bobi2008
_
- Член од
- 3 декември 2007
- Мислења
- 2.681
- Поени од реакции
- 182
Да не се разбереме погрешно, пресметката ми беше во случај да е процентот на царина 12%, но процентот е различен за различни производи. Има и производи кои се ослободени од царина и за кои се плаќа само ддв. Значи мене ми беше процентот пресметан според информациите на форумов, ако ps3 e 40 000 и ако е потребно да се плати 11900 денари.
Најисплатливо е да се земаат компјутерски компоненти за кои кај нас се плаќа само 5% ддв, а се ослободени од царина.
Значи треба да откриете колку се плаќа царина за производот што сте го нарачале, за да бидете попрецизни во пресметката.
Или најпаметно е да најдете врски во царина, па да поминете поефтино
Ама дали е пресметано и ддв-то тука и прашај го кој е процентот на царина со кој пресметувал.
Најисплатливо е да се земаат компјутерски компоненти за кои кај нас се плаќа само 5% ддв, а се ослободени од царина.
Значи треба да откриете колку се плаќа царина за производот што сте го нарачале, за да бидете попрецизни во пресметката.
Или најпаметно е да најдете врски во царина, па да поминете поефтино

Јас го прашав татко ми бидејќи работеше на царина порано , ми кажа дека и на подароците се плаќало царина . Ако PS3-то е 40.000 царината ке биде некаде околи 7.000 денари
Ама дали е пресметано и ддв-то тука и прашај го кој е процентот на царина со кој пресметувал.