Џез музика

• Креатор на темата Креатор на темата Lucifer
  • Време на започнување Време на започнување

Каков Jazz слушате?

• Dixieland/Swing

Гласови: 29 24,4%
  • BeBop/HardBop

Гласови: 30 25,2%
  • Post-Bop/Fusion

Гласови: 40 33,6%
  • Avant-garde/Free/Experimental

Гласови: 46 38,7%
  • Vocal

Гласови: 33 27,7%
  • Acid/Electro

Гласови: 25 21,0%
  • World/Ethno

Гласови: 17 14,3%

• Вкупно гласачи
    119
Vocal Jazz претежно, од наведените Nina Simone и Louis Armstrong! Многу смирувачки влијае на мене, едноставно се опушташ и забораваш на се......

Викторгг напиша:
Дааааа, гитарскиот муабет. Ја го имам цд-то со музика, има и видео мислам, ама не су сигурен. Можам да го режам, ако некој го сака ЦД-то со музика. А инаку истиве тројца беа на Скопје џез фестивал и `96 ми се чини... во универзална, ама ја тогаш играв џамлии, не ни знаев шо е тоа џез. :zid:

Same here my dear friend

Swing when you winning.

Robbie Williams.

Swing.

Тоа што било, - поминало. Добро би било да ги имаме тие концерти на некаков запис барем малку да ги осетиме. Јас не можам да сфатам како порано доаѓаа многу подобри/попознати изведувачи/бендови, а тоа време сме биле и ”позатворени”? Мислам дека ценетиот господин Беланога премногу игра на комерцијалната варијанта. Се докажа дека најголем интерес има за кубанска/бразилска музика, па му удри секоја година 80% од програмата со тоа. Е не ја бива така :nenene:

Еј закон што си ја отворил темава.Убаво си ја напраил таман и ја да чујам од тие видови џез.Иако не слушам џез ама тоа нема везе.Браво.Ајт поздрав !

pearl напиша:
Да не ги заборавам и поновите Diana Krall, Nora Jones, Michael Buble (не толку во jazz), Harry Connick Jr (од него немам ништо, ама ми се допаѓа).

Еве одма да ти препорачам да го најдиш саундтракот од филмот When Harry met Sally, таму ја има најшизичката верзија на Let's call the whole thing off, па тука е It Had to be you - една од најдобрите big-band изведби на оваа песна :)
Исто нема да згрешиш ако потслушниш нешто од Cassandra Wilson, има дел од Nina Simone во неа, јес да не е raw Jazz, ама дефинитивно ќе те бендиса :smir:
А штом си љубител на тангото, сигурно го знаеш Astor Piazzolla :) Исто слушни го Richard Galliano (иако мислам дека нашиот Милан Завков може и Piazzolla и Galliano да ги осуети :baeh:) и Gothan Project (овие ги имам гледано во живо:vozbud: , electronica-meets-tango)

Ричард Галиано,Готан проџект,за Нора Џонс и да не правиме муабет :) Зависник станав од нив,особено од Готан Проџект без кои не можам да си го замислам денот. Композициите на Галиано се импресивни,а и Brad Mehldau исто така е пријатен за слушање.

п.с И Joe Pass е тука некаде во изборот :)

Го сакам Олд-Скул џезот. Уживам во таа музика. Ела Фитзџералд, Били Холидеј, Луис Армстронг, Бени Гудман, Џон Колтрејн, Мајлс Дејвис, Дјук Елингтон, Нина Симон. Од поновиве Нора Џонс. Освен тоа што ја сметам за една од трите типови на музика што содржат уметнички вреднсти во себе џезот дава некој посебе амбиент, шмек, атмосфера, mood што би се рекло.
Здодевно попладне па терај со друштво во Mamas Cafe карши Кинг Бургер. Таму оти музиката и амбиентот се одлично поклопени паефектот е максимален.

Sussaro напиша:
Го сакам Олд-Скул џезот. Уживам во таа музика. Ела Фитзџералд, Били Холидеј, Луис Армстронг, Бени Гудман, Џон Колтрејн, Мајлс Дејвис, Дјук Елингтон, Нина Симон.
Овој болдираниов не можеш да го сместиш само во една категорија :wink: После Bitches Brew, џезот општо стана поинаков. Тој албум е сеуште пред времето, мноогу далеку од олд-скулот :)

`Ангелче` напиша:
Композициите на Галиано се импресивни,а и Brad Mehldau исто така е пријатен за слушање.
Ангелче, ако не си го слушала Michel Camilo, да знаеш дека многу пропушташ! :) Еден од ретките пијано виртуози кој ги комбинира латино-мотивите и бопот, и кога ќе земеш во предвид дека скоро секогаш Dave Weckl (тапани) му е во ритам-секцијата, добиваш неверојатно добар продукт!:vozbud: Еве во прилог еден семпл.

Michel Camilo - Albertina
[media]http://www.fileden.com/files/2007/3/18/899413/Albertina.mp3[/media]

.

Не слушам многу џез да ви кажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom