Анализа на крв - толкување резултати

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
И оти не јадеш?
Месо?

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
И оти не јадеш?
Месо?
Пишав дека јадам многу. За жал месо ептен ретко, ама се друго премногу. А иако мразам да признаам, имам едно 5- 10 кг за симнување, ама не можам да се воздржам од јадење.
Сега тоа не можам да го сфатам, паѓаат вредностите, а јас јадам. Треба да се качуваат, по логика.
И сакав да прашам дали има нешто ова со тироидната жлезда, бидејќи по странскиве медицински страни пишуваше нешто за тоа, ама не сфатив најдобро.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
ОК видов.

Некој ?!?[/QUOTE
Во моментов ги имам резултатите пред мене, и гледам дека и некои други вредности се ниски. Освен триглицридите кои се 0.3, ГГТ 6, ниски се и холестеролот 4.0 и Uric Acid- 180.
Ниски се и HCT, 33,3%, MCV 74.1.

Единствено повисоко е Mid 11,8% и MCHC 36,6.
Обично холестеролот се поврзува со нарушување на тироидната жлезда но кај тебе е на нормално ниво. Исто и мокрачата киселина ти е во нормални граници.
Триглицеридите најверојатно се поврзани со нејадење месо и пржени работи.
Пониските хематокрит и MCV може да се поврзани со некаков недостаток на железо.
Другите работи не треба да те загрижуваат.
Овде може да најдеш некои информации:
http://www.labtestsonline.org/understanding/analytes/cholesterol/test.html
http://www.labtestsonline.org/understanding/analytes/ggt/test.html
http://www.labtestsonline.org/understanding/analytes/uric_acid/test.html
http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/thyroid/physio.html

Член од
22 јуни 2008
Мислења
457
Поени од реакции
52
Дали може да се открие присуство на марихуана при вадење на лекарско ? (за полагање)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
T

Tetro

Гостин
Дали може да се открие присуство на марихуана при вадење на лекарско ? (за полагање)
Ако им е досадно на лаборантите, испитуваат се` што има во крвта. Ама нема потреба за паника, не пишуваат во извештајот ништо.

антонија

модел
Член од
22 август 2010
Мислења
144
Поени од реакции
6
Пишав дека јадам многу. За жал месо ептен ретко, ама се друго премногу. А иако мразам да признаам, имам едно 5- 10 кг за симнување, ама не можам да се воздржам од јадење.
Сега тоа не можам да го сфатам, паѓаат вредностите, а јас јадам. Треба да се качуваат, по логика.
И сакав да прашам дали има нешто ова со тироидната жлезда, бидејќи по странскиве медицински страни пишуваше нешто за тоа, ама не сфатив најдобро.
има голема врска тироидната жлезда.
Можеби не се храниш многу како што велеш ,туку проблемот може да ти е таа жлезда доколку имаш проблем со неа.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Ако им е досадно на лаборантите, испитуваат се` што има во крвта. Ама нема потреба за паника, не пишуваат во извештајот ништо.
Teшка работа дека ќе трошат време и реагенси доколку не е потребно :)

Иначе такви слични работи се испитуваат при дарување на крв

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Јас колку што знам, холестеролот и тироидната се поврзуваат во случај кога тој е качен како резултат на забавен метаболизам ( во случај кај хипотироидизам), по логика кога би било хипертироидизам треба да е симнат, забрзан метаболизам? Но, тогаш девојчето не би имало 10 кила плус, нели?

Туку сакав да прашам, на што може да упатуваат покачени тромбоцити? Значи она зголемен број на тромбоцити доведува до крвно згрутчување во кардиоваскуларниот систем веќе го знам. Нешто плус како причинител за тоа?

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Туку сакав да прашам, на што може да упатуваат покачени тромбоцити? Значи она зголемен број на тромбоцити доведува до крвно згрутчување во кардиоваскуларниот систем веќе го знам. Нешто плус како причинител за тоа?
Мислам дека доволно си запознат/а.Најчесто покачени тромбоцити упатуваат на создавање или веќе приссутен тромб во организмот

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Мислам дека доволно си запознат/а.Најчесто покачени тромбоцити упатуваат на создавање или веќе приссутен тромб во организмот
Ти благодарам и за овој одговор, но ете пак да прашам дали само во тој случај би биле покачени? Зарем нема и друга причина, зошто оваа некако не е лесно прифатлива.

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
Имав таков случај кога ја шинав ногата , и имав обилно внатрешно крварење (што е индиректен причинител на тромб). Претпоставувам било која модрица или крварење би го имале истиот ефект

Член од
22 мај 2007
Мислења
31
Поени од реакции
2
Sekogas koga covek pravi krvna slika vp nekoja labolatorija dobiva i normlani vredonosti i komparacija so drugite vrednosti

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23
Ако може некоја информација за тоа каде и кога можам да дадам крв во Скопје..Сакам да стекнам навика да давам крв на одредено време.Фала.позз

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ако може некоја информација за тоа каде и кога можам да дадам крв во Скопје..Сакам да стекнам навика да давам крв на одредено време.Фала.позз
На трансфузиологија, во државна болница, во било кое време (работен ден, во работно време) :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom