Каде го гледаш во латинскиот текст САМИТЕ СЕБЕ СИ?
Не бе јасно ми е на мене дека "крвта вода не става", и дека турко-булгарската азијатска тврдоглавост како карактерна особина си ја носат сите нивни вистински наследници, ама понекогаш си велам ајде имај малку верба, па векови на Европско тло во допир со Македонска култура сепак ќе имаат некакво влијание и резултати, ама по којзнае којпат само самиот себеси се лажам. Нејсе...
Ти знаеш ли Латински?!? Еве ти го текстот на Англиски Јазик од книгата што ти ја посочив погоре.
Ангелов, Димит'р "Образуване на б'лгарската народност". Издателство Наука и изкуство, “Векове”, Софија, (1971)
Па ти еве штом си толку "гоЉам историк и лингвист" преведи ни што пишува тука:
"...Irrespective of the fact that the name of Bulgarians was established in the tenth and eleventh centuries as a generally accepted and widespread name in all parts of Bulgaria (namely, in the areas of Moesia, Thrace and Macedonia), in certain sources, along with the names “Bulgarians” and “Bulgarian”, one may find also occasionally the names “Slavs” and “Slavonic”... ...For instance, in a monastery charter, issued by the Byzantine Emperor Romanos II in 960 to the Joan Kolovos monastery in Southern Macedonia, and reaffirmed in the eleventh century, the local peasants, dependent on the monastery, have the double name of Σκλάβων — Βουλγάρων. In the biography of Georgios of Iveron, written in Latin (of the eleventh century), the inhabitants of a village in South Macedonia are named as “Bulgarians who call themselves Slavs” (bulgari, qui sclavi appellantur).
Разбираш ли Англиски Јазик?!?
Тоа со зголемените букви го разбираш ли што вели?!?
А да не зборам дека ако разбираш ќе видиш какви умствени (читај=МАЛОУМНИ) акробации со називите и толкувањата на записите си прави оваа несреќава што ви ја пишувала оваа книга.
Значи ти пренесувам извод од Бугарска книга, со текст на Англиски што се наоѓа на Бугарска веб страна.
Или сакаш да ми кажеш дека е ова лага?!?
За К`нчов изгледа не си ја прочитал целата страна.
1. Спореди го „цитатот“ на Катунец со оригиналот и најди кои се разликите.
Добро глупав, слеп, малоумен или по стариот добар тврдоглав турко-булгарски обичај си со агенда да дрндаш глупости едно 2-3 страни се додека не се забошоти секаква трага од валиден документ овде?!?
Цитатот што го дал Катунец е од збор-до-збор и од буква-до-буква ист-идентичен со страната што си ја постирал ти:
“Местните б'лгари и куцовласи, които живејат в пределите на Македонија се наричат сами македонци и околните народи ги зов'т т'ј. Турците и арнаутите не се казват' македонци, но попитани от к'де са, отговарјат': от Македонија.”
КАДЕ Е РАЗЛИКАТА?!?
ЈА НЕМА!!!
2. Што сака да направи К`нчов - сака да ги определи границите на Македонија. Праша ги луѓето за нивното В`ЗРЕНИЕ дали се Македонци, т.е. дали нивното населено место е во Македонија. Бугарите и Власите му одговарат дека се Македонци, а Турците и Арнаутите - дека се од Македонија. Грците од јужните делови не му кажале дека се Македонци и поради ова причина му е тешко да ја определи јужната граница на Македонија. Не дава сведоштва како му одговарале Грците од нејужните реони.
Кажано и одговорено ти е мал милион пати на разни теми овде ШТО САКАЛ ДА НАПРАВИ К'НЧОВ..?
Немој со сила да ми се правиш наудрен и улав (иако може и да си)
3. Ако ги прифатиме зборовите на К`нчов од твоето В`ЗРЕНИЕ, тогаш доаѓаме до прашањето КОИ СЕ ВИСТИНСКИТЕ ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ, К`нчовите Бугари или К`нчовите Власи.
Не бе, ти стварно си посебен специмен на турко-бугарски АБДАЛ!!!
Логикава е иста како со Грциве, и од прилика оди вака:
Слушајте, ние сега ќе ве викаме "Скопјани" и иако има безброј докази дека сте МАКЕДОНЦИ, и самите така се нарекувате, за нас најважно е што ние мислиме во нашите шовинистички предрасуди! Дајте за тоа да разговараме.
"К'нчови" биле и може да се сметаат само неговите УШИ, коишто очигледно и ушеслушно биле дефектни, полни со жолта-смрдлива маст и имале проблем да ја пренесат до неговиот минијатуран, закржлавен, и фашизоидно-негаторски мозок наједонставната информација дека =
Местните б'лгари и куцовласи, които живејат в пределите на Македонија се наричат сами МАКЕДОНЦИ и околните народи ги зов'т т'ј!!!
4. Кој кажал дека Бугарите од Македонија не се нарекуваат Македонци? Отвори било кој бугарски весник од тоа време и ќе видиш дека е полно со Македонци.
Ахааааа, значи Бугарите во Украина, Романија, и на друго место се
ЛАЖНИ Бугари?!?
А, термините како
МАКЕДОНСКА ЕМИГРАЦИЈА и слично не се важат нели, тоа е само еден од многуте називи (како погоре во книгата на мнооогу гоЉамиот историк) преку коишто може да се прејде тукутака нели?
Па сигурно дека може. Кај турко-булгарското племе со типични "азијатски" карактерни особини и наци-фашизоидни тенденции во 21 век се може да пројде, па зашто не и ова...