Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Боже Господе, не си сакал да бидеш изложен на концентрација на дим во затворен простор. Излези во кафич со твоето друштво (кое патем не дознав дали пуши). Седи си со нив, ако се непушачи. Димот од оние од страна ќе биде исто како да седиш со непушачи надвор, на отворено. Пошто сепак оние кои се најблиску до тебе нема да ти чурат во лице.
Не те разбирам сосема... сакаш да кажеш дека ако на соседната маса пушат во затворен простор, јас нема да бидам изложен на пасивно пушење затоа што нема да ми дуваат во лице?

Хмм....

Јас тебе да ти речам дека ќе ми платиш казна ако запалиш цигара во локалот, не е со сила нели? Туку е чисто законски принудување да мрзнеш надвор.
Чекај малку, сакаш да кажеш дека законот им вели да седат надвор?
Прочитај го законот... не смеат да пушат внатре, никој не вика дека не смеат да бидат внатре.
Изборот го направиле самите, или нивната зависност, која пак самите си ја направиле... по свој избор. Така и по свој избор излегуваат надвор. Никој не ги тера на сила ништо, освен да не пушат и да им наштетуваат на другите. Толку.

Кажав и јас поназад, ќе кажам и пак. Законов како закон можеби е добра идеја, ама кај нас е премногу дебилно реализирана.
И соодветна вентилација е вентилација која ќе ти овозможи проток на чист воздух постојано, додека работи локалот. А не само намалување на зачаденоста.
Таква „вентилација„ имаш само на Ентерпрајз.
Со многу добра, многу скапа вентилација можеш доста да го намалиш димот во воздухот, не и да го одстраниш.
И таква добра и скапа вентилација можеби можат да си дозволат најмногу неколку места во земјава, на една рака можеш да ги наброиш.

Ваква беше предходната верзија на законот и не функционираше.

S

smart ass

Гостин
Таква „вентилација„ имаш само на Ентерпрајз.
Со многу добра, многу скапа вентилација можеш доста да го намалиш димот во воздухот, не и да го одстраниш.

Ваква беше предходната верзија на законот и не функционираше.
ГРЕШКА!!!

Ванлок ај вака просторот пушачи непушачи Како ПРВО ќе биде Одделен.

Како второ Вентилација има и практично е докажана.

Како Трето по секој вент циклус плус се вметнуваат никотински неутралајзери(НЕ СЕ ШТЕТНИ)

Само Вент системот е троа Скап...ама подобро да го купи газдата како Постојано средство...отколку истите пари да ги фрли за лиценца,па така секоја година лиценца,лиценца,лиценца...

И таква добра и скапа вентилација можеби можат да си дозволат најмногу неколку места во земјава, на една рака можеш да ги наброиш.
Кој те лаже???
Мислиш нмаат средства-е се лажеш.

П.С не треба да биде многу скапа и нема да го отстрани димот...тотално(ќе остане 5%) АМА Никотинот...тоа што ви смета ќе биде неутрализирано ???

Со добра гас маска и најсмртоносната бактерија и нервен гас нема да те повреди.

Чекај малку, сакаш да кажеш дека законот им вели да седат надвор?
Не ја погледнувај сликата,па одма потоа да ојдеш на друга...туку разгледај ја првата слика и види ја нејзината скриена експресија...она што го кажува самата слика....ако убаво ја разгледаш(а другите слики потоа).

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.249
Поарно ќе се отруам од цигари, отколку арома на манџа и запотени подмишки.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
ГРЕШКА!!!

Ванлок ај вака просторот пушачи непушачи Како ПРВО ќе биде Одделен.
Како второ Вентилација има и практично е докажана.
Како Трето по секој вент циклус плус се вметнуваат никотински неутралајзери(НЕ СЕ ШТЕТНИ)

Само Вент системот е троа Скап...ама подобро да го купи газдата како Постојано средство...отколку истите пари да ги фрли за лиценца,па така секоја година лиценца,лиценца,лиценца...
Варијанта од предходниот закон кој... не функционираше.

Дел заради неспособноста на оние што требаше да го спроведуваат дел заради тоа што беше тежок за спроведување.
Со таа варијанта, за да го испиташ спроведувањето на законот треба осетлив апарат мерач што ќе треба да испита дали нивото на дим/никотин е на доволно ниско ниво. Со сегашиот закон и најевтиниот детектор на никотин е доволен, -ако се детектира било која количина никотин... законот бил прекршен. Чиста работа и лесна за спроведување/регулирање.

Поентата не е да се зачува профитот на газдите, туку здравјето на луѓето. Ова предпоставувам, им бил наједноставен начин. И мислам дека ќе се согласиш: заштитата од пасивно пушење е постигната.

Кој те лаже???
Мислиш нмаат средства-е се лажеш.
Се согласувам, најверојатно си во право дека можат да си дозволат. Проблемот е што ќе најдат илјада начини да забушат, од менување филтри до „средување„ со инспектори за „баждарени„ инструменти за мерење...
Како што е сега е чиста работа. Нема многу простор за манипулација... освен двојните стандарди што дефакто постојат по партиска и национална линија.

Мојот предлог го знаеш:
Мали, воздушно издвоени и добро вентилирани простории. Внатре во главната просторија на локалот (или фирмата). Необрзувачки, со одлука на газдата.

Не ја погледнувај сликата,па одма потоа да ојдеш на друга...туку разгледај ја првата слика и види ја нејзината скриена експресија...она што го кажува самата слика....ако убаво ја разгледаш(а другите слики потоа).
Поетично.
Убаво се гледа сликата... а јас објаснив и што се наоѓа позади неа.

Tommy1207

Појмааа немаммм
Член од
2 декември 2009
Мислења
64
Поени од реакции
4
Mislam deka se vrtis u krug poslednive 30 strani alloooooooo site znaeme deka pusenjeto e stetno po zdravjeto ne treba ti sea da ne ucis i da izmisluvas topla voda.Se vide mnogu dobro vo ovie 2 meseca deka ima mnogu poveke pusaci od nepusaci u drzavava i deka i pokraj zakonot site produzavaat da konsumiraat cigari i toa poveke od porano.Nie ke izdrzime uste nekoj mesec da padne zakonot nego ti be druze so ke prajs togas da ne ides slucajno na severen pol da zivees so pingvinite(tie ne se pusaci).Inace zakonov najvise ima opstojano u Slovenija celi 6 meseci.:helou:

Б

Бат Елохим

Гостин
Не баш ама тебе те препознавам...
Не знам само во што ме препознаваш. Не трчам по сите да лаам дека треба да се пуши или не. Не реплицирам на секој непушач што го поддржува законот. Не се однесувам ко доктор по медицина, доктор по науки, професор по етика, експерт по економија ......

Стварно нормален ли си?
Мене навистина ме интересира за колку пари го браниш законот и на чиј платен список си?
Ти ветиле работно место или покачување на плата?
Или ќе те унапредат од плакатолепач на дремач на штанд на следните избори?

Ако е да имаш шанса, на добар пат си, ако не....:tapp:

Daj nie da pripalime po edna - ostaj gi nek se zamaraat so zakonot i onaka krajot mu se blizhi

Си палам јас без гајле. Дома јас си ги пишувам законите. ;) Не се замарам, сеир терам. Јас за сеир сум на темава, а некој е на работно место :vozbud: :pos:

S

smart ass

Гостин
Јок детектор-вент системот си пее,има стандарди и самиот има мерач т.е самостабилизатор што би се рекло народски термостат и очигледно дека ќе има варијаци во количината на никотинот...еднаш иде синан сакич и 100 зомби се опиваат а со алкохоло ќе испушат ТОН тутун..

Втор случај иде некој диџеј...тогаш нема толку да се опиваат бидејќи за разлика од шабанските....овие песни не се хипнотизирачки и не те прават зомби.

Значи технчки ќе има прекршување.

Но да дозволат барем посебен простор ма ИЗОЛИРАН од непушачите(а пред да влезеш од зона на пушачи кон непушачи има Цссссс комора т. е две врати (деконтаминација) која те прска со антиникотинајзер(ко во биохазард лабораториите:pos2:) и така ќе можам јас да поминам во вашата зона и вие во нашата...

Барем да дадат некоја опција на газдите...вака стварно е претерано.

А и на крај краеви ако ВЕЌЕ СПРОВЕДУВААТ ЗАКОН покрај пушачите,локалите,нека плати и ЈСП за секоја емисија на СО2 Окта за сулфурот...усје истотака...ИИИИ се разбира најголемиот загадувач после топилницата РЕК БИТОЛА(овие имаат пари 90% од струхјата на МКД они ја произведуваат...ама недомаќински работат така да супер е казна за нив....чекајки години години од каматата на казните по 40 основи(работник плукнал,на сметководител му паѓа пенкалото-ФРЛА ЃУБРЕ,на магационерот му фали роба поради каснење на добавувачот-Затајуваат данок и тераат сива економија...и така Преродбата ќе би.)...

Јас лично мислам треба со закон да се донесат критериуми т.е Стандарди за кафич...на пример да има два Излеза,да има систем за гасењ пожар...Мистер мускуло да чист ВЦ-иња...посебен вент систем,Камери....па димензии на објектот....Оти не може 2Х3 место да биде кафич-а надвор се прошириле Т.Е УЗУРПИРААТ ЈАВЕН ПРОСТОР...нека казнуваат де за тоа...

Си палам јас без гајле. Дома јас си ги пишувам законите. ;)
Мене ми останаа скоро уште три 4 дима а немам залиха:icon_frow

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Сума сумар на темава: Сите грешиме, Ванлок е во право.
Онака, да му се смачи на човек што се обидел да си произнесе свој став.
Ќе диксутираме кога некои луѓе ќе научат што значи дебата и ќе почнат малку да се трудат да разберат секој од учесниците во дебатата што напишал.
До тогаш, пушачи мрзнете надвор. Непушачи како мене, солидаризирајте се и не го прифаќајте законов.
А останатите непушачи, проверете до каде ви е отидена свеста.:tapp:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Mislam deka se vrtis u krug poslednive 30 strani alloooooooo site znaeme deka pusenjeto e stetno po zdravjeto ne treba ti sea da ne ucis i da izmisluvas topla voda.Se vide mnogu dobro vo ovie 2 meseca deka ima mnogu poveke pusaci od nepusaci u drzavava i deka i pokraj zakonot site produzavaat da konsumiraat cigari i toa poveke od porano.Nie ke izdrzime uste nekoj mesec da padne zakonot nego ti be druze so ke prajs togas da ne ides slucajno na severen pol da zivees so pingvinite(tie ne se pusaci).Inace zakonov najvise ima opstojano u Slovenija celi 6 meseci.:helou:
Каде ги виде повеќе пушачи од непушачи?
Иначе добра поента со болдираното...

Не знам само во што ме препознаваш. Не трчам по сите да лаам дека треба да се пуши или не. Не реплицирам на секој непушач што го поддржува законот. Не се однесувам ко доктор по медицина, доктор по науки, професор по етика, експерт по економија ......

Стварно нормален ли си?
Мене навистина ме интересира за колку пари го браниш законот и на чиј платен список си?
Ти ветиле работно место или покачување на плата?
Или ќе те унапредат од плакатолепач на дремач на штанд на следните избори?

Ако е да имаш шанса, на добар пат си, ако не....
Те препознавам во оние што кога немаат што да извадат во дискусија, ја напаѓаат личноста на оној од другата страна. Нешто слично како личноста чие име подсеќа на голема глава ама ајде за разлика од тебе да не мешам политика.

