ало песимисти... уште сте тука?

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
берзата расте и тоа многу...

дали уште филозофирате или направи некој нешто?

S

smart ass

Гостин

најсоодветен одговор би бил тој на членот воне...

цитирам:

И.......што сега!?!

Абе .......нешто ни расте под покривачот секое сабајле, но тоа не значи дека комшиката одма ќе ни дотрча!:vozbud::pos2:
значи овде имаме симболика...ако берзата расте не значи дека нешто круцијално ќе се смени,во смисол на подобрување на животниот стандард и намалување на невработеноста....знаеш..краток,среден и долг рок...ова..ќе видиме!!

Ајмо ОПТИМИСТУ кажи дај кажи жити се зошто на поволна географска положба со релативно доволно рудни богатства,имаме неискористени капацитети кои така се оставени на времето...каде се резултатите...берзата се кренала и ОП..:vozbud:

ај малце симболика..:pos2:

работава доаѓа и како од кол на кол па у г"з.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
најсоодветен одговор би бил тој на членот воне...
Кој е тој воне??? познат е по нешто???

може нему да му расте под покривач, ама на тие што имаат акции од македонски фирми (значи фирми кои РАБОТАТ во оваа според вас „запустена“, пред банкрот, корумпирана и не знам ти што - македонија) ИМ РАСТЕ КАПИТАЛОТ. Имаат поголема вредност која лесно може да ја претворат во нешто опиплово - на пример 2 комшики? :)

значи овде имаме симболика...ако берзата расте не значи дека нешто круцијално ќе се смени,во смисол на подобрување на животниот стандард и намалување на невработеноста....знаеш..краток,среден и долг рок...ова..ќе видиме!!
не значи дека сигурно ќе се семени, ама многу веројатно. и директно и индиректно. првото - ќе има продавачи, кои ќе трошат пари, па економијата ќе оди. ќе има купувачи од странство итн.

второто - берзата е сигнал за очекувањата. овде очекувањата се големи. и да не се 100% погодени, и се акциите преценети денес, сепак далеку многу напреднаа, за земја која „само што“ не банкротирала :pos2:

Ајмо ОПТИМИСТУ кажи дај кажи жити се зошто на поволна географска положба со релативно доволно рудни богатства,имаме неискористени капацитети кои така се оставени на времето...каде се резултатите...берзата се кренала и ОП..:vozbud:

ај малце симболика..:pos2:

работава доаѓа и како од кол на кол па у г"з.
имаше еден едврад кардељ. тој беше добар за дудлање „економска“ теорија. рудни богатства, жита и шуми, радни народ и самоуправување... капацитети и оџаци... геостратегиска положба и тра-ла-ла...

јас повеќе на практични работи пишувам... поздрав

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ало песимисти... уште сте тука?

Абе најубав и најпаметен на мајка можеш ли да отвориш нормална тема без намера за провоцирање!?

Па темата!

Откако ќе спласне еуфоријата околу препораката за почнување на преговори со ЕУ (како што стојат работите....препорака е само препорака, не значи дека е и готова работа...) така и акциите ќе паднат, само се надевам дека овој пат многумина нема да се поебат со земање кредити за да купат акции па после и без куќи да останат.

S

smart ass

Гостин
Кој е тој воне??? познат е по нешто???

може нему да му расте под покривач, ама на тие што имаат акции од македонски фирми (значи фирми кои РАБОТАТ во оваа според вас „запустена“, пред банкрот, корумпирана и не знам ти што - македонија) ИМ РАСТЕ КАПИТАЛОТ. Имаат поголема вредност која лесно може да ја претворат во нешто опиплово - на пример 2 комшики? :)

не значи дека сигурно ќе се семени, ама многу веројатно. и директно и индиректно. првото - ќе има продавачи, кои ќе трошат пари, па економијата ќе оди. ќе има купувачи од странство итн.

второто - берзата е сигнал за очекувањата. овде очекувањата се големи. и да не се 100% погодени, и се акциите преценети денес, сепак далеку многу напреднаа, за земја која „само што“ не банкротирала :pos2:

имаше еден едврад кардељ. тој беше добар за дудлање „економска“ теорија. рудни богатства, жита и шуми, радни народ и самоуправување... капацитети и оџаци... геостратегиска положба и тра-ла-ла...

јас повеќе на практични работи пишувам... поздрав

пнатаму спорни им се и акциите Т.Е вредноста по која ги зеле...треба малце транзициона чистка последниве 15 години!!

македонија и купувачи од странство е како да добиеш БИНГО...а ги има истите на наместени утакмици:vozbud:

кои очекувања,кажи по сектори??

французите велат нема правило без исклучок епа Јапонија е тој исклучок...

не мешај радни народ...овака многу...уффф еконмската наука денеска за жал продуцира егоисти наместо ефикасни алокатори на средствата кон точките каде тие даваат најголем ефект
ето уште памтам дефиниција...значи нигде не пише да земам дивиденда и да фатам две комшивки или дека тоа е доказ за мојата способност...

а заклучок е

ИМ РАСТЕ КАПИТАЛОТ. Имаат поголема вредност која лесно може да ја претворат во нешто опиплово - на пример 2 комшики? :)
ова би значело дека не одат по она вистинкското туку поради КАПИТАЛОТ....тие не ради умешност во "Струка" се со нив туку ради капиталот...

доволно практично??

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

Aлооооо...берзата е за индивидални добивки, кога ке се подобри животниот стандард на граганите тогаш коментирај ......:helou:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас мислев дека берзата реагира на политички одлуки или кај нас се случил економски бум па ја кренало берзата?
alek34 напиша:
Јас вложив милиони на берза и ја размрдав.Ако не бев јас,ни берзата немаше да се дигне по позитивните политички сигнали:helou:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Јас мислев дека берзата реагира на политички одлуки или кај нас се случил економски бум па ја кренало берзата?

Јас вложив милиони на берза и ја размрдав.Ако не бев јас,ни берзата немаше да се дигне по позитивните политички сигнали:helou:
Ovoj alek34 :)...nekogasnite Gevgelicani bi rekle: il mnogu budala il k..ot mu e golem..!!

No koga sme vo zonata na procenki...testiram edna metoda koja apsolutno ne promasuva: na semafor zastanuvas so stoperica i brois kolku avtomobili pominuvaat odkako ke se zapali zeleno..vo rok od 20 sekundi. A be ne promasuvaa . Meri vo pogolemi gradovi na evropa i okolnite zemji....redosledot si e epten kako na onaa listata na "razvienost:" na zemjata..., probajte pa da praime muabet...se se mislam da go patentiram ova...:)
samo Italjanive malku "iskakaat" na semaforot...,ama toa e ona spomnatoto :"isklucokot go potvrduva praviloto"!!

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Јас се уште трептам и се кријам под перница очекувајќи ја девалвацијата, инфлацијата, катаклизмата, армагедонот, цикличното повторување на Бинг Банг, што го предвидоа некои експертски членови овде ако не сме земеле кредит од ММФ.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Абе јас викам дека не е економија за секого,ама пак сите ја коментираат...

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Абе јас викам дека не е економија за секого,ама пак сите ја коментираат...
Јас сум лаик за економија, не ми е проблем да признаам. Но редовно го читам овој подфорум и на некој начин сум твој обожавател, исто како и на други двајца експонирани експерти овде.
Јас уште мислам дека вашите проценки држат место, досега пробивте само неколку рокови кои и ги дадовте на нашата напатена економија за конечно да скине конци и да се изедначиме со Заир. (беше Јануари, па Март, па Септември), но да почекаме уште малце.
Само прашање е на време кога ќе се исполнат вашите предвидувања, а дотогаш ние кои не сме експерти - главата под перница...:smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Јас сум лаик за економија, не ми е проблем да признаам. Но редовно го читам овој подфорум и на некој начин сум твој обожавател, исто како и на други двајца експонирани експерти овде.
Јас уште мислам дека вашите проценки држат место, досега пробивте само неколку рокови кои и ги дадовте на нашата напатена економија за конечно да скине конци и да се изедначиме со Заир. (беше Јануари, па Март, па Септември), но да почекаме уште малце.
Само прашање е на време кога ќе се исполнат вашите предвидувања, а дотогаш ние кои не сме експерти - главата под перница...:smir:
Zair??? a be ti si videl KADE E ZAIR????...ima be furni leb da jademe za da mu se priblizime do opaskata.....krokodilska...!!! :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Македонија е сиромашна земја.Ние сме долги години во кризи,затоа е лесно да се наведе масата на лидер кој кажува убави зборови.Јас одсекогаш сум била за реалноста,затоа и овде сум сфатена како песимиста,бидејќи на некого не му одговара да слушне лоши коефициенти.
Македонија има голема невработеност,најголема низ балканските земји,европските,незнам треба да видам Заир колку има.Македонија има 30% сиромашно население и просечна плата над 20 000 денари,што е голема контрадикторност.Од вкупно 919.026 вработени 618.189 а невработени 300.837 само во првиот квартал.Македонија има милијарда 492 ,а девизни резерви милјарда и 540.Нема да има девалвација зошто сите коцки нбрм ги фрли по каматите на благајнички записи.Како резултат на тоа во реалниот сектор нема свежи пари,кредити не се даваат,каматни стапки се високи.БДП е во пад,втор квартал.
За разлика од ова влегуваат девизи,има 0 инвестиции,а сметката кај нбрм според прилив на дознаки се зголемува.Фалат пари по министерства,а по некој чуден начин се враќаат.Неможе да има економија,затоа сите економисти се луди.
Можевме да изиграме подобро,можевме да излеземе појаки од кризата,но секој со своја глава.Едномесечните записи од Славески среќа не продолжија благодарение на фамата која се дигна по сите виртуелни записи и телевизии.Каматната стапка за 3 и 6 падна на 5%.
Но секој различно гледа на податоците.Кога ќе процветаат ружи јас прва ќе кажам „ДОБРИ СМЕ“!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Zair??? a be ti si videl KADE E ZAIR????...ima be furni leb da jademe za da mu se priblizime do opaskata.....krokodilska...!!! :)
Интересна работа е ова споредувањето со Заир, Тунгузија итн.....изгледа е очигледен рецидив од минатото....од некои други минати времиња (не смеам да речам од некои подобри, понормални економски времиња а да не го навлечам бесот на разно разните оФци.... :kesa:)

Еве една уште една реалност во Македонија.....до неодамна на овие простори непознат поим (народни кујни)

http://www.time.mk/read/9af0503d32/52d46dffcb/index.html

Kajgana Shop

На врв Bottom