Lockerz, Beterz, VK, E-casting и други сајтови за "заработувачка"

Да не се разбереме погрешно, пресметката ми беше во случај да е процентот на царина 12%, но процентот е различен за различни производи. Има и производи кои се ослободени од царина и за кои се плаќа само ддв. Значи мене ми беше процентот пресметан според информациите на форумов, ако ps3 e 40 000 и ако е потребно да се плати 11900 денари.

Најисплатливо е да се земаат компјутерски компоненти за кои кај нас се плаќа само 5% ддв, а се ослободени од царина.

Значи треба да откриете колку се плаќа царина за производот што сте го нарачале, за да бидете попрецизни во пресметката.

Или најпаметно е да најдете врски во царина, па да поминете поефтино :)

Јас го прашав татко ми бидејќи работеше на царина порано , ми кажа дека и на подароците се плаќало царина . Ако PS3-то е 40.000 царината ке биде некаде околи 7.000 денари

Ама дали е пресметано и ддв-то тука и прашај го кој е процентот на царина со кој пресметувал.

PS3 беше 40.000 кај нас кога излезе во 2006. Незнам од кај ја извадивте таа цена. Еве во техномаркет.

SONY PS3 80GB CONSOLE BLACK 25,499.00
Новиов слим е поефтин ама еве кај нас нека биде 30.000. Нема шанси РЅ3 да е 40.000

pred carinenje ako vrede 400 evra eve (moze i pomalku), tuka e moze 40.000 den prodazna ali posle davacki.
nemaat nikakvo pravo pola od vrednosta kako davacki da stavat.
6000-8000den maksimum moze da stavat. ali tamu od rakav gi vadat tie brojkite.
pa na koj kako sakat taka carinat.
na customs.gov.mk ima carinski vodic. si piseuva carina i ddv za sekoj proizvod. ispecati go listot na koj pise za igracki konzoli i odi tamu raspravaj se so niv baraj pravda. kaj zeleznicka od druga strana e. nosi ja i fakturata so sebe i baraj da zboruvas so nekoj. nemaat nikakvo pravo da naplakaat tolku pari.
obicno naplakaat 18% carina (zavisi od proizvodot) i posle na taa vrednost seta + 18% ddv. izleguva 40% nekade. sto za 24000den bi bilo 9600, sto e sepak pomalku od 12000 kolku sto baraat lopovite. problemot e sto nema cena od lockerz pa oni si mozat kako sakat da carinat.
im se moze i si pravat kako sakat.
i ne mozat da te prisiluvat da go podignes paket. ako ne potpises deka go zimat se vraka nazad.
no za ps3 vrede da se plate oti ke go prodadate mnogu poveke. samo pobunete se za sumata sto ja baraat.

Проверив за секој и вака испаѓа работата.

Електронски видеоигри за употреба со ТВ приемник, ако ps3 спаѓа во оваа категорија тогаш пишува дека се наплаќа само 18% ддв, така да VeniVidiVici, најдобро дознајте колку го процениле производот и што всушност му пресметале.
Мислам дека направиле некои малверзации, му бараат повеќе од што треба.

Гледам дека не точно дека пс3 е 40 000, гледам некои цени од 27 000.
Ако се наплаќа само 18% ддв тогаш на 27 000 иде 4860. Тука се додаваат уште некои поситни трошоци, административни такси итн, па да заокружиме на 5000.
Во секој случај многу бараат според мојава пресметка. И со секој поминат ден трошокот се зголемува, така да треба побрзо да се реши проблемот.

Најдобро некој поупатен да каже која е точната цена на ps3 slim за да не нагаѓаме.

момци може да добијам покана од некој за lockerz.com фала

Абе во ред ова еве јас нарачав ајпод тач 8ГБ што е 14990 ден. тука и не е многу 18% му доаѓа околу 2700. Ама работата е што тоа ми е непланирано и одкај да им најдам да им платам лее. Се нервирам вака.

Едит: Плус одкај ќе знаат во кутијата што е и колку вреди? Не пишува нанадвор ништо туку само Lockerz си е кутијата.

момци може да добијам покана од некој за lockerz.com фала

Ај мејл

Абе во ред ова еве јас нарачав ајпод тач 8ГБ што е 14990 ден. тука и не е многу 18% му доаѓа околу 2700. Ама работата е што тоа ми е непланирано и одкај да им најдам да им платам лее. Се нервирам вака.

Едит: Плус одкај ќе знаат во кутијата што е и колку вреди? Не пишува нанадвор ништо туку само Lockerz си е кутијата.

Ти добро твојот ајпод тач е поефтин од мојот ајпод тач 64гб јас што ке правам:nesum:

Ај мејл

Moжно е за ајподот да се плаќа и царина и ддв, кој сака може овде да ја најде категоријата во која спаѓа производот :

http://customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61

Се пишува во наименувание категоријата.
Има многу категории, не се наоѓа лесно, особено за уреди кои репродуцираат звук има многу категории, ама отприлика најдов неколку за кои се плаќа царина 10%, а имаше и некои за кои се плаќа 5%.

Ако земеме дека се плаќа 10% царина и 18% ддв, ќе ти дојде да платиш околу 4500 денари.

А за тоа што има внатре, испраксирани се тие да отвараат кутии, нема тоа да ги спречи. :)

Ако не ви се испати, не го земајте производот, нема основа на што да ве тужи. А и за тужење повеќе пари ќе се дај отколку што е царината.

Цената се смета според ова што е кај нас, или та од странство што е? Дека во странство нинтендо е 200$ а тука во техномаркет гледам 16000 денари (360$)? Та сликата од детето од германија што ја кладе, рече тој дека на пакетот пишело дека вредноста на пакетот бил 1$.

А и ако земат 18% од 16000денари, не иди многу, 2800.

Заборавив уште нешто. Ако користат некои од приватнициве како FedEx, DHL, UPS и слично, тогаш сте го обрале бостанот.
Тогаш голема е веројатноста да треба посебно да плаќате шпедиции, лежарини и разни трошоци кои се многу поголеми отколку тоа да се направи во македонски пошти.

Тогаш ќе бидат многу поголеми трошоците.

Бидејќи освен venividivici не видов некој друг да има искуство со поскап производ, ќе мора да чекате од него да разбере зошто толку многу му бараат на братучедот да плати.

Така да бидете среќни ако ви ја пресметуваат царината во македонски пошти.

Лелеееее абе UPS користат пишува на пратката за маицата.

Едит: Умрев од замарање деновиве книга не фатив.
Заклучок: Lockerz ruins your life.

Е ајде да ве прашам нешто. Ова
Wii Sports with Console - Games included 250 PTZ

зашто е толку ефтино, само 250 поени? Што е работата со него, даваат уред за играње или некој додаток за Wii само?

Абе поефтино е од другиве во цена и затоа. Иначе јас го порачав ова АКО СТИГНИТ ќе видиме што се има внатре.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom