Како со наместени тендери се цица буџетот

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
verojatno vie sto pravite presmetka ne ste go zele vo predvid trosokot za reklamite
so koi NAS ne uci deka treba da kupuvame makedonski proizvodi,za nase dobro,pa reklamite deka so kupuvanje na domasni proizvodi doprinesuvame da se polni budzetot za da se gradat ambulanti,ucilista ,patista i se sto ni treba za podobar zivot.

e sega ne mi e jasno kako toa turski maici se "MAKEDONSKI PROIZVOD" ,i kako od budzetot se gradat ucilista sto imaat LIK NA BIK .

ama ja ke si gledam mtv pa moze ke mi pustat nekoe spotce da mi objasnat!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Се посраа од перење пари,начисто се посраа.Да беа само маициве,ами спомениците,салите,записите,рекламите чист криминал..буквално од се пари исцицаа.И затоа после се појавуваат од некаде пари,мене не ми е јасно во овој тотален хаос,на кој начин по некој милион го враќаат во оптек:toe:
Зар знаеш и за други вакви тендери,каде сумата на вистинската вредност е дури и 5 пати надмината,а заработките се енормни.Јас знам еве за уште еден,го нарекоа Финско село,ама и по две години одкако преку тендер за 400 000 евра направија пат,нема ни трага од Финци,па патот го користи само еден пчелар Прилепчанец,итоа одвреме навреме,додека дупките се составен дел на Прилепските улици.:toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зар знаеш и за други вакви тендери,каде сумата на вистинската вредност е дури и 5 пати надмината,а заработките се енормни.Јас знам еве за уште еден,го нарекоа Финско село,ама и по две години одкако преку тендер за 400 000 евра направија пат,нема ни трага од Финци,па патот го користи само еден пчелар Прилепчанец,итоа одвреме навреме,додека дупките се составен дел на Прилепските улици.:toe:
Освен Финско село има и Вински пат со слична историја.Имаше натписи за сумата на рекламите и која фирма ги зема тендерите и колку пати ја надминува реалната вредност на реклама.Ме мрзи да ги пребарувам,ги имаше доста едно време.Неуспешниот тендер за автобуси беше слика на слиаката цицање пари.Споменикот на Александар Македонски се лие во Италија за сума која е десет пати поголема од сумата која македонските мајстори би ја направиле.И ова го имаше по весници.Сите тендери на агенција за млади и спорт за спортски сали треба да се разгледаат,за да се види колку пати надминуваат од реалната сума.И уште многу други,здраство да не го отвараме.
Ама се заборава,многу се:smir:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
jas bas pred nekoj den si gledav sobraniski kanal ,prenos od sednica na koja se glasase
zavrsna smetka za 2008 godina.
i eve sega za site sto ne ste gledale samo nekolku pikanterii.
1 go prasuvaat zamenik ministerot za finansii kako stoi vo izvestajot DEKA IMAME KONZULAT VO JAPAN ,I DEKA SME POTROSILE ZA TOA ODREDENA SUMA PARI ,a takvo nesto neme vo stvarnosta .(on mudro si cuti i ne odgovara na vakvi spored nego glupi prasanja)
2 go prasuvaat kako toa sme potrosile pari za konzularna kancalarija vo KAZAHSTAN ,a takva nemame (on pak mudro si cuti )
3 go prasuvaat kako toa pisuva vo izvestajot deka se potroseni pari za noviot most vo SARAJ ,a most nemame(on pak si cuti mudro )

pa ja si vikam,aj do tokio moze ke otide nekoj da proveri moze ne,aj do kazahstan moze nekoj ke otide da proveri dali ima ili nema konzularno predstavnistvo ,NASE RAZBIRASE ,ama SARAJ ene go kaj e sekoj moze da otide i da proveri IMA MOST ili NEMA MOST,ama batkive gajle nemaat i ja prifatija zavrsnata smetka (demek nasite pari se potroseni za ovie objekti koi voopsto ne postojat,ama vala ni parite gi nema.
taka da za osumte milijardi ic ne me cudi sto prikazna ke ni spakuvaat,ovde VRVI SEKOE GLUPO OBJASNUVANJE,i posle go imas cicko mitre od bituse ,se javuva kaj tnje bumbar i go fali grujo deka e najbolji.
pa koga ke razmislam stvarno e najbolji,abe stotine mu pomina ,ta za osum miljardi ic muabet ne praam

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Имаше една од Бора Чорба - Добро јутро :wink:
компјутери, маици (коњите и сликите беа одамна така да не влегуваат во овогодишниот буџет)... :toe: али има нашата држава голем капацитет. не можат они да...колку што ние можеме да...

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
e da i kompjuterite pak se vo zavrsnata smetka za 2008 god. ,i ne e bitno sto bea i vo 2007 god vo zavrsna smetka.
dva pati isto si kupuvame,op ....... pardon dva pati si kazuvane deka sme si kupile kompjuteri i deka sme si potrosile pari na narodot za tie da gi kupime ,........ama usti gi nema ,samo kaj nas e mozno ova,i za ovaa zavrsena rabota nekoj vika BRAVO grujo najbolji si.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
E da i kompjuterite pak se vo zavrsnata smetka za 2008 god. ,i ne e bitno sto bea i vo 2007 god vo zavrsna smetka.
:wink:
,........ama usti gi nema ,samo kaj nas e mozno ova
Жива магија го имаш, а го немаш.
Ова за маиците не се некои големи пари, се прават и поголеми (во еден замав-мислам читаме постојано за нови и нови магии од шапка-а често сме и сведоци :) ), но чинот, начинот, системот капка по капка..., третирањето на граѓаните како овци (сега модерно кози и ноеви) кои преку давачки ги обезбедуваат овие пари...на народот му е навистина со опроштење преку к. Ако референдумите за територијална и сличните (па и име) не успеваат, тоа е ради тој гнев и револт кај нас-во глобала. Тренажен гнев и кумулативен.

N

n/a

Гостин
`Економија и бизнис`... :)
по македонски.
:drk:
Сасвим другчии `правила и методи` од сите пропишани и до сега познати такви.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
А заборавивте ли кога оној Гаргамел(Бучко) си направи бизнис со деловите за тенковите?
Сите прдат во исто тенџере, тие се богатат а ние стануваме се посиромашни...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
А заборавивте ли кога оној Гаргамел(Бучко) си направи бизнис со деловите за тенковите?
Сите прдат во исто тенџере, тие се богатат а ние стануваме се посиромашни...
Вакви работи
компјутери, маици (коњите и сликите беа одамна така да не влегуваат во овогодишниот буџет)... :toe:
не се забораваат. Заборавив да ги додадам и рејбан очилата, часовниците...храната и пијалоците на бившиот претседател...си имаат трибјут во ова.
Георгиевски купувал слики, Црвенковски пијалаци, а Груевски трошел на мобилни телефони
Повеќе од очигледно е дека надлежните институции и понатаму остануваат глуви на ревизорските извештаи, кои во себе содржат податоци за илјадници матни зделки направени со народни пари
А од кандидатот кој за малку ќе станеше претседател на РМ, придонес плус е и аферата ЗУС со околу 30 милиони марки.
Неплатените даноци за време ембаргото...далеку се, одамна беа... проценети на 3 милијарди долари :nesvest: редно е да ги заборавиме.
Исто и централата без тендер на Јане Миљоски (околу 400 илјади марки), Кљусев и Пауновски, Петковски фришоповите, бизнисот на Фетаи со шеќер, Окта...има да се пополни цела тема со примери. Но најверојатно последните пишани не спаѓаат во местења на тендери...туку во историја.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ги заборави Крајслерите! :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Ги заборави Крајслерите! :smir:
Уф, и тие беа набавени...хаха. Ако броиме у ствари може да тргнеме обратно-што е легално набавено, помалку има за броење :)
Многу од набавките се поминати...така, најчесто на штета на буџет, а во корист на... цел ланец, многу луѓе.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Вака сеа, едно просто резонирање..: дал вака лежерно, со благотелешки поглед во очите, потполно релаксирано и отпуштено...би КРАДЕЛ некој кој НЕ ЗНАЕ дека нема ОПАСНОСТ за КАЗНА?????
Гарантирано не..!!, а овие пацаниве ЗНААТ дека ова им е шанса да дрпнат што може да се дрпне и после НЕМА...АЧКА...NULL...
И на нив и на СДСМ лешинарите, некој ЈАСНО и ГЛАСНО тоа им го објаснил...., по мое , најверојатно силните секојдневни олеснувачи, консултанти и представници на белосветската педераана...
Речено им е : Македонија има да ја нема, земајте додека има..после е друга песна.., и глејте мааалку пазите на формата..тендерчиња, споменици,спортски сали... итн.итн. не крадете АПЛА..
А морате да признаете дека тоа после , кога ќе дојде најдобро ќе се пречека НАФАТИРАН до грло, мува да не те лази..ни тебе, ни твоите деца, ни внуци...
Народот???? кој го ебе народот, тој е и онака стока..извесно мртва стока..или тука негде....
Затоа и министерон ќути ко муле,без објаснение, знае дека тие што го прашуваат к..р ги боли за прашањето, а оние од кои треба навистина да се плаши....народните маси :), веќе се мрцини без никакво влијание...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И затоа после се појавуваат од некаде пари,мене не ми е јасно во овој тотален хаос,на кој начин по некој милион го враќаат во оптек:toe:
Види сега да си чувар на црниот фонд е патриотска должност :icon_lol:, затоа и нема да има девалвација. Нашите стари уште од турско имале такви фондови, најчесто манастирите затоа што тие имале големи имоти и многувековни биле, само една фамилија знаеле точно кај е златото :icon_lol:, затоа овие нашиве трагачи по богатство се вртат со тоа метал детекторите најчесто околу манастирски имоти :toe:.

Kajgana Shop

На врв Bottom