R
Reve0ke
Гостин
Што требаше ова да значи?Чатот баш сега го испробав и на Windows Vista не ми работи. Пробај и со compatibility мод на работа на .exe фалјот кој го експортира и пак не сака.
Што требаше ова да значи?Чатот баш сега го испробав и на Windows Vista не ми работи. Пробај и со compatibility мод на работа на .exe фалјот кој го експортира и пак не сака.
За Windows Vista незнам, али бидејки баш сега го тестирав и на Windows XP значи дека ќе работи и на Vista.Чатот баш сега го испробав и на Windows Vista не ми работи. Пробај и со compatibility мод на работа на .exe фалјот кој го експортира и пак не сака.
Мислам дека бев сосема јасен во постот.Што требаше ова да значи?
Изгледа јас сум зезнал нешто. Штом работи на XP тогаш компатибилити модот нема врска. Благодарам сепак.За Windows Vista незнам, али бидејки баш сега го тестирав и на Windows XP значи дека ќе работи и на Vista.
Друже, а имаш инсталирано Python ?Изгледа јас сум зезнал нешто. Штом работи на XP тогаш компатибилити модот нема врска. Благодарам сепак.
Да да имам но заборавив да напишам дека го преработив кодот па сакав да го компајлирам со едно програмче, но сум заебал нешто изгледа. Благодарам сепак на постот, фала ти за времето што го одвои.:smir:Друже, а имаш инсталирано Python ?
Ако немаш инсталирано ондак нема да работи, треба првин да инсталираш Python, а ако имаш инстлаирано како го пушташ ?
Значи вака иде постапката:
Креираш server.py фајл каде што го запишуваш кодот за серверот.
Креираш client.py фајл каде што го запишуваш кодот за клиентот.
Потоа, со Python command line првин го стартуваш серверот, па потоа исто така со Python command line го стартуваш и клиентот... и во клиентот ги пишуваш пораките... и како ги пишуваш пораките паралелно треба да се прикажуваат на серверот.
Значи ако правиш како постапките горе што ги наведов ондак треба да работи (јас го имам тестирано и на Linux и на Windows само локално).
Исто така, јас уште пичам на старата верзија на Python 2.6 (Има понова 3.1.1).
А ако сакаш да го имплементираш на сервер како „класичен чат“, тоа е веќе друг муабет, во тој случај во игра влегуваат уште еден куп работи.
#Превземање
wget http://www.python.org/ftp/python/2.5.5/Python-2.5.5.tgz
#Распакување
-zxvf Python-2.5.5.tgz
#Инсталација
./configure
make
make install
sudo apt-get install eclipse python
Кој сака еклипс ПиДев е една од најдобрите околини за Пајтон. Има добар и паметен аутокомплетишн, солиден дебагер и слично. Се на се се шо ви треба. + мала забелешка плагинот си работи и под виндовс.Ако некој има желба под линукс да креира Python апликации во Eclipse IDE еве едно видео како да го инсталира плагинот PyDev...
Е сега, бидејки јас веќе имав инстлаирано Eclipse и Python затоа на видеото не е прикажана иснталацијата на Eclipse и Python, значи најпрвин треба да инсталирате Eclipse и Python:
и после тоа можете да го инстлаирате PyDev (на фул скрин се гледа поубаво):Код:sudo apt-get install eclipse python
Yup, али до сега не сум го пробал под Windows, а колку што имам разгледано на брзинка има некои разлики во начинот на инсталација па затоа наведов само линукс.... мала забелешка плагинот си работи и под виндовс.
...
Повеќе информации можете да најдете тука во долниот дел на страната („Want to contribute?“).Python.org/help/ напиша:Want to contribute?
To report a bug in the Python core, use the Python Bug Tracker.
To contribute a bug fix or other patch to the Python core, see the Python Developer's Guide.
To contribute to the official Python documentation, write to docs@python.org, or use the Issue Tracker to contribute a documentation patch.
To announce your module or application to the Python community, use comp.lang.python.announce (or via email, python-announce@python.org, if you lack news access). More info: the announcements newsgroup description
To propose changes to the python core, post your thoughts to comp.lang.python. If you have an implementation, follow the Python Patch Guidelines.
Не сум баш упатен во тие работи, али имам заприметено дека се вртат муабети за PyS60. Ова е за серијата S60, а не сум сигурен дали е компитабилно со останатите серии.Во врска со Python но за sinbian платформа и го имам инсталирано на нокиа N73 функционираат истите кодови што ги имаше на почетокот на темава. Не се разбирам многу во тие кодови но знам како функционираат. Имам некои поедноставни скрипти како autofoto.py, ball.py, imgviewer.py, snake.py итн. , мене прашањето ми е каде да најдам повеќе готови скрипти кои би фукционирале на simbian платформа.
from socket import *
host = "localhost"
port = 21567
buf = 1024
addr = (host,port)
UDPSock = socket(AF_INET,SOCK_DGRAM)
UDPSock.bind(addr)
while 1:
data,addr = UDPSock.recvfrom(buf)
if not data:
print "Client has exited!"
break
else:
print "\nReceived message '", data,"'"
UDPSock.close()
from socket import *
host = "localhost"
port = 21567
buf = 1024
addr = (host,port)
UDPSock = socket(AF_INET,SOCK_DGRAM)
def_msg = "===Enter message to send to server===";
print "\n",def_msg
while (1):
data = raw_input('>> ')
if not data:
break
else:
if(UDPSock.sendto(data,addr)):
print "Sending message '",data,"'....."
UDPSock.close()
python setup.py install
from GoogleSuggest import GoogleSuggest
def example1():
GS = GoogleSuggest("google")
GS.read()
for item in GS.suggest:
print item
def example2():
suggestions = GoogleSuggest("google").read()
for suggest in suggestions:
print suggest
def example3():
suggestions = GoogleSuggest().read("google")
for suggest in suggestions:
print suggest
print "Example 1:\n"
example1()
print "\n\nExample 2:\n"
example2()
print "\n\nExample 3:\n"
example3()
>>> ================================ RESTART ================================
>>>
>>> from GoogleSuggest import GoogleSuggest
>>> suggestions = GoogleSuggest("google").read()
>>> for suggest in suggestions:
print suggest
google maps
google.com
google earth
google translate
google voice
google images
google docs
google scholar
google chrome
google books
>>> suggestions = GoogleSuggest().read("microsoft visual")
>>> for suggest in suggestions:
print suggest
microsoft visual studio
microsoft visual c++
microsoft visual basic
microsoft visual studio 2010
microsoft visual studio express
microsoft visual studio 2008
microsoft visual c++ runtime library
microsoft visual c++ 2005 redistributable
microsoft visual studio 2010 express
microsoft visual c++ 2010 redistributable package