Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Дај нешто конкретно. Едно име сакам. Или некој документ, каде да е види дека Македонците не се чувствувале како дел од општобугарскиот народ.
Гологанов ми е јасен. ЈАС ДА БИДАМ ПОГЛАВАР!
од каде таа потреба ТИ да ми докажуваш на мене кој сум ЈАС болен мозоку, занимавај се со себе. дркај до 1001 и назад но не ме споменувај МЕНЕ, не буричкај по коските ГНИДО една! отворете тоа архивите па после драпајте, дотогаш МУКЛО

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Taka e navistina, ama zosto na kazuvas sebe si za kakvi se smetale?

Da, ti ja narekuvas Makedonska crkva, ama taa si bila narekuvana crkva na cela Bugarija.

Ohridskata arhiepiskopija ima mozebi najgolemi zaslugi za da se ne izgubi bugarskoto ime vo Makedonija. Taa go krepela!

Ихаа се набабри во устето додека го пиша ова...

Македонската црква со нејзиното свештенство е најголемиот борец во сочувувањето на непокорливоста и водењето на народот низ различните етапи на поробување низ кои морал да мине, не само територијално туку и духовно.

Некој има пишувано за овој обид на соседните ни цркви за духовно поробување на македонскиот народ, ти текнува кој?

Доколку Охридската Арх. била дел од Бугарската црква или како што ти си мислиш дека е едно исто, зошто баш таа Бугарска црква не е формирана врз Охридската или пак Јустинијана Прима?

Доколку имавте барем еден доказ, на ваша страна, досега ќе го сторевте тоа и ќе посегневте по Охридската Архиепископија и нејзиното “бугарство“.

Не се исчезнати. Тие со текот на времето најпрвин станале повеќе Македонци одколку Бугари и накрај останале САМО Македонци.
Тоа ти е објаснето од Мисирков, тој гледал во иднината и опишал се што треба да стане и истото станало.
Си ја читал неговата статија „Повеќе Македонци“?

Каракачанов нема врска.
Историјата се темели на факти, не на желбите на тој или оној.
:pos2:

Пак тенденциозно и селективно го интерпетираш Мисирков, башка си вон тема.

Колкаво количество глупост ти се содржи во болдираната реченица, неможе да се опише со зборови.

Нормално дека за тебе и бугарите ќе важи само една алтернатива на таа национална “еволуција“ што си ја користите за стимулирање на некои национални илузии, меѓутоа од научен аспект, секогаш се земаат повеќе алтернативи.

Што би било доколку би почнал да ја согледуваш алтернативата која ти вели дека од непостоечки термин на овие простори е создадена “бугарска“ нација.

Како ли се идентификувала таа домородна популација пред навлегувањето на кавказките Болгари на Балканот и наметнувањето на нивното племенско име на овој денешен “бугарски“ народ?

Кој е што во целава приказна и кому што му е накалемено...
ќе доживеете национална ерозија доколку почнете да барате одговори на овие прашања.

Дај нешто конкретно. Едно име сакам. Или некој документ, каде да е види дека Македонците не се чувствувале како дел од општобугарскиот народ.
Гологанов ми е јасен. ЈАС ДА БИДАМ ПОГЛАВАР!
Не се прај будала на сила, имаш конкретна тема на форумов каде ти се постирани десетици извори, меѓутоа ја избегнуваш ко ѓаол крстот.

Или... дај ми ти доказ дека Бугарите се осеќале како посебен народ од Волжанските Болгари.
:drk:

Ептен убедливо го дискредитира Гологанов, што да ти кажам, просто зачудувачки силни аргументи, непробојна логика, теорија.... и смисла за хумор.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
од каде таа потреба ТИ да ми докажуваш на мене кој сум ЈАС болен мозоку, занимавај се со себе. дркај до 1001 и назад но не ме споменувај МЕНЕ, не буричкај по коските ГНИДО една! отворете тоа архивите па после драпајте, дотогаш МУКЛО
Јас на тебе не ти докажувам кој си, јас разговарам за историја, а сите факти зборуваат само едно. Тоа што сакате сите борци за бугарштината од Македонија да ги помакедончите по нивната смрт е проблемот кој ме мачи, а не каков си ти.

Братот, и на твојата тема имав напишано, ама нешто не си гледам пишувањата. Од тоа што си го напишал над мене излегува дека историскиот клуч за македонскиот идентитет не ти врши работа, а треба да се користи ФИЛОЗОФСКИОТ КЛУЧ. Филозофскиот клуч секоја врата ќе ја отвори.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
како тоа македонија е продолжеток на словенската идеја [ име од понов датум ] , жими се не разбирам, си ги помешал лончињата - словенската идеја е на темелот на македонизмот, коренот на словенството е МАКЕДОНИЈА ама изгледа тој е фактот кој што пречи. можеби не се разбираме и можеби е тоа моја вина но самиот претходно кажа:
Македонија има потенцијал со својата вистина да предизвика културна револуција кај народите кои во минатото беа дел од една иста цивилизација.
македонската претпоставувам.
и овде го гледам главниот проблем на панславизмот, потребата да се мешаат лончињата, на поимите да им се дава друго ИМЕ, кога викаш дека Ние сакаме терминолошки да се дефинириаме, не цивилизациски јас онака наивно претпоставив дека цивилизацискиот дел сме го апсолвирале но по се изгледа сум се лажел.
и пак Македонската православна вера е дел од православието на словенските народи. - дали целото се состои во деловите, дали деловите се составен дел на тоталитетот е културолошко историски проблем но пред се филозофски проблем на словенската идеја.
Да појаснам, јас немам проблем со поимот словен и импликациите кои што произлегуваат од него но факт е дека за да има содржина во него треба да има филозофија окулу него.
@ пријателите од исток:
апсолутно немам никаков проблем со нив, да кажам дека ми се симпатични можеби ќе се навредат, прифаќањето на македонската култура од нивна страна не значи дека сме еден народ и секако не им дава за право мене да ме нарекуваат со нивното ИМЕ
Пелазгите или Белазги се пред Македонците на Балканот.
Митологијата е нивна. Но тие се дел од нас.
И нив да ги детерминирам како Македонци ?
Што обединил Филип, колку племиња од Македонија ?
Па има племиња што не живееле во Македонија а создале држава и се истородни со Македонците.
Фригија, живееле на Балканот, поробени од Персија и Александар го сече Гордиевиот јазол, ја ослободува и трае славјето на истите богови.
Прорштвото за доаѓањето на Алескандар Македонски, белиот човек, како фараон на Египет е сон кој траел 1000 години, како сонот на Евреите за Месијата.
Македонија е еден дел од тој мозаик кој денеска се вика Словени.

Пресебично е да се присвојува се како македонско.
Да, треба да се истакна улогата на Македонскиот народ во развојот на таа цивилизација, но таа не е исклучиво и екслузивно наша, таа припаѓа на сиот “словенски“ свет.

И само како такви, заедно сплотени, може да си ја напишеме нашата историја, надвор од подметнувањата на Рим и западот, за нашата примитивност, нецивилизираност и подредена улога во развојот на цивилизациите.

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Јас на тебе не ти докажувам кој си, јас разговарам за историја, а сите факти зборуваат само едно. Тоа што сакате сите борци за бугарштината од Македонија да ги помакедончите по нивната смрт е проблемот кој ме мачи, а не каков си ти.
што зборуваат фактите баче? каде е модерната бугарска држава каде ќе ја лоцираш помеѓу митот за Европа и панславизмот. борци за бугарштината во Македонија - да го пуштам дедоми да ти пише некој збор, да ти ги искренирам неговите сведителства каде што мајчин јазик една година му е српски друга бугарски. алал да им на таквите борци за бугарштина и српштина се да ви ***

Па има племиња што не живееле во Македонија а создале држава и се истородни со Македонците.
Фригија, живееле на Балканот, поробени од Персија и Александар го сече Гордиевиот јазол, ја ослободува и трае славјето на истите богови.
Прорштвото за доаѓањето на Алескандар Македонски, белиот човек, како фараон на Египет е сон кој траел 1000 години, како сонот на Евреите за Месијата.

Да, треба да се истакна улогата на Македонскиот народ во развојот на таа цивилизација, но таа не е исклучиво и екслузивно наша, таа припаѓа на сиот “словенски“ свет.

И само како такви, заедно сплотени, може да си ја напишеме нашата историја, надвор од подметнувањата на Рим и западот, за нашата примитивност, нецивилизираност и подредена улога во развојот на цивилизациите.
така е друже но не може само на мене да ми биде јасно а сите други да сонуваат за нивните големи историски подвизи, па така да кој ги еб*. тие нека разјаснат прво помеѓу себе па можеби би можело да се разговара, вака е бесцелно. наша задача е да се мислиме себеси на тој начин можеби и ним ќе им помогнеме, со божја помош разбира се :pop:

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
нема потреба овде да се дозволува да коментираат душмани

или форумот не е Македонски ?!?

како му дозволувате на Македонски форум да си ја шират пропагандата ???????

резил !!!

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16

морам уште нешто да напишам иако мислам дека тоа е јасно пелазгите, фригите се дел од етногенезата на македонците а не на некој си проектирани/импутирани нации во македонскиот простор токму од тој запад за кој што збориш.

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Славјански
Азиски гени кај Македонците денес нема!Има во Македонија кај Ромите.Азиски гени денес има кај Бугарите.Игенеа не е ама никаков фактор.Им се удвара на потенцијалните муштерии со етикетирања на стари народи.Хунските гени се идентификувани во еден изолиран дел на денешна Унгарија.
Темиве на форумов скренуваат заради Бугарите кој ги лечат своите фрустрации.
Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија
Бугари ако имате нешто да кажете за темава кажете,
за други дискусии на други теми -молам!

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Не се исчезнати. Тие со текот на времето најпрвин станале повеќе Македонци одколку Бугари и накрај останале САМО Македонци.
Тоа ти е објаснето од Мисирков, тој гледал во иднината и опишал се што треба да стане и истото станало.
Си ја читал неговата статија „Повеќе Македонци“?

Каракачанов нема врска.
Историјата се темели на факти, не на желбите на тој или оној.
Ај објасни кој, како, кога и зошто ги преобрати луѓето од бугари во македонци? Како тоа цветот на бугарштината одеднаш стана македонштина? А теоријата за еволуција од бугари во македонци постави си ја во обратна насока. Од македонци (под дејство на епархии патријаршии, пропаганди и што ли уште не) станувале бугари, срби, грци.

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Дуде,
Македонија е продолжеток на словенската идеја (име од понов датум).
Цветот на таа култура и цивилизација, нешто што како народ сме го развиле, унапредиле и предале на други, слични на нас, на луѓе кои не разбираат при кажување на првата буква.

За Бугарија.
Ќе слушенеш македонски песни на секој агол(за разлика од кај нас каде ечат песни на други етноси), ќе видиш македонски ора, многу убава зачувана македонска архитектура, ќе видиш македонски начин на живот.
3 милиони жители во Бугарија само во последните 200 години водат потекло од Македонија.
А пред тоа имаш континуиран живот во знакот на македонската цивилизација со сите атрибути.
До пред 200 години народот од Балканот си се викале, Наши.
Има една многу убава изјава на еден учен од Татарстан, од Казан.
Вели, тие што дојдоа на Балканот(се мисли на Болгарите), ја преземаа верата и култураата од балканското домородното население а го задржаа само името Болгар.
Зарем тоа не е суштината ?
Инаку тоа племе што се симнало доле по кое ние ги викаме Татари е само 5% од нивниот генетски состав.
Истиот процент ние го имаме од хунските освојувачи.

Ti prijatele ne znaes sto si.Kako toa ist narod na Balkanov si se vikale nasi.Ti be imas pojma sto pisuvas ili onaka od rakav.Jas na primer ne mislam deka na Balkanot pogotovo Makedoncite se ist narod so koj bilo ovde na Balkanov i ne mozam da bidam "nas"so nikoj koj istoriski me zagrozuval i sakal da me unisti pa ti kako sakas,aha i ne mislam deka sme slavjani na primer kako sto se Srbite tuku velam deka mozebi ima nesto slavjansko(mal procent) vo nas no nie sme isto i potomci na antickite Makedonci.Ti sakas so site "nasi" da bidis a tie grobot ti go kopaat pa ne gledas sto se slucuva ili se pravis deka ne gledas?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ti prijatele ne znaes sto si.Kako toa ist narod na Balkanov si se vikale nasi.Ti be imas pojma sto pisuvas ili onaka od rakav.Jas na primer ne mislam deka na Balkanot pogotovo Makedoncite se ist narod so koj bilo ovde na Balkanov i ne mozam da bidam "nas"so nikoj koj istoriski me zagrozuval i sakal da me unisti pa ti kako sakas,aha i ne mislam deka sme slavjani na primer kako sto se Srbite tuku velam deka mozebi ima nesto slavjansko(mal procent) vo nas no nie sme isto i potomci na antickite Makedonci.Ti sakas so site "nasi" da bidis a tie grobot ti go kopaat pa ne gledas sto se slucuva ili se pravis deka ne gledas?
Кога се формирани нациите ?
На Балканскиот полуорстров во континуитет е доминантен МАКЕДОНСКИОТ ЕТНОС кој стана дел од бугарската, српската, грчкката и албанската нација.
Тоа е последните 100 до 200 години.
Зарем не беа наши пред пропагандите, колежите, убиствата, палењата од страна на новоформираните држави со увезени западни кралски фамилии ?

Славјански етнос не постои.

Славјанството е цивилизациска определба под чиј чадор се собрале народи кои делат заеднички нешта, култура, обичаи, митови, голем дел се од исто потекло, добар дел се измешани со соседни народи, итн...

Да се срамиш од таа припадност е исто како да се срамиш од самиот себе и да работиш самиот против себе.

Прашање.

Дали војната помеѓу Хрватите и Србите е братоубиствена ?
И што е во суштина таа?

Влијанието на Ватикан врз Хрватска и одвојување на Хрватска од братска Србија.

Работат за ТУЃИ интереси.

Е сега они можат да дробат што сакаат, како има велики Срби и велики Хрвати, но се малодушни, како и многу други нови Славјани кои си го заборавиле потеклото, по мерка на западот.

Слично како и Бугарија и Македонија.
Полска и Русија.
Украина и Русија.
итн итн ....

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Прашање.

Дали војната помеѓу Хрватите и Србите е братоубиствена ?
И што е во суштина таа?

Влијанието на Ватикан врз Хрватска и одвојување на Хрватска од братска Србија.

Работат за ТУЃИ интереси.

Слично како и Бугарија и Македонија.
Полска и Русија.
Украина и Русија.
итн итн ....[/quote]

I kako toa bratska ne te razbiram kako mozes da narekuvas braka nekoi koi tebe ne te smetaat za nisto t.e ti si otpadok za niv bitie bez koren,bez identitet,bez istorija,bez idnina totalno si nula.Bugarite primer vikaat da nie ist narod,isto poteklo,braka a vo praksa vrsat okupacija,sirat propaganda.ti ja kradat istorijata,a sega vo ponovo vreme kako sto stanuva pomokna so vleguvanjeto vo EU se pogolemi apetiti ima,i ti gi narekuvas braka?So Srbite ista prikazna a pak so Grcive i ne mi se zboruva ama aj tie nemaat Slovensko poteklo a sepak se postavuvat isto so ostanatite koi imaat,i kako da gi custvuvas kako braka bilo koi od site ovie.

Eve da recime deka vojnata pomegju Srbija i Hrvatska bese bratoubistvena no koj bese vinoven za toa koj pocna bez pristrasnost pogledni.Srbija t.e JNA prvo ja napadna Slovenija potoa Hrvatska i toa poradi nivnata zelba za otcepuvanje od Jugoslavija i poradi vekovnata omraza pomegu niv druga pricina nemase,a Vatikan sto e kriv koga vojnata ne ja pocna Hrvatska.

Ako poglednes poubavo site sosedi vo cela Evropa a ne samo ovie sto si gi nabroil:
Бугарија и Македонија.
Полска и Русија.
Украина и Русија.
tuka se i sosedite i od zapadna Evropa kako Francija i Germanija,Irska i Anglija i site ostanati da ne nabojuvam i jas imaat nekava omraza pomegu sebe.
Ti gi procitav tvoite textovi na poveke temi i samo mozam da ti kazam deka si mnogu pristrasen vo pogled na Srbija najmnogu,i vo cel istocno Evropski t.e Slovenskiot pravoslaven svet i mislam deka ne treba taka pa ti kako sakas,bez razlika na jazikot i kulturata koi ni se bliski jas se obiduvam da ne bidam pristrasen prema nikoj pogotovo ne prema onie koi me negiraat i so vekovi nanazat go posakuvaat unistuvanjeto na mojata zemja poradi nivni golemo bilo kakvi interesi.Nie sme Makedonci i ce gi sakame ili postuvame samo onie koi isto taka ne sakaat ili postuvaat kako narod i drzava drugite bez razlika na nivnoto poteklo,kultura i religija ednostavno ne zasluzuvaat.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Прашање.

Eve da recime deka vojnata pomegju Srbija i Hrvatska bese bratoubistvena no koj bese vinoven za toa koj pocna bez pristrasnost pogledni.Srbija t.e JNA prvo ja napadna Slovenija potoa Hrvatska i toa poradi nivnata zelba za otcepuvanje od Jugoslavija i poradi vekovnata omraza pomegu niv druga pricina nemase,a Vatikan sto e kriv koga vojnata ne ja pocna Hrvatska.
Дај не ме заебавај,во кој свет живејш.Каква вековна омраза,во какви тешки филмој сте навлезени,ко само до пред 150 години не се знаеше кој кој е.
Кој се сметал за различен од бугарите и србите во то време,раја под муслимански јарем,мислиш разликувал некој бугари од срби или македонци,стап разликувал,сите исто си биле.
Луѓето се делеле само по вера,по ништо друго,нации почнаја да се делат на Балканот пред 180 години.
Ама така е ко ќе земи да се расправа со историја кој ќе стигни.

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Дај не ме заебавај,во кој свет живејш.Каква вековна омраза,во какви тешки филмој сте навлезени,ко само до пред 150 години не се знаеше кој кој е.
Кој се сметал за различен од бугарите и србите во то време,раја под муслимански јарем,мислиш разликувал некој бугари од срби или македонци,стап разликувал,сите исто си биле.
Луѓето се делеле само по вера,по ништо друго,нации почнаја да се делат на Балканот пред 180 години.
Ама така е ко ќе земи да се расправа со историја кој ќе стигни.

I da e taka kako sto ti velis vo 150 godini ima 1,5 veka no omrazata e i pred toa,kako katolici i pravoslavni bila mnogu od poodamna neli?A i za vrema na SFRJ imalo omraza jas imam razgovarano so luge koi bile vojska vo takvi mesani sredini Srpsko-Hrvatski i tie mi go potvrdija istoto deka odsekogas Srbite i Hrvatite se mrazat t.e ne se mesale (mislam na brakovi) ne se pozdravuvale ni na ulica a bile komsii retko po nekoj imalo sto gi custvuval bliski i od ednata i od drugata strana g-ne istoricar.

Vojnata pomegju Hrvatska i Srbija za mene ne e istorija zatoa sto bev vozrasen i pamtam sto i kako se slucuvase,a istorija mozibi e za nekoj od decava tuka na forumov koj po istorija na uciliste go ucat toa sto se slucuvase za vreme na raspadot na YU i vojnite togas.

Член од
17 јули 2008
Мислења
126
Поени од реакции
10
Да видиме кои се фактите кои можеме да ги прочитаме во официјалната историја, и нормално да ги прокоментираме:

862 лето господово - Цариград (источно ромејско царство) е во војна со тогашна Бугарија. Цариград е во сојуз со Моравија, а Бугарија со тогашното германско кнежество.
Истата 862 година цариградскиот цар михаил 3-ти (по претходни долги подготовки) ги испраќа св. Кирил и Методи во Моравија за да го зацврстат цариградското влијание и да помогнат во борбата со непријателот.

863 лето господово Кирил и Методи, со своите следбеници, меѓу кои Климент и Наум, пристигнуваат во Моравија и ја започнуваат својата дејност.

863 лето господово (есен) цар Михаил 3-ти ја напаѓа и поразува бугарија, односно хан Борис и склучува мировен договор со истиот.

864 лето господово хан Борис ја прима христијанската вера од цариградски-грчки свештеници

865-866 лето господово грчки свештеници се испраќаат за ширење на христијанството меѓу монголските бугари.

Поентата е следнава: Кирил и Методи, заедно со Климент и Наум се испратени во мисија која е насочена директно против тогашна Бугарија, значи истите (сите четворица) НИКАКО НЕ МОЖЕЛЕ ДА БИДАТ БУГАРИ, колку и тоа да го посакува некој што „касналкоски“.

Одиме понатаму:

869-870 лето господово, во бугарија се формира бугарска црковна диоцеза на чело со митрополит Георги - ГРК.

885 лето господово се упокојува Св. Методиј, Климент и Наум пристигнуваат кај хан Борис (сега веќе цар Михаил) во престолнината Плиска.

885 лето господово, христијанството во бугарија сеуште е под контрола на цариградската патријаршија, а хан Борис (цар Михаил) ги испраќа: Климент во Охрид (кој влегува во составот на тогашна Бугарија 865 или 869 лето господово, во зависност од изворите), а Наум во Преслав.

886 лето господово Климент во Охрид и Наум во Преслав основаат ЦРКОВНИ ШКОЛИ во кои почнале да учат ученици да преведуваат црковни книги на глаголица, но и да се запознаваат со словото божјо.

886 лето господово бугарската архиепископија станува автокефална со седиште во Плиска

Значи, да изведеме некој логичен заклучок:

Одкако Цариград го порази Борис и го принуди да ја прими христијанската религија, му наметна грчки свештеници и истиот тој хан борис ја ширеше христијанската религија низ територијата која тој ја контролирише преку грчките свештеници. Кога дојдоа македонските просветители во неговиот двор, тој ги пречека со сите почести (така велат изворите, но изворите велат дека и римскиот папа и цариградскиот патриарх ги пречекувале со сите почести) и ханот Борис ги испрати надвор од престолнината. Едниот во Охрид, најзафрлениот и новоосвоен крај од тогашната негова дежава, а другиот во Преслав. Ниту едниот, ниту другиот не се испратени како свештеници, а фактот дека црковната и просветителната дејност во тој период биле контролирани од цариград и патријаршијата говорат дека тој немал моќ да ги испрати ни во просветителска мисија. Во периодот кога Климент и Наум ги создавале своите книжевни школи Борис (Михаил) немал никаква моќ, тој всушност бил цариградски вазал.

Одиме понатаму:

893 лето господово Климент е ракоположен за епископ Белички, со седиште во охрид, а Наум доаѓа во Охрид и ја превзема учителската дејност од Климент

916 лето господово се упокојува Св. Климент Охридски како епископ Белички

976 лето господово цар Самоил ја прогласува својата црква за патријаршија со седиште во Преспа и тој се прогласува за цар преку својата патриаршија, истата е признаена од Рим (папата) во 999 лето господово.

976-977 лето господово Самоил ја преместува престолнината и седиштето на патријаршијата во Охрид.

1014 лето господово цар самоил умира, Василие ја деградира Самоиловата Охридска патријаршија во архиепископија и како таква опстојува се до 1762 лето.

Јас тука никако не можам да го видам бугарскиот карактер на ниту еден од учесниците во целава ситуација. За време на борис и симеон во охрид имало епископија, Самоил (кој дефакто е македонски цар) ја воздигнува на ниво на патријаршија, а Василиј ја деградира во архиепископија.

Охридската архиепископија е целосно растеретена од бугарската историја, нема никакви допирни точки ниту со бугарскиот народ, ниту со бугарската држава и истата е автентична македонска црковна институција.

Затоа јас на тој што „касналкоски“ можам да му кажам да се релаксира околу Охридската архиепископија, а нејзиното врзување за Јустинијана Прима е логичен след на настаните. Имало населението претходно висока црковна институција и само ја возобновила во нова, која денеска е позната како Охридска архиепископија (некогаш Патријаршија)

Kajgana Shop

На врв Bottom