Новинарите како и сега, така и тоа време ќе напишеле се во интерес да им се продава нивниот весник, и јас имам еден куп исечоци од странски весници кои биле напишани за Македонија, но не се потпирам на нив.
Можно е да биле егзекутирани толку албански заробеници во Скопје од страна на Србите тој период, но тоа не мора да значи дека тие биле од Скопје:
Инаку, еве каде имало најмногу Албанци.Никој не негира дека имало колонизација на Албанците во Македонија, прашањето е колку Албанци биле колонизирани од страна на Турците.Сепак факт, е дека тие Албанци го тероризирале македонското население во име на исламот, а оружје добивале само Албанците зошто биле најверни слуги на Исламот и Турците, но го добивале откако ќе станеле муслимани, зошто за другите луѓе од христијанската верска припадност не им било дозволено да носат оружје.А и тие Албанци што биле колонизирани во Македонија биле христијани претходно.
Јас дадов статистика, на таа статистика се изнесени ставови на повеќе луѓе, а има и еден Албанец, јас го пишувам само она што го говорат фактите, а фактите се исто така дека од сите шест пропаганди во Македонија (бугарска,српска,грчка, романска, католичка и протестантска) првите три биле најјаки, и сите тие пропаганди дејствувале на многу начини; а најмногу преку хуманитарните организации и училиштата.Но темата не е за нив во моментов.