Oд 30 Ноември нема визи за водопадите во Воден и кулата во Солун

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Грција и Европската Комисија го парафирале протоколот според кој македонските граѓани ќе патуваат без визи во јужниот сосед. Решението кое грчката дипломатија го договорила со претставници на одделот за правда и внатрешни работи при еврокомисијата во Брисел предвидува од 30 ноември Македонските граѓани во Грција да патуваат без визи издадени од конзулатите на Грција во Скопје и Битола. Визите остануваат во сила само за тие што имаат стари пасоши, тие кои што веќе поседуваат или допрва ќе извадат нови биометриски патни исправи во Грција ќе влегуваат по истиот принцип кој важеше на почетокот на деведесеттите пред грчкото ембарго за Македонија.

Предвидено е од декември македонските граѓани при влез во Грција да добијат лист хартија со основни податоци кој што ќе треба да го вратат при излегување од земјата. Според странски дипломати во Скопје се уште има мал проблем од техничка природа која што би можел да го одложи процесот за неколку дена но според нив граничните премини од другата страна многу скоро ќе започнат да го применуваат новиот систем за влез и излез. Грчки дипломатски извори велат дека со конструктивната политика за визите Атина уште еднаш потврдува дека не е непријател на Македонија.

Од таму не се крие дека со поддршката за Визното елиминирање се очекува позитивен тренд во туризмот но пред се Владата на Папандреу сака да испрати порака дека јужниот сосед е вистински заинтересиран за побрза интеграција а целиот регион во ЕУ а суспензијата на визите е еден од начините за тоа да се случи побрзо. Македонски експертски кругови го поздравуваат однесувањето на Грција а одлуката на Владата во Атина ја толкуваат како уште еден мек притисок врз македонските власти да го омекнат ставот за името во пресрет на средбата со Груевски Папандреу в петок во Преспа и пред декемврискиот самит на унијата во Брисел.

Абе Грци... трговци се тие, не се будали.

Него ја прават истава финта веќе втор пат.

Стефус, линк до изворот молам. Тоа е правило кога пренесуваш нечија вест.

сеа нашиве се кладам нозе ке искршат у грција да отидат за нова година и празнициве шо идат.. а за шопинг да не зборам... немора да објаснувам многу и многу... се знае какви сме ние македонците.. продадена душа.. ке идат ке им лижат гз на грците таму, ке им викаат СКОПИА СКОПИА.. или ФИРОМ ФИРОМ.. а нашиве сироти македончиња ке ќутат со наведната глава и опаш под гз....
ЖАЛОСНО но вистинито

Ајде сите у грчка.:vozbud::vozbud::vozbud:

100% сум сигурен дека барем 20.000 македонци ќе отидат у Грчка за нова година.
П.С. Ја не одам.

А листовите со вашите податоци ќе бидат издавани за да не го гледаат пасошот на кој пишува Р. Македонија.

Приказната е според вистински настани: лето 2009
Си имам јас стар Македонски пасош и нов документ од ЕУ држава, со кој можам да патувам во сите европски држави од шенген зоната. И радознали деца, ај да видам како ќе биде во грчка. Одам во два-три сабајлето на граница и ги проверуваат документите на моите сопатници и за на крај мојот пасош и ЕУ документот (и на двата стои Република Македонија и држава и националност). Сирот дежурен на смена му се слоши. - Паркирајте се на страна - вели. После 15 минути консултации ме викаат внатре и еден млад дечко фино на англиски ми ги објасни моите права со овој документ , му заблагодарив и му реков дека се ми е познато и заминав. Еден круг и се враќам за Македонија.
Другото утро јас пак за грчка:pos2: , интересно ми стана. Овој пат спремни грците со стратегија. Почна тој на шалтерот да се дере, виза виза, треба виза скопјанос. Јас му викам не , не треба виза, така патувам низ цела европа и вчера бев дури и тука во елада господине. И сега прати финта : на парче бела хартија ми удира печат за влез :pos2: :pos2: (мислам дека уште го имам и ќе го чувам за секогаш, ако ви треба во ЕП за да покажете што се тоа добри билатерални односи , ќе ви го позајмам), ми ги фрла докментите и ми вели следниот пат да извадиш виза. На враќање истата прикаска, сега си влегол вака, ама следниот пат ВИЗА. Му викам , ако има следен пат.

А листовите со вашите податоци ќе бидат издавани за да не го гледаат пасошот на кој пишува Р. Македонија.

Приказната е според вистински настани: лето 2009
Си имам јас стар Македонски пасош и нов документ од ЕУ држава, со кој можам да патувам во сите европски држави од шенген зоната. И радознали деца, ај да видам како ќе биде во грчка. Одам во два-три сабајлето на граница и ги проверуваат документите на моите сопатници и за на крај мојот пасош и ЕУ документот (и на двата стои Република Македонија и држава и националност). Сирот дежурен на смена му се слоши. - Паркирајте се на страна - вели. После 15 минути консултации ме викаат внатре и еден млад дечко фино на англиски ми ги објасни моите права со овој документ , му заблагодарив и му реков дека се ми е познато и заминав. Еден круг и се враќам за Македонија.
Другото утро јас пак за грчка:pos2: , интересно ми стана. Овој пат спремни грците со стратегија. Почна тој на шалтерот да се дере, виза виза, треба виза скопјанос. Јас му викам не , не треба виза, така патувам низ цела европа и вчера бев дури и тука во елада господине. И сега прати финта : на парче бела хартија ми удира печат за влез :pos2: :pos2: (мислам дека уште го имам и ќе го чувам за секогаш, ако ви треба во ЕП за да покажете што се тоа добри билатерални односи , ќе ви го позајмам), ми ги фрла докментите и ми вели следниот пат да извадиш виза. На враќање истата прикаска, сега си влегол вака, ама следниот пат ВИЗА. Му викам , ако има следен пат.
Вака јас сум исто има Македонски пасош а ЕУ дозвола за престој и прашав за пат во Грција има роднини таму и 100 пати ме молат да дојдам. И ми рекоа дека ми треба потврда од Грчката амбасада за во земјата на престоја ако сакам да влезам во Грција од Македонија. Таа дозвола се давала веднаш и била бесплатна. Ама не ми се прави тоа од инат. И неодам во Грција.
Додека сум жив и додека се вакви се работите во Бугарија и Грција не одам додека не се реформираат земјите и станата нормални кон Македцонците моја нога во тие неофашистички творевини не стапнува никогаш!

Грррррррррррррррр и ПО 3 ПАТИ
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=55599
Уште една потврда на перверзната антимакедонска пропаганда.
Кој сака од Понеделник нека фаќа штрафта за Сол.. пардон Тесалоники на Сиртаки, Бузуку , Пустос и Гирос.

Грррррррррррррррр и ПО 3 ПАТИ
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=55599
Уште една потврда на перверзната антимакедонска пропаганда.
Кој сака од Понеделник нека фаќа штрафта за Сол.. пардон Тесалоники на Сиртаки, Бузуку , Пустос и Гирос.

За Нова Година има да се пресели цел ФИРОМ во Тесаљониќи.

темава е само пример зошто нема да можеме ни културно да се обединиме..камо ли територјално или духовно...

терајте:salut:

може ли да се преименува темата - од 30 ноември нема визи за водопадите во воден, плаѓите на солун и падините над лерин

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom