Доселувањето на Албанците во Македонија

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Кои турски робови?
Имаш 12 век, имаш 13 век, имап 14 век!

Да, турски робови, откако биле исламизирани да.

И пак, чекам некој да ми каже кога е изградена најстарата џамија во Албанија, а јас ќе ви кажам па кога е изградена најстрата во Битола(македонија).

Мојт?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Пак ситно ќе профитирам...

1515
John Musachi:

1575
Carlo Ranzo:

1774
Johann Thunmann:

Најбитниот момент за вие славјаните да знаете дека немате веза со тоа што претендирате, и до некаде се во право вашите академици каде бараат корени и по кои расадници копаат.

Хахахахаха...

Ваква наука, интернет наука, само на Кајгана и под чадорот на историските и археолошко генетски македонски интернет активности.

16 и 18 век

Фала што го потврдуваш МАНУ.

:pusk:

Темата е: Доселување на Албанците во Македонија.

А не потеклото, последен пат дефокусираш тема, нареден ќе те дефокусираме од неа.

До сите вас, без мешање на гени на темава.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Кур се тресе во ладна вода!

Други дефокусираат, ама тие се славјани и ќе ги браниш а мене ташак не ме боли ако ти ги браниш нив.

И не ги цитира артиклите што стојат на нив, па сега и датите ги зема... цк цк цк

Ќе ги потврди МАНУ оној големиот, ќе му даде САНУ малку... :)

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
А ова ти веќе 500 Килобајти текст и пак ништо не кажа!

Значи имаш една страна наназад, можеби две се, провери што сум постирал.

А овој муабет е најфрустрички за вас, оти вака се фаќа за вакви сламки оној кој не знае поарно.

Ама и така знаеме ние, оти Перичич, недвосмислено кажуе дека носителите на V13 кои живеат некаде на Јужна Србија и Косово исто така северна Македонија, живеат на тие места над 6000 години.

Како сакаш, сакаш вака, сакаш така, пак губиш. А губиш оти не ги почитуваш светските научни кругови. А сам не си научник.:(
И што има таму , некој коментар на Стојановски ? Не го гледам, каде е? како да не си способен да коментираш ?

И да се разбереме, ќе играме ли фер или ќе се лажеме ?

1257
George Acropolites:
An Albanian Uprisin : „ Passing through Serbia, Kastoria and the Achrida (Ohrid) region, I arrived in Albania and from there, reached Dyrrachion (Durrës) with the notables of that region.“

Се надевам дека даде грешен цитат поради незнаење на англиски, а не оти искривуваш намерно. Од напишанато одлично се гледа дека Албанија е ЗАД Охрид, токму како и тврдината Пелион кај денешна Корча (Горица) штитела западната македонска граница во антиката.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Кур се тресе во ладна вода!

Други дефокусираат, ама тие се славјани и ќе ги браниш а мене ташак не ме боли ако ти ги браниш нив.

И не ги цитира артиклите што стојат на нив, па сега и датите ги зема... цк цк цк

Ќе ги потврди МАНУ оној големиот, ќе му даде САНУ малку... :)
Историјата е ДАТА, без дата на аргументот незнам што бараш на темава.
Историјата не е апстрактна наука.

Прекини да се однесуваш ко детенце кое се расплакало откако му ја земале топката.
Самиот ја тераш дискусијата во погрешна насока, те опоменав уште на стартот.

Провокациите проткаени во секој пост и не ти се потребни, само ти одмагаат.
Ќе дискутираш нормално или незнаеш да дискутираш.

И што има таму , некој коментар на Стојановски ? Не го гледам, каде е? како да не си способен да коментираш ?

И да се разбереме, ќе играме ли фер или ќе се лажеме ?

1257
George Acropolites:
An Albanian Uprisin : „ Passing through Serbia, Kastoria and the Achrida (Ohrid) region, I arrived in Albania and from there, reached Dyrrachion (Durrës) with the notables of that region.“

Се надевам дека даде грешен цитат поради незнаење на англиски, а не оти искривуваш намерно. Од напишанато одлично се гледа дека Албанија е ЗАД Охрид, токму како и тврдината Пелион кај денешна Корча (Горица) штитела западната македонска граница во антиката.
Тоа е ситница, “Албанското“ востание е лоцирано во - Албанон, денешен Елбасан.

Жителите на Албанон - Албанони или Албанци.

Имагинацијата во интерпретација на Пикасо е неспорна.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Историјата е ДАТА, без дата на аргументот незнам што бараш на темава.
Историјата не е апстрактна наука.

Прекини да се однесуваш ко детенце кое се расплакало откако му ја земале топката.
Самиот ја тераш дискусијата во погрешна насока, те опоменав уште на стартот.

Провокациите проткаени во секој пост и не ти се потребни, само ти одмагаат.
Ќе дискутираш нормално или незнаеш да дискутираш.
Ова беше за анавено така ?

Оти моите постови се таман регуларни, чисти, информативни...

Не сум јас оној кој влегува во дупки и после барање да се излезе, тој не излегува.

Генетика, менетика, глупости разни, не ни требаат.

Во секој случај МАНУ се побиено во однос на датата!

А за автохтоност, е силен збор, тоа, славјани 7 век надошле, па се помешале некои со нив, некои не, па некои сакале да се вратат, некои не сакале, некои си биле на тие места.
И јас ја подржувам иницијативата дека славјани малку дошле и останале, ама јазикот кој го стокмиле "светите" браќа ги покрил и тие што треба и тие што не треба.

Значи 13 век. МАНУ се побиени!

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
[FONT=&quot]Цркви, споменици, склуптури, книги, мостови[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]факултети, универзитети, интернет, компјутери[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]се само дел од работите кои што ни сметаат [/FONT][FONT=&quot]–[/FONT][FONT=&quot] листата можеме да ја тераме до недоглед само треба минорна политичка причина и ние се впуштаме во аргументација против се и сешто, и свето и профано[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]Вестите се полни со ескперти, анкети, анализи скоро секоја будала има мислење за се и секоја будала е спремна своето мислење да го брани со крв. Иако сме лишени од знаење а со тоа и од одговорност ние сме спремни да се заколеме во името на нашето незнаење, во името на површни информации.[/FONT]
[FONT=&quot]Ние како заедница сме без неутрален филтер, без медиум кои што рационално и пред се со доза на сарказам ќе ги проследи вестите и настаните, медиум кои што ќе заземе дистанца кон политичките спинови, медиум кои што ќе ги поставува правите прашања и ќе биде упорен во барањето на одговорите. Тој дел од нашето општество е ампутиран со прецизен хируршки зафат и ние како поединци сме оставени сами да го развиваме тој филтер да сурфаме помеѓу спинови.... додека средуваме документи за канада
[/FONT]
и мислам дека е веќе премногу и треба да се каже дека нарекувањето на македонскиот народ словени е навреда која нема да ја толерираме ниту на форум ниту во јавната сфера, преседанот е направен книга е забранета и треба да се побара да се воведе институција цензор...
[FONT=&quot][/FONT]

A

anaveno

Гостин
Besides these great families, many smaller Christian feudals kept some of their lands as tîmârs. Among them we may mention Dobrile (in Cartolos), Simos Kondo (in Kokinolisari), Bobza Family (Gion and his sons Ghin and Andre in the Village of Bobza or Bubës), Karli family (Matja). This kind of tîmârs constituted 16 per cent of all the tîmâr-holders in Arvanid-ili. Conversion to Islam was not considered necessary for possession of tîmâr. One Metropolid in Belgrade (Berat) and three Peskopos in Kanina, Akcahisar and Cartolos were given their former villages as tîmârs. The Turkish population in the province consisted only of the military and religious personnel. The Turkish tîmâr-holders with their men did not exceed 800 in number.

:kesa::kesa:

so kolku luge turcite ja "drzele" AL...:vozbud:

THE ENCYCLOPAEDIA OF ISLAM
H.A.R. Gibb, J.H. Kramers, E. Lévi-Provençal, J. Schacht
Assisted by S.M. Stern as Secretary General (pp. 1-320)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
13 Век Албанци во Албанон-Елбасан.

Не во Македонија.

Ти самиот си побиен, по навика.

Ајде касни нешто благо, смири душа.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Абе дури и да е вистина, оти гледам со бројки многу тераш, дури и вистина да е, 800 души биле многу, пошто тоа било 90% исламско население, оплакнати масовно од страна на клериците и истите сакале несакале ги држеле турците како ослободители.

Не е лошо.

A

anaveno

Гостин
13 Век Албанци во Албанон-Елбасан.

Не во Македонија.

Ти самиот си побиен, по навика.

Ајде касни нешто благо, смири душа.
Elbasan e TURSKA TVRDINA..NE POSTOEL VO 13 VEK...
ILIBASAN NA TURSKI E SILNA TVRDINA..KAKOV ALBANON
http://books.google.com/books?id=S7dUv-1Ql2oC&pg=PA314&lpg=PA314&dq=elbasan+etymology&source=bl&ots=rVenPKiBzl&sig=047KjZ3GRAYmZ6tJjCT-WfmlwHQ&hl=en&ei=D8m7Sr6aHMPSlAeQ9byWDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7#v=onepage&q=elbasan etymology&f=false

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ајде де, нека биде 14 ВЕК!

Академиците викаат 16 век! А тоа е искривување на вистината!

Сакаш да кажеш дека лажат тие извори?

И дека твоите се поточни. А и дека Братот е во "криво"?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Едно е етимолоџи друго е постоење на градот.

Што ако градот постоел како Албанон, доаѓа султанот и го прекрстува во Елбасан?

И сега?

И не ми давај вакви глупави линкови. Ако има документи, дека постоел Елбасан и пред да дојдат турците, се ти паѓа во вода, секаква наредна историска интерпретација.

Џаба,

Ова значи не е точно?

Kajgana Shop

На врв Bottom