Јован 1:3, "[FONT="]Се стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него. "Отк. 1:16-17, "зашто во Него е создадено се што е во небесата и на земјата, видливо и невидливо, било престоли, или господства, или началства, или власти, се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се во Него има свое сплотување"[/FONT]
Исаија 48:13, "[FONT="]Мојата рака ја основа земјата, Мојата десница ги оптегна небесата"[/FONT]
Исаија 40:28, "[FONT="]Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта.."[/FONT]
Битие 2:4, "[FONT="]Тоа се раѓањата на небото и земјата, кога беа создавани. Во денот кога Господ, Бог, ги правеше земјата и небото"[/FONT]
Отк. 1:17, "[FONT="]Јас сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете , Жив Сум во сите векови"[/FONT]
Отк. 2:8, "[FONT="]Ова го зборува Првиот и Последниот, Кој умре и оживе"[/FONT]
Отк. 22:13, "[FONT="]Јас Сум Алфа и Омега, и ете, доаѓам скоро, и наградата Моја е со Мене, за да му дадам секому според неговото дело! Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот."[/FONT]
Исаија 44:6, "..[FONT="]Јас Сум Првиот и Јас Сум Последниот, нема Бог освен Мене"[/FONT]
Исаија 48:12, "[FONT="]Чуј Ме, Јакове, Израеле, кого го повикав: Јас Сум истиот, Јас Сум Првиот, Јас Сум и Последниот."[/FONT]
Јован 8:24, "[FONT="]Зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови."
Јован 8:58,[/FONT] "[FONT="]Вистина, вистина ви велам: уште пред да биде Авраам ЈАС СУМ"[/FONT]
Види Излез 3:14
[FONT="]Јован 13:19,[/FONT] "[FONT="]Отсега ви зборувам пред да се збидне, за да поверувате кога ќе се случи -дека ЈАС СУМ. "[/FONT]
Јован 18:6 "[FONT="]А кога им рече: ЈАС СУМ, се тргнаа назад и паднаа на земјата. "[/FONT]
Излез 3:14, "[FONT="]ЈАС СУМ КОЈ СУМ, му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: Кажи им вака на Израелците: ЈАС СУМ ме испрати пре вас." [/FONT]
Исаија 43:10, "..[FONT="]за да знаете и верувате и да видите дека ЈАС СУМ.."[/FONT]
Исаија 43:12,13, "[FONT="]Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! "Види [/FONT]
Второзаконие 32:39
2 [FONT="]Тим. 4:1, [/FONT]"[FONT="]Те заколнувам пред Бога и пред Исуса Христа, Кој е готов да им суди на живите и на мртвите, со Неговото јавување и Неговото Царство. "[/FONT]
2 [FONT="]Кор. 5:10,[/FONT] "[FONT="]зашто сите ние треба да се појавиме пред Христовиот Суд.. "[/FONT]
Јоил 4:12, "[FONT="]Станете народи, дојдете во долината Јософат, зашто таму ќе седнам да им судам на сите околни народи"[/FONT]
Псалм 50:6 "[FONT="]Небесата ја објавуваат Неговата праведност: Тој е Бог Судија! "[/FONT]
Псалм 75:7 "Бог е Кој суди"
Матеј 2:2, "...[FONT="]Каде е Тој кој се родил, Царот на Јудејците? "[/FONT]
Лука 23:3, "[FONT="]А Пилат го праша, велејќи: Ти ли си Јудејски Цар? А Тој во одговор му рече: Ти велиш."[/FONT]Види
[FONT="]Јован 19:21[/FONT]
Еремија 10:10, "[FONT="]А Господ е вистински Бог, Тој е жив Бог и вечен Цар." [/FONT]
Исаија 44:6, "[FONT="]Вака зборува Израелевиот Цар и Неговиот Искупител, Господ над воинствата.." Види [/FONT]
Псалм 47
Јован 1:6-9 "[FONT="]Се јави човек, испратен од Бога, по име Јован. Тој дојде за сведоштво, за да сведочи за Светлината... "[/FONT]
Јован 8:12,"[FONT="]Исус пак прозбори натаму, велејќи: Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи нема да оди во темнина..[/FONT]
"
Јован 12:46, "[FONT="]Јас, Светлината, дојдов во светот..."[/FONT]
Псалм 27:1, "[FONT="]Господ ми е светлина и спасение, од кого да се плашам?"[/FONT]
Исаија 60:19 ,"[FONT="]Сонцето веќе не ќе ти биде светлина дење, туку Господ ќе биде твоја вечна светлина... " [/FONT]
1 [FONT="]Јован 1[/FONT]:5, "[FONT="]Бог е светлина и во Него нема никаква темнина"[/FONT]
1 [FONT="]Кор. 10:4 [/FONT]"...[FONT="]зашто пиеа од духовната Карпа, која ги следеше, а таа Карпа беше Христос." Види[/FONT]
1 [FONT="]Петар 2:4-8[/FONT]
Второзаконие 32:4, "Тој е Карпа, делото Му е совршено, зашто се прави Неговите патишта "Види исто 2 Самоил 22:32 и Исаија 17:10.
Јован 4:42, "...[FONT="]зошто самите чувме и знаеме дека Тој навистина е Христос, Спасителот на светот."[/FONT]
1 [FONT="]Јован 4:14,[/FONT] "[FONT="]И ние видовме и сведочиме дека Бог Таткото Го испрати Синот како Спасител на светот"[/FONT]
Исаија 43:3, "[FONT="]Зашто Јас Сум Господ, твојот Бог, Израелевиот Светец, твој Спасител"[/FONT]
Исаија 45:21, "[FONT="]Нема друг Бог освен Мене; праведен Бог и Спасител, нема освен Мене."[/FONT]
Јован 10:11, "[FONT="]Јас Сум Добриот Пастир. Добриот Пастир го дава животот за овците." [/FONT]
Евр. 13:20, "..[FONT="]Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,"[/FONT]Види исто и
[FONT="]Јован 10:14,16; 1 Пет. 2:25[/FONT]
Псалм 23:1, "[FONT="]Господ е мојот Пастир. Ништо не ќе ми недостига." [/FONT]
Исаија 40:11, "[FONT="]Како пастир го пасе Своето стадо..."[/FONT]
Михеј 5:2, "[FONT="]А ти Витлееме Ефратов, најмалиот меѓу Јудините кнезови, од тебе ќе ми излезе Оној Кој ќе владее со Израел; Неговото потекло е од дамнини, од вечни времиња. "[/FONT]
Римјаните 16:26, "..[FONT="]а сега се јави преку пророчките списи и по заповед на Вечниот Бог им беше соопштена на сите народи,"[/FONT]
Премногу расправи се водени во врска со прашањето за постоењето на Исус Христос. Многумина прашуваат дали Тој навистина е Бог или е само човек. Ако убедувањата не се засноваат на Библијата како на непогрешливо Божјо Слово, тие се напразни и безвредни.
Во книгата на пророкот Исаија чие име значи „Господ спасува“, (најголемиот пророк што некогаш живеел), 740 години пред Христос, е напишано:
Исаија 9:6.
Ова пророштво беше целосно исполнето и прецизно потврдено во многуте настани од Новиот Завет.
Исус дојде на земјата во тело за да ни покаже со својот личен пример, како треба да се однесуваме, со цел да Му бидеме угодни на Бог, преку вера во Неговото име. Исус ни кажа:
2 Петар 1:1. Поради нашето бунтовништво и непослушност во Еденската градина и поради нашата доброволна одлука да Му се спротивставиме на Господа и да ги прифатиме сатанските лаги, бевме отфрлени од Бог и предадени на сатаната.
Но, Бог е љубов. Тој имаше добри намери за нас, луѓето, уште од самиот почеток. Токму затоа, Тој ни нуди бесплатен дар, спасение, преку Исус Христос и Неговата пролеана крв на Голготскиот крст.
Ние склучуваме завет со Исус преку Неговата Света крв, за да Му припаѓаме Нему и на Неговото Слово.
Исус толку многу нe љуби, што никогаш во животот нема да нe напушти. Тој е полн со ветувања за секој од нас.
Исус е Алфа и Омега. Во Книгата на откровението 22:12-13, Тој рече: