ti mislis d:kesa:eka lokalnite mangupi se pogolemi od onie vo ffm :pos2:se lazes mozda ke se dobie na kvalitet no ako realno ja sogledas slikata vo mak fudbalot ke vidis deka 90 %od kluovite nema da mozat da obezbedat sretsva za nastap vo takvata treta liga samo primer vo jugozapaden region se dodavaat pokraj postoeckite + prilep,kicevo,gostivari ako poglednes na mapata toa 40% od makedonija vo juznot pak mu se dodavaat kocani i od tamu do gevgelija i kavadarci e toj region znaci uste 40% od povrsinata na mkd a za skopskiot ili severniot ostanuva sk tetovo i kumanovo i kratovo ili 20 % od povrsinata na drzavava ,
e sega kazi mi ti mene kolku e da patuvas od gevgelija do kocani sigurno 350 km vo dva pravci po 1 evro e tariva od izminat kilometar znaci ke ti trebat 350 e za eden prevoz a dodeka pak vo skopskiot toa ti e mizeni najmnogu 50 e znaci nema ednakvost
isto taka ovaa odluka na ffm e donesena vo maj 2008 g istata e prolongirana poradi finansiskata kriza vo vreme traenje od edna g znaci toa trebalo da se sluci vo 2009 maj odnosno taa da stapi na sila vo maj 2009 pa povtorno e prolongirana za do 2010 g znaci taa treba da stapi na sila za natprevaruvackata 2010 2011 a nemoze da stapi na polovina sezona bidejki aftomatski 70% od klubovite ke se odkazat od natprevaruvanje a prvensvoto so toa stanuva ne regularno
i formiranje na megu regioni ne e predvideno znaci nema megu regioni da receme 4 liga pa opstinska ovie tri treti ligi pa opstinska
uste eden los efekt od ova ke bide toa sto ke zgasnat mnogu klubovi koi se naogjaat vo ovie regioni a nemaat opstinska liga eve vo nasiot od takva opasnost e korabi debar ,m.acev m.brod,porece m.brod.pitu guli,krusevo aj kazete dokolku ovie ekipi ne vlezat vo tie treti ligi kade ke igraat nikade a sretsvata za vo vakva treta liga ke bidat ogromni i na ovie ekipi im se gleda zalezot na postoenjeto dokolku ova se usvoi najverovatno ke doumre i taka umreniot fudbal vo mkd
i za kraj definitivno znaci ova vaka ke bide do 2011 taa transvormacija ke se sluci vo natprevaruvackata 2011-2012 zna ci vo 2011 ke imame tri treti ligi ali ovaa polu sezona se doigruva onaka kako sto e a vo narednata se ekipite ke se borat za plasman do 6 ili 7 mesto ke ke vodi vo trtetata liga ova e neoficijalno ali moze da se kaze i oficijalno
da ne zaboravam deka ovaa godina vo yugo zapad ke ispadnat duri 5 ekipi taka ke dome na broj od 12 ekipi i samo 2 ekipi ke vlezat preku barazznaci 2011 ke ja pocneme so 14ekipi od koi 6 ili 7 ke odat vo treta liga a drugit vo opstinska toa 6-7 zavisi dali prvakot od nasiot region ke odi vo vtora ili ke ispadne ako odi ekipite od 2-7 m odat ponataka ako ispadne od 1-6