Бугарија со територијални претензии кон Македонија, сака да ја земе Струмица?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
И уште еднаж се чудам,дали има некоj,коjто верува во менуване на границите генерално во близките 50 години во Европа ?!
Не знам, во последниве 20 години на неколку пати се менуваа мапата на Балканот...

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Нека дојдат само да ја земат Струмица:smir::smir::smir::smir::smir:

M

MKEUpatriot

Гостин
Много си во право дека става на една ултра десна партиja не треба да се взима като држамен став-наполно согласен.
Този проблем е во силите на РМ да го спре,но не го прави.Ако посака РМ може да намали државните такси за штудиране,да намали даноците за автомобилите и така натаму и да спре този процес.
Ако този процес се запази след вашето влизане во ЕУ,тогава много почесто ке виждаш бугарски таблици,школуване во БГ и така натаму,заштото реално пазара ке е един и нема да има значение дали си со бугарски таблици или со македонски или со романски или со френски.Пазара е един,стоките и услугите са едни и исти.
Официалната политиката на Софиja е зачуване на малцинствата и изправjaне на грешките допуснати со оставането на етническите бугари зад граница.След като се чувствуват бугари и са подпишали дека са такви и имат добито бугарско државенство, те имат сите права,привилегии и задолжение како сите грагjaни на БГ.Зашто бугарите зад граница да бидат изолирани?
Односите както много пати сум велил - те са просто представителни.
Икономическите односи са минимални и има какво да се сака.

Има една логична размисла дали тоа со поволности со автомобили,студирање е случајност или дел од една континуирана политика на Софија кон Македонија или не? Од оние мои познаници кои ги знам а имаат бугарски државјанства велат ма каков бугарин сум си ги користам поволностите што ми гу нудат,а утре ке им ја фрлам личната карта или има такви кои велат ако некогаш се регистрира ОМО ке гласаме за него.Мислам дека Бугарија не би требало толку здраво за готово да верува дека тие што земаат бг пасош се бугари.Зошто? Прво Македонија е сиромашна земја населението бара егзистенција преку работа во странство а како да се оди во странство најлесно е преку паосш до најблиската членка на ЕУ Бугарија.Но бугарската политика успешно ја прикажува оваа ситуација дека ете булгарите изв границата взимат гражданства.Но треба да се направи статистика колку од оние македонци што зеле државјанство престојуваат во странство а колку во Македонија или Бугарија? Јас лично високо ја вреднувам бугарската надворешна политика сметам дека не е случајна туку организирана во склад со бугарските национални интереси

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Грција молчи - Бугарија и нуди сојузништво

Македонија очекува дебакл, Грција молчи. Фокусирани на внатрешното безредие и масовните протести, грчкиот државен врв без коментар за денешниот совет на ЕУ во Брисел.

На состанокот на европските шефови на дипломатијата Јоргос Папандреу го испрати неговиот заменик Димитрис Друцас, но и тој ги одбегна новинарските прашања.

Додека Грција молчи, Бугарија ги подгрева тензиите. Отворена поддршка за грчките позиции денска испрати официјална Софија. Бугарскиот Премиер, побара Скопје да престане да го користи јаикот на омразата и да ги изостави малцинските претензии.

Борисов се пожали дека Грција не е единствената земја членка на ЕУ, која има проблем со нетолерантните позиции на македонското раководство. Тој потенцираше дека Македонија треба на дело да покаже, а не само со зборови, дека води политика на добрососедство, за да ја добие поддршката од Бугарија.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/grcija-molchi-bugarija-i-nudi-sojuznishtvo

M

MKEUpatriot

Гостин
Борисов треба да напомене кој во Скопје користи јазик на омраза,влада,собрание,некоја институција,државната телевизија.Малцински претензии ? Тоа што има луге кои во Бугарија кои се чуствуваат македонци е претензија? Ваква дефиниција од една европска земја не би требало дадоага

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Se Tatarana na forumov treba da se BANIRA!! Ne e ni cudo da se na platen spisok na Sofija,da pokazeme i nie kon niv , nekoi dobrososedski odnosi po evropski terk, slicni na nivnite!:smir:

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Дека АТАКА не е само обична партија во бугарија еве уште еден пример

Турците без програма на бугарската ТВ
Обидувајќи се да го задоволи својот клучен националистички сојузник, бугарскиот премиер Бојко Борисов ја притиска државната телевизија да прекине со емитувањето вести на турски јазик и ја натера најголемата малцинска заедница во земјата да го покрене прашањето пред Европскиот парламент. Борисов одлуката ја донел со согласност со националистичката Атака партија, која одамна води кампања за исфрлање на вестите на турски јазик од програмата на државната телевизија.

- Укинувањето на кусите вести на турски јазик на Бугарската национална телевизија, на најголемото малцинство во државата ќе му го скрати правото на информирање на мајчин јазик. Тоа води кон нетолеранција и дискриминација - изјавил пред своите колеги бугарскиот европратеник Метин Казак, инаку етнички Турчин.

Државната телевизија во 2001 година почна да емитува петминутни вести секој ден за турското малцинство во земјата, кое претставува 10 отсто од населението. Одлуката била донесена откако Бугарија се приклучи на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства.

Бугарија, земја со 7,7 милиони жители, доби многу меѓународни пофалби за враќањето на правата на над 700 илјади Турци по комунистичкиот прогон врз нив во доцните 80-ти. Сепак, антитурските чувства повторно се засилија во изминатата деценија, а Борисов и Атака ги искористија токму тие чувства за освојувањето на власта на изборите во јули

Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
Никој не ги гледа новините на турски по БНТ. Повечето турци даже и не знајат че ги има. Всички имат сателитни приемници и гледат турска телевизија което е по-лошо. БТВ то е с'што турско само турски сериали "Гјумјуш" "Листопад" "Брак с чужденец" и др. Мај отсвириха РМ от преговори за влез в ЕС а ? Кажи нешто за това а не за новините на турски. Целиат свет ве плуе а вие си мислите че джажд вали:tapp: и все вие сте прави.

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Vie Bugarija ja sporeduvate so Germanija??:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: No COMMENT!

Mozebi edno nesto slicno pomegju dvete zemji e toa sto go dobija sose madinja, za vreme na 2ra Svetska Vojna i ednata i drugata, i izlegoa kako najgolemi gubitnici vo Evropa.Germanija stana vazal na USA, a Bolgaria na USSR.
Vo sekoj drug pogled , daleku ste vie od Germanija, ama od druga strana pak SONISTATA SE BESPLATNI :helou:

....Pa dragi sosedi, sonuvajte!!!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.488
Поени од реакции
5.193
Да, оди напред Бугарија со криминалот....руши рекорди...:vozbud:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.128
Поени од реакции
75.067
Австриjците не крадат германската историjа. Кога е имало нешто заедничко - се знае и се почитува. Австриjа не провоцира Германиjа. И вие кога сборите за Татари и Монголи што - приjателство ли ширите?
Jас не сонувам ни Голема ни Мала Бугариjа. Имам други соништа. А тоа за един народ-една држава во Бугариjа навистина се смета за глупост.
Но да те прашам - ти што мислиш за таканаречената Обенита Македониjа? И как го талкуваш "Македониjа на Македонците"?
Тоа го кажи на твоите сограждани! Се сложувам дека треба да се гледа и оди напред. Бугариjа го прави, надевам се и Македониjа да се разбуди.
Кој ви краде историја бе :toe: За какво црно братство зборуваш??? Ние немаме ништо заедничко. Нашите два народа се сосем различни светови. Единствено што не поврзува е територијата која неправедно ви била доделена, и која сте ја населиле после првата светска војна. со што дошло до мешање на македонското и бугарското население во тој предел. Не ни давате најосновно политичко право - да формираме наша партија која без никаакви политички притисоци ќе го искажува своето мислење пред јавноста. Зар наликува тоа на држава која чекори во иднината која гледа кон соживот помеќу два соседски народа???
Барате и работи за кои немате апсолутно никакво право. Провоцирате на секој чекор:wink: Сакаш пример за непочитување на нашиот закони од вашите граѓани. Чист пример од секојдневието. Неколку ваши граѓани се жалеа дека биле казнувани затоа што ПОМИНАЛЕ НА ЦРВЕНО, ПЛУКНАЛЕ НА ЗЕМЈА и слично, ШТО СПОРЕД НАШИТЕ ЗАКОНИ Е КАЗНИВО ЗА СЕКОГО БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ Е МАКЕДОНЕЦ, БУГАР, АЛБАНЕЦ ИЛИ СРБИН:nenene:

Tiveriopol

Струмичанец
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.216
Поени од реакции
1.014
hehehehe sto li nema da cues na ovoj svet hahahaha Strumica bila Bugarska heheheheheh bog da cuva, abe lugje imase Popis vo Makedonija. Tamu mozese da napises sto si po nacionalnost i vo Strumica za iznenaduvanje na mnogu bugarcinja nemase nitu eden Bugarin i najinteresen fakt za bugarite se razbira vo Strumica ziveat 93% MAKEDONCI i 7%TURCI... hmm cudno a "Bugarska" teritorija a nema bugari hahahahaha... osven toa pa najdobrite sportisti vo Makedonija izleguvaat od ovoj grad i so gordost igraat za Makedonija... Najverojatno bidejki se cuvstvuvaat bugari igraat za Makedonija stoznam:toe::toe::toe::toe:

M

MKEUpatriot

Гостин
Никој не ги гледа новините на турски по БНТ. Повечето турци даже и не знајат че ги има. Всички имат сателитни приемници и гледат турска телевизија което е по-лошо. БТВ то е с'што турско само турски сериали "Гјумјуш" "Листопад" "Брак с чужденец" и др.
Мај отсвириха РМ от преговори за влез в ЕС а ? Кажи нешто за това а не за новините на турски.
Целиат свет ве плуе а вие си мислите че джажд вали:tapp: и все вие сте прави.
Ова е некој синдром на преголемо самоуважување.Целиот свет не не плуе 125 земји не имаат признаени под уставното име и многу се залагаа за датум за преговори сега.Вашата братска Грција и вие не сте цел свет.И тоа што влеговте во ЕУ е од геостратешки потреби на ЕУ најмногу,но изгледа станавте премногу самобендисани ви удри славата во глава па се однесувате небаре вие ја измисливте европската унија,па сега вие ги поставувате критериумите за евроинтеграциите и си дозволувате да бидете портпароли на целиот свет.Полека малку,кочете

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Дека АТАКА не е само обична партија во бугарија еве уште еден пример

Турците без програма на бугарската ТВ
Обидувајќи се да го задоволи својот клучен националистички сојузник, бугарскиот премиер Бојко Борисов ја притиска државната телевизија да прекине со емитувањето вести на турски јазик и ја натера најголемата малцинска заедница во земјата да го покрене прашањето пред Европскиот парламент. Борисов одлуката ја донел со согласност со националистичката Атака партија, која одамна води кампања за исфрлање на вестите на турски јазик од програмата на државната телевизија.

- Укинувањето на кусите вести на турски јазик на Бугарската национална телевизија, на најголемото малцинство во државата ќе му го скрати правото на информирање на мајчин јазик. Тоа води кон нетолеранција и дискриминација - изјавил пред своите колеги бугарскиот европратеник Метин Казак, инаку етнички Турчин.

Државната телевизија во 2001 година почна да емитува петминутни вести секој ден за турското малцинство во земјата, кое претставува 10 отсто од населението. Одлуката била донесена откако Бугарија се приклучи на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства.

Бугарија, земја со 7,7 милиони жители, доби многу меѓународни пофалби за враќањето на правата на над 700 илјади Турци по комунистичкиот прогон врз нив во доцните 80-ти. Сепак, антитурските чувства повторно се засилија во изминатата деценија, а Борисов и Атака ги искористија токму тие чувства за освојувањето на власта на изборите во јули

MI SE CINI DEKA ZA NEKOLKU GODINI EU KE SE RASPADNE, A BALKANOT KE KRVARI,POCNUVAJKI OD BUGARIJA,GRCIJA ,PA NAVAMU KOSOVO ,SRBIJA,PA MOZEBI I DO SRED EVROPA,A OCIGLEDNO TOA E JASNO DEKA KE TREBA DA SE OTVORI VISTINSKATA PANDORINA KUTIJA NA BALKANOT,VOJNATA E NEZIBEZNA:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom