Турција: повторно воспоставување на Отоманската Империја

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Мислам дека обнова на Отоманската империја го изјавиле во контекст дека со подела на интересни сфери Турција како голема држава ке има предност во пласирање на своите производи и нивните компании ке бидат местени да се угнездат во бившите провинции.

Е сега дали тие провинции, од кои 3 се членки на ЕУ ке го прифатат тоа......нешто не ми се верува.

Инаку во време на Отоманската империја имало некои позитивни работи од кои јас лично мислам дека двете најдобри се:

1. Секој е сопственик на својата земја, додека во феудална Европа или не дај Боже феудална Русија селанецот се продава со земјата (која е сопственост на феудалецот) во Отоманската империја секој си има тапија и тоа си е негово. Може да се продаде, поклони,замени и слично.

2. Слобода на движење на стоки и луѓе. Да кажеме селанецот од првата точка ја продал земјата и отишол во Солун и се зафатил со трговија, па ако му фаќа црпката може да стане чорбаџија или да изгуби се, али пак тоа си е негова среќа и способност.

Е сега во последните 200 години империјата слабее и корупцијата си го прави своето па се евентуално иде у п.м. Големците си зимаат се повеке и повеке за право, ја отуѓуваат немуслиманската раја која дига бунтови кои ја слабеат империјата, евентуално и не-Турските муслимани се бунат...........

Али за обновување на класична империја - немет шанси.
Заради причините погоре и пропадна Империjата.

Инаку нормално е Турциjа како наследник на Византиjа и идна наjголема членка на Европската Униjа од ова ќоше на Европа да има и наjголемо влиjание на Балканот. Тоа си е природен тек на нештата и колку и да се спротивставуваат Софиjа и Атина не можат да го изменат краjниот резултат ( би можела Русиjа, но во моментов сеуште и требаат повеке приjатели отколку противници). За Македониjа ке биде добро само да си обезбеди рамноправна позициjа во соjузништвото со Турциjа и се ке се средe само од себе.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
До Polaris и сите Турци на форумот - честит денот на републиката!

.
Италијаните и војната.....попрво Малта ке го освои Париз.....

Се придружувам на честитките.
И јас, на другариве.

Економско-воен сојуз во границите на старата Отоманска империја..и една постара.. :helou:

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Што, нели Турциjа е демократска? Или греша?
Нова Отоманска империjа този господин може да си jа има като сон. Нема как да биде!
Нели ЕУ е демократска унија која ги почитува човековите права и слободи, па бара да го смени Македонија името, или пак можеби грешам? И САД мислев дека се демократска земја, ама па хараат низ цел свет последниве 60 тина години и прават лом? Нешто не е во ред, нели?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Колку да е јасно кој е кој

Turkey’s prime minister, Recep Tayyip Erdogan, was expected to come to the White House on Thursday for a meeting with President Barack Obama. Erdogan’s visit has now been postponed, and the decision to postpone comes on the heels of the Turkish leader’s high-profile visit to Iran this week.
http://www.politico.com/news/stories/1009/28839.html

Фактот дека одложил состанок со председателот на САД говори доволно,барем за мене.

Член од
28 октомври 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Заради причините погоре и пропадна Империjата.

Инаку нормално е Турциjа како наследник на Византиjа и идна наjголема членка на Европската Униjа од ова ќоше на Европа да има и наjголемо влиjание на Балканот. Тоа си е природен тек на нештата и колку и да се спротивставуваат Софиjа и Атина не можат да го изменат краjниот резултат ( би можела Русиjа, но во моментов сеуште и требаат повеке приjатели отколку противници). За Македониjа ке биде добро само да си обезбеди рамноправна позициjа во соjузништвото со Турциjа и се ке се средe само од себе.
А коj е наследник на Отоманската империja, след като Турциja е наследник на Византиja ?И што наследи Турциja от Византиja,дали култура,дали религиja,што?! Ако турците сакат да обноват Отоманската империja,това е против доктрината на Ататур,а сите знаеме,коj е тоj во сознанието на турците.

F

FilipMacedon

Гостин
Турција може своите влијанија да ги прошири само како Отоманска Империја по Хуриетот.Значи влијанијата од Тунис до Хрватска се невозможни,и колку да се јаки Турците.
Сирија,Либан и Азербејџан се можните идни клиенти на Турција,додека на Балканот ако се случи "нешто" со Грција и Македонија само тогаш Турција ке има можност да се прошири со влијанието,додека вака од Тракиска Турција нема шанси за проширување без да завојува со една голема сила,што сигурно турците не се луди тоа да го направат.

Pred 100 godini makedoncinjata se samoubivale, prebeguvaja preku 7 planini i 7 morinja za da ne bidat poturceni...Denesnite Makedoncinja gi molat Turcite da se vratat i da gi poturcat.

PS. Vo Otomanskata impreija nemase teritorija so ime Makedonija tuku se delese na 3 vilaeti: Solunski, Bitolski i Kosovski :helou:

Vo Arhivite na Otomanskata Impreija sme zapisani kako Makedonski Bugari...

VRATI SE TURCIJOOO I DO PARCI JA MAKEDONIJA
Не биди слеп,на нас Турците ни одговараат само затоа што заедно со нив имаме шанси против агресијата од соседи.Никој не сака да биде потурчен,туку сите сакаат Македонија да си остане Македонија,нит Грчка,ниту Бугарска ниту каква и да е.

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
А коj е наследник на Отоманската империja, след като Турциja е наследник на Византиja ?И што наследи Турциja от Византиja,дали култура,дали религиja,што?! Ако турците сакат да обноват Отоманската империja,това е против доктрината на Ататур,а сите знаеме,коj е тоj во сознанието на турците.

Турција не е наследник на Византија.:nenene:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Министерот за надворешни на Турција, Давутоглу:

"Now is the time for reunification. Then we will rediscover the spirit of the Balkans. We need to create a new feeling of unity in the region. We need to strengthen regional ownership, a common regional conscience… It all depends on which part of history you look to. From the 15th to the 20th century, the history of the Balkans was a history of success. We can have this success again."

"The Ottoman era in the Balkans is a success story. Now it needs to come back."

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
движењето на КРУНАТА - македонска империја, римско царство, отоманска империја - со младотурската револуција ИМПЕРИЈАТА умира.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Интересно :

ВИСОК ТУРСКИ ОФИЦЕР ПРИВЕДЕН ПОРАДИ УЧЕСТВО ВО ЗАГОВОР ПРОТИВ ВЛАДАТА

Висок турски воен офицер е приведен синоќа под обвинение дека учествувал во ковање заговор против Владата на премиерот Реџеп Таип Ердоган.
Според обвинението потписот на полковникот Дурсун Чичек бил ставен на таен документ, кој како што јавуваат турските весници, бил план за борба против исламистичкиот фудаментализам и имал за цел да ја дестабилизира турската Влада, поради нејзините исламистички корени.

Чичек, офицер од воено-поморските сили, кој работел во оддел на Генерал-штабот на турската армија, неколку часа бил сослушуван од обвинителството, кое против него покрена обвинение и издаде наредба за негово притворање.

Ова се случи четири и пол месеци, откако неговото име се појави во рамки на истрагата на тврдењата дека армијата подготвувала голем заговор, кој имал за цел да предизвика политички хаос во Турција и да доведе до соборување на Владата на Ердоган.

Целта на заговорот, додаваат турските медиуми, била преку исфабрикувани тврдења да биде дискредитирана владејачката Партија на правдата и развојот.

Весникот „Сабах“ потсетува дека полковникот за прв пат бил приведен во јуни, но потоа бил ослободен. Тогаш судот оцени дека документот е фалсификуван. Втората експертиза извршена во септември, пак, процени дека тајниот документ е оригинален.

Чичек на вчерашното сослушување изјави дека тој документ досега го нема видено и оти потписот не е негов.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Мнозинството Турци ја ставаат религијата на прв план, тешко ја поднесуваат етничката разнообразност и имаат голема недоверба кон Западот.

Ова го покажуваат резултатите од испитувањето на Универзитетот “Бахчешехир“ во Истанбул, објавена во весникот “Милиет“.

Според анкетата направена во април и мај, 62 проценти од анкетираните одговориле дека религијата, за нив, има голема вредност.

Светскиот принцип и демократијата се на второто и третото место со 16 проценти и 13 проценти позитивно мислење.

За 62 проценти од анкетираните, муслиманската жена треба да ја покрива главата кога излегува од дома, а 58 проценти сметаат дека таа извршува “грев“ ако носи костум за капење, додава “Милиет“.

Освен ова, 72 проценти од испитаниците изјавиле дека не сакаат да имаат соседи кои конзумираат алкохол и 67 проценти не сакаат да живеат во близина на лица кои се уште не се во брак.

Според истражувањето, 64 проценти не сакаат да имаат сосед евреин, 53 проценти христијанин, 42 проценти Американец и 26 проценти претставник на етнос или раса различна од нивната.

Мнозинството, од 76 до 86 проценти, сметаат дека Европската унија (ЕУ), кон која Турција сака да се приклучи и САД, сојузник на Анкара во НАТО, имаат за цел да ја разединат државата, потенцира “Милиет“./

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Ќе се смират србите со муслиманите кога нема да ги има муслиманите дали и тогаш не знам.Јасно кажаа србите што мислат за муслиманите од босна до ирана шта че бити са муслимана??? Не знам јас вие подобро:nesum:знаете:)).Од српските песни ми е најмилија онаа Сребреница Г____ балија знам дека и ке се деси опет једног лета Сребраница из деведесет пета само овојпат може и кај нас да се деси се е можно.

* :pop: како асоцијација за празното место :toe:
A so sakam vakvi kako tebe!
--- надополнето: 25 октомври 2013 во 22:45 ---
jAS VELAM VAKA,DA SE OBNOVI OTOMANSKATA IMPERIJA,A NA MAKEDONCITE DA IM SE DAVA POKLON NEKOI DELOVI OD GRCIJA

En Büyük Türkiye ve Makedonya:smir:
Ligush kako toa da se davaat teritorii ne se ovie turski teritorii pa da im se dadat na nekoj? Sto se zanesuvas so detski prikaski.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.880
Поени од реакции
50.434
Наезда на Турци по Скопје и Македонија по секој основ. Иронии колку сакаш, едното ВМРО постоеше да ги истера, ова денешново срамно и никакво, гзот го даде да ги врати.

B

babsyy

Гостин
A so sakam vakvi kako tebe!
Ваквите ко него и ред други форумски мамлази се само у живо да ги застанеш да видиш што мивки се. Јадат шамари/ќотек и прашуваат дали има уште или може да си идат. Глас не им се слуша. А тука, дерат, палат албанци/муслимани, се силат ко некои недоносени за што би било кога би било- влезени во филм, абе да земеш да грицкаш семки и да им се смееш од што се за грев. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom