Регрутацијата на Македонците во Балканските војни

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
< Највисоките општествени функции во Бугарија биле држени од Македонци емигранти.
Некој би не споредил со Евреите, бидејќи сме го правеле не само кремот на вашето примитивно општество туку и сме стигнале на највисоките позиции.
Cekaj sega.Tia makedonci koi drzali visoki pozicii v Bugarija se cuvstali i bili bugari.Ti ne mozes da se sporeduvas, da govoris ot nivno ili da se gordees s niv bidejki ti ne si bugar neli.Inak procentualno makedoncite bili zastupeni isto tolkova duri i mnogo po malko na visokite etazi ot trakijcite da recem .Taka osven ti sam da se sporeduvas s evreite nema koj drug :)

Cekaj sega.Tia makedonci koi drzali visoki pozicii v Bugarija se cuvstali i bili bugari.

Хаха овој дел од бугарскиот мејнстрим најмногу го сакам.

Како прво, грешиш, бидејќи досега десетици примери на посебна македонска свест и определба за автономна Македонија ви дадовме токму од дел од тие Македонци.

Тоа што дел ја прифатил Бугарија како своја татковина и се асимилирал не е ништо поразличен од оној кој отишол во Америка и се осеќа денеска како Американец, едвај зборува македонски и учествува во животот таму.

Ништо од ова не го исклучува фактот дека е етнички Македонец.

Примери за Македонци кои стигнале многу далеку во кариерите во странски држави е огромен, но само Бугарите се обидуваат да ги присвојат.

Свест и потекло не е исто.

Прашање за тебе, твоите родители од Бугарија емигрираат во Франција, ти се раѓаш во Франција, животот го започнуваш како секое француско дете таму.

Ти имаш француска свест, меѓутоа дали си Французинка по потекло (етничко) ?

Zasto mi davas glupavi primeri ot 21 vek.Zasto pak kojto e roden v makedonija po avtomatizam moze da bade se drugo i srbin i albanec i grk i makedonec samo bugari ne.Tezi luge ( koi ti gi narekuvas krem ) ne sa bili treto pokolenie emigranti a rodeni vo Makedonija.I vo sekoj slucaj povece bih povervala koga nekoj licno mi kaze sto e nego na tebe ti da mi kazuvas koj kakov e.

Zasto mi davas glupavi primeri ot 21 vek.Zasto pak kojto e roden v makedonija po avtomatizam moze da bade se drugo i srbin i albanec i grk i makedonec samo bugari ne.Tezi luge ( koi ti gi narekuvas krem ) ne sa bili treto pokolenie emigranti a rodeni vo Makedonija.I vo sekoj slucaj povece bih povervala koga nekoj licno mi kaze sto e nego na tebe ti da mi kazuvas koj kakov e.

1. posto ne sme turkski narod

2. bolgar samo po vera mozeze da bides, isto kako grk.....

opsti poznati istoricki fakti!

Највисоките општествени функции во Бугарија биле држени од Македонци емигранти.
Некој би не споредил со Евреите, бидејќи сме го правеле не само кремот на вашето примитивно општество туку и сме стигнале на највисоките позиции.
Тоа примитивно опшество успеа од нула нагло да изгради државни институции, воjска коjа иако млада се покажа мошне jака против Србите само 7 години после ослободувањето на Бугариjа и преку воен преврат ги спои Кнежество Бугариjа со Источна Румелиjа, а во 1913 jа порази Османлиската империjа во повеќе наврати во близина на Истанбул, успеа да се претвори во центар на национална идеjа, и во жесток судир со Грци и Срби имаше доволно пари да одвива пропаганда пред да има држава, успеа дури после три национални катастрофи да прими и обезбеди огромен броj бегалци од Македониjа, Тракиjа, Добруџа, Источна Србиjа, и понатаму да се развива економски. Пред да тресеш навреди, малце анализираj ги фактите. Get the broad picture!

А ти можеш да ни одговориш зошто одредот е распуштен по војните и заменет командувачкиот кадар?
Коj одред после коjа воjна?

Добро, не ме карај. Ајде сега ти покажи како тешко си го стекнал знаењето и напрај копи-пасте од бугарската пропагандна историја. И за последен пат те опоменувам, да не ме закачаш мене и на тоа да ти се сведува репликата туку да се концентрираш на дискусијата.
Бог да чува, не те карам. Нема потреба се толку лично да сфаќаш. Jас само ти кажувам дека е добро пред да отвараш муабет за нешто, да ги проверуваш фактите.

Под туторство на... кого сте станале нешто ?

Па за кој одред збориме погоре?

Земи ги Македонците кои се бореле во редовите на армијата на САД, а можеле да ја избегнат регрутацијата само доколку се декларирале како Бугари во Првата С.В.

Него ај да се вратиме на темата, бидејќи ме разсејуваш во разни муабети.

Прво данокот во крв е бил насилствен.Никоj не е сакал са ки дава детето... криени са били по хамбари,обори и така натаму...ти така напиша се едно е било гордост за маjката и таткото да иде детето jaничар-глупости!!!Насила,понекогаш ако не са го давали детето са убивали таткото или маjката,а понекогаш и дваjцата...
Не jaс ти зборувам за генерали македонци на чело на бугарската армиja. Наjмалко 17 македонци можам да ти наброjaм,които са станали бугарски генерали и са водели воjската...Генерал не се става насила,генерал не се става от икономически причини....
Има многу мистификација за тој данок тој данок ти е насилен колку што е насилно одењето на црнците во Армијата на САД.
Прво данок во крв никогаш не постоел тоа е е само едно измислено име. Таков данок во отоманскта империја не постое името му е дадено од други луѓе.
Гледај одењето во војска дали отоманска или било која друга е економска пред се. Е сега ако неплаќаш данок на Отоманците тие ќе те стават во Отоманска војска а не во Бугарска војска. Или во превод имаш опција или доброволно да одиш во странска христијанска војска или да одиш насилно во Отоманска во секој случај ефектот и причините се исти само начинот е различен само поради тоа шо Македонија била дел од Отоманската империја.
Точно е дека генерал или везир не се станува од економски причини прво војник ќе бидеш а после за поголема плата ќе напрадуваш.
Тогаш се поставува прашањето што бара Петко во Отоманската војска?
И дали другите заробени војници ги менувале војските како чорапи?
Си видел војна во која заробен војник се бори за спротивната страна?
Си видел ли заробен руски војник за време на 2 св војна да се бори за нацистичка Германија како Германец?

vojnik2.jpg

Аj башка кажи какво туторство! Русофобска партиjа има уште од почетокот, се стрелат офицери русофили во Силистра, Русиjа не сака обединување на Кнежество Бугариjа со Источна Румелиjа, Русиjа е на страна на Србиjа во Балканските воjни и поставува ултиматуми на Бугарите да не се доближуват до Истанбул, Русиjа воjува против Бугариjа во Добруџа за време Првата светска воjна. Какво туторство...

свршивте ли?

прво ти и цела таа твоја нација сосе академците не сте способни да го изанализирате било кој настан во одсутво на самокритика од една и неспосоност на компарација и имагинација од друга страна.

1. се плеткаш се плеткаш и се споплетка..првин немаше па имаше ..па ако имаше зошто не биднаа генерали...ден денес има луге со високи чинови кој не се етнички македонци во Македонскта и многу други армии во светот (компарација) околностите тогаш и политиката денес на официјална бугарија се многу блиски но различни целите можеби биле ослободување од турците без разлика на страната примерот со русија(имагинација) и да имало луге на висока позиција не исклулувам дека биле себични предавнички копилиња водени од личен интерес како многумина денес (само критика)

2.што има врска каде стапнала руската или америчката армија, кога во двете учествуваа Македонци против трет непријател...единствената разлика е што руската и армијата на сад признаа МАКЕДОНЦИ како такви.

3.Југословенската попат Бугарската грчката или било која друга не прашуваше дали сакаш да одиш во војска..или те стрелаше или те затвараше...

Грцката конкретно..имам тројца братучеди..едниот работи другите од мали се пријавени, не зошто се Грци туку поради стимулации од државата имаат фондови налик нашите дечки додатоци...

ПРИМЕНИ ГО ГОРЕНАВЕДЕНОТО ВО 1912....АМА ЏАБЕ ТИ НЕ СИ СПОСОБЕН ЗА АНАЛИТИКА...
1. Аjде дечко,след като jaс не можам да анализирам,чекам да ми дадеш имена поне на 1 македонец станали генерали во грцката,србската,турската армиja.
Е добро за тебе каjмакот на македонците во почетокот на 20 век били копилиња. Браво!2.Добро бе дечко,што правели тиja македонци во таа руска армиja?!Да не отишли во Русиja да им е поладно?!Со кого се биеше таа истата руска армиja во този момент-со отоманската?Каде беше Македониja во този момент-во Отоманската империja,е што прашаш тогава?!?!Jaс тебе те прашам,даj ми едно име на македонец станал генерал на руската армиja.Едно име сакам...Даj едно име маекодец станал генерал во грцака воjна... Даj едно име на македонец станал генерал во србската армиja...едно име за турската армиja....Jaс можам да ти наброja поне 17 имена сега во бугарската армиja.А може да са и много повеке...3.Зашто ми даваш за пример Jгословенската армиja и држава?!Jaс ти велам дека во Jгославиja вие имавте веке самостоjна држава во рамките на СФРJ и немаше потреба от пукате... това ти велам jaс...
Закона во нашата држава беше таков, до 2007 година имавме набор на воjници...Това не е било само за бугарите така,а и за многу други држави.За Грциja добро-твоите братувчеди каков чин имат во армиjaта?Генерали?Види воjник насила-става,генерал на сила не се прави.

Tи пишав за видни Македонски Команданти во Српската Армија сите имаат улици по нив во Белград. Илиќ, Јован Бабунски, Петко Војвода од Негоричани, Доксин Михајловић од Галичник има тон оди на Српски сајтови ќе ги најдеш а на Грчки имаш тон Македонци од Грција дури и Дедо му на Никола Груевски го има.
Прашање за Милион Евра на Божин Димитров
Зошто нема Софијанци во Српската и Грчката војска ? :pos2:

1.Адил Газафери, генерал во АРМ. Зехедин Туши, генерал во АРМ...компарацијата направи ја ти. Еднонационални чисти санстефански држави или војски нит имало нит ке има..според твојата искривена логика двајцава се етнички Македонци:vozbud:

2А.Копилиња да, исклучоци кој можеби догурале до некоја позиција...дали турски бег, српски началник, грцки поп или бугарски генерал ако не работи од таа позиција за МАКЕДОНЦКИ ИНТЕРЕСИ тој е предавник (самокритика, мисловна именка за вас булгарната)

2Б.Ја искористил позицијата за помош на Македонија и Македонските интереси...Ченто-Тито, ВМРО-Малдотурците, ВМРО-Бугарија, РМ-САД, РМ-Турција, РМ-Србија..да не редам понатаму реалции на соработка, организационо и индивидуално.

3.Моите се многу млади за чин, но ако се школуваат ке дотуркаат до некаде, ВО ДЕНЕШНО ВРЕМЕ се зане како можат да биднат генерали...со предваство

значи пак во интерес на дискусијата ...покажување со прст и наивно ДЕТСКИ СПОРЕДБИ И АНАЛИЗИ СЕ НЕПОТРЕБНИ. од причини кој ти ги образложив горе..за секое твое тврдење имаше образложение....

БОРБАТА а не УНИФОРМАТА ја детерминира Македонштината...

Види сега-зимането на малите момчета от 5 до 10 годишни постоело.Това како му викали... не е битно. Този вид данок постоел и бил наjтежкиот за христиjaнското население во Отоманската империja.
Немоj да ви ловиш мухи со глупости заштото видиш ли младите бегали за да не ги земат jaничари.Прво jaничарите са зимани на 5-10 години,второ jaничарството е премавнато от султан Махмуд II уште во 1826 година,когато ни бугари,ни македонци са имали помин за независими држави,па да не зборуваме за нивни воjски....
Петко воjвода саботирал не еднаж деjствиja на отоманската армиja,шпионирал,убивал....
Jaс не разбирам каква ти е краjната поента навистина...:toe:
Винаги е имало воjници да менат воjските како чорапи.Това не е само тука... има го насекаде:toe: Голем дел от нив завршували со куршум во главата...
Секој данок бил тежок туку поентата ми е дека од истие причини од кој биле земани т.е. Јаничари од истите причини се бореле Македонците во Бугарската војска :toe: Сакаш милом или силом што викаат.
Туку географичар, Кажи ми еден Софијанец или Варњанец кој се Борел за Србите или Грците?
Глеј шо викале старите по селата кога дошле војските по Балканските војни...
„Во црква се крстат- Наши се“ Толку ова го знам од Баба ми.
П.С. За друг Петко Војвода Зборуваме ти мислиш за оној од Тракија Јас за оној од Кумановско од 1890-

Ти правиш разлика между чета и девизиja,полк,армиja?!
Правиш разлика между генерал и воjвода?!
Зборувам за хора генерали,а не селjaци станали воjводи на чета.
Чекај сакаш да кажеш дека целата национална историја ви се базира само на чиновите на некој војници?
Правиш разлика меѓу Голем Везир и Премиер?

Neznam za koi makedonci v armijata na SAD| zboruvas ama to ste ilzeze ce nema drug takov narod kakvo vasiot.Pri sekoj udoben slucaj da se opredeluva kako se drugo osven makedonec za drebni privilegii.Toa nema precedent i ako e istinno ne e povod za gordost a naprotiv za sram i zalenje

Македонски "Јенки" во Првата Светска Војна

Ете да научиш и ти нешто.

Е сега примени метод на аналогија.

Еве ви поне тези македонски генерали,които jaс знам во бугарската армиja:
Климент Боjaджиев,Владимир Вазов,Георги Вазов,Jордан Венедиков,Александр Давидов,Климент Джеров,Константин Жостов,Владимир Заимов,Крстио Златарев,
Григор Куркчиев,Георги Христов,Александр Протогеров,Тодор Радев,Иван Стоjков,
Александр Танев,Кирил Jaнчулев...

Аj башка кажи какво туторство! Русофобска партиjа има уште од почетокот, се стрелат офицери русофили во Силистра, Русиjа не сака обединување на Кнежество Бугариjа со Источна Румелиjа, Русиjа е на страна на Србиjа во Балканските воjни и поставува ултиматуми на Бугарите да не се доближуват до Истанбул, Русиjа воjува против Бугариjа во Добруџа за време Првата светска воjна. Какво туторство...

Па нормално дека ќе војува против Бугарија која беше сојузник на австро-германскиот блок.

Него зборот ми беше... цар Фердинанд.. ти текнува, меѓудругото секако?

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски (на немски: Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Saxe-Coburg und Gotha), е кнјаз на Б'лгарија от 7 јули 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е објавена Независимостта на Б'лгарија и цар на Б'лгарија от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom