bucio
Урбан индијанец.
- Член од
- 8 јули 2008
- Мислења
- 16.330
- Поени од реакции
- 7.799
Инвалидска пензија 5800 е најмала.Најмала група на пензионери се тоа, плус, по зголемувањето, сега таа група зима 7200.
Инвалидска пензија 5800 е најмала.Најмала група на пензионери се тоа, плус, по зголемувањето, сега таа група зима 7200.
Ок, нека е по твое пошто ја не искачам од дома...инаку уште лани колку се сеќавам беа негде 2200-2300.кубик дрво 2600, 5 кубика тоа се 13 000 за 7 000 помалце од цифрата која ја кажа ти! АКо се сеќаваш лани ова време приватните фирми беа единствени со дрва и они сами ја диктираа цената. оваа година уште од стартот им даваа понуди на граѓаните по договор да платат и однапред да си порачаат дрва. на една комшика од пензијата и запираа 6 месеци и и ги испорачаа дрвата.
дрва може да нема само за тие што нема да се одлучат да купат а за сите други има дрва насекаде само треба да излезат од дома!
Пред да поскапе парното, дрвата за огрев се продаваа по цена од просечно 2.400 денари за еден кубен метар. Најупорните можеа да најдат дрва за огрев и за 2.100 денари, додека за посув и поквалитетен даб требаше да се платат 2.600 денари.
Но, откако беше донесена одлука за зголемување на цената на парното за 60 проценти, и дрвата поскапеа и достигнаа цена од 2.700 денари.
„Минатата година за кубен метар дабово дрво плаќавме 2.200 денари. Годинава, кога се распрашувавме за цените, ни рекоа дека дрвата се 2.300 денари. По еден месец, кога се одлучивме за купување, цените беа пораснати на 2.600 денари, а на тоа се додава и износот од 120 денари за сечење за кубен метар или вкупно околу 2.720 денари“, објаснува еден граѓанин кој отсекогаш користел дрва како огрев.
Сопред ова јас уште и помала сума сум пишал.За загревање на простор од педесетина квадратни метри, потребни се од осум до десет кубни метри дрва за огрев за една грејна сезона. Лани за загревање на педесет квадрати на сопствениците на куќи им биле потребни 22.000 денари за дабови дрва. Годинава висината на тој трошок се одредува на 28.000 денари.
Но таму дрва нема ни за лек.Дабовото дрво се продава по 3.600 денари за кубик, а граѓаните се во паника бидејќи секоја наредна пратка огревно дрво во складиштата е поскапа од претходната Цената на огревното дрво деновиве достигна фамозни 3.300 денари за еден кубик за бука и 3.600 денари за даб. Граѓаните се во паника бидејќи секоја наредна пратка е поскапа од претходната. Во Јавното претпријатие „Македонски шуми“ велат дека кај нив цената е иста како ланската и тоа 2.371 денар за бука и 2.454 денари за даб. Во помалите градови цената е пониска за десетина отсто, но ако побарате да купите дрва ќе ви речат дека сега немаат.
Дрвата за огрев и годинава ќе останат изгор скапи. Засега, според информациите од продавачите нема да има поефтинување. Метар кубен буково дрво се продава од 2 илјади и 400 – тини денари до 3100, а дабовото дрво пак се продава од 2.600 до 3.200 денари. Згора на тоа во моментов нема воопшто даб за продажба и за да се добие нарачаната количина треба да се чека повеќе од месец. Инаку, за да се помине зимата граѓаните мораат да купат најмалку 6 кубни метри дрва што ќе значи дека од домашниот буџет ќе треба да одвојат од 18 до 24 илјади денари. Но, и покрај високата цена и слабиот интерес за купување на дрва, продавачите се жалат дека има недостиг на огревно дрво. Според нив мора да се најде начин за увоз од соседните земји.
Можеби е и по ланска цена во јавното претпријатие, но дрва дефинитивно нема.Точно е дека во складиштата на „Македонски шуми“ цените се пониски, но таму скоро и да нема дрва. Ни рекоа дека сега ги снабдуваат фирмите и пензионерите кои однапред порачале дрва...
Според неофицијални податоци дури 35 отсто од домаќинствата во земјава се греат на дрва, а во изминатите две гозини поради вискоката цена на парното и струјата за околу 5 отсто пораснал овој начин на греење.
јас ќе речам бе....Интересна работа е ова споредувањето со Заир, Тунгузија итн.....изгледа е очигледен рецидив од минатото....од некои други минати времиња (не смеам да речам од некои подобри, понормални економски времиња а да не го навлечам бесот на разно разните оФци.... :kesa
Еве една уште една реалност во Македонија.....до неодамна на овие простори непознат поим (народни кујни)
http://www.time.mk/read/9af0503d32/52d46dffcb/index.html
ова е забележливо...може и пткупен,не знам сигурно:smir:купен мир и тишина
Штета!!! Што немаш појма од економија.... ќе се изнамуабетевме....j јас од економија ( освен фамилјарна ) поим немам, ама да повикам во стилот на Леандра дека секој не треба да кометира економија -со аман економисти не коментирајте географија зашто некое време земја со името Заир не постои туку таа земја е ДР Конго..а името заир фигурираше само 20-на години.
ќе ги скокнам сите офтопик работи (и твоите и на тој пред тебе што предвидува дека за некое време акциите пак ќе паднат (не кажува конкретен датум, што значи дека ништо не кажува) ), сакам да одговорам само на ова твое прашање:кои очекувања,кажи по сектори??
ти сигурно имаш вложено милион, ама најверојатно на студенстката берза... ти се добра за теорија... штета (за тебе) што немаш пракса и што ништо не си пробала.:pos2:Јас мислев дека берзата реагира на политички одлуки или кај нас се случил економски бум па ја кренало берзата?
Јас вложив милиони на берза и ја размрдав.Ако не бев јас,ни берзата немаше да се дигне по позитивните политички сигнали:helou:
Јас од самиот почеток ти се понудив да ти давам часеви по економија,особено микро,за да знаеш барем да дискутираш на културно ниво.А не како некој лигуш,во недостаток на аргументи да се фаќаш за клаталото...ти сигурно имаш вложено милион, ама најверојатно на студенстката берза... ти се добра за теорија... штета (за тебе) што немаш пракса и што ништо не си пробала.:pos2:
а овој раст не е базиран на политичка одлука, туку на вистински очекувања за раст, за разлика на вас песимистите кои предвидувавте банкрот на македонија до крајот на годинава. епа нема банкрот... за ваша жал, нашата држава е појака отколку што вие сметате. браво за тие што работат и создаваат!
дали има некој модератор овде за вакви ниски навреди да и даде опомена на леандра?Јас од самиот почеток ти се понудив да ти давам часеви по економија,особено микро,за да знаеш барем да дискутираш на културно ниво.А не како некој лигуш,во недостаток на аргументи да се фаќаш за клаталото...
Да има.Кога ќе ти речам „ти си лигуш“ тогаш,а сега е компарација со лигушко понашање како во случајов,исто како твојот со студенска берза.дали има некој модератор овде за вакви ниски навреди да и даде опомена на леандра?
невозможно најоптимистички кажано.очекување за бетон: за 1 месец од 10.000 на 18.000
ВРЗ која основа,од каде доаѓаат овие очекувања??а овој раст не е базиран на политичка одлука, туку на вистински очекувања за раст,
абе што те ебам... ќе те игнорирам.Да има.Кога ќе ти речам „ти си лигуш“ тогаш,а сега е компарација со лигушко понашање како во случајов,исто како твојот со студенска берза.
ами многу очекувањата.. те збеснааа... ќе те игнорирам.
Најпаметно да ме игнорираш и да не ми се обраќаш лично!абе што те ебам... ќе те игнорирам.
пази не ти реков „да те ебам“. иако тоа сигурно ти фали, па би требала да си побараш некој, барем бојлерчето додека ти работи, па да направиш нешто корисно, вистинско, а не само филозофирање....