ОТКРИЕНА МАКЕДОНСКА КРАЛСКА ГРОБНИЦА ОД 4 век п.н.е.!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
novo otkritie

Basilica and martyr tomb discovered at Zrze archaeological site
Prilep, September 26 (MIA) - A basilka of the fifth and a martyr tomb of IVth century are the new discoveries of excavation activities in the vicinity of 'Holy Transfiguration' Monastery near Zrze

Знам кај е ова, тука некаде во близина се претпоставува дека и градот престолнина е.

Аха! Открија гробница. Само по кој пат ја откриваат истата гробница? Колку што јас знам, гробницата е откриена за време на Првата Светска Војна, подоцна нешто е чепнато, мислам, после Втората Св. Војна, ама на никого очигледно не му се вклопувала во неговите “замисли“ за историјата и како таа треба да гласи, па се “заборавало“ на неа... Сега е пак “во мода“ затоа што ја откопуваат патриотски Македонски археолози.
(Исто така изгледа ќе се “заборави“ и на Енциклопедијата, оти на “некого“ повторно не му одговара така)

Многу сакам да ја посетам ама ми рекоја дека била недостапна и забранета сега за сега!!!Колку е вистина незнам.

plus..za nekoj od podolu..
...rimska nekropola...:vozbud:

aj,vladeele mozebi vo toj period rimjanite,umirale i tie,ama ako e toa "rimska nekropola"....
imaat li barem malku isav?
i sto se li gi ucat (i novinarite i arheolozite)?

пред некоја недела бев на посета ан гробницата:

DSC00071.jpg

CIMG5996.jpg

CIMG6009.jpg

CIMG6016.jpg

CIMG6012.jpg

Браво Лорде за сликиве, има ли некои дополнителни информации на оваа тема?

Браво Лорде за сликиве, има ли некои дополнителни информации на оваа тема?

Ќе биде некој друг ден, треба да се видам со еден професор ако може да ми позајми... јас немам којзнае колку ....

пред некоја недела бев на посета ан гробницата:

CIMG5996.jpg

CIMG6009.jpg

Се извинувам предвреме за мојата неукост (како и секогаш :pos2:)..
НО, нели овие „арковите“ се од Римјаните? т.е. тие ги имаат превземено од Етрурците и се дојдени на Балканов доста доцна?
Барем јас така сум учел...

Гробница од Македонски тип е.
Мислам дека се само две на нашата територија.

Гробница од Македонски тип е.
Мислам дека се само две на нашата територија.

Какви се тие гробници од Македонски тип.
Кои им се главни показатели и во кој период се градени?
Каде се вклопува оваа гробница?

Археолошкиот локалитетот Павла Чука се наоѓа помеѓу селата Подмол и Бонче. Станува збор за гробница од македонски тип, која според архитектонската концепција е единствена. Составена е од отворен дромос вклесан во карпа кој во вид на рампа се спушта во гробницата; потоа следува засводениот дел од дромосот со должина од 11 метри и висина од 3 метри. На почетокот на засводениот дромос од двете негови страни откриен е ѕид кој во вид на прстен ја окружува целата гробница. Ѕидот е составен од три реда монолитни блокови со 1,5 метри висина. Дијаметарот на овој ѕид е 32 метри, а вкупната должина на ѕидот би изнесувала околу 100 метри. Засводениот дел на дромосот и ѕидот кој ја окружува гробницата се ѕидани од монолитни гранитни блокови со правоаголна форма, а некои од нив достигнуваат тежина и до 2 тона. Мајданот за овие монолитни блокови се наоѓа на околу 800 метри јужно од гробницата. Тие во аморфни форми се носени до гробницата, а потоа се доработувани на самото место. По засводениот дел на дромосот констатирани се преткомората која има димензии од 1,5 x 3,0 метри и комората со димензии од 4,0 x 3,0 метри, со зачуваната висина од 2 метри. Комората и преткомората се направени од прецизно сечени блокови од бигор со правоаголна форма со димензии 0,50 метри висина, а должината е меѓу 0,80 и 1.20 метри. Зачувани се и два мермерни прага преку кои од засводениот дромос се влегувало во преткомора и комората, а на кои стоеле двокрилни врати. Во предниот дел и надвор од дромосот, поточно источно и западно од дромосот, откриени се 8 детски гробови кои според монетите откриени во нив може да се датираат во крајот на IV и V век. Според позицијата на овие гробови, може да се заклучи дека гробницата била ограбена и разградувана уште во антиката. Во отсуство на материјал од времето кога е изградена гробницата, околу датацијата можеме да се потпреме на архитектурата. Имено, аналогни гробници со овој тип на свод најрано се датирани по средината на IV век пред н. е., односно повеќето кои работеле на оваа проблематика се согласни дека овој тип на свод на македонските гробници започнува да се применува по освојувањата на Александар III Македонски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom