Тито и Македониjа

Дали е Тито предавник или херој?

• Предавник

Гласови: 12 66,7%
  • Херој

Гласови: 6 33,3%

• Вкупно гласачи
    18

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Во целост го оправдувам предходниот и овој пост, добар одговор на темата Тито и Македонија но.. по се, секому твоито пишување не му одговара затоа што имат искривена слика за времето во кое владеел маршалот ТИТО, па затоа гледат да го оцрнат неговото дело како заслуга за тогашна а и денешна Македонија, по сето нивно пишување можам да заклучам дека Македонија можела сама да извојува независност по завршетокот на 2 светска војна, а воедно да биде и обединета со пиринот и егејот................
А по сето твое пишување шо треба да закључиме,дека ако не беше Тито ќе бевме јужни срби ?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Тие 45 години кога бевме во сколп на Југославија неможат да се избришат.
Ако не бевме во ЈУ ќе бевме или Срби или Бугари и Грци (окупирани и поробени)
Сите помали народи (вклучувајки ги и Македонците) се признаени од ЈБТ и ги уживаат сите права за разлика од другите "комунистички" земји.

Едно нешто за голи оток:
Не дека не се биле апсени заради идеалите за самостојна македонија но биле апсени и сталинисти и секакви други инус појави (не се однесува за идеалите за самостојна македонија).
Интересно е што многу внуци на луѓе кои се биле на голи оток кои ги знам лично се БУГАРОФИЛИ и отворено тврдат и работат против Македонија.

Друго нешто:
Филмовите за "мора да имаш комунистичка книшка за да добиеш работа" се измислици. Моите никогаш немале книшка а биле вработени. Си оделе и на црква.
За Бугарите и Грците сме биле АМЕРИКАНЦИ (прашајте си по дома)

Не го правдам системот ниту ЈБТ но има нешто позитивно во нашата историја после втората светска војна.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Абе не сте криви така ве имат учено во УДБАшки фамили ебаве полтроните и дебилите.

Кој е тој шо ќе му забранеше независност на Македонија шо беше загарантирана од антифашистичката алијанса на секој народ борец против фашизмот?

Кој е тој шо ќе ја окупираше Македонија со 100 000 спремна војска и под каков изговор ?

А што кеше да стане ако Сталин не беше наредил ОФ правителството во Софиа да изтегли корпуса од Македониа и Западна Тракиа?
Ќе јадеа по гла по тил,то ќе беше.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Ух да ве ебам неписмените,горди југословени сега горди фиромци,си заслужваме бе.
Абе писмен... ти знаеш ли колкава е казната за секс на јавно место? си се гордеам на тоа што сум дали фиромец или југословен тоа е моја работа можеби сум и грк, од кај знаеш ти што сум и како се осекам, важно не сум балагонагежен блгарин ко повеќето вас вмровчиња ...........:vozbud::vozbud:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Абе писмен... ти знаеш ли колкава е казната за секс на јавно место? си се гордеам на тоа што сум дали фиромец или југословен тоа е моја работа можеби сум и грк, од кај знаеш ти што сум и како се осекам, важно не сум балагонагежен блгарин ко повеќето вас вмровчиња ...........:vozbud::vozbud:

Длабока мисла,нема шо,ова....ти беше тој шо ме анкетираше дома од која партија сум?

А ти најверојатно си некој србоман или влав,по интелектуалниот капацитет одма се познава.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Дечки.
Не сум удбаш ни ништо. Голема вмровска фамилија со славни предци така да не грицкај безвезе кога не ме знаеш. И читај историја и анализирај ја.

Југославија ти е вештачка држава создадена од големите сили.
Македонија е поделена во 1913.

Тие територии се поделени поради кривица на истите сили победнички во 2СВ.

Пред тоа (во ГР и БГ) владеат Европски Кралски фамилии.

Ајде кажи како ќе се обедини Македонија во тој период ?

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Па во последно време има масовно исфрлање на милионтомните дела за Тито, неговиот живот, кариера, политика, неговите портрети и фигурички. Дали југоносталгичните почнаа да умираат (пензионерите) или пак се откажаа од напорите за враќање на стариот систем. Тито не го почитувал од една причина што со својата политика го уништи Ченто и го испрати до гроб. Од друга страна пак, му се восхитувам на можноста да раководи со 6 републики, со 6 различни народности и неколку различни религии цели 50 години. Тоа е за пофалба!
filip jas mislam deka tito i jugoslavija im bea potrebni na 2 bloka za amortizacija, so pagjanje na edniot blok i jugoslavija se rasturi, taka da egoisticnata i narcisoidna odluka 48 da rece ne , dovede do toa da bide potkrepuvan od 2 bloka a sotoa i drzavata da vleci beneficii

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Дечки.
Не сум удбаш ни ништо. Голема вмровска фамилија со славни предци така да не грицкај безвезе кога не ме знаеш. И читај историја и анализирај ја.

Југославија ти е вештачка држава создадена од големите сили.
Македонија е поделена во 1913.
Тие територии се поделени поради кривица на истите сили победнички во 2СВ.

Пред тоа (во ГР и БГ) владеат Европски Кралски фамилии.
Ајде кажи како ќе се обедини Македонија во тој период ?
Се извинувам за УДБА класификацијата,најдлабоко...ама не зборам за обединување на Македонија,туку за нејзина независност во било-каква форма,само Вардарска,Вардарска во Федерација итн...

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Се извинувам за УДБА класификацијата,најдлабоко...ама не зборам за обединување на Македонија,туку за нејзина независност во било-каква форма,само Вардарска,Вардарска во Федерација итн...
не знам зашто се замараш со објаснување понекогаш , оној кој мисли дека му е подарена слобода и право на живеење тој е осуден да биде вековит роб.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Тие 45 години кога бевме во сколп на Југославија неможат да се избришат.
Ако не бевме во ЈУ ќе бевме или Срби или Бугари и Грци (окупирани и поробени)
Сите помали народи (вклучувајки ги и Македонците) се признаени од ЈБТ и ги уживаат сите права за разлика од другите "комунистички" земји.

Едно нешто за голи оток:
Не дека не се биле апсени заради идеалите за самостојна македонија но биле апсени и сталинисти и секакви други инус појави (не се однесува за идеалите за самостојна македонија).
Интересно е што многу внуци на луѓе кои се биле на голи оток кои ги знам лично се БУГАРОФИЛИ и отворено тврдат и работат против Македонија.

Друго нешто:
Филмовите за "мора да имаш комунистичка книшка за да добиеш работа" се измислици. Моите никогаш немале книшка а биле вработени. Си оделе и на црква.
За Бугарите и Грците сме биле АМЕРИКАНЦИ (прашајте си по дома)

Не го правдам системот ниту ЈБТ но има нешто позитивно во нашата историја после втората светска војна.
на тапоглавци не можеш да им докажеш некои работи како се одвивале, тие можеби знаат но инаетот не им дава да биде по волја на друг, освен да биде по нивно, така да џабе им обајаснуваме кога не сакат да сватат како се одвивала историјата на овие простори, мозоците им се наполнети со туги идеи и мисли па си мислат дека тие се во право со ограничени неможеш да испаднеш на крај. :toe::toe:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Дечки јас не се разбирам многу по историја и по оваа тема како некои членови овде и исто така не сум живеел во тој систем но тоа што можам да го закључам од моите родители е тоа што тие ми кажуваат дека во тоа време секој имал работа, секој имал пари да си ја издржува фамилијата имале безбедност во поглед на пукање на улица, бодење со ножеви, значи такво нешто немало и родителите не ги мислеле дали ке им се случи нешто лошо на улица и тие се чувствувале безбедни тогаш имале работа како и сите други и едноставно биле задоволни од животот. А тоа дека не се имало слобода на говор и тоа е точно, многу македонци завршиле на голи оток, тоа не го оправдувам а исто така тоа што Македонците ги носеле на срем наместо како тие што сакале во солун и тоа не го оправдувам. Малку знам затоа што имам 21 година што значи не сум зивеел во тоа време, но еве сега се едуцирам :smir:.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па имала независност (ако може да се каже автономијата).
Такви биле приликите да не било изводливо да се обедини, освен со Пиринскиот дел но ЈБТ се плашел дека вардарскиот дел ќе се одели од ЈУ.
За обединување со Егеј кажува фактот на граѓанската војна во ГР.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Абе не сте криви така ве имат учено во УДБАшки фамили ебаве полтроните и дебилите.

Кој е тој шо ќе му забранеше независност на Македонија шо беше загарантирана од антифашистичката алијанса на секој народ борец против фашизмот?

Кој е тој шо ќе ја окупираше Македонија со 100 000 спремна војска и под каков изговор ?

Ќе јадеа по гла по тил,то ќе беше.
Имаше во основа 3 типа на Голоотокаши од Македонија. Едните беа Стаљинисти и ептен хардкор комунисти и го сматраа Тито за фејкер. Имаше типови кој беа само за независна Македонија надвор од Југославија е тие у основа се делат на 2 типа оние што беа у Бугарашки филм ванчо михајловистички... и оние кој не беа само чисти македонски националисти е овде нема баш некој рекса поделба има многу варијации на сиво во сите 3 категории.
Плус имаше балисти и бугарофашисти кој беа лузерите у војната. Плус и некој тотално не дужни фаци кој беа шутнати во затвор само поради лична одмазда и ништо повеќе од тоа.
Дури има и нешто помеѓу бугарофашисти и михајловисти ама да не ја усложнувам премногу поделбата.
Секој голооточанец е посебна приказан за себе и не е во ред да се ставаат сите во ист кош.

Kajgana Shop

На врв Bottom