"Македонски словени" - "Славомакедонци"?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Очекував да дојдам од работа и да видам некој реферат кој целосно ги побива аргументите од наша страна.

Арно ама.. освен сува неиздржана дискредитација на аргументите и водење инает не гледам конкретен предизвик кој би можел да изнуди од мене и од остатокот приземјени дискутанти некаква желба за докажување/убедување.

Се додека не докажеш дека нешто е - неверодостојно, во полна смисла на зборот шпекулираш.

Имаш мал милион извори под сите цитати, нам не ние основна задача на форумот да создаваме дигитализирана библиотека бидејќи некој фрустриран панслависта ќе ни бара скенови од референците.

Повеќето извори се достапни на интернет, треба само воља за истражување.

Бидејќи уште арогантно мислиш дека си ми на мене дораснат да ме поучуваш за тоа кој историчар што пишувал, јас можам само да те поздравам на ист начин, со следниве две теми:

1.
Хеленизмот - Европска измислица од 19 век

2.
Како Грците ја купуваат “историјата“!?

Имаш десетици извори и скенирани книги, а ја ви стојам на располагање доколку уште ви се потребни.

Магичен кловну,

Немој само панславистите од МАНУ да ми земаш за веродостоен извор :)

Ако веќе држите иста линија кажи одма, да не губиме време.

И баш ме интересира што треба да побиеме во твојот пост кога со него самиот си контрадикторен.

Плавиот болд е мој.

:tv:

R

Rigel Kent

Гостин
Па мислам дека Античките Македонци не исчезнале напротив тие се словенизирале:pipi:

Со преселбата на Словените, која се одвивала во периодот од осумдесетите години на VI век до триесетите години на VII век, градот доживеал големи разурнувања. На овие простори се населило словенското племе Струмјани, кое го добило своето име по р. Стримон, која тие ја преименувале во Струма. Склавинијата на Струмјаните егзистирала како независно словенско кнежество извесен период, додека не биде завладеана од Византија. Во периодот од 845 г. до 855 г. како византиски воен управник во брегалничко-струмичкиот крај бил Методиј (825-885).

Струмичката област, потоа била завладеана од бугарскиот владетел Борис (852-889). Во 893 г. Климент според Диканжовиот список (XII век) бил поставен за "епископ на Тивериопол или Велика". Струмичкиот регион ќе остане во бугарската држава се до 969 г. кога избило првото востание на комитопулите (Самуил, Арон, Мојсеј и Давид) и ќе влезе во Самуиловата држава (976-1018).
На 29 јули 1014 година, на овие простори се одиграла Беласичката битка, во која македонската војска предводена од цар Самуил (976-1014) била поразена од Византијците на чие чело бил Василиј II (976-1025). По битката биле ослепени 15 000 македонски војници, како одмазда на Василиј II за смртта на својот командант Теофилакт Вотанијат, кој бил убиен од синот на цар Самуил, Гаврил Радомир (1014-1015).
Во 1018 г. Македонија била завладеана од Византија. Од XI век за првпат во пишаните извори (Асеманово евангеление) почнува градот да се именува со Струмица. Кон крајот на XII век, централната власт на Византија ослабела, па како резултат на тоа ќе дојде до осамостојување на повеќе независни феудалци. Во струмичкиот крај се осамостоиле Добромир Хрс (1185-1202), а потоа и Добромир Стрез (1208-1214), но нивните владеења биле ликвидирани од Византијците.
Кон крајот на XIII век започнале српските напади на Македонија. Извесен период со Струмица и регионот ќе владее Хреља, за да во 1334 година српскиот крал Стефан Душан (1331-1355) ја освои Струмица. По распаѓањето на Душановото царство, струмичкиот регион ќе биде управуван првин од Угљеша, братот на Волкашин, а по неговата смрт 1371 г. во битката кај Марица, со овој регион ќе загосподарат браќата Дејановиќи. Нивното владеење бил со краток век, бидејќи Турците во својот продор на Балканот ја завладеале и Струмица во 1382-1383 г. со што завршува средниот век во овие краишта.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па мислам дека Античките Македонци исчезнале напротив тие се словенизирале:pipi:
Абе ме зачудува што си способен да мислиш.

Бидејќи логиката го вели следново, тие мистични Словени од ант. Македонци го превзеле следново:

1. Грбот на Александар останува во употреба
2. Боите исто така
3. Фолклорот
4. Сонцето
5. Колективната меморија за славното минато
6. Името
7. Религијата

Дај ни некоја песна за нашата “словенска“ пра-татковина, дај спореди фолклор со Карпатски мотиви, опејување на некои Словенски јунаци и сл.

А јазикот е предмет на расправа, каде што за краток период многу работи се поместени од место.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
И не ми спамирај со незначајни текстови.

За Склавиниите објаснував на претходните страни, чинам 9-10.

Јазикот тоа е клучот :helou:
Тоа е засега единствената сламка за која се држат панславистите, бидејќи во спротивно ќе им пропадне кариерата.

А аналогно на јазикот, како што велиш, денешните домородни народи во Америка се Шпанци-Португалци-Англичани-Кинези по говор.

Исто и косооките жители на Камчатка се Словени.

:kesa:

R

Rigel Kent

Гостин
Античка Македонија во периодот, седумдесеттина години пред Филип Македонски се наоѓала на просторот над Олимп, така што издолжувајќи се во полумесечина над Пела, свртува кон Солун, завршувајќи негде кај Халкидик. Во наредните години преку разни притисоци и династички спојувања се проширила приближно до денешната Грчко-Македонска граница.

Што ке речеш на ова?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А каква врска има тоа со темава?

Сега Грчка нота ми пееш?

Иначе, ти си не-едуциран.

Како период на конечно формирање на македонската нација се зема врвот на кралството под власта на Филип 2 од 390-380 година п.н.е.

Мапата е од Грчкиот Аристотел универзитет во Солун.

Ако не знаеш географија ќе се потрудам да ти ги отцртам овие граници на денешната мапа.

Меѓутоа, да се држие до тема?

Или .. можеш да се префрлиш на грчки форум.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Олку псевдоисторија и псевдоархеолошки податоци до сега не бев видел...

ама интересни се:tv:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тој термин е користен од вам признатите историчари.

А што мислиш што е крвната и културна симбиоза на најмалку 3 племиња кои влегле во Македонското Кралство?

Токму тие подоцна го носат македонското име, за чија слава и се бореле.

A

anaveno

Гостин
И што ни кажува ова? Дека Македонците имаат иста крв како Италијанците и Полјаците?? Дека се дел од еден народ??:pop: Ама така е кога некои луѓе не знаат како да ја интерпретираат генетиката.
Aj ti interpretiraj ja A Y haplogrupata i da receme H2 (Apt)....
za ovaa vtorava,da ne bea gejcite,nemase ni da znaeme deka imalo i takvi ROMI (gejci).....posenba grupa ROMI,sto gi nema nikade,osven vo gejlada....
najsmesnoto,pan-helenistite si baraa vrski so Kalasite i na iznenaduvanje,si otkrija ROMSKI GENI,NEPOZNATA CERGA...:vozbud:
http://www.nature.com/ejhg/journal/v15/n1/full/5201726a.html
onaa A,tipicna e za Sudan i gejcite (Mitilena).....
Takvi raboti ne pisuvaat Borza,Alinei...a bi trebalo....
eve ti ponovi gejski faci...

interpretiraj ja tikvata na ovoj anticki afrikanec od gejlada...

Mozebi vaka e pojasno zosto Arijan pisuval za stara RASNA NETRPELIVOST pomegu Makedoncite i gejcite....
Ne bil kjor kako Homer...

p.s...
Sto znaat Borza,Alinei i kompanija,a prekutuvaat....

site tie demek imaat vrska so arheologijata,naogaat i skeleti...ama izgleda,namerno zaboravaat na vakvi raboti....
sreka,ima i drugi avtori,na koj ne im cue za mitot za gejcite....
Pigmei...Bushmani....24 zheni..a mazite?
Sigurno bile nordiski gejci,plavi.....

Ja spomnav Mitilena i afrikancite...
tamu ima i Mitilini = 11.1 (Aegean islands)

sto znaci toa,cekajte od interpretatorot.....Pajtonlari

za R1a vo gejlada

p.s...
ova so crncite,nekoj se bunese gejcite imale egipetski......
vo Egipet,NE ZIVEAT BUSHMANI I PIGMEI.....

p.s...
i da bide pojasno,vremeto bilo prekratko za da doticnite Pigmei PORASNAT I POBELAT,zatoa i na gejskite vazni ima belci i crnci....
zatoa i Filip i Ace ne zemaa gejski zarobenici koga im gi rusea gradovite.....
ili site pod mec ili prodadeni vo robovi......

nagradno prasanje:
ima li barem 1 eden gejski grad sto Filip i Ace ne go sramnile so zemja?

nekako Borza I kompanija,zaboravaat na vakvi DETALI....SITNICI...

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Да го цитирам Флорин...

The cornerstone of all theories attempting to project the Slavs into prehistory was Jordanes’
Getica. Jordanes equated the Sclavenes and Antes with the Venethi also known from much earlier sources, such as Pliny the Elder,
Tacitus, and Ptolemy. This made it possible to claim the Venedi of Tacitus, Pliny, and Ptolemy for the Slavic history. It also provided a meaning to archaeological research of “Slavic antiquity.” A Polish linguist,Tadeusz Lehr-Spl
-awin´ski, first suggested that the archaeological
culture of the Vistula basin during the
first century BC to the first century AD, which was known as the Przeworsk culture, was that of Tacitus’ Venedi. Soviet archaeologists argued that the Slavic Venethi were the majority of the population in the area covered by the Chernyakhov
culture of the fourth century
AD. They claimed that by AD 300, the Antes separated themselves from the linguistic and archaeological block of the Venedi, and were soon followed by the Sclavenes. More often than not,
therefore, the task of the archaeologist was to illustrate conclusions already drawn from Jordanes’ account of the Slavic Venethi. Without any doubt, Jordanes had in mind contemporary concerns when describing barbarians living beyond imperial frontiers. He also used written, ancient sources regarding the regions under his scrutiny. When applying such sources, however, what was his concept of geography? What was he thinking about the ethnographic material provided by his sources in the light of what was known to him about recent developments
in those same regions? Why did he use three di
fferent names for what was apparently one group of people? In Chapter 2, as well as elsewhere, I attempted to answer these questions while addressing issues of authorship and chronology of sources. My argument is that instead of being an eyewitness account, Jordanes’ description of Sclavenes and Antes was based on two or more maps with different geographical projections,the imaginary space of which he filled with both sixth-century and much earlier ethnic names he found in various sources. This seriously diminishes the value of the most important piece of evidence invoked by advocates of both a considerable antiquity of the Slavs and their migration from the North. Moreover, no source dated before Justinian’s reign (52765) refers to Slavs or Slavic Venethi. Despite some overlap in timespans covered by Procopius’ Wars and the chronicle of Marcellinus Comes (including the continuation to 548 added by another author),there is no mention of Slavs in the chronicle. Procopius, on the other hand, made it very clear that aSlavic problem” arose, along with others, only during Justinian’s reign.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Јазикот тоа е клучот :helou:

Абе каков јазик клошарлари едни,од кај к*ро знајте шо јазик зборале во антиката?
Сегде кај шо културно инфериорни племиња населвале области,биле прво културно,после физички претопени,со јазик религија и култура.Па после изчезнале како народ.
Е сега дошле некои мајмуни шо живееле под земја во Сибир,шо не знаеле ни да пишат,па му го наметнале јазикот и „нивната култура :?!?!:“ на домородното население кое било милениуми пред нив во тој поглед.За само по 100 години од тие мајмуни да се родат големи философи,војсководци,религиозни и политички водачи :toe:

R

Rigel Kent

Гостин
Sigurno ne zboruvale slovenski ni pod razno:helou:, a sto mislis zosto sluzele sklaviniite da si go topat domorodnoto naselenie .Zosto ne si se falite deka se borevte protiv Vizantija i nejze i se smaci od vas ? Ili nekoj drugi marsovci se borele :kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom