Мирот.
Мир не е преќутување, туку потрага по вистината.
Ако на една научна мисла имаме закана со војна, тоа не е мир.
Ако во една држава се веат знамиња на друга држава, тоа не е мир.
Како што кај Македонците има спротиставени мислења по одредени прашања, сакам истото да го видам и кај Албанците.
Абе еден не видов да стане да каже, срамота е што кај албанските политички партии има секакви знамиња, само македонското го нема.
Срамота е што во општинските организации не се процентуално застапени Македонците.
Срамота е што постојано се закануваме со војна.
Не бре брате, не слушнав ништо такво, јас гледам единство во алабанскиот идеал за голема Албанија.
Е тоа е војна, да не се лажеме.
E bre slavjanski. Super sboris sve pravo samo na vrv skrivis nenamerno.
Sega dali znas za prava demokratia kako treba da se nosat znaminjava.
Kako prvo drzavnoto pa posle regionalno, pa posle osptinski.
Toa ja ima vo sekoe demokratska drzava sto vie uste ne ste ja videle vo evropa ili USA.
Imash pravo, Albanskite politicki parti na vreme za glasanje treba kako prvo Drzavno zname pa posle regionalno pa i opstinsko zname kade na toa vreme bara glasovi.
No isto i Makedonskite parti koga ke bidat na primer vo edna opstina kade sto ima Albanci treba da imat i Albanska zastava za da se pokazat deka za site se ednakvi. I da pobara glasovi i od gradjanite so Albanski etnitet pa i obratno Albancite od Makedoncite da bara glasovi.
Da se pokazat deka rabotat za ista drzava so razlicna politika.
Sega ti mene kazi koga ke bide toa ?
Ako ja sakash istinata vaka treba da zborish.
No kade kaj nas toa kultura ????
Еве што пишува во една странска енциклопедија во делот за јужна европа - државата Македонија. Ова е извадок за дејстивијата на УЧК и албанското малцинство. Да знаеле порано можеби и во ЕУ ке реагиравте за ваквите текстови! УПС.
„Македонија е многу сериозно погодена од војната во Југословенската покраина Косово, каде што албанските граѓани претставуваат значителен дел од населението. Приливот на бегалци од Косово во Македонија беше продолжување и така албанското малцинство гласови стана посилно.
Еволуцијата на земјата е силно обележана од напорите да се интегрира албанското малцинство. Геноцидот во Косово во 1990-тите и малтретирањето од страна на македонските Албанци бегалци се некаде помеѓу старото непријателство сегменти на населението. Борците на УЧК започнаа да дејствуваат во Македонија во 2001 година и предизвикаа социјални немири. Владата се обиде да најде решение на овој конфликтот со воена сила но пропадна и герилците на УЧК беа разоружани само со помош на меѓународните мировни сили КФОР, по склучувањето на едно примирје.“ - ова Европа го напишала не МАНУ.
Вовед за Македонија е : Земја на езера , манастири и мир!
Вовед за Албанија е: Нација која го бара своето вистинско место во Европа!
Силбер ако ја сакаш и почитуваш Македонија треба да живееш за неа, а не за Косово и Албанија или да сонуваш за илирида. Се до кога размислувате така нема да бидете сакани и почитувани. И научи да зборуваш Македонски јазик ако се сметаш за граѓанин на Р. Македонија. :smir:
Ti kako prvo daj link na ta enciklopedia kade taka pisuva.
Nemoj takvi stari trikovi i novi budalastija.
Sega i jas mozham da pisuvam eve edna sosedna grcka enciklopedija clen na EU sto kazuva za Makedonija. I ke cepam nesto od glava kako mene mi e drago.
Dali toa e korektno.
A za jazikot tolku se izvinuvam sto ne znam podobro. Imam slabo Makedonski.
No nema drzava vo svetot sto im zakani eden da nauci jazikot dokolku vo taa drzava 30% ima i od drug etnitet sto se zbori drug jazik.
Jas ipak zboram nesto Makedonski. A zosto da znaes ti Albanski koga na tvoja drzava 30% od gradjanite si zborat toj jazik.
Kakva intelegencija papa do kolena bre.
Drugar moj sega provaj sebe dali ke se pocrvenish. Od ova sto rece.
Jas ziveam vo Svajcaria i imam Svajcarsko drzavjanstvo.
A zboram normalno ovie jazici.
Di të foli Shqip.
Ich Schpreche auf Deutsch ist jemand bereit zum debatieren.
Je parle aussi francais, je suis prèt si quelqand ille veux savoir.
Parla anche Italiano, si che uno qui po mi comprendre sono pronto.
Türkce de konusabilirim, varmi kimse beni anlayan.
A mogu i srpski da pricam jer su mi srbijanke pomagali o tome.
A ti sto znas bre Köpek.