Рутер и софтверски Firevall....

Член од
29 септември 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
Веќе почнав една тема во врска со новокупениот рутер Linksys-WAG54G2-E1, но ова би се повеќе однесувало за шерување на фајлови и фолдери, како и за безбедноста на компјутерите во мрежата.

Направив да има шерување од Desktop PC - Vista Ultimate x64 на лап-топ со XP-Pro и се јавува следнава работа:

Штом се исклучени и на двата компјутера софтверските Firewall-и, шерувањето оди без никаков проблем.
Штом вклучам макар еден FW, нема повеќе шерување, иако (Као) FW-ги подесив и „Спуштив„....

Не напоменав дека претходно и Win-Firewall-ите ги исклучив и дисејблував во сервисите....

Тоа е засега ОК.

Отидов и на On-Line FW test и - сите портови се повторно во Stealth, односно - сокриени, најверојатно поради рутерот и NAT-от (Едно јавно IP на интернет, а DHCP-то со други IP внатре во мрежата).

Мислам дека до тука јасно и прецизно образложив.

Сега ме интересира следново:

Да ли воопшто има потреба да се ставаат софтверски Firewall-и на компјутериве во мрежата, или рутерот е доволен?

Но од друга страна, како ке им се забрани на поедини апликации (Ако се јави потреба....) излез на интернет?

Не ми е јасно како вистата ти прави проблеми при шеринг? Ај влези во Network Center и стај ги сите видови на шеринг на "ON" и слободно уклучи си Firewall.

Ако пак нејќе, не правиш нешто како што треба, мрежата на Виста е многу добро решена.

P.S. Не заборавај да доделиш пермисии на шеруваните фолдери.

не ти треба firewall на рутерот, стај си на секој компјутер посебно firewall и уживај

@Sephiroth, не сме се добро разбрале или јас не дообјаснив добро - Вистата не ми прави апсолутно никакви проблеми за шерувањето, ниту пак останатите компјутери кои се под XP.

Работата беше - проблемот го прави софтверскиот Firewall (Во овој случај ZoneAlarm), но штом го исклучив - еве - на 3 компјутери шерувањето оди без никаков проблем - секој си се гледа со секој.
Додадов и пермисии, иако ова ми е се дома во куќата (Не се работи за фирма или Интернет кафе и сл....) и само јас тука имам пристап.

@Razor, да ли ке е подобро така, или да си остане FW-от во рутерот, а на секој компјутер посебно - пак да си останат софтверските FW-ли, само со исклучен „Тој „ дел, а вклучена контрола над програмите што би излегле на Интернет?

А и кога го „Кренам„ FW-от дел на MAX, досега не забележав некој конфликт со рутерот, иако ми е познато она шо се вели - „Од два активни AV - може да биде полошо само со два активни FW-ли„ ;)

Во ZoneAlarm додади го subnet от во Trusted Zone

IP: 192.168.1.0 (или 192.168.0.0 зависи која подмрежа е кај тебе. почесто е со 1)
Subnet Mask: 255.255.255.0

Инаку ако си зад рутер со НАТ и огнен цид, твојата внатрешна мрежа е веќе заштитена и нема потреба од посебни ѕидови, освен ако сакаш да имаш потполна контрола која апликација смее а која не смее да пристапува на интернет.

Иако си зад рутер, ако не користиш посебен огнен ѕид тогаш препорачливо е Windows Firewall да си остане вклучен.

не ти треба firewall на рутерот, стај си на секој компјутер посебно firewall и уживај

@Razor, да ли ке е подобро така, или да си остане FW-от во рутерот, а на секој компјутер посебно - пак да си останат софтверските FW-ли, само со исклучен „Тој „ дел, а вклучена контрола над програмите што би излегле на Интернет?

А и кога го „Кренам„ FW-от дел на MAX, досега не забележав некој конфликт со рутерот, иако ми е познато она шо се вели - „Од два активни AV - може да биде полошо само со два активни FW-ли„ ;)

:nenene: Фајрвал и нат на рутер не треба да се исклучува.
А софтверски ако сакаш користи, не му смета на тој од рутерот.

Ау извини, мислев дека го користиш вградениот софтверски FW на виндовсот (кој што всушност е и надобар од сите). Билбил ти објасни како да го средиш проблемот, ама јас ке ти понудам друга солуција: Uninstall ZoneAlarm -> Enable Windows Firewall.

Ау извини, мислев дека го користиш вградениот софтверски FW на виндовсот (кој што всушност е и надобар од сите). Билбил ти објасни како да го средиш проблемот, ама јас ке ти понудам друга солуција: Uninstall ZoneAlarm -> Enable Windows Firewall.

Фала ти брат, ама не го многу сакам Windows Firewall-от.
Обично го користам Agnitum Outpost, но сега моментално се затече ZA.

Во секој случај - фала ти многу:wink:

Фала ти брат, ама не го многу сакам Windows Firewall-от.
Обично го користам Agnitum Outpost, но сега моментално се затече ZA.

Во секој случај - фала ти многу:wink:

Се е џабе, ама баш СЕ. Еве јас во моментов користам интернет од пробиена wireless мрежа, и тоа пробив во "НЕПРОБИЈНИТЕ" - wpa-2psk кои се со 128 битна енкрипција. Се е тоа играчки за мали деца, каков firewall какви бакрачи. Ни firewall ни свети firewall неможе да те спаси ако некој кој го умее сака да ти се протне во мрежата. Затоа не се замарајте и ВНИМАВАЈТЕ какви информации испраќато во мрежата и што правите на интернет, зашто готови сте. Поздрав и внимателно!

Како проби 128 битна енкрипција? Може да споделиш со нас?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom