Збигњев Бжежински: да се срушат Израелските авиони

S

smart ass

Гостин
П.С ова не е да те убедам немам намера никој да убедувам водам дискусија...а ако вие сакате да убедувате повелете:smir:

патем ете ви факти научивте нешто ново за атомското оружје..:smir:

me uplasi smartass:nesum:, nedaj boze da dojde vreme na stomak da lezam :nesum:
и јас се надевам нема да дојде до потреба од ова

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Јас би ти препорачал малку да се контролираш искрено.Сигурно дека некој со 2 профила и третина од постовиве на темава во кои нема ниту една смислена реченица не е компетентен да кажува за офтопичарење.АКо добро се сеќавам има и модератори кои се грижат за тоа.
За твојава експертиза од нуклеарна физика не би коментирал.И повеќе од јасно ми е.Книгите прочитај си ги уште еднаш ако воопшто и си ги прочитал.А исто поздрави ме кога ке соберат Америте муда да фрлат нуклеарки во комшилук на Русија.

Или да бидам појасен.Оригиналната идеја,која очигледно некој не ја сфатил,и која беше отфрлена моментлано,и всушност беше план за во краен случај на нуклеарна војна,беше со употреба на 5кт бомби за бомбардирање на целите во Иран.Е сега кои се проблемите за евентуална употреба на тие нукеларки
Mini-Nukes

The earth-penetrating capability of the [nuclear] B61-11 is fairly limited, however. Tests show it penetrates only 20 feet or so into dry earth when dropped from an altitude of 40,000 feet. Even so, by burying itself into the ground before detonation, a much higher proportion of the explosion energy is transferred to ground shock compared to a surface bursts. Any attempt to use it in an urban environment, however, would result in massive civilian casualties. Even at the low end of its 0.3-300 kiloton yield range, the nuclear blast will simply blow out a huge crater of radioactive material, creating a lethal gamma-radiation field over a large area.
Иран овие капацитети (спротивно на некои кои мислат дека Иран е земја која живее во 14 век) ги има скриено на добро засолнети локации и ако приметите оваа бомба нема капацитет да пробие за да детонира на потребната длабочина.Што значи ке експлодира површински и нема да заврши работа.
Втор проблем е што со бомбардирање на таков материјал како збогатен ураниум со нукеларка ке се создаде радиоактивен облак кој во најоптимистичка варијанта ке биде 100 пати поголем од оној чернобилскиот.(Нешто што некој повторно има проблем да го разбере па исчука сликички како да легнете зад зид, и како и обично темата завршува тука).Со таква количина на радиоактивен материјал сам прашање како ќе се заврши.
Да не ја спомнам само близината на Русија која нема теорија да дозволи такво нешто.

S

smart ass

Гостин
Јас би ти препорачал малку да се контролираш искрено.
јас се изразувам коректно,ги почитувам членовите,и не се замарам со нивната личност сите сте еднакви за мене....а да и не бројам постови бројот не е важен содржината.

.Книгите прочитај си ги уште еднаш ако воопшто и си ги прочитал.А исто поздрави ме кога ке соберат Америте муда да фрлат нуклеарки во комшилук на Русија.
да ти кажам право поеднаш ми се прочитани не повеќе...што се однесува за м****а не спомнав дека америте ќе употребат туку спомнав дека тоа беше план на Пентагон за време на администрацијата на Буш:toe:

Денеска би се сложил со тебе дека америте во догледно време не би употребиле нуклеарка....така да сега ќе те Поздравам се надевам не е проблем.

Поздрав и се најубаво:smir:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
smart ass lupas gluposti bez veze,pa ni evreite ni amerikancite ne lupat vaka kako sto lupas ti,velis deka trebalo nuklearno oruze da se upotrebi,ali ne si svesen deka cel svet ke stradi od toa,neznam sto da ti kazam stvarno neznam ili za inaet gi pisuvas ovie raboti ili sakas da si interesen na forumov,ama da znaes deka ne si interesen ni 1%:nenene:

S

smart ass

Гостин
smart ass lupas gluposti bez veze,pa ni evreite ni amerikancite ne lupat vaka kako sto lupas ti,velis deka trebalo nuklearno oruze da se upotrebi,ali ne si svesen deka cel svet ke stradi od toa,neznam sto da ti kazam stvarno neznam ili za inaet gi pisuvas ovie raboti ili sakas da si interesen na forumov,ama da znaes deka ne si interesen ni 1%:nenene:
чекај малце...извини вака но зарем не го прават тоа оружје најголемите умови...и не сакам да сум интересен.

