Феминизмот и семејството

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Каква е таа морална еднаквост? По чии мерила.
Како ќе осетиш дека е дојдено времето? И кој е прагот (сеа намалиле у некои европски земји на 12-13 години) за зборење за сексуалност и за кој дел пошто е тоа многу широк поим.
што ни фалело на нас порано што не ни збореле за секс као деца? Далеку помалку абортуси и деца од љубов. Та сега има стопути више абортуси и тука и во Холандија, Данска...каде што се според тебе напредните. Нема врска простотилак со незборење за секс. Низ весници ќе прочиташ дека у западна европа деца затруднеле на 12-14 години...ваљда од премногу информираност :vozbud:

А феминизмот со муабетот за секс па ептен нема врска едно со друго.
Реков дека има врска сексуалната дискриминација и во погрешен правец отиде муабетот. Зборувам за дискриминацијата каде што е ок типот да имал секс со 15, ама типката ако не изиграва невиност, ќе биде МОРАЛНО осудувана. Зборувам за МОРАЛНИ правила и норми, оние ненапишаните, како што кажа Pearl - менталитетот. И тоа се менува.
Да, дојдено е времето да се зборува за секс кога детето (и машко и женско) има 13-14 години. Не да се учи како да има секс, туку да знае што е тоа, зошто е, и ако веќе одлучи да го има како да се заштити. Ние не можеме да забраниме некому да има секс, ниту на сопственото дете, зошто не само што нема да не послуша, туку е можно и беља да направи.
Ви фалело тоа што - девојката останувала често бремена и се склучувале бракови кои голем број денес се распаднати. Ви се случувало на мажите реално да не сакаат да се оженат, но кога е веќе бремена ајде. Исто и со жените. Дете од љубов е дете кое го прават возрасни луѓе, стабилни луѓе, а не деца од 16 години. Тоа е грешка од неинформираност (неносење заштита).

Како и да е, друг ми беше муабетот. Кај нас постојат морални правила кои честопати важат обратно за мажите и жените, но не можам да ги обвинам толку мажите, колку во случајов жените - мажите се помалку се занимаваат со сексуалното искуство на девојката, ама жените, оние од околината, живеат за да го дознаат. Затоа реков, менување на менталитет.
И малку размислете и во Германија и во Данска, кој раѓа на 12=14 години. Од која социјална класа, од кое место.... никаде не важи истиот менталитет, кај нас се разликува од Скопје до Тетово (таму сеуште е синот наследник на домот), а не па во една голема Европска земја.

И кај нас денес се склучуваат бракови не по основ на љубов, туку по основ заборавив да го извадам на време.

--- надополнето ---

Moralna ramnopravnost? Pa koj e moralen? Valda za nemoralna ramnopravnost se borat ...
Токму тука се согласувам со тебе. Мажите на времето ја злоупотребија својата улога и направија свет во кој на нив им е се дозволено (па и да имаат секс со која сакаат и колку сакаат) но на жените им беше тоа изрично забрането. Затоа дојде до денешнава ситуација, никој не е задоволен. Мажите многу наназад години не го кријат својот ,,неморал,, - што јас лично не го сметам за неморал, а жените во 70тите започнаа со таа да ја наречам револуција, се до денес, каде што толку се искривија правилата - жените го прифатија машкиот ,,неморал,, - но сеуште глумат ,,морални,,. Мене тоа ме нервира, и посебно ме нервираат мажи кои веруваат во таа приказна. А инаку никако не кажувам дека треба да имаме правило според кое сега ајде сите масовно да имаме секс со кого ќе стигнеме (зборувам и за мажи и жени) но доколку некоја жена има исто партнери колку еден маж таа е осудувана и тоа е факт. Јас велам тоа да се смени. Мислам дека ме разбираш.

--- надополнето ---

Борба, за трици.
Имат машини за перење, сушење, сечење леб...не знаат да напраат пита, не знаат да сплетат џемпер ни да ги навезат коњите, седат на комфљутер, дремат пред лисјата и волците...Полека станаа као мажите, само што не знаат да сменат гума или свеќица, да отпушат канализација, да нацепат дрва. За што се борат кој ѓаол ќе го знае.
За крај не сексуалната дискриминација. И нејзиниот крај ќе дојде.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Реков дека има врска сексуалната дискриминација и во погрешен правец отиде муабетот. Зборувам за дискриминацијата каде што е ок типот да имал секс со 15, ама типката ако не изиграва невиност, ќе биде МОРАЛНО осудувана. Зборувам за МОРАЛНИ правила и норми, оние ненапишаните, како што кажа Pearl - менталитетот. И тоа се менува.
Да, дојдено е времето да се зборува за секс кога детето (и машко и женско) има 13-14 години.
За крај не сексуалната дискриминација. И нејзиниот крај ќе дојде.
Јас не ги мразам мажите. Го мразам македонскиот и машки, и женски менталитет.
Додека да го смениме тој менталитет, не смееме да ја заборавиме моралната битка на жената за рамноправност.
Јас мислам дека секој има право на избор. Во Америка и не е чудно жена да е багерист, маж бебиситер итн. Не велам само дека жените се дискриминирани. ...........
Кај нас мажите кога се женат бараат замена за својата мајка, а не жена. Има голема разлика во тие две категории.
Според твоите разговори забележувам дека имаш одбивност генерално кон цела популација во Македонија, односно имаш своја претстава која не е реална (мада не знам од каде овие сознанија ако велиш раснеш во семејство со рамноправни родители, друштвото ти е исто така напредно по тоа прашање...од каде тие искуства за угнетеност).

Еве нешто за "напредните во менталитет" држави.

ХАГ, ХОЛАНДИЈА 12-годишно девојче се породило на екскурзија, не знаело за бременоста

Секоја година
во Холандија од 1 до 5 девојчиња се породуваат на таа возраст. Истражувањата покажуваат дека во 2009 година имало околу 2 600 мајки помлади од 20 години, од кои 71 биле на возраст под 16 години.
Дали знаеш тренд на абортуси и разводи во Македонија и низ Европа? И дали овој тренд подолу го сметаш за добар пример за полова рамноправност?

Секс за една вечер тренд кај жените
Се повеќе жени се решаваат да имаат секс за една вечер како тоа да е некој нов тренд. Но, ваквото слободно сексуално однесување може да го платат мошне скапо, особено кога станува збор за сексуално преносливите болести и последиците од истите.
Некои од нив навистина зажалиле што го направиле тоа особено од групата на дваесетгодишни кај кои стапката на заразени со полово преносливи болести е најголема. Истражувањето покажува дека дури четвртина од оваа категорија на жени имале абортус по авантурата за една вечер.
По се; изгледа дека абортусот станува еден вид на контрацепција, со оглед на тоа дека младите жените воопшто не внимаваат со кого спијат.

мада феминизмот е многу повеќе од дозвола за секс и раѓање на 14 години. Во вториот дел од овој пост
http://forum.kajgana.com/showthread.php?46347-Феминизмот-и-семејството&p=4213044&viewfull=1#post4213044
имаш резултати од тие феминистички движења.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Според твоите разговори забележувам дека имаш одбивност генерално кон цела популација во Македонија, односно имаш своја претстава која не е реална (мада не знам од каде овие сознанија ако велиш раснеш во семејство со рамноправни родители, друштвото ти е исто така напредно по тоа прашање...од каде тие искуства за угнетеност).

Еве нешто за "напредните во менталитет" држави.

ХАГ, ХОЛАНДИЈА 12-годишно девојче се породило на екскурзија, не знаело за бременоста
Дали знаеш тренд на абортуси и разводи во Македонија и низ Европа? И дали овој тренд подолу го сметаш за добар пример за полова рамноправност?

Секс за една вечер тренд кај жените
Се повеќе жени се решаваат да имаат секс за една вечер како тоа да е некој нов тренд. Но, ваквото слободно сексуално однесување може да го платат мошне скапо, особено кога станува збор за сексуално преносливите болести и последиците од истите.
Некои од нив навистина зажалиле што го направиле тоа особено од групата на дваесетгодишни кај кои стапката на заразени со полово преносливи болести е најголема. Истражувањето покажува дека дури четвртина од оваа категорија на жени имале абортус по авантурата за една вечер.
По се; изгледа дека абортусот станува еден вид на контрацепција, со оглед на тоа дека младите жените воопшто не внимаваат со кого спијат.

