Одговорот на тоа прашањето се температурата не е -163,5 К. Не е ниту 0. Нема вистински одговор. Прашањево е поставено во темата загатки, и во постарата тема Математика + Логика.
Јас изнапишав еден реферат, ама не го пратив, долг е, никој нема ни да го прочита. Џабе сум пишувал. Сум немал и јас поарна работа. Еве скратено.
Самото прашање е релативно, а со тоа и одговорите се релативни.
Се вели дупло поладно од вчера. Ама поладно од што? Според кој критерим дупло поладно? Дали според келвинова скала која е најлесна за пресметки. Ама така се добива ектремна температура. Дали спроед Целзиусова скала. Ама така иди 0/2=0
Или фаренхајтова. Во прашањето не е кажано, па така можи само да се претпоставува. Покрај 3те скали, има и друг критериум, човечкиот. Човек може да рече дека дупло потопло, а температурата се кренала само 10 степени целзиусови/келвинови. И тој може да се претстави со бројки (пример како некоја функција). Значи би довиле 4 ралзчини модели, секој со своја скала и своја нула. И кој да го избереш.
Од нив најлогичен и најапсолутен е келвиновиот модел (0К одговара на 0 внатрешна енергија. Нема негатинви келвинови степени), ама како што кажав, ако пресметуваш така се добива екстремна темп. Човек веројатно не би го поставил прашањево, а мислејќи на келвиновата скала. Освен ако спремен цел свет да изумри, нека оди наоколу и нека прашува, ако сега е 0, а утре два пати поладно…
А ова за јајцево. Според Теоријата на еволуцијата, јајцето е постаро, и нема никаков парадокс. (а според креационистичките теории, кокошката е постара)