Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Многу е смешно што една религија (исламот) која е во основа препишана од една постара религија (христијанството) сега се потсмева на христијанството само поради глупоста за светото тројство...

Кома.

Веројатно христијанството и си го заслужило тоа, и сега се прпелка да докаже дека Исус бил Бог. Смејурија...
Многу ми е забавно кога си докажувате едни на други со цитати од библијата и од куранот на кој му е подолг, да живее верската толеранција. Овие теми само го докажуваат мојот увид, дека за прифаќање на било која монотеистичка теологија која постулира семоќен бог, потребна е една доза на тупавост и духовен мазохизам...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Dali e fer da dobijam kec ako ucitelot me natera da mu nacrtam kruzen cetiriagolen triagolnik ?
Ете гледаш: почнуваш да рационализираш и самиот, давајќи несоодветни споредби. Надвор од умот е ако некој од Тебе бара да сториш нешто невозможно или нелогично.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Нема да Ти одговорам: но кој каде ќе „отиде„, дали во Рајот или во пеколот, ќе ни досуди Богочовекот.
[/quote]
:) Dobro.
A kako e rasporedot tamu. Dali Isus ke sedi od desno na prestolot ili na prestolot ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Е ајде кажи ми Ти: кој може да воскресне мртвоец, ако не Оној Кој не створил и ни дал живот?
Теоретски, секој верник со доволно вера во својот бог, може да направи се...

Зарем не?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A kako e rasporedot tamu. Dali Isus ke sedi od desno na prestolot ili na prestolot ?
Христос ќе „седи„ оддесно на Отецот, но не „оддесно„ како Негова просторна позиција, пошто Он (Христос) Е неограничен, туку „оддесно„ на Отецот според честа која Христос да постигна, спасувајќи не од гревовите.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Е ајде кажи ми Ти: кој може да воскресне мртвоец, ако не Оној Кој не створил и ни дал живот?
Sekoj onoj na kogo Sozdatelot Bog (Allah dz.s) ke mu ja dade taa moznost. Zosto za naj bliskiot Isa a.s placel i nemozel da go ozivee ? Dokaz deka moze da go ozivee sdamo na onoj na kogo Bog saka a ne i na onoj kogo toj saka (Isa a.s). Isa a.s mnogu raboti nemozel da gi napravi a sakal,kako potsetnik deka ne raspolaga toj so mokta tuku deka mu e DADENA.
Isa a.s e Bozja senka,kako sekoj Bozji pratenik a.s. Dokaz deka postoi sonceto. Dvorecot e osvetlen kroz vratite i prozorcite,no ne se vratite i prozorite izvor na svetlina,Miki,ne zaboravajte go sonceto.
Nekoj budala se umoril trcajki po senkata na pticata koja vo vozduh leta.Na kraj ja nategnal srelata kon senkata no koga se priblizil mestoto prazno.
Da ne vi pomine zivotot vo lov na senki.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Зарем не?

Колку изнесува квантумот „доволно„?
Колку е тоа „се„?
Зашто некој верник, со „доволно вера„, би чинел „се„, со која цел, со која потреба?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Зарем не?
Preubavo kazano. Cudata gi pravi verata vo Boga a ne poseduvanjeto na mok. Daleku posle vremeto na Muhammed a.s postoele luge koi vo Vozduh klanjale (obavuvale namaz-levitirale... takov primer e Rabija El-Adevija),ili na voda,kako Hasan El-Bastri... i da ne nabrojuvam vakvi Kerameti na golemi Evlii koi pravele ili,im bilo dadeno da imaat neobicni raboti. Se e do ubeduvanjeto. Isa a.s bil ubeden vo sozdatelot,krajno ubeden zatoa i "pravel" cuda.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Isa a.s mnogu raboti nemozel da gi napravi a sakal,kako potsetnik deka ne raspolaga toj so mokta tuku deka mu e DADENA.
Ајде да видиме дали Иса нешто „сакал„ ама не го „сторил„:
„...А Исус кога ја подаде раката, се допре до него и рече: „Сакам! Очисти се!„. И веднаш се очисти од лепрата..„ (Матеј, 8.3).
Очигледно, ако Он нешто сака, тоа Он и го чини.

gos

Wrong
Член од
8 ноември 2007
Мислења
719
Поени од реакции
56
Зависи што подразбираш под поимот „доказ„. Начелно, не пости доказ за недна работа. Но, кога е верата во прашање, најдобриот доказ е личниот духовен опит, кој е 100%-но непосреден и личе, без посреднци, без „рекла-кажала„, а кој е последица од личното живеење според вероучението.
зависи која религија нуди докази,вистинската религија нуди докази,пример ти не можеш да ми објасниш базата на твоето верување
--- надополнето ---

Тоа во мојот потпис, не е математичка/рационална логика,, туку духовна логика. Бидејќи Бог Е Троедин, „составен„ од три единици: Отецот и Синот и Светиот Дух, кои како „збир„ не даваат „три„ туку Еден Бог, така во математиката, во својата рационална логика, дава збир од „три„ кога собираме три единици.
духовно јас мислам дека бин ладен не е мртов но тоа не значи ништо,ако ти тврдам дека е е жив ти ќе ми бараш доказ.
отецот е бог---синот е бог---светиот дух исто бог---
отецот 1 лицност - синот друг-с.дух друг
значи 3 се
затоа во новите верзи тројството е острането и се смета како фалцификување

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ајде да видиме дали Иса нешто „сакал„ ама не го „сторил„:
„...А Исус кога ја подаде раката, се допре до него и рече: „Сакам! Очисти се!„. И веднаш се очисти од лепрата..„ (Матеј, 8.3).
Очигледно, ако Он нешто сака, тоа Он и го чини.
Zarem ne placel nad grobot na svojot prijatel Lazar ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Zarem ne placel nad grobot na svojot prijatel Lazar ?
Секако: со плачот по Лазара, Христос ја изразил својата човечка природа. Но, штом Христос го воскресна(л) Лазара, со тоа, Христос ја изразил и својата Божествена страна. Не може обичен смртник да воскресне друг смртник...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Preubavo kazano. Cudata gi pravi verata vo Boga a ne poseduvanjeto na mok. Daleku posle vremeto na Muhammed a.s postoele luge koi vo Vozduh klanjale (obavuvale namaz-levitirale... takov primer e Rabija El-Adevija),ili na voda,kako Hasan El-Bastri... i da ne nabrojuvam vakvi Kerameti na golemi Evlii koi pravele ili,im bilo dadeno da imaat neobicni raboti. Se e do ubeduvanjeto. Isa a.s bil ubeden vo sozdatelot,krajno ubeden zatoa i "pravel" cuda.
Драго ми е што ти се свиѓа, само што поентата е всушност во верата, а не во постоењето на Бог. Ако некој луѓе низ историјата направиле чудо, тоа го направиле тие сами, а не нивниот Бог. Само што тоа тие но го разбирале, па ја припишувале својата моќ на нивниот Бог. Класичен плацебо ефект, само насочен кон околината, а не код себе...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Kajgana Shop

На врв Bottom