Нееееее бе ќе има некоја афера ќе дојди нова надеж, нови партии, нова власт и нов криминал.Пааа, јас сум убеден дека Македонија...ЛОШО ПЛИВА , кај и да е ќе се удави во ЧИСТ КРИМИНАЛ НА НАЈВИСОКО НИВО...
Ех сеа па и ти,не е се така црно........туку ептен црно.Не само што се затворени многу фирми,туку СЕГА АКТИВНО РАБОТАТ 24/7 ДА ГИ ДОЗАТВОРАТ И ТИЕ МАЛКУ ФИРМИ ШТО ОСТАНАА.Пааа, јас сум убеден дека Македонија...ЛОШО ПЛИВА , кај и да е ќе се удави во ЧИСТ КРИМИНАЛ НА НАЈВИСОКО НИВО...
vece e udavena breПааа, јас сум убеден дека Македонија...ЛОШО ПЛИВА , кај и да е ќе се удави во ЧИСТ КРИМИНАЛ НА НАЈВИСОКО НИВО...
Ги разгледував билансите на банките,добри пари ставиле на записите.Особено малите и средните банки,некои од нив воопшто не разговараат за кредитирање на стопанство или граѓани.И јас да сум банка и јас ќе ги сакам тие париБанките ги сакаат државните записи
На вчерашната аукција на тримесечни државни записи Владата успеа да собере 32 милиона евра, а бараше 35,7 милиони евра. Со каматна стапка од 5,4 отсто за девизни записи државата повторно ги привлече, пред се', банките, но и другите инвеститори на домашниот пазар. Владата и покрај тоа што вети дека ќе забави со записите, очигледно поради потребата за враќање на старите долгови и натаму не се откажува од овој инструмент.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CD9AFD93018A4D43AE31F0536C1C302A
Па која будала разговара за кредитирање на стопанство кога и новите 100 милиони евра од ИЕБ (Директорот им се презива Курбин) со по 2% камата,наменети за стопанството што би ги зело со камата од 6%,со вградени трошоци,ќе ги искористат всушност по разни канали за купување на државни записи со камата од 10%,одкако се разбира дека предходно ќе ги претворат во денари на полубелиот девизен пазар.Или и ти наивно мислиш дека фирмите ќе ги употребат за финансиско одржување на производниот процес?:smir:Ги разгледував билансите на банките,добри пари ставиле на записите.Особено малите и средните банки,некои од нив воопшто не разговараат за кредитирање на стопанство или граѓани.И јас да сум банка и јас ќе ги сакам тие пари
За темава,нели со олеснувањето за формирање на фирма од неколку саати државата ги зголеми давачките за бришење од регистар.Многу е лесно да отвориш фирма,но за да ја затвориш ти треба богатство.Давачките само се трупаат и ако е неактивна фирмата.Мислам дека пред избори ќе има акција за чистење на тие фирми.Дотогаш новчаникот ќе игра:smir:Или да се искористи овој момент на објавена рецесија и преку стопанска комора да се подигне акција за бришење.
E toa sakav da go cujam znaci treba da se pokrene akcija za brisenje na tie firmi od registerot posto lesno e da ja formiras a za da ja likvidiras treba mnogu pari i nervi.Dobro moze li takva akcija da pokrenat grupa gradzani ili mora da se mara nekoja institucija toa da go odraboti.Ги разгледував билансите на банките,добри пари ставиле на записите.Особено малите и средните банки,некои од нив воопшто не разговараат за кредитирање на стопанство или граѓани.И јас да сум банка и јас ќе ги сакам тие пари
За темава,нели со олеснувањето за формирање на фирма од неколку саати државата ги зголеми давачките за бришење од регистар.Многу е лесно да отвориш фирма,но за да ја затвориш ти треба богатство.Давачките само се трупаат и ако е неактивна фирмата.Мислам дека пред избори ќе има акција за чистење на тие фирми.Дотогаш новчаникот ќе игра:smir:Или да се искористи овој момент на објавена рецесија и преку стопанска комора да се подигне акција за бришење.
Се разбира дека можат да покренат и група граѓани,само нема да помине на уставен,доколку се бара бришење на сите неактивни фирми кој имаат долгови кон одредени субјекти што сеуште работат чесно и поштено.E toa sakav da go cujam znaci treba da se pokrene akcija za brisenje na tie firmi od registerot posto lesno e da ja formiras a za da ja likvidiras treba mnogu pari i nervi.Dobro moze li takva akcija da pokrenat grupa gradzani ili mora da se mara nekoja institucija toa da go odraboti.
Pa tie firmi i dolzat na drzavata na ime na danok sto taa raboti cesno i postenoСе разбира дека можат да покренат и група граѓани,само нема да помине на уставен,доколку се бара бришење на сите неактивни фирми кој имаат долгови кон одредени субјекти што сеуште работат чесно и поштено.
A sto mislis javniot pravobranitel moze li taa rabota da ja pokreneСе разбира дека можат да покренат и група граѓани,само нема да помине на уставен,доколку се бара бришење на сите неактивни фирми кој имаат долгови кон одредени субјекти што сеуште работат чесно и поштено.
Мислам дека не би било фер кон другите фирми кој едвај составуваат крај со крај,кој си плаќаат даноци и други давачки,континуирано и навремено.Инаку таквите фирми под итно треба да се затворат и да им себлокираат трансакционите сметки на нивните “носители“ или газди.Pa tie firmi i dolzat na drzavata na ime na danok sto taa raboti cesno i posteno
A sto mislis javniot pravobranitel moze li taa rabota da ja pokrene
Засега уште се вадат,затоа што многумина и на трансакционата сметка нема што да им земат.Впрочем одредени фирми се формираат само за да се задолжат,а потоа пропаѓаат без да ги расчистат долговите.Многумина заминуваат во странство,со Бугарски пасоши и слично,па зло-делата ќе им застарат за неколку години,со што извршителите само можат да им се фатат за таквото.Abe koj rekol za tie firmi zboram za tie gazdi koi sto od razni pricini nemozat da ja odrzuvaat firmata pa se primorani da ja likvidiraat i sega gledaj kako se obezbedila drzavata pokraj direktor na firmata stava i odgovorno lice a toa e gazdata znaci ako nemoze da gi naplati od deponiranite sredstva odma preku transakcionata smetka na odgovornoto lice i tuka nema kraj stalno ima davacki te za ova te zaona a nemoze covek da ja likvidira mu trebat mnogu pari ete toa go zboram edna akcija i zdravo ce se oslobodat luzeto posto tie firmi nikogas vece nema da se aktiviraat.Ako ne gi placa davackite odma odis na sud sudot go prepraca do privaten izvrsitel i uste tolku si zaglaven posto za mala kazna od 2000den izvrsitel naplaca 9000den a od kade ce ti zeme posto e firmata propadnata odma od transakciskata smetka toa kako nevestata sto ja nasla sekirata zad vrata i nema izlez