Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Како не се бунтувате...се бунтувате на нас пушачите кои сме потив законот,сеа наеднаш ви сметаат цигарите,а кај бевте пред да биде донесен законот,зошто тогаш не се буневте дека ви сметаат цигарите,или сеа добивте сила со законов,па ќе одите против пушачите дека ви смета.:nenene:
Шо дека се буниш, кој те слуша?!

Исто ко сеа ти. Моеш 24 часа да се “расправаш“ со мене како ти смета законов, ама ипак нема ништо да смениш.:toe:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
А зошто не се забрани алкохолот? Па зарем од тоа не умираат луѓе? Ке бидеме исто како земјите од блискиот исток (Кувајт и Ирак на пр.). Мене како новопечен анти-алкохоличар (нели пиењето не оди без цигара) ми сметаат пијаните луѓе кои ме смараат. Посебно оние пијани непушачи кои и во пијана состојба пробуваат да ме убедат дека законот за непушење е добар и недискриминирачки.
Хипохондрици од сите земји-обединете се.
Добро бе, како може овие две работи да ги споредуваш? Ако не пиеш, нема шанси да се испијаниш, колку и да се пијанат луѓето околу тебе. Со цигарите не само шо се труеш себеси, туку ги труеш и луѓето околу тебе. Еве јас на пример имам здравствени проблеми од чадот од цигарите. Ко ќе влезам во просторија кај што се пуши, одма почнувам да се гушам... Дома татко ми на тераса излегува ко ќе пали цигара, за да не ми пречи мене. Дали јас треба цел живот никаде да не излегувам, заради тоа што на зависниците к** ги боли за останатите и си гледаат само да ја примат дневната доза на никотин без разлика кај се наоѓаат и на кого му наштетуваат?!?
Смешно е, од утре наркоманите ќе бараат права да ги боцкаат луѓето шо седат до нив во кафичите...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Заштита е едно, а резултатите дека се е во ред се друго.
Го знаеш вицот за типот што рипнал од стокатница и паѓајќи надолу на секој спрат си повторувал... "So far so good, so far so good... so far..."

Во ред е да не си го прашаш докторот за пасивното пушење. Твое право. Ти предпоставувам, секако си „поинформиран„ од него.
А сега, осврни се на прашањето
Кај беше ти, а и тие како тебе пред да се изгласа законов? Зошто тогаш не се бунеше како што го правиш тоа сега?
Или реченица на хартија која е наречена ЗАКОН е причината поради која ти стана свесен за своето здравје.

И анализирај ја последната реченица од погореприложениот цитат пред да одговориш, те молам.
Тука бевме.
Ама не не слушавте тогаш.

(извини ама заради одбраната на позицијата на пушачите, за потребите на дискусијата ќе те третирам како таков)

I

InF3cTeD

Гостин
Тука бевме.

(извини ама заради одбраната на позицијата на пушачите, за потребите на дискусијата ќе те третирам како таков)
болдираноно ќе му дојде како тука сум ама како да не сум...е кај сум.Значи сте биле против пушењето ама не сте се бунеле....тоа е исто како да ве немало...а сега заедно со законот сте силни против пушачите.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Тука бевме.

Епа ете...Тука сте биле. Сте биле дикриминирани како што сме ние сега. Еве ние сега се буниме ради таа дискриминација. Зошто вие не се буневте? Ние се буниме за да не слушне некој а вие ни тоа не сте се потрудиле да го направите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Пушењето си е моја приватна ствар, јас давам пари за цигари јас ги пушам ЈАС СЕ ТРУЈАМ и никој ама баш никој не е компетентен мене да ми ги забрани. Значи кога од дома моите знаат од кога пушам, ми даваат пари за цигари, ми дозволуваат и пред нив да пушам кој е па Гвујо да ми го скрати тоа право? Кој е тој да се грижи за моето здравје? И те молам не мешај баби и жаби. Топилница е далеку посериозна работа од дим од цигара.
Фаќате сеир и патем му го лизнувате газето на Гвујо.
Ти можеш да се труеш и повели труј се колку сакаш.

Проблемот, а баш тоа не можеш или не сакаш да го разбереш, е дека и другите окулу тебе ги труеш. А ај што се труеш па и што сакаш други да труеш... туку смешно и иронично е што се повикуваш на толиницата и на загадувањето, како на нешто што треба да го одбрани твојот став дека смееш да не труеш.

А инаку јас не сум „Гвујо„ ниту имам друг заеднички интерес со него освен, најверојатно, овој закон. Ако сакаш нешто со него повели во владата.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Одлично, ако не третирај ме и како убијец, онака за да полесно си доловиш поента на муабет.
И дај остај ми го докторот на раат те молам. Се фати за тоа како слеп за стап.

Јас, Гладиус, ЈАВНО му се заблагодарувам на Ванлок што ми ги отвори очите за тоа колку е неспособен мојот доктор, како и колку сум неспособен самиот јас. Ветувам дека од сега кога ќе видам пушач на улица доколку ја нема цигарата во рака, ќе го утепам од мавање за да не им штети на другите, а доколку дими околу него, ќе бегам колку можам подалеку затоа што можам да умрам и да не ја остварам својата цел - истребување на пушачите.
(не ме разбирајте буквално)

Еве сега јас тебе Ванлок ќе те третирам како сосмеа ирелевантен фактор на темава на кој ниту една реченица не му е издржана.
Онака, колку полесно и јас да си доловам поента.

И АМАН веќе сфати дека ЕДНОСТАВНО НЕ МОЖЕШ НЕПУШАЧ, ПРОТИВНИК НА ЗАКОНОТ ДА СИ ГО КЛАСИФИЦИРАШ КАКО ПУШАЧ САМО ЗА ДА ПОЛЕСНО СИ ГО ОДБРАНИШ СТАВОТ. Глупо е... Озбилно.

п.с. Ќе заборавев... Ако не викнеш доволно гласно, никој нема да те слушне.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Тука бевме.
На ова се однесуваше терминологијата, говорна фигура во македонскиот јазик. (како што ти еднаш кажа)

Или не разбираш или намерно вадиш од контекст, најверојатно второво. Посебно затоа што во ниеден момент не го нареков неспособен твојот доктор туку интересно е тоа што не сакаш да го прашаш за твојот став во врска со пасивното пушење и како редовни контроли те штетат од истото.
Пробај и ова извади го од контекст.

П.С. Владе има многу подбар хумор. Поздрав до Владе!

едит: Синтакса

G

Giggles

Гостин
Дали јас треба цел живот никаде да не излегувам, заради тоа што на зависниците к** ги боли за останатите и си гледаат само да ја примат дневната доза на никотин без разлика кај се наоѓаат и на кого му наштетуваат?!?
Смешно е, од утре наркоманите ќе бараат права да ги боцкаат луѓето шо седат до нив во кафичите...
Никој тебе не ти го ограничува правото на излегување.АКо гледаме од таа точка тогаш и пушачите се ограничени во однос на излегувањето.Не е воопшто пријатна сликата да гледаш како надвор висат 20 души, на ладното на температури под нулата. Си размислил ли за тоа? Колку е само деградирачки?!?
Нека постои ,шо знам, некоја лиценца да се плаќа, ем буџетот ќе се збогати, оти веќе ќе почнат да наплаќат и шо чекориме по земјата Македонска :nenene:
А последната реченица за наркоманите шо ти е, воопшто ти нема смисла, барем јас не гледам како се уклопува во целиот муабет.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ванлок, не знам како не те боли главата од мавање у ѕид со неа.
Препрочитај си ги сите реплики упатени кон мене наназад и мислам дека дури тогаш ќе има некои минимални шанси да ме сфатиш што сакав да ти кажам.
Сепак, јас како новодеклариран пушач немам право да те убедувам тебе во ништо.
:tapp:
И прекини веќе со муабетов, и онака сме офтопик.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Ако беа загрижени за здравјето наше немаше да не оставаат да мрзнеме надвор на минус температура.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Ванлок, не знам како не те боли главата од мавање у ѕид со неа.
Препрочитај си ги сите реплики упатени кон мене наназад и мислам дека дури тогаш ќе има некои минимални шанси да ме сфатиш што сакав да ти кажам.
Сепак, јас како новодеклариран пушач немам право да те убедувам тебе во ништо.
:tapp:
И прекини веќе со муабетов, и онака сме офтопик.
И vice-versa...

Никој тебе не ти го ограничува правото на излегување.АКо гледаме од таа точка тогаш и пушачите се ограничени во однос на излегувањето.Не е воопшто пријатна сликата да гледаш како надвор висат 20 души, на ладното на температури под нулата. Си размислил ли за тоа? Колку е само деградирачки?!?
- Дали е тоа добро? Не.
- Дали е подобро одколку кога тие „сиротите душички„ труеја други? О, да... многу подобро.

G

Giggles

Гостин
- Дали е тоа добро? Не.
- Дали е подобро одколку кога тие „сиротите душички„ труеја други? О, да... многу подобро.
Ооо да , ТИ сигурно си бил тој тип шо на секои 10 минути излегувал надвор чисто да се проветри,да не биде затруен. И цело време читам во твоите постови ти се` нешто подржуваш. А си преземал некогаш иницијатива??? Или само обожаваш да одиш контра?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ме дал Господ да не знам да ќутам...
Кажи ми дали во твоето друштво има пушачи?
Ако има, кажи ми дали ако ги замолиш да не палат цигара во твоја близина кога сте надвор, нема да ја запалат?
А бидејќи ќе ја запалат, очигледно е дека и надвор ти ќе страдаш. Не викај не, демек на отворено, кога чадот пак ќе биде во твоја близина.
Епа ај ако не и надвор нека забранат.
Ако нема, тогаш убаво за вас. Можете да излезете на исто место со пушачи и да пукате сеир како мрзнат надвор.

Тебе никој од пушачите не ти ја збрцал цигарата во нос... Ама нив некој со сила им го втерува студот во коски.
И викаш пасивното пушење е многу полошо од реума и акутен бронхитис кој многу лесно може да се закачи.

Не мислиш дека соодветна вентилација е најефикасно решение? Или едноставно ти пречат луѓе различни од тебе.
Преиспитај си ги начините на кои размислуваш и колкав опсег на можности опфаќаш со нив.

I

InF3cTeD

Гостин
абе Ванлок дали ти ќе го зборуваше сето овоа ако ти или твоите родители беа сопственици на некој угостителски објект,кафич,кафана или шо и да е каде што не смее да се пуши,кога татко ти ќе си дојде дома со дневен промет од 5000 денари а претходно си идел со 20 000 денари,да те видам дали тогаш ќе го правеше овој муабет или ќе го пцуеше законот и ќе беше против,лесно е да се биде против нешто,ама треба да се размисли малце логички тоа нешто колку загуби носи.

Ме дал Господ да не знам да ќутам...
Кажи ми дали во твоето друштво има пушачи?
Ако има, кажи ми дали ако ги замолиш да не палат цигара во твоја близина кога сте надвор, нема да ја запалат?
А бидејќи ќе ја запалат, очигледно е дека и надвор ти ќе страдаш. Не викај не, демек на отворено, кога чадот пак ќе биде во твоја близина.
Епа ај ако не и надвор нека забранат.
Ако нема, тогаш убаво за вас. Можете да излезете на исто место со пушачи и да пукате сеир како мрзнат надвор.

Тебе никој од пушачите не ти ја збрцал цигарата во нос... Ама нив некој со сила им го втерува студот во коски.
И викаш пасивното пушење е многу полошо од реума и акутен бронхитис кој многу лесно може да се закачи.

Не мислиш дека соодветна вентилација е најефикасно решение? Или едноставно ти пречат луѓе различни од тебе.
Преиспитај си ги начините на кои размислуваш и колкав опсег на можности опфаќаш со нив.
овоа и ја сакав да го прашам ама ај....и мене ме интересира,а сигурен сум дека некој од твоето друштво(ако го имаш) е пушач,и како реагира на твоето ДА за законот против пушење...сигурен сум дека пак си пали и дека ти пак си со него во друштво...

Kajgana Shop

На врв Bottom