мада феминизмот е многу повеќе од дозвола за секс и раѓање на 14 години. Во вториот дел од овој пост
http://forum.kajgana.com/showthread.php?46347-Феминизмот-и-семејството&p=4213044&viewfull=1#post4213044
имаш резултати од тие феминистички движења.
Значи сепак доаѓаме до еден те ист заклучок - сексот е табу тема, никој ништо не знае, и после деца раѓаат деца или абортираат. И зошто цитираш само еден дел, а друг запоставуваш? Каде е делот каде што потенцирам дека дури и таму во помалите места, со понеобразовани родители, се случува тоа што кај нас се случува глобално? Кај нас што мислиш колкава е бројката на родилки под 18 години? Кај нас абортусот не е средство за контрацепција, најголем број од несаканите бремености резултираат со брак и со дете. Не го оправдувам абортусот како средство за контрацепција, но не ја осудувам неговата примена. Секој има право да прави со своето тело што сака. Полово преносливи болести се добиваат по ист пат по кој се добиваат несакани бремености - со некористење на заштита, зошто наведените девојки се срамат да купат кондоми. А самиот секс за една вечер, како чин, не гледам зошто би го осудила но само ако партнерите се свесни дека неносењето заштита е склучување договор за потенцијална смрт.
А мојата неубава слика за овој народ, не е многу добиена преку лично искуство, повеќе преку менталитетот на девојките (кои го добиле од своите родители) кој го гледам по форумиве. Се секираат што замисли ќе речел дечкото, па идат со него 2 години и немаат секс - затоа што се плашат да му кажат дека не биле невини. Навистина, за срамота.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
BooBoo's lover, ти буквално ја преплави темава со километарски постови (кои почесто се прескокнуваат отколку што се читаат), во кои 90% од заклучоците ти се базираат на субјективно гледање на ситуацијата (поаѓаш од тоа што за тебе твоите "соништа" се поважни од семејството, го генерализираш како особина на сите жени, а во реалноста на повеќето жени сон им' е семејството), на "аргументи" без подкрепа, на настани од твоето искуство кои не даваат објективна слика на работите и најбитно, полни се со контрадикторности и нелогичности. Некои веќе истакнав, еве уште некои
(part 2/? :)):
А јас велам - доминацијата на подобриот, ако мора да ја има. Е ако жената е поквалитетна од мажот, заслужува и да е доминантна, ако не е - се знае.
1. Според логиката на твојов исказ, во случај мажот да е поквалитетен, треба да биде и доминантен. Но, по логика на феминизмот (кој ти силно го поддржуваш), дури и ако е мажот поквалитетен, треба да има рамноправност, а не доминација. Double standards, не? Да.
И така доаѓаме до заедничкиот заклучок дека дискриминацијата на работното место е се помала, односно, и жените добиваат раководни улоги заради своите професионални потенцијали. Но Балканот си е Балкан, и ние доцниме со се.
2. Воопшто не доцниме, лично јас тврдам дека подеднакво ги има жените (а и повеќе) во најголем дел од фирмите и компаниите во Скопје (до неодамна работата ми беше таква да посетувам најмалку 30 фирми на ден). Слободно прошетај по деловните центри и ќе се увериш и сама. Дури и да доцниме, битно трендот е позитивен, значи целта на феминизмот се остварува.
А не би се ослонила никогаш маж ми да ме издржава за јас да бидам дома за децата. Не би можела да живеам така, би била крајно несреќна а со тоа би биле несреќни сите околу мене.
3. Погоре рече дека си за доминација на поквалитетниот, но овде признаваш дека ти не би го прифатила тоа, ако доминацијата не ти припаѓа тебе. Значи утре ако дојдеш до ситуација да останеш без работа, а тој да заработува, ништо од хармонијата во семејството. Ah, that's so sweet of you...:ne:
Феминизмот, се согласувам, постоеше како една прекрасна филозофија, па и практика. Но, денес, се согласувам, почна да дава и контрапродуктивни резултати, а со тоа мислам дека мажите се повеќе се дискриминирани (мислам на психички здравите мажи) и ние се повеќе деспотски се однесуваме кон нив. Но историјата не научи да повредуваме пред да бидеме повредени.
4. Односот кон жените во историјата, не смее да биде оправдување за денешниот однос на жените кон мажите. Ниту ти си била дел од историјата, ниту јас дел од оние кои повредувале, за денес некоја деспотски да се однесува кон мене, а јас да ја трпам и почитувам. Но, ете ти и покрај контрапродуктивноста, уште го поддржуваш феминизмот.
И во однос на доминацијата - ако веќе мора да ја има - нека ја има тој што е поискусен, поспособен, не во однос на диктаторска доминација, туку на заштитничка доминација.
5. "Доминацијата на мажите" отсекогаш била заштитничка доминација (напомена - зборуваме за психички здрави мажи), но ете на феминизмот не му одговара, додека заштитничка доминација на жените е сосема ОК. Double standards, again.
а љубовта кон човекот со кого ќе го поминам животот мислам дека не треба да биде таква каква што ние ја замислуваме или практикуваме во нашата младост. Зошто таа љубов не е трајна, а бракот, барем за мене, треба да биде нешто за цел живот.
6. Додека феминизмот пропагира дека разводот е можеби најдоброто нешто што може да и' се случи на жената, што е спротивно на твоето мислење, но ти сепак, го поддржуваш.
Феминизмот има и позитивни и негативни страни, за жал, некои жени го злоупотребуваат, сепак феминизмот во својата најгруба форма е деспотизам, угнетување, и дефинитивна дискриминација на мажите.
7. Негативните страни се повеќе и со многу поголемо влијание на социјалниот живот на глобално ниво, додека позитивните цели немаат никаква врска со жените, туку со општото ниво на образование, општата култура, општите морални стандарди итн. Т.е. наместо да се биде про-феминизам заедно со неговите контрапродуктивни ефекти, треба да се биде про-сексуално образование, про-етика, про-мир во светот итн итн..

Значи, BooBoo's Lover, прво реши се дали го поддржуваш (и дали вреди) феминизмот, што точно сакаш и за што точно се залагаш, а потоа реплицирај на темава, и тоа кратко, јасно и со аргументи. Исто така, игнорирање на аргументите на спротивната страна не е многу културно, напротив, треба да се потрудиш да ги побиеш (доколку можеш), во спротивно твојот кредибилитет да продолжиш да спориш значително опаѓа. Добра идеја би било токму тоа да биде тема на твојот нареден пост, контра-аргументи, а не приказни за твоите другарки. Во спротивно, ќе продолжам да ги изнесувам фалинките (благо речено) во твоите постови (а не си свесна колку многу ги има), што ќе значи изгубено време (за дискусијата), со ист краен ефект.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако некој прифатил да седи дома и да чува деца, а мажот да работи - и обратно....не значи дека таа особа е на некое испод ниво. Таа особа во тој случај зела улога за поддршка на семејството. А ако семејството не е битно, ги замолувам сите жени и мажи што вака се осеќаат да си ги средат половите органи за да не можат да се размножуваат и да ставаат невини деца на мака.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
BooBoo's lover, ти буквално ја преплави темава со километарски постови (кои почесто се прескокнуваат отколку што се читаат), во кои 90% од заклучоците ти се базираат на субјективно гледање на ситуацијата (поаѓаш од тоа што за тебе твоите "соништа" се поважни од семејството, го генерализираш како особина на сите жени, а во реалноста на повеќето жени сон им' е семејството), на "аргументи" без подкрепа, на настани од твоето искуство кои не даваат објективна слика на работите и најбитно, полни се со контрадикторности и нелогичности. Некои веќе истакнав, еве уште некои
(part 2/? :)):

1. Според логиката на твојов исказ, во случај мажот да е поквалитетен, треба да биде и доминантен. Но, по логика на феминизмот (кој ти силно го поддржуваш), дури и ако е мажот поквалитетен, треба да има рамноправност, а не доминација. Double standards, не? Да.2. Воопшто не доцниме, лично јас тврдам дека подеднакво ги има жените (а и повеќе) во најголем дел од фирмите и компаниите во Скопје (до неодамна работата ми беше таква да посетувам најмалку 30 фирми на ден). Слободно прошетај по деловните центри и ќе се увериш и сама. Дури и да доцниме, битно трендот е позитивен, значи целта на феминизмот се остварува.3. Погоре рече дека си за доминација на поквалитетниот, но овде признаваш дека ти не би го прифатила тоа, ако доминацијата не ти припаѓа тебе. Значи утре ако дојдеш до ситуација да останеш без работа, а тој да заработува, ништо од хармонијата во семејството. Ah, that's so sweet of you...:ne:4. Односот кон жените во историјата, не смее да биде оправдување за денешниот однос на жените кон мажите. Ниту ти си била дел од историјата, ниту јас дел од оние кои повредувале, за денес некоја деспотски да се однесува кон мене, а јас да ја трпам и почитувам. Но, ете ти и покрај контрапродуктивноста, уште го поддржуваш феминизмот.
5. "Доминацијата на мажите" отсекогаш била заштитничка доминација (напомена - зборуваме за психички здрави мажи), но ете на феминизмот не му одговара, додека заштитничка доминација на жените е сосема ОК. Double standards, again.
6. Додека феминизмот пропагира дека разводот е можеби најдоброто нешто што може да и' се случи на жената, што е спротивно на твоето мислење, но ти сепак, го поддржуваш.
7. Негативните страни се повеќе и со многу поголемо влијание на социјалниот живот на глобално ниво, додека позитивните цели немаат никаква врска со жените, туку со општото ниво на образование, општата култура, општите морални стандарди итн. Т.е. наместо да се биде про-феминизам заедно со неговите контрапродуктивни ефекти, треба да се биде про-сексуално образование, про-етика, про-мир во светот итн итн..

Значи, BooBoo's Lover, прво реши се дали го поддржуваш (и дали вреди) феминизмот, што точно сакаш и за што точно се залагаш, а потоа реплицирај на темава, и тоа кратко, јасно и со аргументи. Исто така, игнорирање на аргументите на спротивната страна не е многу културно, напротив, треба да се потрудиш да ги побиеш (доколку можеш), во спротивно твојот кредибилитет да продолжиш да спориш значително опаѓа. Добра идеја би било токму тоа да биде тема на твојот нареден пост, контра-аргументи, а не приказни за твоите другарки. Во спротивно, ќе продолжам да ги изнесувам фалинките (благо речено) во твоите постови (а не си свесна колку многу ги има), што ќе значи изгубено време (за дискусијата), со ист краен ефект.
На тој што му се чита - нека чита. Не е задолжително.
Субјективноста, и сопственото искуство е призмата низ која човекот го гледа светот.
Ти субјективно гледаш на мене и моето размислување, моите искуства. Објективноста е доблест само кога не си засегнат со темата.
На светот не е се црно и бело. А очигледно ти не можеш да го сфатиш тоа. Мене ми се допаѓа феминизмот во одредени работи, кои тврдоглаво и целосно ги поддржувам, но има и работи со кои не се согласувам. Зошто мора да се согласувам со целата филозофија за да ја прифатам? И Јунг е ученик на Фројд, па има своја филозофија базирана на психоанализата.
1. Доминација, заштитничка доминација, психички здрави мажи - во минатото за психички здрав маж се сметал тој што буквално ја контролирал жената, таа се тресела од неговиото движење, правел што сакал и кога сакал и како сакал. Ако ,,заслужела,, и шамар добивала и ќутела. Заштитничка доминација не нешто сосема друго, и нешто што ретко се наоѓало порано. Дечко ми е заштитнички доминантен кон мене. Ако забележи дека некој на некаков начин ме повредува, излегува и го решава проблемот. А не се обидува да управува со мојот живот. Ако жената има проблем со некој од семејството од страна на мажот, тој излегува во пресрет и го решава проблемот место неа. Пример за заштитничка доминација. Но тоа е се до карактер, кој колку е способен да биде поиздржлив. Може да биде било кој. Моето лично искуство најчесто ме сведува јас да бидам посилната страна, и понеемотивната. Според тоа и доминирам во ситуации каде што нема конкретен излез или решение.
2. Да доцниме. Не зборувам за вработување. Зборувам за раководно место. Има разлика. Кај нас сеуште жената е подредена во поглед на обврски дома, па според тоа не може доволно време да одвои за кариерата. Посебно младите жени, со помали деца. Повозрасните, со постари деца, полесно остваруваат кариера. Но ретко која има таква можност во младоста.
3. Како што кажав, феминизмот во својата НАЈГРУБА форма е деструктивен, но постојат нијанси. Иако разводот за тогашната жена дефинитивно бил најдоброто решение. Секако има пропусти, на пример -- детето нема да има последици. Секако дека ќе има, но ќе има и ако живее со несреќни родители во несреќен брак. Разводот се советувал на жени кои не сакале мажите нивни да бидат нивни водичи низ животот, туку сакале да бидат понезависни и послободни.
4. Види, и една чаша вино на ден е поволна, но едно шише прави проблем. Се што екстремно е лошо. И екстремниот феминизам е лош. И екстремниот верски фанатизам е лош. И екстремното користење на правото на абортус е лошо. Ништо на овој свет не е сосема добро. Но умерената доза од се - е таман. Така и со феминизмот. Неговото негирање значи подредување по основа на религија. Религијата проповеда јасни закони на улогите на мажот и жената. Македонија е православна земја, и често се измешани влијанијата на западот, религијата, необразованоста, модернизмот, традицијата..... Ден денес, ако отворите на женските форуми, ќе сфатите колку е голема таа дескриминација ПОТАЈНА, никогаш ЈАВНО кажана. Кој е денес жртва на семејно насилство? Знаеш? Во 99% кој малтретира, тепа, се заканува?? Јас знам БАРЕМ 4 случаеви на луѓе кои ги познавам и каде што типот буквално ја малтретира типката ЗОШТО носела деколте. Тој шовинистички сељчизам и те како вирее во нашиве краиште, посебно во периферијата на Скопје и централна Македонија.
Има сериозни и големи разлики меѓу жената во Скопје, и жената, на пример, во некое помало гратче во јужна Македонија. Еднава уво не ја боли кој што мисли за неа. Другата е крајно традиционална.
Според мене, феминизмот го поддржувам и вреди. Феминизмот не е убивање на машкиот род, ниту пак станување маж. Ниедна жена не сака да биде маж. Жените уживаат со тоа што се жени, сфаќаат се повеќе дека ниеден маж на овој свет не е компетентен да им суди.

Никаде не реков дека моето мислење важи за сите жени, напротив, ПОТЕНЦИРАВ повеќе пати, дека денес, многу помалку ме нервираат мажите, тие научија како да се однесуваат со жените и прифатија кое е нивното место, но МЕ БОЛИ СРЦЕ, верувал или не, кога некој запотен фраер од Ракотинци (со извинување ако има некој од местото) што се пали на Тома Здравкович, вози југо со озвучење што на семафор сите се сигурни дека е сељачиште, носи пластичен ланец и залепена коса И ТОКМУ ТОЈ е сто посто сигурен каква цура бара и наоѓа приглупо девојче, кое не знае уште самото кое е, и седнува на ФОРУМИ да праша како : да го излаже дека не е невина; што ако не и тече крв; што ако не ја земе за жена; што ако не знае да готви; што ако на свекрва и не и се допадне боранијата; што ако случајно го види бившиот на улица; итн итн итн...
Никаде не велам дека секој маж е деспот, или дека секоја жена е кариерист, ниту дека пак дека не постои цивилизирана праведна врска. Но укажувам дека жените нешто поамбициозни од мене се деспоти зошто се преплашени да не завршат како нивните мајки/баби, оние како мене страдаат 1. барајќи нормален дечко, златна средина 2. наоѓаат нормален, ама тој мисли дека треба да ќути и никако да нема свое мислење за светот и има онакви кои јас не ги сакам за мои пријатели и не сакам да познавам такви луѓе --- традиционални кутри невинишачиња, кои се молат да ги земе некој што ќе ја цени нивната недефлорираност. Или лажна недефлорираност, како и да е. Во секој случај оваа ситуација постои, и не знам зошто сите се прават мутави.

Ако не ти се допаѓам не ме цитирај, не ми одговарај, никој не е должен никому нешто тука.

Поздрав, се најдобро.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
На темава читам исфрустрирани мажи кои си мислат дека ако зготват јадење, или испеглаат кошула ќе бидат етикетирани како геј.
Добро бе дечки, толку ли не сте сигурни во својата машкост?

Не го сакам оној екстремен феминизам, ама мразам кога мажите (како вас) се филмат нешто демек јас јакиот маж па не фаќам ништо низ дома.
Нема потреба од никаква доминација. Со поделба на обврските и добар компромис, едно семејство може да функционира сосема солидно.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Оххх 15 годишни шмизли ќе решавале вакви "суштински" проблеми...

Прашајте ја дома, вашата сакана мајка да слушнете така, што мисли.
Дали е слободна/има права или не.

Јас го знам одговорот, do you ?

Знаете што е еднаквост ?

Вложениот труд треба да биде мерило за еднаквост помеѓу некого (во овој случај мажот и жената кои заедно како едника функционираат во една заедница наречена БРАК), а не некои си моронски и замислени навидум "препреки" или "дискриминации" кои стоеле на патот кој води до половата еднаквост.

Не е книга за секого, а не се ниту овие западњачки идеологии за балканске жене у ПМС.

Феминизмот е совршен механизам, за да ги прекриете своите неуспеси и стереотипни гледања кон мажите.

Кој ви е крив ако сте морон магнети.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Ааа не така ЛурЦ. Имаат уште многу борба феминистките. Јас целосно ги подржувам и сакам да продолжат да се борат и се додека не се постинге 50-50 % вработеност во рудниците да не запираат. Моментално е катастрофална состојбата на жената, бидејќи е целосно дикриминирана за работа во рудник. Срамота.
хехе, можеа да ги запотат малку рацете па да асфалтираат и улица, да поработат у железара на печкине, да подигнат биро. Баш дискриминаторски сооднос.
Муабет толку потенциран само на сексот и дефлорацијата е без везе. Нигде не гледам девојки, жени врзани дома и палто до стапала. Токму обратно, нема више драж идење на плажа...

Но ако феминизмот се бори само за слобода на секс на девојките пред брак или кој ќе го стисне копчето од машината...
Јас знам БАРЕМ 4 случаеви на луѓе кои ги познавам и каде што типот буквално ја малтретира типката ЗОШТО носела деколте. Тој шовинистички сељчизам и те како вирее во нашиве краиште, посебно во периферијата на Скопје и централна Македонија.
Има сериозни и големи разлики меѓу жената во Скопје, и жената, на пример, во некое помало гратче во јужна Македонија. Еднава уво не ја боли кој што мисли за неа. Другата е крајно традиционална.
Според мене, феминизмот го поддржувам и вреди. Феминизмот не е убивање на машкиот род, ниту пак станување маж. Ниедна жена не сака да биде маж. Жените уживаат со тоа што се жени, сфаќаат се повеќе дека ниеден маж на овој свет не е компетентен да им суди.
Пак ќе те прашам...самата спомена дека во семејството сте рамноправни, со момчето сте рамноправни, во друштвото исто така спомна дека немате екстремни примери...од каде тогаш знаеш какви се семејните односи во Македонија? Од неколку примери кои ти биле кажани еднострано? Ти претпоставуваш за феминизам, за православие и менталитет од она што имаш слушнато на тв, од комшивката или од некоја мајка на некоја колешка... Искуствено немаш претстава за односот во другите семејства. Само затоа што некоја твоја позната трчала на курс за христијанство и била наводно забегана, ти ги ставаш во ист кош сите христијани...само затоа што некоја твоја позната е малтретирана ти ги ставаш сите жени во ист кош подредена положба?

Лошо мислење за своите земјаци само врз основа на туѓи ставови и приказни.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Пак ќе те прашам...самата спомена дека во семејството сте рамноправни, со момчето сте рамноправни, во друштвото исто така спомна дека немате екстремни примери...од каде тогаш знаеш какви се семејните односи во Македонија? Од неколку примери кои ти биле кажани само од едната страна? Ти претпоставуваш за феминизам, за православие и менталитет од она што имаш слушнато на тв, од комшивката или од некоја мајка на некоја колешка... Искуствено немаш никаква претстава за односот во другите семејства. Само затоа што некоја твоја позната трчала на курс за христијанство и била наводно забегана, ти ги ставаш во ист кош сите христијани...само затоа што некоја твоја позната е малтретирана ти ги ставаш сите жени во ист кош подредена положба?

Лошо мислење имаш изградено за своите земјаци само според приказни.
Приказните ми се дирекно од информациите кои ги добивам истражувајќи деца и млади на возраст 13 -23(25) години со помош на моите професори, асистенти и колегите социјални работници. Сите ние психолозите, педагозите и социјалните работници горе долу се занимаваме со слична проблематика и нашата заедничка работа е благосостојбата во животот на човекот, на едно поопширно ниво.
Додека не студирав, не ми беше јасно ама ништо. Живеев во својот добар свет, во семејство каде што сите карти ми беа отворени, без никаков притисок за било што, живеев со другарки кои имаа иста таква слобода како мојата. И се се смени кога ,,пораснавме,,.
Често пати, како проект, истражување, имаме да го испитаме мнението на тинејџерите (моментално тие ни се целна група на проучување и учење) и нивните ставови во врска со бракот, семејството, децата, кариерата, религијата, сексот, пријателството... Едноставно целокупното нивно сфаќање за приоритетите и местото.
За тоа постојат соодветни форуми каде што се собираат повеќе деца, со што ни е полесно да ги истражуваме девојките бидејќи поактивни се на тие форуми (како што е гламстик, т.е. беше сега нема кој да го контролира и веќе не е подобен за објективно испитување на нечие мнение) и доаѓаме до лоши, многу лоши заклучоци.
Се генерализира состојбата, според добиените одговори. Така, на една анкета за сексот (од аспект познавање на последиците кој ги носи, одговорностите, преносливи болести, несакана бременост, превенција итн) дури 80% од испитаниците (63% женски, 29% машки, 8% не пополнија поле за пол) беа под границата на основните познавања (теоретски), но од друга страна, истите тие испитаници 48-50% практикуваа секс, со додатни 5-6% кои практикуваа орален секс но не и вагинален. Значи - никој нив ништо не ги научил и се прават на своја рака. Имаше испитување друго ,,Дали сте религиозни?“ и имаше повеќе прашања извадени дирекно од Библијата (тоа што не сум религиозна не значи и дека не ги познавам религиите, напротив, добро ги познавам и Библијата и Куранот) и многу од нив рекоа дека се христијани, дека веруваат, но не знаеа да одговорат на ОСНОВНИ прашања, 90% поврзани со семејните односи. Женските деца од централна Македонија беа повеќе склони на прифаќање на патријархалниот брак и за своја најважна улога (на возраст од само 16-17 години) ја сметаа мајчинската. Таков исход немаше во Скопје, Тетово, Куманово, а веднаш зад нив беше Охрид со Битола. Најинтересни беа испитаничките од Струмица, на прашањето дали сте/би го излажале партнерот дека сте невини, речиси 90% одговорија со ДА. (според Библијата, дефлорирана жена не смее да се мажи, таа е блудница, а тој што ќе ја земе исто така блудничари)

Подредената положба е наметната РЕЛИГИОЗНО. Ова е православна земја. Некогаш тоа функционирало, но денес едноставно не функционира. Сепак јас и ти имаме значајна возрасна разлика, ти си приближна генерација со моите родители, и вие доаѓате од една сосема поинаква средина, затоа и не ве обвинувам ниту ви се лутам. Самиот поредок, акцентот на вредностите бил ставен на други работи. На татко ми до ден денес не му е јасно зошто на работа секој секого гледа да бутне и избрка, секој гледа за себе. Зошто во времето во коешто пораснал бил научен на солидарност. Итн итн итн. Него му е значително тешко да ги разбере сите мои избори во животот, некои дури до толку не му се јасни и противречни на неговото лично мислење, што мисли дека се шегувам. Но, лично јас, сметам дека општествово ни тоне во еден привиден маскенбал. Не знам дали си свесен што се случува се заради таа подреденост која е ФИКТИВНА и најчесто мажите мислат дека постои, а жените молчат за да не отвораат дискусија. Се случува една општа, генерална ЛАГА, и не знам како на вас мажите ви е добро да живеете така, посебно на младиве, сеуште сами, кои потенцијално се кандидати да се оженат и да имаат деца. Само отвори женски форум каде што имаш можност да ги прочиташ најскриените мисли на женските припадници на оваа земја, и ако имаш син почни да се плашиш. Фактот дека мажот сеуште бара потчинета до некаде, добра, мила, фина, услужлива, домаќинска жена, прави да добие навидум таква, ама да не ја познава вистински.

Јас само тоа го кажувам. Не ми пречи ако некоја ужива во тоа да биде совозач или слично. Ми пречи што живееме во лага. Ми пречат резултатите кои ги добивам на анкетите. Ми пречи тоа што децата не сакаат да станат на постари во автобус. Ми пречи што сељачишта ми свиркаат по улица. Ми пречи што има спонзоруши и спонзори. Не ми пречи таа подреденост ако е нормална и прифатена со задоволство. Проблемот е што мажите мислат дека е прифатена, а жените потајно ја отфрлаат и се ДРУГА личност.

Јас можеби не сум подобна ,,некој да ме земе,, ама барем тој што ќе го направи тоа ќе знае точно со кого е и што може да очекува од него. Не е се така црно и бело и не е дека се знаеме што ни се случува. Јас не знаев, сега кога сум поблиску до таа една лоша клима, се полошо и полошо се чувствувам. Нашиот народ од солидарен е претворен во злобен, сеирџиски, љубоморен. Како да извлечам нешто добро од тоа???

П.С. 80% од колењава на средношколците се заради ,,добри,, девојки. или маживе генерациски веќе толку сме ги отупеле и преплашиле па не сфаќаат, или жениве се премногу искомплексирани па бараат доказ за љубов со тоа што типот ќе заколе некого... не знам. Сигурно ќе бидам ужасната кога ќе дознаам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Се генерализира состојбата, според добиените одговори. Така, на една анкета за сексот (од аспект познавање на последиците кој ги носи, одговорностите, преносливи болести, несакана бременост, превенција итн) дури 80% од испитаниците (63% женски, 29% машки, 8% не пополнија поле за пол) беа под границата на основните познавања (теоретски), но од друга страна, истите тие испитаници 48-50% практикуваа секс, со додатни 5-6% кои практикуваа орален секс но не и вагинален. Значи - никој нив ништо не ги научил и се прават на своја рака. Имаше испитување друго ,,Дали сте религиозни?“ и имаше повеќе прашања извадени дирекно од Библијата (тоа што не сум религиозна не значи и дека не ги познавам религиите, напротив, добро ги познавам и Библијата и Куранот) и многу од нив рекоа дека се христијани, дека веруваат, но не знаеа да одговорат на ОСНОВНИ прашања, 90% поврзани со семејните односи. Женските деца од централна Македонија беа повеќе склони на прифаќање на патријархалниот брак и за своја најважна улога (на возраст од само 16-17 години) ја сметаа мајчинската.
Ова е православна земја. Некогаш тоа функционирало, но денес едноставно не функционира.
Со тоа што пробуваме да го следиме другиот свет, со се поголемата слободан во и вон семејството и така натаму...што добивме сега а што имавме порано кога нашите живееле во традиционално уредување на семејството. Се повеќе абортуси, се повеќе разводи, се повеќе убиства, без контрола без ред, се помалку топлина и блискост...стануваме странци во сопственото семејство токму ради наводното ослободување од стегите на традицијата.
Дали нашите баби грешеле кога ги воспитале нивните деца да станат луѓе со почит, со ред и нега на традицијата?
Почит постои, внимание постои, исто така помош постои и во обврските и активностите во домот... но истовремено секој треба да си има соодветна улога и место во и вон семејството.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Со тоа што пробуваме да го следиме другиот свет, со се поголемата слободан во и вон семејството и така натаму...што добивме сега а што имавме порано кога нашите живееле во традиционално уредување на семејството. Се повеќе абортуси, се повеќе разводи, се повеќе убиства, без контрола без ред, се помалку топлина и блискост...стануваме странци во сопственото семејство токму ради наводното ослободување од стегите на традицијата.
Дали нашите баби грешеле кога ги воспитале нивните деца да станат луѓе со почит, со ред и нега на традицијата?
Почит постои, внимание постои, исто така помош постои и во обврските и активностите во домот... но истовремено секој треба да си има соодветна улога и место во и вон семејството.
И порано имало абортуси, само што луѓето не зборувале отворено за тоа. Ако имаш некој баги постар член од твоето семејство, прашај го како абортирале жените. Ги терале да клечат врз жар, за да го испуштат плодот. И порано имало убиства, само што не се зборувало и не се знаело бидејќи немало телевизија за да кажва насекаде. Значи имало се`, плус, жената била роб на мажот која не смеела да излегува од дома, не смеела а да не зготви ручек, и морала да роди машко дете.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
И порано имало абортуси, само што луѓето не зборувале отворено за тоа. Ако имаш некој баги постар член од твоето семејство, прашај го како абортирале жените. Ги терале да клечат врз жар, за да го испуштат плодот. И порано имало убиства, само што не се зборувало и не се знаело бидејќи немало телевизија за да кажва насекаде. Значи имало се`, плус, жената била роб на мажот која не смеела да излегува од дома, не смеела а да не зготви ручек, и морала да роди машко дете.
Says who? Не викам дека не се правеле вакви работи, ама се чудам како вие би можеле да ги знаете (а нели не се зборувало за нив). Можеме да кажуваме приказни до бескрај, ама не значи дека било така. Искрено, мислам дека ова е претерување, жената била роб, бла бла.. Демек порано мажите не си ги сакале жените и семејствата и гледале само за свое добро. А за кого работеле по цели денови? За кого оделе на печалба? Кога веќе тврдите дека било вака или онака, дајте некој линк, некој доказ. Инаку можеме и ние да измислуваме контра-приказни, но каде ќе не одведе тоа?
П.С. 80% од колењава на средношколците се заради ,,добри,, девојки. или маживе генерациски веќе толку сме ги отупеле и преплашиле па не сфаќаат, или жениве се премногу искомплексирани па бараат доказ за љубов со тоа што типот ќе заколе некого... не знам. Сигурно ќе бидам ужасната кога ќе дознаам.
Убаво што спомна, само она што го наведуваш како причина, всушност е последица. Постоењето на тие "добри" девојки, заедно со колењата кај средношколците, заедно со сите останати девијации, е во најголем дел последица на презафатени родители (кариеристи од една страна, од друга страна луѓе кои се приморани да работат по цел ден, колку да си го прехранат семејството) и растење без потребната љубов, без домашно воспитување и оставеност сам на себе.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Убаво што спомна, само она што го наведуваш како причина, всушност е последица. Постоењето на тие "добри" девојки, заедно со колењата кај средношколците, заедно со сите останати девијации, е во најголем дел последица на презафатени родители (кариеристи од една страна, од друга страна луѓе кои се приморани да работат по цел ден, колку да си го прехранат семејството) и растење без потребната љубов, без домашно воспитување и оставеност сам на себе.
Многу точно! Западов е полн со вакви генерации точно поради тоа што родителите немаат време за децата - и мајката и таткото работат како коњи и децата се оставени сами на себе, освен оние неколку главни патоказатели што им се дадени и не значи дека ќе ги следат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Ова секако пак од некои рекла казала. Ниту сум видел да е роб ниту... дедо ми никогаш и нема свикано ниту се има закането кон мојата баба. Но таа традиционално израснала домаќински 4 деца, дедо ми секогаш од работа наместо намачкан леб, макарони, туна или хамбургер имал зготвен топол ручек и внимание. Машките понапорни работи ги работел тој заради самата биологија/градба на жената. Истито тој однос се пренесувал од колено на колено, до денешен ден кога за жал нашата држава со невработеноста придонесоа да не постои квалитетен репер за способноста на мажот да нахрани, а жената да одгледа семејство.
А од каде муабетот дека не смеела да излага од дома?
И во кој смисол те молам денеска а и порано жената е роб? Алиштата? Ручекот? Епа затоа сеа испаѓаат нездрави облини кај децата, последица на напредокот на жената. можела и може да вози кола, можела, може да работи, но не можела да работи тешки, т.н. машки работи, ниту сега може. Иста е ситуација и со мажот. Има граница до каде се иде со распределба на обврските и во домот и вон домот.
Багеристката од САД сигурно би била посреќна кога би работела во канцеларија или во бутик, со лакирани нокти.

Која е добивката во општеството и генерално семејството што сега наводно жената не е роб? Каков е квалитетот на живеење на децата цел ден без мајка? Мајка е мајка Тамарче, тоа ќе го сфатиш откако ќе израснеш семејство и деца. Без разлика што моите се прилично големи, без разлика што заменувам многу активности, пак мајка им го формира квалитетот на домот со нејзиното присуство и функција. Цело е кога има се, но левата половина не може да ја замени десната...секоја постои како засебен ентитет кој сепак е недоволен и нефункционален кога не соработува со другиот.

Kajgana Shop

На врв Bottom