Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Razbrano!
Sega, aj objasni mi go monumentalniot moment so zdrebanjeto kako nacin za odreduvanje prvenec Isusov?
Zosto e cin na kocka, a ne cudesie kako se ostanato!
Matij e izbran so takse maash, a Pavle ne!
Toa mi e slednoto prasanje!
Zosto sistemot na zdrebanje e primenet mesto cudesie i zosto ne e primenet kaj Pavle?

Мило ми е што наоѓам разбирање кај некои членови. Тоа ме мотивира да продолжам со пишување :)

Фрлањето ждрепка не било невообичаено кај евреите. Божјите луѓе во Библијата кога имале некој тежок избор, не ретко го повикувале Бог во молитва да им одговори со помош на фрлање ждрепка. На пример Давид ги распредели главатарите со помош на ждрепка (1 Летописи 24:5), Ханаанската земја била поделена со ждрепка (Броеви 26:55), вината на Јонатан (синот на Саул) беше одредена на тој начин што Саул побара од Бог со ждрепка да му каже кој е виновен (1 Самоилова 14:42) итн.
Се разбира дека Бог можел и лично да му се објави на Матиј, или пак на било кои од останатите и да им кажел Матиј да го изберат, ама ете, не сакал така. Суверена воља.
Се надевам дека мојот одговор ве задоволи Garfield.

И пак не се 12.

Значи можат да се цитираат пасуси, да се преведува од грчки, латински збор по збор, да се толкува произволно што сакал Господ да каже ама кога ќе дојдеме до грешка идеме на педерска варијанта "Абе не се земало во предвид, не било до толку битно, пораката е важна, во преносно значење е..."

smart ass, ти си оф-топик. Следниот пат те
моалм прочитај го насловот на темата пред да пишуваш на неа.

Прашањето е во контекст на темата,и ете немате одговор,имено зошто ждрепка за 12-сетиот кога господ однапред знае СЕ???

А бе да збораме за некоја збирка прикаски или некој роман и да речиме ете писателот згрешил, се збунил.... побркал работи... не е толку битно

Зошто се викаат СВЕТИ писма?
Ваљда се пишувани под вдаховение на светиот дух. Ваљда Павле не пишел она што се сеќавал или побркал на стари години или подзаборавил да каже...... Некој го водел во тоа пишување. Е сега ако тој што го водел згрешил или побркал или напишал нешто што не е битно..... то е друга прикаска
Или пак во мнооогу подоцнежните толкувања на ваква и онаква конфесија се јавува "проблемот" (како што и самиот приложи претходно).
*што е и најевидентното објаснување

Razbrano!
Sega, aj objasni mi go monumentalniot moment so zdrebanjeto kako nacin za odreduvanje prvenec Isusov?
Zosto e cin na kocka, a ne cudesie kako se ostanato!
Matij e izbran so takse maash, a Pavle ne!
Toa mi e slednoto prasanje!
Zosto sistemot na zdrebanje e primenet mesto cudesie i zosto ne e primenet kaj Pavle?
Ти као озбилно ова го прашуеш, а?

Исто ко да прашуваш зошто Достоевски Браќа Карамазови, а не Браќа Фјодорови го крстил делото?
Или зошто децата растат во матката, а не во черепот?

Мислам, буквално такво ти е прашањето и не знам од кого и каков одговор очекуваш.

Мило ми е што наоѓам разбирање кај некои членови. Тоа ме мотивира да продолжам со пишување :)

Фрлањето ждрепка не било невообичаено кај евреите. Божјите луѓе во Библијата кога имале некој тежок избор, не ретко го повикувале Бог во молитва да им одговори со помош на фрлање ждрепка. На пример Давид ги распредели главатарите со помош на ждрепка (1 Летописи 24:5), Ханаанската земја била поделена со ждрепка (Броеви 26:55), вината на Јонатан (синот на Саул) беше одредена на тој начин што Саул побара од Бог со ждрепка да му каже кој е виновен (1 Самоилова 14:42) итн.
Се разбира дека Бог можел и лично да му се објави на Матиј, или пак на било кои од останатите и да им кажел Матиј да го изберат, ама ете, не сакал така. Суверена воља.
Се надевам дека мојот одговор ве задоволи Garfield.

А Павле? или тука бил јасен изборот?

Плус, навистина, мене ми е јасен историскиот концепт на одлука преку ждребање, но не ми е јасно како е оставено паушалност да одлучи кој ќе биде следниот апостол? Тоа треба да е од бога знајно и предодредено, предетерминирано, а вака испаѓа дека: или не е или бог дозволува комар, водејќи ја раката на тој што фрла зарој или праи таксе мааш.

Во секој случај, ако бог му ја води раката на тој што фрла зарој, праи пипка трепка или слично, не е ли предетерминацијата очигледна, но кај бога, кој е сеузнаен, притоа давајќи лажнанадежна следбеникот кој не е избран дека сепак, за малку, ете...итн

Прашањето е во контекст на темата,и ете немате одговор,имено зошто ждрепка за 12-сетиот кога господ однапред знае СЕ???

Смартес, беше оф топик, кога си крив молчи.

Toj однапред знае и кој ќе биде апостол и се, и Неговата воља е дека преку ждрепка истото треба да се реализира.

А, концептот шо треба да го имате у предвид кога поставувате вакви смешни прашања, е дека прво, чудни се патиштата Божји, второ, истите нема да бидат обзнаени пред Апокалипсата.

Сега и ова да ви се џвака, е безвезе. Мислам, вас ве деградира.

Или пак во мнооогу подоцнежните толкувања на ваква и онаква конфесија се јавува "проблемот" (како што и самиот приложи претходно).
*што е и најевидентното објаснување

Ти као озбилно ова го прашуеш, а?

Исто ко да прашуваш зошто Достоевски Браќа Карамазови, а не Браќа Фјодорови го крстил делото?
Или зошто децата растат во матката, а не во черепот?

Мислам, буквално такво ти е прашањето и не знам од кого и каков одговор очекуваш.

Да озбилно прашувам бидејќи комарот е забранет како грев! А ждребањето е комар! Класика комар, не се знае исходот и се обложуваат, макар и во себе, најмалку двајца, чијнќе биде и кому ќе му се падне.

Шега на страна!

Навистина! Зошто е ждребање, а не чудесие. Што има толку чудно!

Ете, се повлеков од мајтапење кога дојде Чорбаџијата, бидејќи каков таков е и го почитувам, за разлика од оној Мики1 кој искрено е најдобар можен пример за учено-недоучено пичлеме кое се пртка со возрасни.

Toj однапред знае и кој ќе биде апостол и се, и Неговата воља е дека преку ждрепка истото треба да се реализира.

А, концептот шо треба да го имате у предвид кога поставувате вакви смешни прашања, е дека прво, чудни се патиштата Божји, второ, истите нема да бидат обзнаени пред Апокалипсата.

Сега и ова да ви се џвака, е безвезе. Мислам, вас ве деградира.

Чудни се, лесно е да се каже!

Мртвиот Лазар станал, а ваму алеа јакта Матиј ест!

Плус, не ми е деградирачки да прашам. Подеградирачки ми е да молчам и да не знаам, а најдеградирачки ми е како Мики1, да не знам, а да ломотам бесловесни глупости давајќи им муниција на мајтапчиите (ми инклудед).

Навистина! Зошто е ждребање, а не чудесие. Што има толку чудно!

Ете, се повлеков од мајтапење кога дојде Чорбаџијата, бидејќи каков таков е и го почитувам, за разлика од оној Мики1 кој искрено е најдобар можен пример за учено-недоучено пичлеме кое се пртка со возрасни.

Јас пак ќе повторам:

1. Чудни се патиштата Божји и НИЕДЕН човек нема целосен увид во нив, па така смешно е да ја бараш причината, односно одговорот.

И патем, таква била Неговата воља. А, Тој е сам на себе причина и последица, и зошто и затоа.

Овој концепт мора да го имаш во предвид за дискусија. Инаку мешаш apples и oranges.

2. Да, звучиш баш ко мене да ме прашуеш зошто Достоевски Карамазови го одбрал ко презиме.

Човече, апсурдно ти е прашањето.

Чудни се, лесно е да се каже!

Мртвиот Лазар станал, а ваму алеа јакта Матиј ест!

Плус, не ми е деградирачки да прашам. Подеградирачки ми е да молчам и да не знаам, а најдеградирачки ми е како Мики1, да не знам, а да ломотам бесловесни глупости давајќи им муниција на мајтапчиите (ми инклудед).
Нема лесно тешко.
Тоа е во библијата кажано како факт.

И сфаќаш ли ти дека нема што да знаеш или не знаеш тука????

Човече, не земаш базични концепти у предвид, а сакаш дискусија.

Ко за историја на уметност преку историја на биологија да ми праиш муабет.

А Павле? или тука бил јасен изборот?

За Павле апостолите немале потреба да бираат. Тие морале да одберат апостол наместото на Јуда согласно пророштвото од Псалм 109:8. Павле бил избран дирекно од Бог како апостол на неевреите, без посредство на човек.

„Павле - апостол, испратен не од луѓе, ниту преку посредство на човек, туку преку Исуса Христа и Бог Таткото, Кој Го воскресна од мртвите“ (Галатјаните 1:1)

Плус, навистина, мене ми е јасен историскиот концепт на одлука преку ждребање, но не ми е јасно како е оставено паушалност да одлучи кој ќе биде следниот апостол?

Не било паушално. Апостолите побарале во молитва од Бог да им каже кој да биде апостолот наместото на Јуда. Исус веќе им беше ветил дека што и да побараат од Бог во молитва ќе им биде дадено. Нивната молитва била богоугодна и таа била остварена. Така што не биле апостолите тие што ја наместиле ждрепката, туку Бог ја наместил да го одреди оној апостол кој бил по Неговата воља.

Јас пак ќе повторам:

1. Чудни се патиштата Божји и НИЕДЕН човек нема целосен увид во нив, па така смешно е да ја бараш причината, односно одговорот.

И патем, таква била Неговата воља. А, Тој е сам на себе причина и последица, и зошто и затоа.

Овој концепт мора да го имаш во предвид за дискусија. Инаку мешаш apples и oranges.

2. Да, звучиш баш ко мене да ме прашуеш зошто Достоевски Карамазови го одбрал ко презиме.

Човече, апсурдно ти е прашањето.

Нема лесно тешко.
Тоа е во библијата кажано како факт.

И сфаќаш ли ти дека нема што да знаеш или не знаеш тука????

:back::back::back::back: Адооо мори ме уби :back::back::back::back:

Знам дека се чудни патиштата божји! Можеби преку ваквите како мене ја тестира верата кај сите вас верници!
да не потклекнете.

Ете, јас сум задволен со договорот од Чорбаџијата, дека се јавил на дванајсетемина! Без да прецизира дали се апостоли или не!

Ждребањето е чин на комар! Чудно ми е зошто комарот да одлучи.

Колку и да ти звучи глупаво, ме интересира и сакам да ми мсе објасни целиот тој момент.

Батали ми ги претходните мајтапења.

Тебе те ценам и почитувам многу за да се мајтапам сега. Остај ме со Мики1 што се поигрувам!

И јас ве почитувам вас Garfield, затоа и сериозно ви одговарам на прашањата ;)

За Павле апостолите немале потреба да бираат. Тие морале да одберат апостол наместото на Јуда согласно пророштвото од Псалм 109:8. Павле бил избран дирекно од Бог како апостол на неевреите, без посредство на човек.

„Павле - апостол, испратен не од луѓе, ниту преку посредство на човек, туку преку Исуса Христа и Бог Таткото, Кој Го воскресна од мртвите“ (Галатјаните 1:1)

Не било паушално. Апостолите побарале во молитва од Бог да им каже кој да биде апостолот наместото на Јуда. Исус веќе им беше ветил дека што и да побараат од Бог во молитва ќе им биде дадено. Нивната молитва била богоугодна и таа била остварена. Така што не биле апостолите тие што ја наместиле ждрепката, туку Бог ја наместил да го одреди оној апостол кој бил по Неговата воља.

В ред, Бог ја наместил да биде оној кој му е нему угоден. Пеки. В ред.

Зошто бре зошто морало да биде ждрепка??

Самиот ждреб прејудицира кај неузнаените сомничавост.
Ме разбираш сега!

И јас ве почитувам вас Garfield, затоа и сериозно ви одговарам на прашањата ;)

Биѓаа. The feeling is mutual!

Извади Библиите, стаи наочарчиња, и читај...католичка, православна, евангелистичка, адвентистичка итд. компарирај ги и најди си одговор кој за не знам кој кур ти е битен, и онака која е поентата од истиот.

Сега го нападна општо форумот. Некој го интересира дали се 11,12,69..
Ако се водиме според тој твој критерим треба цел форум да го затвориме.
Се' е едукација. Вреди да се знае, нели.

И да, свесно ќе го игнорирам мерење курови во песок моментот, но тоа го прави форумот интересен.

Јас пак ќе повторам:

..Ќе кажат им дал тој слободна волја на сите, и секој оди (рај/пекол) според акциите и делата му. (oправдување за директна или индиректна врска која се коси со неговите правила и да се намали транспарентноста на целава контрадикторност). Или евентуално, ако ги мрзи да објаснуваат нешто што ни тие не го сфаќаат, ќе ти реплицираат со фамозната реченица: Тој работи на чудни начини. Оr whatever.

Одличен cover-up е репликава. Со една реченица го оправда Господ за коцкање.
WOW. Спуштам капа.

Као, негова волја е, уште пред коцкањето знаел кој ќе биде апостол?
Double WOW. Коцкар плус 4итер.

Hypocrit.

Ете, јас сум задволен со договорот од Чорбаџијата, дека се јавил на дванајсетемина! Без да прецизира дали се апостоли или не!
Да бе 11 апостоли, еден кандидат, уште неколку присутни во собата и пар луѓе на плоштадот.

Врти сучи пак не биле 12. Уште ако го броиме Исус Христус ќе испаднат печеснаесетдваестри. Дека никаде не пишува дали само живи луѓе:P

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

А кој објавил дека Павле Бог го избрал за апостол??
Кој дошол и рекол “Бог го избра Павле за апостол“??

било паушално. Апостолите побарале во молитва од Бог да им каже кој да биде апостолот наместото на Јуда. Исус веќе им беше ветил дека што и да побараат од Бог во молитва ќе им биде дадено. Нивната молитва била богоугодна и таа била остварена. Така што не биле апостолите тие што ја наместиле ждрепката, туку Бог ја наместил да го одреди оној апостол кој бил по Неговата воља.

Местена работа?!?!
денес за такво нешто с одговара!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom