Немири во Турциjа

M

marsovka

Гостин
Тоа значи за Грциjа само лошите новини да минават, от Турциjа само доброто, така?
Jас на тоа му викам цензура.
И разбирам зошто много луге во Македониjа живеат со грешна представа за света. И ме боли /штом прашаш/ зоштото има манипулациjа и спремо Бугариjа, спремо ЕУ и т.н. Директно се влиjае на относите спремо земjите и лугето. Тоа ме боли. Разбра ли или нешто неjасно?

Турчин, преди неколку години имаше немири во Истанбул и сред алевитите /при нас - казалбашите/. Дали знаеш нешто повеке, за што се работеше тогава?
Бугарче
Стави линк до статија
Пошто бајаги не можат да гледаат

И не им одговарај на нашиве :) Окаи накурчени сме од други проблеми кои не смееме да ги дискутираме :)
Пошто ти ќе го јадеш окаи

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Ova ne e prv pat be bugarce,sekoja godina kurdite si go jadat kalapot,vo Diyarbakir nekolku dusi bile ubijeni od strana na turskata vojska,ama ne e prv pat,kurdive se naviknati da jadat pogla,ovie se isti kako ujgurite vo Kina se buntovat se buntovat i posle za 24 saati ke isceznat od zemjinata topka..

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
a dali bugarija i grcija svesno mozebi gi pomaga ili gi pomagase kurdite vo turcija?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Како да не ги почитуваме Турција и Турците кога толку комплекси ви набиле и вам Бугарите и овие Атињаните па сироти мора да киснете на наши форуми и овака да лечите комплекси.Нормално оти ќе забранат партија која поддржува убијци на нивните војници,што треба да ги ланча?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.436
Поени од реакции
5.129
Nie pravim tova koe sekoja drzava saka da napravi no ne i stiska.Nastrana dali e demokraticno ili ne.Go Turkey
Турција е само позначајно пионче на светската сцена.....секоја држава што има такви внатрешни проблеми не оди на добро.....за пример ја имаш Шпанија, Индија, Филипини......и многу други.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Турција воопшто не е пион туку е позначаен играч на светската сцена.

Јасно дека Грција (и Бугарија посредно) ги помага Курдите. Па баш Грција го криеше Очалан, и даваа логистичка подршка на ПКК, итн. Позади Грција пак има други.

Инаку Грција има искуство од државен тероризам и тоа баш во Македонја, каде што во одреден период грчките андарти во терористички напади убиле околу 4000 Македонци.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Диво племе се Курдите, ко едни кај нас, не дека чини то шо го прат турците, ама овие курдите никакво племе се.

Член од
14 септември 2009
Мислења
118
Поени од реакции
9
Диво племе се Курдите, ко едни кај нас, не дека чини то шо го прат турците, ама овие курдите никакво племе се.
И ти да си во Диарбекир и ти ке подивееш. А Бугариа кога беше комунистичка ги помагаше Курдите, денес не.

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Kurdite delat slicna prikazna kako nie-Makedoncite. Znam licni prikazni i se shto mozam da kazam e deka i tie se mnogu napaten narod. Ne znam i ne razbiram shto tolku gi degradirate.
Ne sakam nikogo da napadnam vo slucajov i iskreno veruvam deka ima mesto za site Nas pod ova nebo.

S

smart ass

Гостин
Kurdite delat slicna prikazna kako nie-Makedoncite. Znam licni prikazni i se shto mozam da kazam e deka i tie se mnogu napaten narod. Ne znam i ne razbiram shto tolku gi degradirate.
Ne sakam nikogo da napadnam vo slucajov i iskreno veruvam deka ima mesto za site Nas pod ova nebo.

Не ги напаѓаат,туку тоа е логична реакција на поддршката која ни ја дава турција.

како и да е,и сам знаеш....Садам што им правеше.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Судир на Курди и турски националисти

Во истанбулскиот кварт Беоглу, познат по своите бутици и ноќни клубови, избувна судир меѓу Курди и турски националисти, а се вмеша и полицијата, пренесуваат локални медиуми. Над 200 Курди се обиделе да го изразат својот протест против одлуката на турските власти да ја затворат водечката курдска партија во земјата - Партија за демократско општество. Дел од учесниците почнале да фрлаат со камења и шишиња со запаллива течност врз продавници и паркираните автомобили.
На овој нивен уривачки поход, веднаш реагирала насобрана група турски националисти, вооружени со палки и ножови, кои се обиделе да ги нападнат Курдите. За среќа во конфликтот се вмешала и полицијата, која ги разделила двете групи и ги растурала протестантите.
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=57F3EC9811D6794DB0C933D412DFC077

K

kaiser soze

Гостин
Кој што ги прати случувањата таму,би знаел дека одлуката за забрана доаѓа после реформите кои владата ги предложи до парламентот за решавање на т.н. курдско прашање во Турција.Тоа е еден пакет од реформски цели ,со кои би се решиле дел од барањата на курдите таму,а со тоа и би дошло до разоружување и демилитаризација на ПКК.
Е сеа,уставниот суд,кој како и кај нас,и таму се смета за противтежа на владата,па од него доаѓа оваа одлука за забрана на дејствување на истоимената партија.И самиот Ердоган,денес пред парламентот кажа оти не се согласува со оваа одлука,а и чинот на забранување на активност на политичка партија,која учествува во работата на парламентот.

Kajgana Shop

На врв Bottom