Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Не ни мислев да го поставам второто прашање....не си ласкај........само да резимирам.......... 50 постови.......сите во оваа тема.......во одбрана на законот......повеќе го браниш законот и од неговиот предлагач........Од сето ова можам да заклучам три работи:

1. Ти си ПЛАТЕНИК на Груевиќ.

2. Ти си НЕНОРМАЛЕН штом го губиш времето убедувајќи никотински зависници (меѓу кои сум и јас) дека законот е добар.

3. НЕМА....т.е мора да си типот под точките 1. или 2.

Пробај:

4. Изнервиран непушач на кој му е страњево со цигариве дојдено преку ку*

после додај ги следниви состојки:

-дека сум во фаза на одвикнување од WoW
-патам од инсомниа
-сходно на тоа логично е дека сум по малку и од точката 2.
-во моментов имам и премногу слободно време
-дека вакви пушачки зависници (како тебе на пр.) ми се исто дојдени преку глава

Толку сте (ти и повеќето други пушачи) навикнати со игнорантски ставови да се наметнувате врз непушачите што не ти влегува во глава како е можно некој да не се откаже после непрекинат бараж од небулози како:

- Јас со кафето/пивото/(insert random drink here) морам да си испушам цигара (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Јас имам право да пушам каде сакам! (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Законот не е добар заради тоа што е направен само пари да собира (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Па јас си пушам за себе само (во превод: кој ве е*е непушачи)
-
Па имате вие дел за непушачи (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Бескрајни варијанти од ова погоре напишаното без никако труд да прочитаат што до сега е напишано во дискусијата (во превод: кој ве е*е непушачи)

Не ти влегува во глава дека само си го бранам здравјето од таквите како тебе, а? Не, не по твојата (искривена) логика мора да сум или ненормален или платеник... Просто ми иде да си го логирам ворлокот и да ве од*е*ам сите ама таков инат ме фати да ќе останам и ќе ве подсетувам колку ви е искривено чуството за реалност уште долго време...

Впрочем и ме фасцинира како размислувате... Во тој контекст се надевам дека нема да се лутиш што ќе те ставам во потписот, нели?
Вооедно им се извинувам на оние што ќе морам да ги извадам од потписот по повод оваа прилика.

Оффф википедиа чини чуда.Вака сеа убиство и пушење не е иста ствар,би ти препорачал нешто НЕ ДРКАЈ ПОЈМОВЕ ко шо би рекол Жика.Викаш не е дискриминација,епа вака сеа во сите држави низ европа и во америка законов беше донесен,но наиде на пречки.Поради тоа овој ист закон беше ублажен односно се донесоа решенија со која се задоволуваат интересите и на пушачите и на непушачите.Така да ти можеш само да кењаш и ништо повеќе.

Па да не се лажеме ама поделбата е реална. Никој пушач не го боли К.. за тие околу него. Тоа не е профил на добар човек. Добро секоја чест на оние 0,3% кои прашуваат дали може дазапалат.

Абе секој има право на слободна воља Да. Има некој и слободна воља да прди во јавност, да убива да мачи животни и луѓе, да пука петарди во автобус и сл.

Јас како пушач го сметам тоа за дискриминација,сеа малце да ти подобјаснам.Ти си непушач,те боли курот за законов ќе си го пиеш кафето у кафич,како што ти е слатко.Јас сум пушач и нема да си го пијам кафето како што ми е слатко.Зошто?ЗОшто некој сака да си тури пари у буџетот.Епа неможе бе така.У твојата дефиниција за дискриминација спаѓаат човековите права.Пушењето спаѓа во човековите права.Сеа ќе ти кажам каде.Во слобода,пример ја се изразувам преку пушењето односно со самото тоа што пушам му доловувам на некој непознат дека сум пушач.Незнам што не е јасно.

Куротресење и пушење не е иста ствар.Алал да ти е на паметот што го имаш и живти мајка не пишувај тука со твоиве „паметни“ коментари.

Исто е бе, со устав не ти е загарантирано правото да пушиш ни мене да го тресам.
Пушењето не е основно човеково право загарантирано со устав.
Основни права се: право глас и да се биди кандидат, религија, право на имот , право на собирање и здружвање, право на изразување на мислење, слобода на медиумите.
И така да , ако му текни на некој можи да извај закон пушењето на тутун да не е воопшто легално, како шо не е легално пушењето на канабис, разлика ? Никаква.

Исто е бе, со устав не ти е загарантирано правото да пушиш ни мене да го тресам.
Пушењето не е основно човеково право загарантирано со устав.
Основни права се: право глас и да се биди кандидат, слобода на мисла, религија, право на имот , право на собирање и здружвање, право на изразување на мислење, слобода на медиумите.
И така да , ако му текни на некој можи да извај закон пушењето на тутун да не е воопшто легално, како шо не е легално пушењето на канабис, разлика ? Никаква.

Пушењето не е,али слободата е.Поради тоа воздржи се од вакви коментари.

Оффф википедиа чини чуда.Вака сеа убиство и пушење не е иста ствар,би ти препорачал нешто НЕ ДРКАЈ ПОЈМОВЕ ко шо би рекол Жика.Викаш не е дискриминација,епа вака сеа во сите држави низ европа и во америка законов беше донесен,но наиде на пречки.Поради тоа овој ист закон беше ублажен односно се донесоа решенија со која се задоволуваат интересите и на пушачите и на непушачите.Така да ти можеш само да кењаш и ништо повеќе.

Јас никаде не реков дека е погоден за пушачите, само укажав на тоа дека НЕ Е ДИСКРИМИНИРАЧКИ. Пушење и убиство не се иста ствар, ама и двете се третирани законски и затоа го употребив примерот со твојот "одбранбен механизам":pos2::pos2::pos2:
И со тоа што го ублажиле не докажуваш на тоа дека е дискриминирачки:toe:
Иначе додека и кај нас не го "ублажат"(ако се деси тоа некад),ти само можеш да кењаш:kesa:.
И ако уште не сфати дека законот не е дискриминирачки ќе ти ставам едно по едно мислење што сум ги напишал на 25-26 страна па ќе ти се разјасни. Ако и тогаш не ти стане јасно, јебига не сфаќа секој:toe:

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3200206&postcount=367
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3200228&postcount=373
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3200268&postcount=377
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3200295&postcount=379

После ова ако не сеуште не го разбра поимот дискриминација, и професор ќе се откажеше од тебе:pos2::pos2::pos2:

Принц еднаш ве опомена за меѓусебни навреди. Смирете страсти и дискутирајте про и контра, со аргументи.

Наредно - бан од тема или форум без опомена.

Иницијатива до Уставен
Забраната за пушење ќе се оспори пред Уставен

Забраната за пушење ќе се оспори пред Уставниот суд, загрозена е рамноправноста. Група граѓани најавуваат дека ќе поднесат претставка со која ќе тврдат дека законското решение е противуставно.
За Хелсиншкиот комитет за човекови права, законот не е дискриминирачки, но сепак сугерираат на измени во законското решение - да им се дозволи можност за да им се обезбеди простор на пушачите.
„Наша сугестија би било, размислување во насока на точно определени места, градење или формирање на точно определени места, каде што би можело да се пуши, по примерот на другите европски земји“, вели Кети Јандријевска Јованова, Хелсиншки комитет за човекови права.

Со иницијатива за промена на законското решение и пратениците Бучковски и Оровчанец. Ќе предложат австриски модел, кафулињата над 50м2 сами да одлучат дали локалот ќе биде за пушачи или не.
Овој човек е доктор колку што се сеќавам, си бара потенцијални муштерии, ќе му се намали приход на болни :wink:

Околу 350 мислења се избришаа од темава, и не ме фаќајте за збор, ама мислам дека 4 членови банирав од тема: 1 бидејќи 5 пати прочитав иницијали БЦ и ми пукна филмот, и тројца дека се навредуваа меѓу себе.
Да ве потсетам за што е темава: темава е за реакции на новиот Закон против пушење на јавни места.
- Не не интересира кој го донел (за политика не дискутираме на форумов)
- Не не интересира дали и колку се штетни цигарите по здравјето на пушачите (има таква тема во подфорумот Здравје)
- Не не интересираат останатите закони кои ги носи/ќе ги донесе оваа власт, која и да е таа (за ова може да се дискутира и веќе се дискутира на останатите теми).
- Директни навреди према останатите членови не се толерираат, исто така и офтопик постови.

Едит: заборавив да напоменам дека доколку ви фали некое мислење на темава и немате забрана за пристап до истата, поподложни сте на одземен пристап за учество на темава, сметајќи дека тоа е повторен прекршок.

Иницијатива до Уставен
Забраната за пушење ќе се оспори пред Уставен

Овој човек е доктор колку што се сеќавам, си бара потенцијални муштерии, ќе му се намали приход на болни :wink:
Jas prasav vcera, ama bidejki ima tuka clenovi koi postiraat po 17 posta vo minuta, iako vsusnost go verglaat istoto, ne go primetija prasanjeto onie kon koi bese upateno.

Dali e zakonski mozno na referendum da se butne zakonot? Pravnici? :)

кај нас резултатот од референдумот не мора да се спроведе. така да не :)

не сум правник, ама баш се правеше муабет за црквата мислам дека беше. И кажаа дека резултатот од референдумот би требало да ја покаже волјата на народот по некое прашање. а ако сакаме ќе ја спроведеме. и ондак то.

Само уставен е спас!

Според неофицијални информации, пола и јаче од уставен суд се пушачи, така да законов ( ко и сите до сега ) ќе го попушат. :tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom