Дали ќе учествувате во оваа хуманитарна акција со дарување на крв?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ќе учествувате во оваа хуманитарна акција со дарување на крв?

• Вкупно гласачи
    81
Izvinete za latinicava,obvinete go hakerot koj mi go sredi pc-vo...
Adminov me pretrka sakav da ve zamolam da ne piete vecer,a utre mozete,polesno ke ve fati:))))) se salam...
Mislam deka poveketo ja znaete portokalovata (kajgandziska boja) zgrada dos,epa karsi nea e dare djambaz...ne bi trebalo da utnete ubavo si pisuva.
Nego sakav da ve zamolam,da se pridrzuvate kon vremeto i dogovorenoto mesto za cekanje Acid sto vi go napisal za da moze uspesno da se zavrsi i pred da se da se pocituva tugjoto vreme,a i tie koi sami ke si dojdat,da gledaat da dojdat vo ramki na rokovite.Pa nekoj neka se izlaze,neka bide junak uste vo 12 da ne pocasti so prisustvo:smir:
Se gledame utre...

I da Magde,ne sum sigurna,ama mislam deka ne moze da se dava krv posle vakcinacija,recisi i da sum sigurna,ako imas vreme nisto nema da te kosta da dojdes pa ke ti kazat poubavo.

Пошто повеќето од вас сигурно немаат прочитано...

Кајганџии, вие што не знаете каде се наоѓа Даре Џамбаз.
Ќе се чекаме во 12:30 (чекаме 15 мин. максимум) на Плоштад пред ФУФО, па заедно ќе тргнеме натаму.

И гледајте да не пиете алкохол вечерва. Кој е за, може да се кафетираме :)

Не сум во Македонија и нема да можам да дојдам, но честитки и подршка за акцијава...
Браво дечки!!!

Сакам да дарувам крв, но немам сеуште 18. Знае ли некој како да дојдам до согласност од моите родители, соодветна, која ќе ми овозможи да дарувам крв? Да не зборувам дека сум една од најретките крви групи (ако не и најретка)... нулта негатив!
обично се зема од црвен крст испечатена согласност која треба да ја потпишат родителите, а доколку не си земал до сега, можеш да земеш потпис од твоите родители(значи они да напишат дека се согласуваат). ако имаш помалку од 16 години и да имаш согласност нема да те пуштат да даваш крв, а ако имаш +16 и ако се е во ред, сигурно ќе даваш.

и за да ве мотивирам повеќе, ќе ви кажам само неколку податоци..
Македонија е една од ретките земји во свет каде што крводарителството се одвива според принципот на доброволност и доверливост. (во повеќе земји се плака дарувањето крв, со што има поголеми шанси за добивање не здрава крв)
На хирургија во Скопје, дневно се трошат по околу 180 единици крв од сите крвни групи
Овој период (зимскиот) е најкритичен период за хирургија затоа што најмалку крв се дарува во зима ( и нема доволно акции организирани од црвениот крст)
дарувањето крв НЕ Е НАЧИН за проверување на здравствената состојба (што значи, не давајте крв само за проверите дали имате некоја болест (ова МНОГУ ЧЕСТО се случува) )
поздрав до сите и успешна акција утре :wink:
п.с. жени може да даваат крв на 4 месеци, а мажи на 3

дечки дај ако има некој со А негатив пријавен за сабота нека ми пише мене ПП, зашто итно е потребна е крв за утре
Луѓе зар никој нема крвна група А негатив од 171 пријавен:uvo:

Итно е потребно, дај кажете побрзо...

дечки дај ако има некој со А негатив пријавен за сабота нека ми пише мене ПП, зашто итно е потребна е крв за утре
Стварно, ако не се јавил никој досега, да пробаш да ги замолиш админите при отворање на форумов или на сличен начин да се даде до знаење. Можда некој има, но не ги чита овие страни-овој подфорум. Ова како предлог. сепак за живот се работи. Поздрав

Стварно, ако не се јавил никој досега, да пробаш да ги замолиш админите при отворање на форумов или на сличен начин да се даде до знаење. Можда некој има, но не ги чита овие страни-овој подфорум. Ова како предлог. сепак за живот се работи. Поздрав

Ако се работи за твој близок член на фамилијата, остави ми податоци за контакт а јас во меѓувреме ќе отворам нова тема и ќе ја поставам како важна. Се надевам така ќе го привлечеме вниманието на потенцијалните крводарители.

Ако се работи за твој близок член на фамилијата, остави ми податоци за контакт а јас во меѓувреме ќе отворам нова тема и ќе ја поставам како важна. Се надевам така ќе го привлечеме вниманието на потенцијалните крводарители.
не е за мене, видов момчето бара помош за доста ретка крвна група, па да му се помогне.
Јас не можам, имам а+, а башка дадов во понеделникот, па ако сеуште има потреба и ако се најде некој до форумот да исконтактираат... не знам дали Dimce го чита ова па да се договорите.

Eдит од модератор: Средено. :)

Луѓе зар никој нема крвна група А негатив од 171 пријавен:uvo:

Итно е потребно, дај кажете побрзо...

ако е толку итно, обрати се во црвен крст на Р.М. и побарај го глигор.. он е одговорен за крводарителство во македонија и има броеви од сите крводарители со таа крвна група кои можат одма да дадат крв!
се нервирам вака значи.. зошто иако а- е меѓу поретките групи, мора да имаат на клиника ама не даваат бе, бараат одма надокнада со нови единици крв :@ инаку, тоа што кажуваат дајте крв таа ќе ја дадеме, нема врска, затоа што они не смеат одма да ја дадат таа крв, мора да ги помине сите испитувања за што се чека 1 до 2 недели...

Одговорив не
Неможам да давам крв од едноставна причина што неможам да поднесам медицински игли одма ми се крева притисок сум приметил кога бев за возачка незнам ни сам како дадов.........али ја подржувам акцијата кој е во можност нека даде.Кај мене преовладува стравот и гадењето од игли:)

Едвај чекам да ме боцнат!

Само се надевам дека не ми е слаба крвта, бла бла...

abe jas kolku sto znam A+ ne e nesto retka grupa i moze polesno da se najde. a inace imam edno prasanje za nekoj sto znae poveke?? Jas imam davano krv i vo kartonceto mi pisuva A1+ toa e isto sto i A+ ili ne ??? ako e isto da dojdam utre iako mn sum slab so krv??????

нема да можам да дојдам утре...
спадна дека нема да бидам во скопје

...Ептен ми е криво што утре не сум во можност да дојдам во Скопје и да учествувам во акцијата...ама со вас сум и ве подржувам ... Во најскоро време ќе отидам во Центарот за трансфузиологија тука кај нас и ќе му останам верна на моето досегашно крводарителско искуство..... :pipi:

Поздрав до сите крводаители.... :D

Имајте на ум дека ако сте негативните групи сите се поретки од позитивните, така да ако сте негативни дарувајте почесто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom