Паника или дилетантизам?

• Креатор на темата Креатор на темата brainbug
  • Време на започнување Време на започнување
Токму овде е совршенството на власта.Наметна игра која ретко кој ја разбира.Секој ден некој да ти труби дека е добро,ќе помислиш дека е навистина добро или дека си луд што мислиш дека не е.Навистина совршена стратегија,симнувам капа.Најинтересниот момент е во економијата,тука позитивен исчекор напред немаме.Макар ги извадила и сите можни податоци и економски показатели,никој не сака да прочита.Стратегијата „префрли ја топката“ очигледно носи поени,народот со оваа поздравува секој усмен потег,а не гледа дека ништо во пракса не мрда.Но најмногу ме погодува моменталната ситуација,кога фискалната ја клевети монетарната за каматните стапки и условите (тешки и невозможни) за кредит.Сите економски експерти се сложни дека простор за олабавување на монетарната политика има,но и поставува прашање,дали фискалната дозволува олабавување?Одговорт е не!Неможе трета година експанзивна фискална да дозволи релаксирана монетарна.Тие политики мора да бидат синхронизирани.А што се случува кај нас?Бара владата намалување на каматни стапки,а од друга страна ги цица ликвидните средства од банките преку своите проклети записи.И крив им е Гошев,нормално дека им е крив кога 95% од населението не разбира што значи домашно задолжување со записи и како оди пренесување на ликвидноста од реален во државен сектор во услови на криза (како инструмент е совршен начин за покривање со пари).Затоа викам и ќе продолжам да викам дека ова е гол популизам на власта.А опозицијата нека не не повторува како папагал,кога беа бетер од ова популистиве,сега им текна кој е херој на економската политика во земјата.
Доволно е да се спомене колку се ефикасни во справувањето со кризата,со кредитната линија од светска банка.Нека дојдат тие кој не рангираа да видат како земените пари за стопанството лежат заглавени во фиоки од јуни месец.Што треба да помине кризата па да ги дадат и да се пофалат?Се е исто толку години,дури смачено ми е да ги слушам и да ги гледам,го утепаа народот,инспектори фрчат на сите страни казни се лепат за минимален пропуст така ќе собирале пари.Дури изјавија дека 10 милиони собрале од казни.Баш со Струмикс разговаравме дали ќе покријат дупка овие крвопијци од народот.Во духот на „чесноста“,најдебелиот крај го влече народот.Ете им ги записите од 9% камата,ете кој ја плаќа каматата за 17 000 евра патни трошоци.
Најболно од се е што рејтингот расте (да можев со инка да им пренесам дека не сме мрднати во економијата),а трета опција нема.Уште поболно е што критичката маса е прогласена за комуњарска,велепредавници,негативци,песимисти.

хе,хе ..овде има неколку млади умови кои ми ја враќаат онаа мала искричка надеж дека може би Господ Бог после 2000 и кусур години пак ќе прозбори МАКЕДОНСКИ....
........

хе,хе ..овде има неколку млади умови кои ми ја враќаат онаа мала искричка надеж дека може би Господ Бог после 2000 и кусур години пак ќе прозбори МАКЕДОНСКИ....
........

А па ти глумиш дека не си го чул а??

Се сеќаваш кога ти велеше ТИ СИ МАКЕДОНИЈА....тој глас е гласот на дедо боже.

Колумнава е чиста политичка нарачка па како таква не знам како може да се дискутира во економија.

Да му се придружам во ад хоминем нападите на Мурго и само ќе кажам дека Виктор само си ги препишува учебниците од неговата австриска школа не водеќи воопшто грижа за социјалниот фактор во државата и како таков оддамна го избришав неговиот блог капитализам од блоговите кој ги следам.

Конкретно по текстов не знам што е тоа толку вулгарно ако опозицијата во една држава ја критикува работата на позицијата.

За нивна голема несреќа, беа пресечени токму од меѓународниот фактор. Најнапред на 9 септември беше објавен извештајот на Светска Банка, според кој Македонија е најреформска земја во регионот, мерено од мај 2008 до јуни 2009.
За наша голема среќа (или повторно несреќа), еве уште еден извештај дојден од тие меѓународни фактори.
СПОРЕД ИЗВЕШТАЈОТ НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА
Владата е виновна за високите камати
Владата, со зголемените непродуктивни трошења, предизвика раст на каматите, а Народната банка беше принудена да ги зголеми за да ја задржи стабилна макроекономска политика. Вака приближно гласи оценката во годишниот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија во 2009 година, кој вчера пред пратениците во Комисијата за финансирање и буџет ја пренесе претседателот Јован Манасијевски.
"Во април Централната банка ги зголеми каматните стапки за краткорочни обврзници од 7% на 9%, главно за да се неутрализира влијанието на експанзивната фискална политика на Владата", го цитираше извештајот Манасијевски. Според него, со ова се затвораат сите полемики по прашањето кој е виновен за високите камати кои негативно влијаат врз економијата.
Пратениците на опозицијата апострофираа уште неколку забелешки во извештајот, со кои, како што рекоа, се потврдуваат нивните досегашни сугестии.
И покрај двата ребаланса на Буџетот, "во споредба со фактичката потрошувачка во 2008 година, ревидираниот буџет сe уште предвидува значително зголемување на потрошувачката", стои во извештајот.
Европа ни забележува и на немањето предвидливост и систематичност во буџетското планирање, "што води до висок процент на дискрециони и краткорочни одлуки за потрошувачката".
Во Извештајот се забележува дека "севкупната комбинација на макроекономската политика се влоши поради нискиот квалитет на јавната потрошувачка, при што голем број мерки повеќе беа насочени кон изборни ветувања отколку кон справување со кризата".
Можда не сум стручен за економија, но ова вели нешто што лесно се чита и од лаици како мене.

За наша голема среќа (или повторно несреќа), еве уште еден извештај дојден од тие меѓународни фактори.
Можда не сум стручен за економија, но ова вели нешто што лесно се чита и од лаици како мене.

не сум ни јас ..затоа изгледа умот ми лета накај тоа банана сплит-от...пардон држава!!:)

IMG_5608.JPG

Абе се гледа од авион како е, жално е што луѓето се лажат.

Некни гледав интервју на Канал 5 со директорот на Охридска банка - Societe generale, и го праша новинаркава што мислите за каматите и дали ќе се намалат ако Централната банка ги намали, тој си даде политички одговор.

Рече дека ќе има улога, ама сепак тој смета и да се намалат, најрано што очекува намалување на каматните стапки е за пола година, а можеби и повеќе, заради РИЗИКОТ што постои кај луѓето, кои се се помалце кредитно способни.

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3038067&postcount=1

Ова што е паника или дилетанизам?Ако некој ме чита од власта би го замолила добро да ме прочита и разбере:
Ова не е начин за полнење на дупки!Ова се крвави пари!Кога тогаш ќе ви испаднат на глава.Не е народот крив за да удрите по него,со казни,санкции,оштети.Јас знам дека државата нема од кога да земе освен од овците,но овој народ е гладен и бос долго време,ќе ја прелиете чашата и ќе добиете социјална револуција,па нема да знаете од која партија потекнувате.
Почнете да го тегнете ременот кај вас,кај вашите крвопијци,шетачи по светот,квази амбасадори,патни трошоци,нови фотељи,бикови,цркви,промашени компјутери без кадар на кој децата читаат форум наместо литература.
Знам дека нема веќе ништо,дека е празно,но дека ружите само што не процветале кај оваа замаена маса,но собирајте ум,Македонија не постои само до 2009 година!

Славески е еден од "нај добрите министри" за финансии.

Секоја чест...меѓу другото би споменал колку да не речете дека не се случува ништо,реализиран е уште еден проект од програмата....а тоа е ПУШЕЊЕТО Е ШТЕТНО!!

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3038067&postcount=1

Ова што е паника или дилетанизам?Ако некој ме чита од власта би го замолила добро да ме прочита и разбере:
Ова не е начин за полнење на дупки!Ова се крвави пари!Кога тогаш ќе ви испаднат на глава.Не е народот крив за да удрите по него,со казни,санкции,оштети.Јас знам дека државата нема од кога да земе освен од овците,но овој народ е гладен и бос долго време,ќе ја прелиете чашата и ќе добиете социјална револуција,па нема да знаете од која партија потекнувате.
Почнете да го тегнете ременот кај вас,кај вашите крвопијци,шетачи по светот,квази амбасадори,патни трошоци,нови фотељи,бикови,цркви,промашени компјутери без кадар на кој децата читаат форум наместо литература.
Знам дека нема веќе ништо,дека е празно,но дека ружите само што не процветале кај оваа замаена маса,но собирајте ум,Македонија не постои само до 2009 година!

Туѓата крв лесно се лее! Туѓите пари слатко и безмерно се арчат!
чашата е прелиена, ама народот омалушен од глад нема сили за ништо, затоа мора да се храни со ветер, магла и популизам!
Македонија постои 8 илјади години и ќе постои дур е свет и век, со и без нив!

А економските успеси??
Да не отворам уста колку арч се фрла на промоција која не може да донесе ни три и пол евра!

Leandra, smetam deka nikogas ne si seela veter i magla taka da linkot ke ti go smetam kako previd..
Najerojatno znaes no ako ne znaese procepkaj malku pa ke znaes koja vlast i ZOSTO ja otpocna i ja sprovede postapkata za vrakanje na paricnite sredstva.

Neznam
zatoa i nema da komentiram dali i kakvi opcii ima za da se prekine postapkata.. no dokolku ima jas barem bi sakal istata da bide prekinata..

Мил мој,толку сум револтирана од веста што ми доаѓа да рикам како животно.Незнам дали досега добро си ме читал и сфатил дека јас не гледам која власт донела одлука,која е сега,а која била или која ќе биде.Сите се тие исти за мене.Јас како читам така коментирам,одлуката е донесена во 2006,а сега добиваат тужба со пресметана затезна камата за годиниве да ги вратат парите.
Најмногу мразам глумење светци какви што се денешниве!

Nemoj da mjislis deka jas bev pomalku zbesnat koga slusnav.. mislev deka ke se najde nekoe care ili nesto slicno za ova sto znaevme deka ide..
Napisav samo i samo za da se osiguram deka nemalo nikakva tendencioznost vo toa sto go napisa.. sto vprocem i mi se potvrdi so tvojata replika :smir:

Многу ми е жал за ваква одлука,многу сум револтирана.За да биде погрозно утре ќе се тегнат на тв во делот кој ти го спомена,кој донел,а кој исекол.
Поентата моја е во она што го забележувам.Се гледа секој начин да се земат пари,а ниакко да се стегне кај себе.Тоа во економијата се нарекува гилотиња.Обичниот народ пател и ќе пати,тоа неможам да им го опростам на никој што досега седнал во фотеља.А особено кога знам дека секој министер и премиер си купувал нови кожни фотељи да не седел во онаа на претходникот.Барем да свртат тв да видат дека секој ден во 365 дена има некој што моли за помош,без леб и куќа.Лопови!

Мил мој,толку сум револтирана од веста што ми доаѓа да рикам како животно.Незнам дали досега добро си ме читал и сфатил дека јас не гледам која власт донела одлука,која е сега,а која била или која ќе биде.Сите се тие исти за мене.Јас како читам така коментирам,одлуката е донесена во 2006,а сега добиваат тужба со пресметана затезна камата за годиниве да ги вратат парите.
Најмногу мразам глумење светци какви што се денешниве!

Bez ljubovni izjavi, ke stanam ljuboFmoren!

Jas rikam kako zivotno od nervoza, mene mi bea nkoi od niv poznanici, a zapaleni, seceni, ebeni, siluvani, tepani itn i sega nivnite nemaat kraj so kraj da skrpat i uste i poslednata kapka krv da im ja zemat sakaat.

МнТоа во економијата се нарекува гилотиња.О

Pa neli imame regulatorna gilotina! Sega imame neregulirana gilotina!

Јас би ја крстила регуларна гилотиња.
Кој се следни на ред,што немаат испаднато од четири ѕида а чекаат на ред да седнат во кожни фотељи?Кој е на ред да го збогатиме за вака да врати?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom