До каде оди техниката?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Teхниката ќе оди напред, се додека има будали кои што ќе ги купуваат напредните електронски уреди и притоа ќе плаќаат сметки за нивно користење.

Кој плаќаше повеќе од 1.000 денари сметки вкупно се на се месечно во Македонија пред 15 години? Никој, јасно е. Телефон 150 денари, струја 500 денари, вода тинтири минтири ретко кога надминуваа сметките 1.000 денари.

А денеска кој плаќа 1000 денари месечно? Ако прашам помладите ќе ми се смеат, бидејќи само сметката за интернет го надминува буџетот.

Ако луѓето речат кој кур ќе ми е мене LCD телевизор, кога и стариот EI - Ниш сеуште функционира перфектно, шо ке ми е мобиљка - шпион секогаш да те најдат и тн...

Наравноучение! Парата го врти светот! Се додека има економска исплатливост и можност за заработувачка (како и влечење на парињата од џебот на обичниот граѓанин) не само техниката, туку се има да се менува. И не е битно дали на подобро, битно да има нешто ново, што ќе биде интересно и ќе се купува.

S

smart ass

Гостин
Технологијата ни го олеснува животот,и навистина колку и да сакаме да негираме сепак станува збор за некаква симбиоза односно денешново општество едноставно не може без неа.

Ако луѓето речат кој кур ќе ми е мене LCD телевизор, кога и стариот EI - Ниш сеуште функционира перфектно, шо ке ми е мобиљка - шпион секогаш да те најдат и тн...

Наравноучение! Парата го врти светот! Се додека има економска исплатливост и можност за заработувачка (како и влечење на парињата од џебот на обичниот граѓанин) не само техниката, туку се има да се менува. И не е битно дали на подобро, битно да има нешто ново, што ќе биде интересно и ќе се купува.
EI se zakon!!!:vozbud:

До. Самоуништување.
Не.

зависи кој за што и како ќе ја користи истата.

не би рекол експлицитно до самоуништување.

BTW веќе нас потенцијалот за самоуништување ни е постигнат имајќи ги во обзир неколку илајади моќни нуклеарни боеви глави...па доволно ВХ Сарин Соман.....

добри сме добри сме:toe:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Не би рекол дека е така. Друго е кога ќе се исцрпат ресурсите од технолошкиот развој. Со тоа веќе се самоуништуваме од преголемиот замав од минатото односно природниот пат на еволуцијата.
Човекот никогаш нема да престане да се развива на начин на којшто тоа се прави глобализирање на целата земјина топка глобално село е почетокот на нетолку долгиот пат, но факт којшто говори дека кога нема ресурси човекот ќе биде осуден на смрт. Да ќе се отселиме на друга планета, но сепак технолошкиот развој еднаш со сигурност ќе престане. Се си има свој животен пат.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
сметам дека технологијата има и позитивни и негативни страни.
ем ни го олеснува животот ем не прави неспособни(ова се однесува на компјутерите и нетот посебно), ем сме попаметни што се создало нешто ново, што има иновации, ем се отупуваме со самото тоа што се ни е при рака, а не се трудиме како некогаш да го помрднеме газот и да си најдеме шо ти треба(значи стануваме дебили) полесна ни е комуникацијата, ама зарем не беше интересно порано кога се праќаа писма и кога си во исчекување да ти стаса некое:pipi: итн итн да не редам знаете...
е сега техникава вака ќе оди додека постои човекот, значи не уште долго, и додека има текнувала,и ако не за нешто ново барем за надградба на она веќе постоечкото како што е претежно сега...
и да, се согласувам потполно со тоа дека води до самоуништување...колку подобро за нас толку полошо...:smir:

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Sedam vo USA, slusham Antenna 5 radio vo zivo preku telefon. Ne mi se dopadja taa muzika menuvam na fortuna, ili bubamara. City ushte ne mi ima proraboteno.

Za nekoja godina kje mozam i A1, kanal 5 itn da gi gledam vo zivo, a posle toa da se gledame kamera dodeka zboruvame na telefon?

Shto drugo doadja?

Koga kje mi tekne deka koga prv pat zaminav za USA vo 1995 pishuvav pisma koi trebashe 3 nedeli da stignat do MK, ova e navistina golem napredok.
Ние понапредни од USA Сме биле бе :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Уште сме многу назад.
Зошто?
-Сеуште главно превозно срество е автомобилот кој е измислен 1809 (не мe феќајте за збор) и до пред некоја година работаше на истиот принцип од дента кога е направен ото моторот со мали модификации, тек сега почнавме да гледаме хибриди кои се далеку од тоа што треба да бидат.
-Нема вештачки органи, медицината не направила ништо позначајно во последниве 100 години, луѓето сеуште умираат од болести кои постојат од кога постои човештвото
-Патување во вселената е луксуз, речиси СФ
-Уште градбите се градат како што се граделе и пред 500-1000 години, нема нов начин, нешто револуционерно
-За осветлување сеуште се користи класичната светилка на Едисон
Уште да набројувам?

Што напреднало...
1. Информационите технолгии (компјутери и компјутерска техника)
2. Ништо друго

Член од
16 октомври 2009
Мислења
593
Поени од реакции
28
Технологијата е област што секој ден напредува и неможе да се пратат нејзините достигнувања.Толку многу брзо се развива што се вика додека да трепнеме веќе има нови и нови работи излезено.

Kajgana Shop

На врв Bottom