Шарената МАКЕДОНСКА џамија во Тетово

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
На десниот брег на реката Пена во градот Тетово во XV век е подигната џамија со турбе што денес е во урнатини. Џамијата е значајна по своите внатрешни и надворешни сликарски декорации. Особено е живописана јужната страна која се гледа од главниот пат што води кон Гостивар. Во составот на овој амбиент, се наоѓа и зачуваниот амам, кој денес е уметничка галерија, како и конаците претставуваат интересна урбанистичка целина. Со конзерваторско-реставраторските работи на сликарите во џамијата и надвор од нејзината фасада, повратен е некогашниот изглед и убавина.

Џамијата е по нарачка на турците, но самата џамија е изградена од македонски ѕидарски тајфи, како и поголемиот дел од објекти од тој период, градбата е оставена на речиси робовската работна сила добиена по секое освојување.

Интересно е што (иако во контраст со полумесечината) работниците ја декорирале цела џамија со Македонски сонца, истиот симбол се срекава и во многу Македонски цркви, храбови и гробови.

Значи и покрај разликата во вера, време на потчинетост и ропство, македонското сонце секогаш го наога своето место низ вековите, горејки до пепел секакви илузии за туги староседелства и присвојувања :kez:

уживајте во сликите, повеке информации и коментари се секако добредојдени.

soncedjamija.jpg

soncecrkvi.jpg

soncevescnostgrob.jpg

Како да читав во Риплиевата
верувале или не
Македонцки брате фала за темава ,многу,многу кажуваат сликите и на џамијата и на гробовите

Тие символи се толку македонски, колко и сонцето во "сончевиот систем" е македонско. Овде има симболи кои се дури од Маите.

Симболот на сонцето го има во сите религии и сите народи. Култот кон сонцето е еден од основните култови на планетата земjа, дури преди да се поjават на бел свет етничките Македонци.

3208a.gif
Еве го симболот од Скандинавиjа.

4421.gif
Еве го и сонцето од 2300 години преди Христа

А според текстот погоре, ова е "The Macedonian Ancient Sun"... лугето просто илустрирале колело од каруца, имаго ова на многу места овде во Бугариjа и то несамо во Пиринско...

А на крај краишта, шарената џамија навистина е МАКЕДОНСКА. Во Македонија се наоѓа :))))
Откри топла вода Македонцки. Доволно топла ти е?

Тие символи се толку македонски, колко и сонцето во "сончевиот систем" е македонско. Овде има симболи кои се дури од Маите.

да ама ова не е ни скандинавија ни јужна америка, македонија е, сонцето е македонски симбол, но никако бугрски, грчки, српски или албански....ја свакаш убавината на вашите крајности и едноставноста на нашиот континуитет...

А на крај краишта, шарената џамија навистина е МАКЕДОНСКА. Во Македонија се наоѓа :))))
Откри топла вода Македонцки. Доволно топла ти е?

доволно топла за да се искубе кокошката двоглава..мислам дека добро знаеш на што целам и тоа ти смета...

ако коментирате на темава коментирајте со факти, омаловажувања, и потценувачки споредби нема да ги симнат сонцата или вртлогот од своите места...

принц ти можеби ке ни објасниш повеке за сонцето во илирско(:vozbud:)албанските стари градби попат оваа во тетово...но и дури и тука...во турско нарачаната а македонско изградена џамија траг нема од староседелците твои насушени....

Сонцето го користеле Албанците, мотивите како сонцето, името на Илирите доаѓало од Сонцето, т.е. Сонцето било консеквенца на ѕвездата која ИЛ(Yl) има автентично значење на ѕвезда во албанскиот јазик.
Култот на сонцето постои до ден денес во Албанија, особено во северна, кај Гего-Мирдитите(курдо-арнаутите), како Поповски и јас, ми остана во потсвест...

Да сонцето го користеле и Македонците, и нивната форма била ова:

074-390x394.jpg

Е сега, ај споредиги сонцата. ;)

Ова за понапредните членови, не за оние кои абер немаат од вакви рабоќе.

Или овде.

191-317x600.jpg

А подолу на слики, забораиле да го нацртаат истото сонце, изгледа уметничко-сликарска амнезија ги ватило.

soncedjamija.jpg

За да не тропаш глупости пиле друг пат, и да не си стааш монопол према космичките елементи и тела на универзумот да ти кажам нешто вакво:

Дека Пајонците...

pictur27.png

pictur28.png

И Илирите, нашле добар спој...

pictur25.png

pictur26.png

Едно прашање Picasso':

Има ли временски континуитет користењето на сонцето како симбол кај Албанците, која е неговата форма и зошто не е зеден како симбол на државниот грб или знаме?(сликички оно ово)

Не спорам дека многу народи го користат сонцето, ама треба континуитет.

До ден денес континуитет, мотиви, песни, што ти ја знам... ДУРИ И ТЕТОВАЖИ!

Едит Дурам наоѓа жени тетовирани во северна Албанија и Босна, некаде кај Нови Пазар(таму живеат и живееле Албанци), каде жени особено Католици а и меѓу нив и Муслимани, тетовирале по нивните раце, вратови, лица, СОНЦА, и секакви форми на СОНЦА.

Јака работа е сонцето :)

Јака работа е... посебно во Струмица или Гевгелија летно време, накај 1 саатот.

Знаев дека ќе ми одговореше дека има континуитет, читам погоре и Пајонци нешто (да не навлегувам во трета тема)...

Која му е формата, барем таа најзастапената?
Го има ли кај вашата хералдика?

Едно прашање Picasso':

Има ли временски континуитет користењето на сонцето како симбол кај Албанците, која е неговата форма и зошто не е зеден како симбол на државниот грб или знаме?(сликички оно ово)

Затоа што денеск историјата ја пишува некој влијателен како што нему му одговара! Ако сака да не фрли во сенка ќе рече дека сонцето било албанско, Александар грчки, Гоце Делчев бугарин, црквата српска...... така што треба да се верува само во она што може да се види! Јас освен на џамијава никаде на ништо традиционално албанско обележје не сум видел сонце.....:toe:

Затоа што денеск историјата ја пишува некој влијателен како што нему му одговара! Ако сака да не фрли во сенка ќе рече дека сонцето било албанско, Александар грчки, Гоце Делчев бугарин, црквата српска...... така што треба да се верува само во она што може да се види! Јас освен на џамијава никаде на ништо традиционално албанско обележје не сум видел сонце.....:toe:

Ни јас не.

Го имам прошетано цел Епир и централните делови во Албанија, колку толку сум запознаен со културата.

Ќе почекам јас да видам нешто, имам трпение.

Едно прашање Picasso':

Има Лорде, има и такви работи.

3.gif

The Sun tatooes drawn by E. Durham, English writer and traveller, exactly as she saw them on the hands of Albanian and Bosnian women, in 1909 ! ( http://digital.library.upenn.edu/wom...a/albania.html )
It should not go unmentioned that according to the ancient historian Strabo, tatooing was part of Illyrian culture (Strabo in 'Geography book VII, chp 5, page 259 - http://penelope.uchicago.edu/Thayer/...trabo/7E*.html)

Банкнота мотив сонце.

http://www.banknotes.com/al69.htm

ОК го знам тоа, не е само кај нас и кај вас, сонцето како дел од културата го има кај секој народ (скоро секој де).

Значи погорните слики се да кажеме таа форма (ама Илирски ајде не е битно).

Знаме, грб нешто каде што се вели е ова е Албанско?:smir:

Затоа што еве албанциве не ставале по џамиите сонца! А дека го почитуеле и сакале и несвесно и знајно останал дел од нивниот обичај и култура говорат фактите дека до ден денес жените го тетовираат по нивните тела. Тоа е само еден пример. ;)

ОК го знам тоа, не е само кај нас и кај вас, сонцето како дел од културата го има кај секој народ (скоро секој де).

Значи погорните слики се да кажеме таа форма (ама Илирски ајде не е битно).

Знаме, грб нешто ?:smir:

Нема потреба од Грб. Грбот е орелот. Орелот е гласникот на Зевс кој и самиот е Сонце.
Сонцето го користеле и Албанците! Значи, авторот на темава, стаа монопол. А то не чинит.

Дури и ако бараме по длабоки корени во врска со ова...

mmwsjq.jpg

Значи секој различно го толкува, манифестира, сфаќа, импрегнира во народниот и творечкиот етнос, и сонцето и орелот.
Не дека Македонците не го користеле орелот, па сега, каде е орелот кај нив? :)

Таке се идет тија рабоќе.

Значи секој различно го толкува, манифестира, сфаќа, импрегнира во народниот и творечкиот етнос, и сонцето и орелот.
Не дека Македонците не го користеле орелот, па сега, каде е орелот кај нив? :)

Таке се идет тија рабоќе.

Па многу јасно дека секој различно го толкува. Орелот е користен и кај Македонците, не му се секирај прашај некој кој е повеќе по хералдика или етнологија.

Џабе безвезално се дискутира кога Џамијата е Турска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom