Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Откако го попушивме со законот за пушење од утре стартува и новиот закон за пиење со кој не смееме да имаме над 0.1 промил алкохол, народски речено едно пиво. Почнувам да размислувам за селидба.
закони у македонија какви сакаш имаме значи.. топ! хехе ако де шо му фали на законов.. супер е исто како и овој со пушачите.. очекувајте во бвлиска иднина да ви дојдат сметки за плаќање данок према државата бидејки со самото дишење одземате кислород од животната средина а испуштате јаглероден диоксид... хахахаххахахаха

Тогаш нека стават за греење од оние за на тераси со плин :)
Ладно е имајте жал за нас :(
хаха леандра верувај тука пола у повеќе несакаат да слушнат за нас пушачите камо ли да ти се смилува и уше да ти стави греење... ретки се тие како одив двајца или тројца над нас шо не сожаливаат... сеа ке ни враќаат ус тилот „вие со години не труевте сеа мрзнете надвор без греење!“

Фала ти за подршката :)
Затоа и се караме овде,ама кој да разбере.Ние ги оставаме кафиќите,вие оставете ни ги терасите.Сепак е најдобар компромис и оној за поделба на кафиќите кој го дадоа вчера за мали локали кој сами ќе одлучат дали ќе се пуши или не.

Е добро де, законодавците ко вистински бизнисмени се ценкаат малце, отпрво бараат повеќе за да имаат простор за отстапки (например летните тераси) и сите накрај ќе бидеме задоволни со спроведувањето законите. Особено јас :smir:

сите пишат дека законот бил со цел да се заштити здравјето на пушачите и на непушачите, да не се труеме и ние и другите ова она.... добро можеби и се во право можеби и мислат на нашето здравје, можеби пак сакаат да заштедат некој денар во здравството , да имаме поздрава младина и население.. има тука многу можеби.
но што е со оние мали нешта кој животот го прави вреден за живеење( не мислам само на цигарите), што е со алкохолот, сексот на отворено и ред други работи кои нас обичните смртници ни го право ова живеење поднсливо затоа што немаме пари за екстази хероини кокаин, пари за одмор во неке монденско место или викенд на планина или личен шофер кој ке не вози секаде.када сме ние тука.
одма ке речите па и нас не труете јас нејкам ова јас нејакм она.и тоа држи вода, ама тоа нема крај.секогаш ке се најде некој или група која се нешто му пречи (дали од инает ,дали од комплекси дали од мака).некој ке рече мене ми смета гласна музика, некој најлон чорапи, некој стари автомобили , некој свинско некој плавуши итн итн.мислам ме сваќате што ми е поената.сите вие што сте загрижени за здравјето прво запрашајте се што јадете и што пиете.можеби во цигарите има се и сешто ама барем се природни и се тука со векови.а што има во сувомеснатото месо(од кое течи вода) кое се расипува за 3 дена, во сокот од портокали кој нема ни 2 % портокал туку некој соединенија кои само еден господ знае какви последици има.во една статија читав дека и скарата е канцерогена, ај сега и таа да ја забраниме или да не ја јадиме,мислам дека не е тоа поената.поентата е дека ова е само почеток,цигарите ги забранија, алкохолот и него , сексот во кола( како сите да имаме викендици и празни станови) го забранија и ред други работи.каде оди ова, кон што.сега што ке забранат абортус, предбрачен секс кратки фризури, задолжително утринско вежбање и обавезно одење во црква во недела оти ке има ригорозни казни.кај ке биди крајот.сега треба да се застани и да се речи доста е затоа што со следниот закон ке бидете засегнати и вие и ние така да не бидите толку краткоглед и себични.се работи за слободата и начин на живот.
ако умирам барем да умрам среќен.животот е премногу карток само да јадиме трева и да пијаме мелко

Не ја читав цела тема, ме интересира, му текна ли на некој дека кафичите се зачадени зошто немаат или не им работи вентилацијата,имаат премногу збиени сепариња и пуштааат неограничен број на луѓе?

Во кафулињата пак ќе ви биде загушливо, само сега нема да мириса на цигари, ќе смрди на парфеми и пот. И иако не пушите пасивно, пак огромни се шансите да закачите некоја болест пошто 5 души ви дишат во врат, така да непушачи, исто ви се фаќа. Да имаше барем добра вентилација, а мислам дека има и закон за тоа, немаше да дојде до овој проблем воопшто.

Али по се изгледа мерак ни е само да се колиме еден со друг и да кукаме за тоа дека сме дискриминирани, шо би се рекло, типично македонски:)

Сакам да искоментирам во врска со спроведувањето на законот. Мислам дека најдобриот начин да се спроведе законот е тоа што се собрани пепељарниците од масите бидејќи нели инспекциите не можат да влегуваат постојано во сите места во државава а вака без пепељарници нема пушење дури и кај оној што не го "рецка" законот :)

Сакам да искоментирам во врска со спроведувањето на законот. Мислам дека најдобриот начин да се спроведе законот е тоа што се собрани пепељарниците од масите бидејќи нели инспекциите не можат да влегуваат постојано во сите места во државава а вака без пепељарници нема пушење дури и кај оној што не го "рецка" законот :)

А добро ко божем пепељарите само за тоа служат, у нив се фрла и ѓубре ај така да го наречам, сеа вака без нив нема ни кај саказ да фрлиш...

По неколку дена откоа е законов у сила стапен, колку само боље ми е на местава кај што вообичаено излагам. Ги нема вообичаените зачадени простории и полни пепељаре со милион догорчиња по масете.
Порано кога ќе дојдев дома целиот смрдев на чад од цигари, сега мераци ни чад дишим, ни на чад смрдим.
Ми се свиѓа ваке :)

Јас сепак во секој момент кога ќе ми биде законски дозволено егоцентрично и крајно себично ќе пушам секаде затоа што според:

Член 9 (Закон за безбедност и здравје при работа)

Работодавачот ги спроведува мерките за безбедност и здравје при работа врз основа на следниве основни начела:
- избегнување на ризици,
- проценување на ризиците кои не може да се избегнат,
- справување со ризиците на самиот почеток,
- прилагодување на работата кон поединецот, особено во однос на карактеристиките на работното место и работната средина,
- изборот на личната заштитна опрема,
- изборот на хемиски супстанци или препарати,
- изборот на работни и производни методи,
- спроведување на мерките потребни за одржување и зајакнување на здравјето,
- прилагодување кон технолошкиот напредок,
- замена на опасното со безопасно или помалку опасно,
- развивање на целосна безбедносна стратегија која опфаќа, технологија, организација на работа, работни услови, меѓучовечки односи и фактори кои влијаат врз работната средина,
- давање приоритет на колективните безбедносни мерки наспроти поединечните мерки и
- обезбедување на соодветни упатства и инструкции и известувања на вработените.

Што значи дека доколку димот од мојата цигара предизвикува сериозно оштетување по здравјето на вработениот мене одамна немаше да ми биде дозволено да пушам и ќе ми беше кажано многу претходно пред ти да ми кажеш.
И кога веќе зборуваме за безбедноста на вработени на работно место мислам дека може да се насочиме кон многу други поопасни ризици кои можат да го нарушат здравјето на работниците за разлика од мојот невоспитан дим од цигарата.

Епа зато шо и работодавците имаат себичен став како и ти, овој закон е донесен.

Не ми зборај сега ти за интензитетот на штетата, самиот факт шо штетата е предизвикана од чисто себични побуди индицира дека е повеќе од само во ред да се забрани нанесување на истата.

Поопасни ризици има, но ретко кои се предизвикани од човековата себичност и некултура 5 минути да оддели за да не труе други.

Јас како пушач со стаж од над 10 години,не ми смета да пијам кафе надвор од кафиќ на маса како човек без разлика колку е ладно или топло.Кога веќе сум се решила да платам за услуга,тогаш сакам и да ја користам услугата во спротивно дома ќе седам за без пари.Ја разбирате ли поентата,нас не ни смета на терасата на отворено да пушиме и ќе почитуваме за внатре,ама да неможеме на истата тераса да седиме на отворено поради си некој закон е претеризам!

А како ќе се дефинира тераса во правни рамки?

Зошто јас колку шо знам истата може да се претвори многу лесно во затворен простор, шо во суштина остава простор за манипулиција.

А да не почнувам околу то како можи масите во локалот да се преблиску па летно време непушачот или во поекстремни случаи болниот, астматичниот да нема каде да го испие кафето.

Нема да се прам дека ми е гајле и дека треба да се најди компромис, оти .... ич не ми :)

Баш ми е ќеф и неможам да опишам колку се радвам дури ги гледам другарите кај шо се убедват, ај бе надворррр, ај бе надворр а до пред некоја недела ми дишеа в сурат и ми се смеаа, така да **** *** :baeh::baeh::baeh::baeh:
И сакам некој да ми објасни како е овај закон дискриминирачки.

За брзо време законот ќе биде изменет, а вие совесни непушачи можете слободно да го :drk:-те на вашето здравје и чистиот воздух....воопшто не ни требате, и онака вие побрзо кините конци од пушачите.....:vozbud:

За брзо време законот ќе биде изменет, а вие совесни непушачи можете слободно да го :drk:-те на вашето здравје и чистиот воздух....воопшто не ни требате, и онака вие побрзо кините конци од пушачите.....:vozbud:

Ova e mozno, ama ako ispusite odredeni puri.

Кој те тера да трпиш? Не оди во такви простории и решен е проблемот.

И јас не сакам турбо фолк или кич музика по клубовите и да гледам прост народ.

Нема правда.

Pred ovoj zakon sekojpat koa si idev od izlevanje mi idese cel da vlezam vo peralnata, so sum jas duzen da trpam necij cad??? I koa sme kaj prost narod, na so lici lugje da drzat cigata na metro ipol od tebe i cel cad da go dises i da se usmrduvas? Zakonot e ZAKON

Јас те разбирам, ти сметаш дека е во ред да се компромитира нечие здравје поради твојот комфорт. Значи ти оправдуваш колатерална штета да биде здравјето на угостителскиот работник, зато шо за тебе е преголем дискомфорт да излезеш на 5 минути за да ја испушиш цигарата.

Е сега ти можи својата егоцентрична и крајно себична вистина да ја сметаш за ултимативна, ама прашање на одлука е сепак. Објективноста крај краева е склоп од договорен број субјективности.

Според мене то шо секој пушач од чиста култура требаше да го прај, сега е приморан. На само без да компромитира ничиј комфорт и здравје да си ужива во цигарата.

Само човечност треба за да го разбериш ова, џабе ќе се надвикваме.

Паметниот ти .... шо мислиш сеа кога кафичите ќе видат дека се у загуба нема тие со подобар статус да си платат за лиценца ? Кога ќе видиш дека повеќето седат у тие кафичи нема и ти да седиш таму ? Радувајте се уше малце на чистиот воздух , ова се на нас ќе се одрази .... тие шо ќе купат лиценци за да си ѓи вратат парите ќе накачат цени , а тие шо нема ќе им бидат празни кафичите :nesvest:

ова со законот излезе како да бараат педерите посебни кафичи пошто нејкеле да се мешаат со нормален свет. и сега види чудо 10 педери внатре а 200 нормални надвор.ебати правдата,
а и јас нејкам да ми дишете во уста , од кај знам јас што се имате пикнато во вашата, и се какви не болести имате, па тоа е ве трпев.ве трпев и кога излегувавте некапени, спотнати со расипани заби и лош здив кога ми дишевте на врат.што требаше да се жалам или да се затворам дома како превентива некој несовесен и заразен граѓанин да не ме зарази со којзнае каква болест.ако вас вие толку до здрав живот одете на планина , во манастир( грешка таму не,се чаде од свеќите), на сред поле каде нема никој.ако сакате да живеете во цивилизација, треба да сватете дека тука има еден куп луѓе со секакви навики и потребно е некоја прилагодба и адаптирање.
предлагам вечер ако видете совесен непушач на оган да седи да му обрнете посебно внимание да не му се слоши од чадот па да падни во несвес од пасивно вдишување на чадот од огнот помешан со градскиот смог и мирисот на изгорени гуми!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom