивата кој ја влече! Никој не ја влече , нели! Или поточно локомотивата нема потреба некој да ја влече, бидејќи силата на влечењето и движењето е во самата нејзе, дали оваа ќе не поттикне нешто да размислиме!

Ако одиме по таа логика, на атеистите , ова прашање е грешно бидејќи треба да има една точка. За да застане ако не тогаш би одел по некој систем на ланец, ако Алах друг го создаде, тој друг трет го создаде, и оваа прашање би немало крај. Оваа е нешто бесмислено. (Субханаллах)

Со верувањето на единството на еден Бог треба да го знеме својството кое е теквин, или да ви го објаснам зборот или својството е создаден, Аллах е создател.

Доколку ги има бог каде е ! Зошто не може да го видиме ! Јас без да видам не верувам !

Дали кога беше во форма на семе го виде овој свет!

Дали кога беше во утробата на мајкати и кога се породи го виде овој свет

Дали ти ја виде мајкати кога те доеше ! Ако не ја виде тоа не значи дека не те доела!?

Кога си жеден дали може ли да ми ја покажеш жедноста!

Кога те боли нешто дали одиш на доктор, кога одиш на докторот, дали можеш да ја покажеш болката на докторот , ако не можеш не значи дека болкта не постои!!!

Ама јас Аллах секаде го гледам во изгравањето на сонцето во заоѓањето, во цутењето и овенувањето на цвеќињата, во плимата и осеката на морето, ти можеби неможеш да рабереш ама јас можам секогаш и секаде да го видам.

Ти не знаеш да погледенеш !
Ти незнаеш да видиш !
Ти не знаеш да разбереш!
Или пак ти не сакаш ништо да разбереш !
Јас ако Аллах во твоето око го ставам, ти пак не ќе можеш да го видиш!

"Стави ги рацете врз своите очи дали нешто гледаш, не , ако ти не гледаш не значи дека овој свет не постои".

Аллах џ.ш да те упати.

--- надополнето ---

:pos2: Ццц не залудно говорам , дека верувате во сее и сешто

Тогаш ако е Гогле Бог? Тогаш нашишете му сега да заврни , сннег да има барем едно метро, кажите му Облациве сега да си заминат, да има сонце, кажите му на гогле, малку да се покачии температурава бидејчи е многу ладно, ако ова го направи гоглее , тогаш че поверува во вашето тврдење..:pos2: (Субаналах)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Не се секирај , јас не живеем во пештера, во тоа ве уверувам, но фактот е дека виее сте тиее кои живеете, во пештера и субаналахх ти и и како вас сами се по себе се нарекувате богови тоа е фактот дека уште живеете во пештера во кои како во пред исламско време...
Koе е тоа пред исламско време?Нели исламот е од почетокот на светот,а Адем е првиот пејгамбер?Оди консултирај се со оџата по ова питање.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Koе е тоа пред исламско време?Нели исламот е од почетокот на светот,а Адем е првиот пејгамбер?Оди консултирај се со оџата по ова питање.

Забелешкат ти е на место требаше да напишам: како одамнешно паганстко време ... (бидејчи знаеш кога беше Мухаммед ас. во мека во неговото време па и другите пејгамбери кои ги испратил Аллах да го повикуваа нардодот во ислам тиее во што верувале во кипови , кукли и др.. мислам ова ти е јасно..)но ете сум направил грешка Единсвено кој не е наклонет кон грешење е Аллах (Бог) сите ниее на некој начин грешиме. ти благодарам што ме поправи...:smir:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
:pos2: Ццц не залудно говорам , дека верувате во сее и сешто

Тогаш ако е Гогле Бог? Тогаш нашишете му сега да заврни , сннег да има барем едно метро, кажите му Облациве сега да си заминат, да има сонце, кажите му на гогле, малку да се покачии температурава бидејчи е многу ладно, ако ова го направи гоглее , тогаш че поверува во вашето тврдење..:pos2: (Субаналах)
Ајде ти речи му на Алах да заврне дожд кога нема облаци. Баш ме интересира што ќе се случи...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде ти речи му на Алах да заврне дожд кога нема облаци. Баш ме интересира што ќе се случи...
Че врне....ама духовен дожд! И ние нема да го видиме дождот......зошто че биде духовен!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
GOD IS NOT A GOAL, hence there can be no way to God. All ways are wrong. God is right now, this
very moment. God is always in the present, now and here, and always now and here. There can be no way to
God.
The very idea of the way is fallacious. The way means you have postponed; the way leads to tomorrow,
and the tomorrow never comes. The way means you have projected into the future: God is somewhere else
and you have to travel. Then religion becomes a journey. And religion is not a journey, it is already the case.
God has not to happen to you. God has happened because you are alive. What is life? Who is breathing
in you and who is conscious in you? God is not to be known, God is the knower.

Muslim_Women

MUSLIMMMM WOMENNN
Член од
31 мај 2011
Мислења
106
Поени од реакции
7
Bog e eden Allah koj nema zdruzenik, ziv e ne rodil nitu e roden,nego faka dremez,nitu se umoruva,toj e iznat arsot,iznat sedum nebesa, i nikoj ne mu e raven,i nikoj ne e kako nego,i nikoj ne mu e slicen,

Kajgana Shop

На врв Bottom