Постојат ли искрени партнери?

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Многу врски не успеваат поради недоверба. Можеби поради тоа што се базирани на лаги.

Лажењето е голема зависност, почнуваш со ситна лага и завршуваш со океан од лаги. И што? Лажеш се додека не се прелажеш себеси.

Лажеме од различни причини.
Да се извадиме од некоја ситуација, еве не ти се искача вечер со него, па ќе излажеш дека ти цркнал стаорецот и наместо да си тагуваш по дома ќе се журкаш у комшии.
Да се направиме интересни. Осеќам дека е малку монотоно, па ќе измислуваш филмови како си го истепал маалскиот манијак.
Да се упуцаваме. ‘‘Лелеее како ти стојат фармеркивеее...‘‘ А си свесен дека крца телевизорот од сите страни.
И други разно-разни причини.

Многу ме занима, постојат ли искрени партнери? Ќе сретнам ли некогаш некој кој ќе ја цени вистината, кој ќе ја употребува, па дури и ако е болна?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Замисли партнерот да може се да ти каже без да те повреди.Замисли да си човек кој може да слушне се' што другата страна го помислила или направила.Замисли да има совршена врска,совршен пар а ти си дел од него.
А сега освести се...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Има како не, еднаш читнав некаде на едно место не се сеќавам точно во моментов каде дека колку сам човек пред себеси е вистинољубив и колку може искрен, ќе ја препознае вистината или лагата во туѓите очи или постапки. И донекаде така е ова од лично искуство го пишувам.
Е сега за лагата можеме да ја квалификуваме секако од невина па мала, ненамерна, намерно злобна ама фактот останува дека лагата е лага.
И колку често намерно човек да ја употребува како механизам единствено што се лажи е самиот себе, затоа што таа ќе му се врати како бумеранг и нема да забележи кога него го лажат.
Е сега конкретно за авторот од темава не знам ама прво треба да се праша колку таа е искрена? Во толкав процент ќе може да ја препознае искреноста кај другите.
Тешко е да се открие што е вистина а што лага кога кај себе човек одбива или не сака да го знае тоа, па велат другите лажат, точно е другите понекогаш лажат ама понекогаш се и искрени, цела финта е да се препознае лагата и вистината која е која и што е што.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Замисли партнерот да може се да ти каже без да те повреди.Замисли да си човек кој може да слушне се' што другата страна го помислила или направила.Замисли да има совршена врска,совршен пар а ти си дел од него.
А сега освести се...

Доколку би имало искреност не би значело дека од тоа следи да се има совршена врска. Зашто да не ми каже, ја сум реална и поштувам коа ќе ми го плесне у фаца тоа што го мисли. Па сеа ако ми значи ќе се трескам ако не јебига ;)

Има како не, еднаш читнав некаде на едно место не се сеќавам точно во моментов каде дека колку сам човек пред себеси е вистинољубив и колку може искрен, ќе ја препознае вистината или лагата во туѓите очи или постапки. И донекаде така е ова од лично искуство го пишувам.
Е сега за лагата можеме да ја квалификуваме секако од невина па мала, ненамерна, намерно злобна ама фактот останува дека лагата е лага.
И колку често намерно човек да ја употребува како механизам единствено што се лажи е самиот себе, затоа што таа ќе му се врати како бумеранг и нема да забележи кога него го лажат.
Е сега конкретно за авторот од темава не знам ама прво треба да се праша колку таа е искрена? Во толкав процент ќе може да ја препознае искреноста кај другите.
Тешко е да се открие што е вистина а што лага кога кај себе човек одбива или не сака да го знае тоа, па велат другите лажат, точно е другите понекогаш лажат ама понекогаш се и искрени, цела финта е да се препознае лагата и вистината која е која и што е што.

бу, општа е темава е општа, а ја се трудам да бидам. :)
иам приметено дека луѓето сакаат да ги лажеш, сакаат да си живеат у илузии...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
бу, општа е темава е општа, а ја се трудам да бидам. :)
иам приметено дека луѓето сакаат да ги лажеш, сакаат да си живеат у илузии...
Кој како сака јас лично многу многу не сакам да ме лажат, ама дури и да сетам да ме лажи човек го ислушувам.
Го научив на една финта братучед ми и си ја употребуваше човекот, дури и пред мене па му објаснив дека не се претерува и злоупотребува :icon_lol:, добро не ја злоупотребуваше ама претеруваше сигурно :icon_lol:.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
ауу мрзам коа ме лажат, а уште повеќе мрзам коа мислат дека им верувам... иако тоа е плусче за мене ;)

каква финта? уствари не кажувај :vozbud::vozbud::vozbud:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Комплетно 100% искреност во една врска?
Ауууу дефинитивно не постои таква.

Не е убава врската во која има големи лаги. Али во секоја врска има лаги, бар ситни лаги. А и комплетната искреност не доведува до совршена врска, баш напротив. Секогаш е потребна мала лага.
Не знам зашто целите кон комплетна искреност кога сите ние некогаш лажеме дал родителите, дал пријателите, дал браќата/сестрите, така да зар верувате дека со некој со кој имате долга врска или со сопругот/сопругата би имале комплетна искреност?
Само на сон тоа :)

?

..........

Гостин
И јас мислам дека постои искренос само кај оние кој имат чиста искрена љубов:smir:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Мразам лаги. Како и да е, кога и да е ќе излезе на виделина, па повеќе глупости ќе се случат кога ќе дознае партнерот дека си го лажел, него да се каже вистината на време.
Но, за жал, ние сами се лажеме од икс причини, си правиме некој одбрамбен механизам, така да не очекувам некоја друга личност да кажува вистина нон-стоп.
Тешко ми се верува дека има многу такви парови, за жал секако.

Инаку, имаше во Хаус една епизода каде човеков ради некоја повреда таму ја кажува само вистината, што и да го прашаш-кажуваше најискрено.
Многу луѓе што ги сакаше беа повредени ради тоа. Фиктивен лик е но сепак имаше добра поента.
Треба да се размисли колку е добро да се кажува само вистината без разлика на се.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
искреност во одредена мера. па не е интересно ако некој е потполно искрен со тебе. значи тој човек нема приватност и тајни...сакам слатки лаги...интриги...лаги кои водат до позитивни нешта...боли вистината,затоа е подобро некогаш да се преќути:pipi:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Se e dobro vo odredena mera, ako se pretera e loso. Ponekogas e podobro da se prikrie nesto odkolku da se kaze vistinata. Zosto da nastanat kavgi, raspravii, somnezi i red drugi gluposti zaradi sitnici koga moze da se izbegne seto toa. Na primer sedis so partnerot i ti stiga poraka od nekoj dodvoruvac, mnogu e podobro da kazes deka e od drugarka koja te prasuva nesto otkolku da mu kazes koj e navistina pa da ima posle dolgi diskusii na tema sto imas so nego, od koga se znaes so nego, zosto do togas ne si kazala za nego itn, itn. Taka da mala laga e mnogu podobra otkolku vistinata.

S

smart ass

Гостин
Постојат...но ретки се....:jaj:

повеќе одат на конфликти наместо на искреност...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Инаку, имаше во Хаус една епизода каде човеков ради некоја повреда таму ја кажува само вистината, што и да го прашаш-кажуваше најискрено.
Многу луѓе што ги сакаше беа повредени ради тоа. Фиктивен лик е но сепак имаше добра поента.
Лоша е поенатата а и вистина ликот и стуацијата е фиктивна. Не постои такво нешто во реалноста поради повреда не некој орган човек да ја зборува само вистината, исто како што репликаторите во Ѕвездена порта не можат сами од себе да се реплицираат и создадат како живо битие.
Зборувањето или незборувањето на вистината е состојба на свестта.

Kajgana Shop

На врв Bottom