Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Татко ми заработувал сам уште од 15 години. Имал тежок живот, нејќам да потам ташаци околу тоа. Знае како е да се нема. Знае каков е животот. Од 20 години работење стаса ВМРОвско гомно да го избрка од работа. Делумно си во право, но не е секаде така како што викаш.
Мрзам патриоти без причина. Не сум партиски определена не ни планирам да бидам. И ВМРО и СДСМ се исти гомна ама различно смрдат. Крајно сум изреволтирана од ова што се случува. Крајно сум изреволтирана што од просечен и мирен живот сега се чудиме сметките од каде да ги платиме. ТАА Е СИТУАЦИЈАТА ВО ДРЖАВАВА.
Нема поголем слепец од оној кој не сака да види! (многу мурдо кажано патем).
Абе и татко ми сам заработувал цел живот. Никој не му помогнал. Завршил факултет, направил фамилија, се вработил и живеел убаво.
Работил од 15 години ама бил платен. Од работа не треба да се жалиш и плачеш.

Они си се разгалени детишта (таа генерација) се им било сервирано. Работа за секого = решено стамбено прашање, кредити, авторитет и престиж во општеството.

Не ми зборувај за нашите родители: Ним и било многу поарно одколку нас, верувај. Не ги жалам ич. Those lucky bustards !

Проблемот е што тие имале далеку подобри услови одколку ние сега.

T

Tetro

Гостин
Само доколку постои понуда за работа, или доколку потоне сплавот на кој стоиме.

Секој сака бољи живот.
Море, да не тресам глупости, може, на неколку недели/месеци и после пак дома.:vozbud:

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Не мислам да ти објаснувам. Треба да осетиш гнев каков што осеќам јас за да го кажеш ова што јас го кажав. Мене ми е бедно да гледам како работите одат на полошо и полошо.
Бедно ми е да гледам како татко ми се мачи и умира од работа.
Бедно ми е да гледам дека при чиста совест ја изгуби работата.
Бедна ми е помислата дека тие ајдуци што народот ги идолизира уништија и испустија се.
Бедно ми е кога ќе помислам на кого му се клањаат!
Бедно ми е што го гледам народот прост кој чека боље сутра!
Бедно ми е што знам дека ситуацијава ќе остане оваква каква што е уште многу време.
Бедна е помислата дека сме во кал до уши, но секој се прави патриот и не признава.
се гелда дека постот ти извира длабоко од душата-сепак тоа е вистината...
жалосно е што мнозинството младина ја немаат иднината во оваа држава,своето си е свое и никаде во светот колку материјално да ти е подобро нема да го имаш истото чувство,секаде ќе бидеш странец....сепак за многу е подобро да го обезбедат животот и немаат каде освен да ја напуштат татковината

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
никој не рече да работи некој за мене во странство и да ме издржува.. САМ да си работам за да се изджувам себе си и утре ден фамилијата.. тоа е муабетот.. ова шо викаш ти да работи некој у странство па да праќа пари не иде.. тоа на почеток не држи вода муабетот.. има и такви случаеви знам али тие се посебни случаеви и ретки...
Епа Џон, убаво е да се издржуваш сам себеси но еден ден предпоставувам планираш да имаш фамилија. Што правиме тогаш?
Ќе ги заебеш во МК (ако имаш МК невеста и ако неможе да дојде со тебе?)

Ако планираш да заработиш некој денар (капитал за во иднина) и да се вратиш тогаш имаш оправдано осутство од мене.

Напоменав јас ЗАСЕКОГАШ а не привремено.

едно конкретно прашање.. кои сте ВИЕ? партија? СДСМ? некоја друга партија??? не сватив ова стварно....
Ние = идните генерации, мадите во државата на кои им е преку кур од југоносталгичарите и вмрооовците.

Ние сме тие кои треба а и имаме желба да градиме нешто, не да рушиме.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Од 20 години работење стаса ВМРОвско гомно да го избрка од работа. Делумно си во право, но не е секаде така
Сочуствувам со твојата судбина но мора да ти е јасна една работа:

За време на криминалната приватизација 200 илјади луѓе беа избркани од работа поради едно рошаво наркоманско СДС-гомно и неговите компањони !

Д

ДаркхарТ

Гостин
Сочуствувам со твојата судбина но мора да ти е јасна една работа:

За време на криминалната приватизација 200 илјади луѓе беа избркани од работа поради едно рошаво наркоманско СДС-гомно и неговите компањони !
Сеедно дали било гомното на буквата С или на буквата В. Мене ми се исти гомна со различна способност да смрдат. Се повлекувам од темава затоа што страшно се исфрустрирав и искосив, ако продолжам да пишувам ќе отерам се у 3 лепе...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Сеедно дали било гомното на буквата С или на буквата В. Мене ми се исти гомна со различна способност да смрдат. Се повлекувам од темава затоа што страшно се исфрустрирав и искосив, ако продолжам да пишувам ќе отерам се у 3 лепе...
Пробал ли да работи на граѓевина во Словенија (знам луѓе што работат таму и се задоволни),или како молер во Црна Гора или пак можеби на праски во Грција.
Нека бара сезонска работа зошто со редовна плата осуден е на фиксна плата.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Епа Џон, убаво е да се издржуваш сам себеси но еден ден предпоставувам планираш да имаш фамилија. Што правиме тогаш?
Ќе ги заебеш во МК (ако имаш МК невеста и ако неможе да дојде со тебе?)

Ако планираш да заработиш некој денар (капитал за во иднина) и да се вратиш тогаш имаш оправдано осутство од мене.
Напоменав јас ЗАСЕКОГАШ а не привремено.
Ние = идните генерации, мадите во државата на кои им е преку кур од југоносталгичарите и вмрооовците.
Ние сме тие кои треба а и имаме желба да градиме нешто, не да рушиме.
види другар.. логично е ако ЗАСЕКОГАШ се отселиш од државава ке ја повлечеш и невестата ко шо викаш или ке си најдеш некоја друга каде што ке бидеш заедно со неа... а да праќаш пари и слично реков и претходно не иде тоа!!!

идните генерации?.. ние.. ахам... види таква ни е ситуацијата у денешницава каде што секој гледа да те заебе да те искористи и да ти наштети.. мислиш ке се разликуваат идните генерации за разлика од овие кои се сега на власт??? ја мислам не.. исти гомна ке бидат сите.. и искрено мислам дека државава би ја оправил само некој од надвор од страна или под нечиј силен притисок.. ние самите поаѓајки од себе не верувам...

Д

ДаркхарТ

Гостин
Пробал ли да работи на граѓевина во Словенија (знам луѓе што работат таму и се задоволни),или како молер во Црна Гора или пак можеби на праски во Грција.
Нека бара сезонска работа зошто со редовна плата осуден е на фиксна плата.
Не е до толку работата нож до коска дојдена...Просечен таксист ни мање ни више...:toe: И пак ќе речам нека фаќаат сеирџиите сеир ако им дошло, јас не се срамам да кажам како преживуваме оти таа е вистината и суровата реалност на половина и повеќе во државава. Чесно заработува но сепак е малку...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
идните генерации?.. ние.. ахам... види таква ни е ситуацијата у денешницава каде што секој гледа да те заебе да те искористи и да ти наштети.. мислиш ке се разликуваат идните генерации за разлика од овие кои се сега на власт??? ја мислам не.. исти гомна ке бидат сите.. и искрено мислам дека државава би ја оправил само некој од надвор од страна или под нечиј силен притисок.. ние самите поаѓајки од себе не верувам...
Ќе се разликуваат. Кажав јас како е, тие знаат како е само да се има а ние само да се нема.

Различни времиња, системи и морални вредности не карактеризираат на нас.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ќе се разликуваат. Кажав јас како е, тие знаат како е само да се има а ние само да се нема.

Различни времиња, системи и морални вредности не карактеризираат на нас.
јас не мислам така од едноставна причина што имам верба изгубено веќе.. се надевам дека грешам.. сепак мое размислување

една напомена до сите кои мислат да пишуваат на темава

темава е отворена со цел општа дискусија!
насловот на темата кажува се! акнетното прашање е на место дефинирано и мислам дека нема нешто нејасно... ве замоливам сите кои делите мислења на темава ДА НЕ МЕШАТЕ ПОЛИТИКА!

Фала чао пријатно

А

Ајсшутер

Гостин
Никогаш :toe:

Тие што имаат барем малку памет и волја за работа може и тука солидно да заработат барем за една средна живеачка, само финтата е што тука народот се мрзи и сакаат така да им дојдат на први во месецов 15.000 денари пример, или сакаат да зимаат премногу со осмо оделение и скоро никаква стручност во работата.

Pl.

Pl.
Член од
16 јули 2009
Мислења
566
Поени од реакции
62
Ja napustiv makedonija,ama toooolku golema nostalgija imam za tamu.Mi se place ponekogas.Moze smesno e,ama vistina e.Da imam sansa vo ovoj moment bi bila tamu.

Kajgana Shop

На врв Bottom