Ич да не ти е гајле дали сум нормален, дали за пари го бранам законот, дали и на чив платен список сум, дали сум плакатолепач со амбиции за дремач на штанд (?!?!??) ...

Ако имаш да кажеш нешто против или за законот, повели. Ако не...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Бат-Елохим и Ванлок, предупредив една страна поназад. Внимавајте.

Б

Бат Елохим

Гостин
Те препознавам во оние што кога немаат што да извадат во дискусија, ја напаѓаат личноста на оној од другата страна. Нешто слично како личноста чие име подсеќа на голема глава ама ајде за разлика од тебе да не мешам политика.

Ич да не ти е гајле дали сум нормален, дали за пари го бранам законот, дали и на чив платен список сум, дали сум плакатолепач со амбиции за дремач на штанд (?!?!??) ...

Ако имаш да кажеш нешто против или за законот, повели. Ако не...
Во врска со законот кажав што имав да кажам страни уназад. Сега веќе немам што да кажам во право си. А и немаш на кого да кажеш. Обично муабет се прави со човек, а не човече со процесор во глава и чипче во ... .
Не ми е гајле дали си нормален ама ич, ама не оставаш впечаток на таков. Нормален човек ќе олабави, ќе се одмори, ама ти бе ... ко бот си.
Ако не... што?
Гладиус, последен пост ми е. Ќе самоодморам од темава 3 дена ветувам. Само ќе читам и ќе се смеам. :tv:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.294
еј дај бе не заебавјте каква вентилација ваква таква ке не отепа промаја.то ке те здрви така спотнат.реума ке фатиш.а и џабе пушиш ако не си зачадил.то како келнерот на секое да ти ја празни пепељарата и губиш ориентација колку си испушил.
а темате беше да баталиме ние простории одделени кафичи вакви такви.цела работа испадна дека на некој аптекар му текнало сега ајде ке велиме дека цигарите се штетни пошто случајно јас од баба имам лек против пушење а никако не ми оди продажбата(ова онака колку да не заборавите дека не е во законот работата, тој е последица на нешто сосем друго).
и од кај сте бе толку сигурни дека цигарите се штетни уствари.а и да се не се ништо поштетни од свинското ракијата виното мезето.а цело е ко ке има се.
а и за пушењето веке ако сме.тоа не е тука 10 години , тука е со векови.кај мене на пример сите пушеле од баба дедо друга баба друг дедо тетки стрини уствари безмалку сите(така да кога ке речи некој дека само 20% се пушачи ми иди да запалам од мака, само до кај ги изваја тие бројки).ете и јас си пушам па фала му на гопсод здрав сум жив сум мојте се здрави живи бабами умре на 97 бог да ја прости, дедоми и тој тука некаде , во глобала ретко кој умре релативно млад(се сеќавам и дека мангал вадеше на сред соба а тоа е за тие просветлените што не знаат бакарен сад во кој се става жар на сред соба за да биди топло, па ете никој не умре од рак на бели дробови и нешто слично).така да дај не тупите со статистика како да сме ние во саскија растени.пушат сите шо ги знам и сите се релативно добри за годините.сега можи не можам да го задржам здивот 5 мин или да трчам шпринт 5 км ама пак не ни сакам.
а и шо викате бе за парно на струја, многу ми се чади од шпорето(ова е за непушачите кои се грејат на дрва)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Онака, да му се смачи на човек што се обидел да си произнесе свој став.
Мислиш ти се смачува што не можеш да си го образложиш ставот?

Ќе диксутираме кога некои луѓе ќе научат што значи дебата и ќе почнат малку да се трудат да разберат секој од учесниците во дебатата што напишал.
Сосема се согласувам.

Во конструктивен контекст а по предходно барање: Листа на земји со имплементации на закони за забрана на пушење.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans

Kajgana Shop

На врв Bottom