Иран овие капацитети (спротивно на некои кои мислат дека Иран е земја која живее во 14 век) ги има скриено на добро засолнети локации и ако приметите оваа бомба нема капацитет да пробие за да детонира на потребната длабочина.Што значи ке експлодира површински и нема да заврши работа.
Втор проблем е што со бомбардирање на таков материјал како збогатен ураниум со нукеларка ке се создаде радиоактивен облак кој во најоптимистичка варијанта ке биде 100 пати поголем од оној чернобилскиот.(Нешто што некој повторно има проблем да го разбере па исчука сликички како да легнете зад зид, и како и обично темата завршува тука).Со таква количина на радиоактивен материјал сам прашање како ќе се заврши.
Да не ја спомнам само близината на Русија која нема теорија да дозволи такво нешто
.

ахахаха повторно ме насмеа...кажав оставите флеш анимациите како оваа

да бидеме објективни но јас не мислев на употреба на нуклеарки врз овие објекти,туку врз бушехр и рудниците....значи 1-3

The Foreign Office's senior counter-terrorist official has "no doubt at all" that Islamist terrorists are actively seeking a nuclear device. "There are people" he adds dryly, "for whom exploding a nuclear bomb in a city would be a triumph for the cause."
A 10 kiloton nuclear bomb would be a relatively small one by today's standards, but a 10 kiloton explosion in a city would mean that, from the centre of the blast for a distance of one third of a mile, every structure above ground level would be obliterated and every person would be killed instantly.

For the next third of a mile, the city would look like the weird moonscape which Berlin had become by the end of World War Two, after almost a year of Allied bombing raids.
And for a third of mile beyond that circle of hell, buildings and people would burn, both with flames and the effects of radiation.
To consider that outcome is to realise that it must be prevented. But how? Deterrence - the threat that if you detonate a nuclear bomb in our country, we will retaliate in kind on yours - has so far prevented nuclear war between nations. The only time nuclear bombs have been used, it was against a country without the capacity to retaliate.
Deterrence, however, depends on your enemy having cities and a population that can be threatened with obliteration.
The problem is that terrorist organisations have neither. They are simply groups of individuals with no responsibility for, and no control over, a state or its population.
Deterrence breaks down as a consequence. If they could get hold of a nuclear bomb, Islamist terrorists would have every incentive to use it to cause as much destruction as possible in an "enemy" country such as Britain or America - and there's no threat we can brandish to stop them.
Which means that the over-arching aim of the civilised world must be to ensure that they cannot get hold of a nuclear bomb, because that is the only way we can protect ourselves against nuclear terrorism.
The most powerful argument against allowing nuclear proliferation is that the more countries that have the bomb, the more likely it is that one will end up in the hands of terrorists.
Nuclear bombs are still, mercifully, beyond the capacity of terrorist groups to engineer for themselves: a terrorist organisation would have to get one from a government.
When the governments trying to acquire the technology for making nuclear bombs are known to train and supply Islamist terrorist groups - as Syria and Iran, for example, certainly do - the importance of preventing them obtaining the capacity to make such bombs is overwhelming.
That is why the Israelis destroyed Syria's "not for peaceful means" nuclear facility last September, and why the rest of the world acquiesced in the destruction, which broke international law and had no United Nations resolution.
It is also why the US continues to send signals to Iran that it will not oppose, indeed might even join in, any attempt by Israel to hit Iran's fledgling nuclear facilities: sending precisely that signal must have been at least part of the point of last week's very public announcement that the Israeli raid on Syria's putative nuclear bomb factory had been successful.
Governments can perhaps be deterred from leaking nuclear weapons to terrorist groups by the thought of what the Americans would do to them if there were a nuclear explosion in an American city and the construction of the fatal bomb could be traced back to, say, Iran or Syria.
The Americans have not been shy about letting those governments know what would happen.
As one US official put it to me: "We would totally obliterate the country responsible" - a phrase echoed by Hillary Clinton when she said the US would "totally obliterate" Iran if that country was responsible for a nuclear attack even on Israel, never mind America.
Governments, however, are not always able to control all their members. Some members of the Iranian administration might not be deterred by the prospect of nuclear armageddon (indeed, some seem to welcome it). Which means that the only way to keep nuclear weapons out of the hands of terrorists it to keep them out of the hands of national governments who might give them to terrorists.
If Iran builds a nuclear bomb factory, you can be sure that Israel will try to destroy it.
П.С Симулацијата е за 1 мегатон!!!!:smir:

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Не знам што ти е смешно навистина...

Видеово што си го ставил и што според тебе треба да го игнорираме за да слушаме она што ти ќе го кажеш(како да е ултимативна вистина) всушност и ти ја дава причината зошто не можат да користат нуклеарки.И зошто симулациите се правени за 1 мегатон,т.е 5кт нема да завршат работа,а згора на тоа реков Русија,Индија,Пакистан никогаш нема да дозволат употреба на нукеарно оружје,иако ти цинично напиша како воопшто немало да тргне радијација накај Европа туку накај Пакистан и Авганистан како да таму не живеат луѓе туку стока(што всушност е и целиот проблем во твоиве ставови).
Не знам што ти е тешко место во 300 поста да земеш во еден пост да средиш и направиш еден текст со поента одколку вака,ко мало дете е не е така вака е.
Од мојот прв пост на темава ми ги испреврте речениците за тебе да ти одговара нормално.Јас убаво и најпросто што можам ти напишав дека со бомбардирање на радиоактивен материјал макар и со 5 кт ке се створи радиоактивен облак и труење 100 пати поголемо од она Чернобилското,ти со 4 поста со сликички за заштита од нуклеарен удар изврте дека тврдам дека ке има 100 пати поголема нукеларна експлозија ако сфатив убаво(оти навистина ми е тешко да се снајдам и пред се те сфатам.)И нормално како и пред тоа неколку теми сиот мубает се сврти да човек ги преведува твоите постови за темата да замре.
Сега твоето тврдење се сврте како требало само рудниците да ги бомбардираат.Што пак нема никаква логика бидејќи убаво се знае кои мети се важни за да се прекине нуклеарната програма,и кој е во можност да ги изведе тие напади.А САД се премногу зафатени во моментов за да можат да си дозволат таков луксуз.
Што се однесува до ИЗраел,самиот назив на нивната војска кажува се.ИДФ или Израелски одбрамбени сили.Израел и неговата Армија вклучително опремата,немаат капацитет за водење војни подалеку од сопствената и територијата на соседите.Едноставно нема теорија ни во најлудиот сон дека копнено ке влезе во војна или нешто слично.Другата опција е малку веројатна и ке донесе повеќе штета одколку корист.
А муабетите на Буш за оските на злото,дарт вејдер и останати приказни се премногу банални за воопшто и да се коментираат.АКо навистина сакаат да стават крај на Исламскиот радиализам тоа е возможно,само така ке испадат многу работи на виделина кои воопшто нема да одговараат на Израел и САД.Под изговорот на жртва Израел стана Третиот рајх на блискиот исток.Ниту една држава во соседството не може да тргне напред без притоа Израел да не ја избомбардира превентивно.

S

smart ass

Гостин

Видеово што си го ставил и што според тебе треба да го игнорираме за да слушаме
според ТЕБЕ според ТЕБЕ...луѓе заклучете сами-сега овде сакаш да го игнорираш

она што ти ќе го кажеш(како да е ултимативна вистина) всушност и ти ја дава причината зошто не можат да користат нуклеарки.
а овде ти одговара па го прифаќаш....немам коментар повеќе јас не испревртев ништо

И нормално како и пред тоа неколку теми сиот мубает се сврти да човек ги преведува твоите постови за темата да замре.
така е со сите кои не се согласуваат со тебе...ама ако видиш дискусијава на темава еве ја има дискусија-без разлика дали ти одговара или не.

Што се однесува до ИЗраел,самиот назив на нивната војска кажува се.ИДФ или Израелски одбрамбени сили.Израел и неговата Армија вклучително опремата,немаат капацитет за водење војни подалеку од сопствената и територијата на соседите.Едноставно нема теорија ни во најлудиот сон дека копнено ке влезе во војна или нешто слично.Другата опција е малку веројатна и ке донесе повеќе штета одколку корист.

добро утро јас постојано тврдам ИЗРЕЛ Е ИСКЛУЧЕН!!!!

треба два пати да препрочитате господине очигледно.

Сега твоето тврдење се сврте како требало само рудниците да
ОД КАДЕ МОЕ и ОД КАДЕ САМО ???

.
Што пак нема никаква логика бидејќи убаво се знае кои мети се важни за да се прекине нуклеарната програма,и кој е во можност да ги изведе тие напади.А САД се премногу зафатени во моментов за да можат да си дозволат таков луксуз

тука не се сложувам за трајно решение.....одлично

а твојата логика е велам рдо 4 нуклеарки лимит 20килотона а ти заклучи еднаш дека сите ќе одат на бункерите...па сега заклучуваш дека ќе одат сите на рудниците....се знае каде е вреакторор,погоните за преработка на тешка вода и еве еден рудник нека озрачат

И.Велат сакаме Мир а ваму во пракса се позли и од демонот.

опцијата е израел да не се меша,јас мислев ако иран изврши напад кон сојузниците на САД можат да се бранат.
еве спрецијално за тебе

овој болд е да не плашиш мали деца

значи при атомска експлозија имаме првен т.н бласт дносно деструктивната моќ(најдобра заштита легнете и свртете се обратно од блесокот-никако гледање-во легната положба ударот врз телото се минимизира ми преживувате)моќта на експлозијата е 50% од тоталната моќ на атомска бомба.

понатаму следува ТЕРМАЛНАТА-резултат на ослободените X-зраци кои го загреваат воздухот ова значи тоа што нема да биде срушено ќе изгори најверојатно-40% од тоталната деструктивна мож

и за крај побивање за множењето на радијации по 100 да ви биде јасно остатокот се нарекува фолаут а тоа е всушност облакот и прашината кои се радиоактивни и може времето да влијае овде а и може да дојде до радиоактивен дожд...вкупна деструктивна моќ пазете 10%:toe:

патем конфигурацијата на теренот(на ИРАН) нема да рашири фолаут кон европа...најмногу до пакистан и ирак.....

значи ништо од 100 чернобили-овојпат не ни е смешно....

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Шо се замарате со нуклеарки!
Дај русиве нека им рентаат неколку авиони со оние новите вакум бомби:vozbud:.....бар ќе имаат можност на живо да ги пробаат а и успат некоја работа да им завршат на западниве.:helou:

S

smart ass

Гостин
ш

За да се смири Иран и да нема поголеми проблеми најсоодветно решение би било употреба на нуклеарно оружје со јачина до 40(значи од 10 до 40) килотона и тоа на локацијата кај реакторот,потоа рудниците(за да не шлапаат само привремено ќе било решението)

после ваков стравотен напад кој и ќе придонесе за минимизирање на човечки жртви(значи максимум 4 употребени нуклеарки на најважни локации)

а останатите 20-сетина мети ќе бидат уништени конвенционално-секако оваа можност сеуште е на маса за САД-Иран е фактор за нестабилност и во Ирак а не верувам Иран да одговори со напад на базите на САД во Ирак(ќе изгуби влијание)

во оваа опција не е предвидено мешање на израел,како и да е израел сепак е самостојно способен да уништи барем 5 критични мети.

треба некој да го смири првосвештенството во Иран,Ајатолахот и сличните ко нив-па кога се палат ние сме моќни,ние имаме моќ-нека осетат првен па после нека размислат.

еве ова е на првата страна поставени и затоа би те замолил да не извртуваш зборови...немој сега хитлер да ме направиш ајатолахот да го тепаат па и врз иран да фрлаат:nenene:

Шо се замарате со нуклеарки!
Дај русиве нека им рентаат неколку авиони со оние новите вакум бомби:vozbud:.....бар ќе имаат можност на живо да ги пробаат а и успат некоја работа да им завршат на западниве.:helou:

интересно:vozbud:

да рентаат ма они го градат реакторот тоа ре работава...

а инаку не се замнарам веќе....само морав оти ми ги извртија зборовите па рудници...ете од почеток постовите се до крај-објективен читател нека пресуди.

овие вакуумот се уште помоќни од американската МОАБ-таа во Ирак е употребена Ирачаните си помислиле дека америте употребиле нуклеарка и се испокакале...а им британците не знаеле па се збуниле...а збунет британец:vozbud::vozbud:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
еве ова е на првата страна поставени и затоа би те замолил да не извртуваш зборови...немој сега хитлер да ме направиш ајатолахот да го тепаат па и врз иран да фрлаат:nenene:

интересно:vozbud:

да рентаат ма они го градат реакторот тоа ре работава...
Ако де......нека го наплатат овој, па нека го срамнат со земја, па нека пак го градат...и така во круг:vozbud::pos2:

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Ти навистина имаш проблем.Штом овака не се сеќаваш ниту на последниот пост тогаш или спамираш или билдаш постови.Ова го напиша само еден пост пред да ти одговорам
ахахаха повторно ме насмеа...кажав оставите флеш анимациите како оваа
на што јас ти одговорив

Видеово што си го ставил и што според тебе треба да го игнорираме за да слушаме она што ти ќе го кажеш(како да е ултимативна вистина) .
И после ми го нафрлуваш мене?????
според ТЕБЕ според ТЕБЕ...луѓе заклучете сами-сега овде сакаш да го игнорираш

а овде ти одговара па го прифаќаш....немам коментар повеќе јас не испревртев ништо
Добро ти присебен ли си или не ти е мајчин Македонскиот?

така е со сите кои не се согласуваат со тебе...ама ако видиш дискусијава на темава еве ја има дискусија-без разлика дали ти одговара или не.
Колку да напишеш нешто...

добро утро јас постојано тврдам ИЗРЕЛ Е ИСКЛУЧЕН!!!!
И после ке ми зборуваш како почитуваш членови,ниво на дискусија...Овакви испади ти се редовни всушност и ти е стил на пишување.Типично детски.

а твојата логика е велам рдо 4 нуклеарки лимит 20килотона а ти заклучи еднаш дека сите ќе одат на бункерите...па сега заклучуваш дека ќе одат сите на рудниците....се знае каде е вреакторор,погоните за преработка на тешка вода и еве еден рудник нека озрачат
Јас не заклучувам ништо.Се е во пишана форма на темава.Прочитај си.Ама како што гледам не ги следиш ниту своите последни постови.

значи ништо од 100 чернобили-овојпат не ни е смешно....
Реков јас или Македонскиот јазик ти е ужасно тежок за сфаќање или ти е интересно да имаш иљади постови.Во секој случај ке пробам пак најпросто со можам и ке замолам ако знае некој друг уште да го упрости да го стори тоа,ке бидам благодарен.Значи кога ке се бормбардира збогатен ураниум со 20 кт. нуклеарна направа,експлозијата ке исфрли во воздух огромно количество на радиоактивен материјал еквивалентен на катастрофа со размери на Чернобилската помножена по фактор 100..Ако и сега не ти е јасно тогаш реков има едноставно решение.Стави ме на листата на игнор.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.106
Поени од реакции
9.444
Не се плашат од ракети со нуклеарни боеви глави ни УСА ни Евреите од проста причина што ако испали Иран 1 ке му вратат 100, и ова го знаат сите. Проблемот е што ако Иран развие нуклеарки нема никој да може да го нападне и да им донесе „демократија“.

Едноставно ако влезе инвазиона војска им ја пукаш во пустината и ги нема. Не може да ти мрчи никој оти си ја пукнал на твоја територија бомбата, не си нападнал друга држава. За ова се бунат Америте.

А ако сакаат да ја нападнат Америка сигурно нема да пробаат со балистички проектил. Повеке шанси имаат да ја прошверцаат бомбата во брод и да разнесат некој град со пристаниште како Њујорк или Сан Франциско. Иљадници бродови упловуваат и испловуваат секој ден и нема шанса сите детално да се претресат. Ова би бил страшен напад и мега тероризам.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Па до вчера кога го градеа балистичкиов штит во Полска трубеа на сет глас како служел строго за одбрана од проектилите на Иран,за сега да изјават како сфатиле дека не била толку напредна Иранската балистичка програма.Ако на ист начин ја проценувале и нуклеарната програма,а имајќи предвид и процената на Ирачката хемиска програма која остана да постои само во главите на Американските проценители,ондак и повеќе од јасно е веќе се....

Kajgana Shop

На врв Bottom